Въпрос за възела при мач риболова

Модератор: Paublo_Eskobar

elderonth
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Въпрос за възела при мач риболова

Мнение от elderonth »

Все още съм начинаещ в риболова на мач,имам голямото желание да се науча,но след първите 4-5 опита ,които направих на скоро съм отчаян.Относно монтажите,ваглерите ,слайдерите,отежняванвто на линията,потапянето и във водата ,четох доста и мисля че ще се справя,но единственото нещо което не мога да напасна и ме изкарва извън нерви е възела ,с които се стопира плувката.За силиконов стопер не мога и да си помисля,затова закупих Zebko,едни стоперчета от червен конец,дават ги за влакно до 0.18,аз съм с 0.16,сложих 2 последователни възела,които предварително намокрих и ги стегнах добре,оставих около 1см мустачки.Нещото което се получава(не че не мога да хвърлям с тях)получава се едно леко удряне на връхния водач при замятане и при прибиране понякога запъват във връхния водач,така губя дълбочината.Не мисля ,че това е правилния начин на риболов,моля дайте ми идеи как да премахна този ефект!!! :D :D :D :D :D Мерси предварително
Аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Въпрос за възела при мач риболова

Мнение от jean11 »

Каква е причината да не можеш да помислиш за силиконов стопер.Ползвам го от много години,още като не бяхме чували за мач и нямам причина да съм недоволен.
Дърпай и не му отпускай!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

elderonth написа:...........................................................................За силиконов стопер не мога и да си помисля,затова закупих Zebko,едни стоперчета от червен конец,...................................................................,оставих около 1см мустачки.Нещото което се получава(не че не мога да хвърлям с тях)получава се едно леко удряне на връхния водач при замятане и при прибиране понякога запъват във връхния водач,...........................................................................................
За силиконовият стопер: Ако 60 стотинки са ти мого за силиконови стопери (срещу 1.00 и нагоре за бял червей), то може да използваш спокойно най-обикновено влакно 0,12-0,14 мм.
Във форума има много теми по този въпрос. Порови малко. Иначе за лекото засичане в последния водач (този на върха), ами няма възел с диаметър равен на влакното :( . Проблема също е коментиран доста. Има и друг вариант - тънък медицински конец, но пък там има друг проблем - периодично трябва да се затяга :( . Няма угодия :? . Аз ти препоръчвам силикончетата.
Последно промяна от jagger1 на Вто Апр 12, 2011 7:51 pm, променено общо 1 път.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
elderonth
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от elderonth »

Какъв размер трябва да са силиконовите стопери за да минават без проблем през върховия водач на мача????Имам такива ,но мисля че е "Мисията Невъзможна"
Аватар
ekstazy87
новобранец
новобранец

Мнение от ekstazy87 »

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=18&t=18032 колега тука обясняват добре как се прави монтаж за риболов с ваглер мисля че е доста добре обяснено :)
За да си най-добрия играч трябва да си добър навсякъде ,но да си специaлен някъде .
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Отговорът може би е ТУК :wink:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

jean11 написа:Каква е причината да не можеш да помислиш за силиконов стопер.Ползвам го от много години,още като не бяхме чували за мач и нямам причина да съм недоволен.
Защото на повечето мачове горния водач е с вътрешен диаметър около 2-3мм и като вземеш да хвърлиш възела се запъва остава там линията напред и дълбочината се губи....ефекта е същия ако ловиш на голяма дълбочина и докато вадиш по-сериозна риба и като опре във върха на пръта възела и айде дълбочината пак отиде зян...ако ще си ловиш на фиксиран ваглер иди дойде да е с такива възли,ама на дълбочина по-голяма от дължината на пръта просто няма смисъл...
Та към колегата да си върже сам тези стопорни възелчета от основното влакно ,ама 2 че да се законтрят,и да им остави към 2 см мустачки и ще се оправят нещата....Та тук един чалъм който не знам дали е нов или не ,ама си го забелязах сам- гледаш възелчетата да са възможно най-малки и ако отвора на вирбела на плувката е прекалено голям го сменяш или хващаш клещите и лекичко го стягаш,докато от кръг стане елипсовидно и да не може да мине през възлите....
А въпроса с потапянето на влакното е доста по-фин и често опира до ново влакно(ако си сграбил нещо първосигнално)
Аз така сега си благославям една корда като взема да ловя във вятър и пощръклявам....
Дано от тея дреболии нещо бъде полезно на някой =]
Със Здраве !
:)
Аватар
jakuto
новобранец
новобранец

Мнение от jakuto »

jean11 написа:Каква е причината да не можеш да помислиш за силиконов стопер.Ползвам го от много години,още като не бяхме чували за мач и нямам причина да съм недоволен.
Koлега не мисля че силиконовият стопер ще минава по лесно от конеца през водачите на мача!!!
Колега пробваи по дълги мустачки 2-2.5см. :drinkers:
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

xt33m33 написа:
Защото на повечето мачове горния водач е с вътрешен диаметър около 2-3мм и като вземеш да хвърлиш възела се запъва остава там линията напред и дълбочината се губи....ефекта е същия ако ловиш на голяма дълбочина и докато вадиш по-сериозна риба и като опре във върха на пръта възела и айде дълбочината пак отиде зян...ако ще си ловиш на фиксиран ваглер иди дойде да е с такива възли,ама на дълбочина по-голяма от дължината на пръта просто няма смисъл...
Та към колегата да си върже сам тези стопорни възелчета от основното влакно ,ама 2 че да се законтрят,и да им остави към 2 см мустачки и ще се оправят нещата....Та тук един чалъм който не знам дали е нов или не ,ама си го забелязах сам- гледаш възелчетата да са възможно най-малки и ако отвора на вирбела на плувката е прекалено голям го сменяш или хващаш клещите и лекичко го стягаш,докато от кръг стане елипсовидно и да не може да мине през възлите....
А въпроса с потапянето на влакното е доста по-фин и често опира до ново влакно(ако си сграбил нещо първосигнално)
Аз така сега си благославям една корда като взема да ловя във вятър и пощръклявам....
Дано от тея дреболии нещо бъде полезно на някой =]
Със Здраве !
:)
jakuto написа:
Koлега не мисля че силиконовият стопер ще минава по лесно от конеца през водачите на мача!!!
Колега пробваи по дълги мустачки 2-2.5см. :drinkers:
В тези тънкости е разковничето! :wink: :yawinkle:
Аватар
jakuto
новобранец
новобранец

Мнение от jakuto »

Koлега предлагам ти нищо да не сменяш или стискаш с клещти а да си купиш адаптори за ваглери има наи различни!
Нещо такова например! :drinkers:

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=3601
Прикачени файлове
Picture 246.jpg
Picture 246.jpg (67.9 KiB) Преглеждано 2702 пъти
Последно промяна от jakuto на Вто Апр 12, 2011 9:41 pm, променено общо 1 път.
Аватар
ben_lyusien
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ben_lyusien »

Колега каквито и стопери да слагаш няма да минават на мача водачите са с много малък отвор единствения ефективен начин е взимаш си вирбел какъвто колегата е показал по нагоре а за стопер си връзваш наи обикновенно влакно но не дебело правиш възел се едно връзваш кука и го стегаш колкото да се двежи след което режеш мустаците аз ги оставям много малки и си готов :drinkers:
Аватар
yaata
фен клуб-скобар

Мнение от yaata »

Аз само да вметна, че с готовите възли от конец има едни маниста-аз ги използвам и при възела от влакно, като едното е между възела и ваглера и го пази случайно ваглера да не премине през стоп възела, а другото пази възела на горния вирбел/ползвам два вирбела на линията просто/. Но най- важното е че човек сам трябва да си го направи както му е най-удобно и практично. Поздрави. :drinkers:
Наши учени откриха нова риба - Гад! Не кълве и това е!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

jakuto написа:Koлега предлагам ти нищо да не сменяш или стискаш с клещти а да си купиш адаптори за ваглери има наи различни!
Нещо такова например! :drinkers:
И още нещо за вирбелите от снимката: Мой съвет, но всеки сам си решава - ако си вземеш вирбел за подвижна плувка, вземи си от тези с металното мънисто (това, през което се прокарва основното влакно). Има и с пластмасови мъниста, но те се износват по-бързо, а и лично аз имам случаи, когато се разпадат (тези с пластмасовото). Отворът е достатъчен, за да използваш тънко влакно, ако решиш възелът да не е със силикон.

За силиконите е спорено много по форума. Има си предимствата, има си и недостатъците. Аз лично съм с върхов водач с отвор 4 мм и нямам проблем с преминаването на силиконите. Там има друг проблем, но и той се решава.
За влакно 0,16 - това, за което колегата говори в началото на темата, силикончето е с доста приличен диаметър и минава лесно, а и няма мустаците на всеки възел. Проблема е, че бързо старее като материал и губи еластичността си, а оттам и след 1-2 излета се разкъсва. Мисля, че материалът от който е направен е латекс (като този на медицинските ръкавици), който не е много траен във вода. Въпреки това го предпочитам лично аз.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

ben_lyusien написа:...след което режеш мустаците аз ги оставям много малки и си готов :drinkers:
Когато мустаците са къси са по-твърди и стърчат нагоре и се закачват във водачите, по-дългите мустаци са меки и се шмугат през водача като гладен циганин през бодлива тел на кокошарник-без проблеми :lol: Аз ги оставям 3см може би и заспиват.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
sloncho
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sloncho »

Колега първо преди да сложиш вирбела с карабинка и по възможност с метална галава защото влакното минава по лесно и монтажа стига до дъното много бързо отиваш в магазин за шивашки дреболии и там продават едни маниста много малки 100 бр= 0,60 лв нанизваш едно манисто преди вирбела, след това вирбела за ваглера след това второ мънисто и накрая правиш възел при горния вирбел на самия монтаж. накрая правиш два възела от парче влакно с дебелина колкото основното и ловиш. Стоперните възли които аз правя са два Гринер с 1,5 см мустачки и няма да имаш проблеми.
Заключено

Обратно към “Риболов на мач”