Избор на сонар

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Избор на сонар

Мнение от beis »

Привет колеги.Имам нужда от закупуването на един сонар.Вьпростният сонар ще го използвам за тролинг.Не сьм в час изобщо от какво ще имам нужда за този вид риболов.
Доста четох из разни сайтове и се омотах като пате в калчища. :lol:
Искам сьвет от тези които са манали по този пьт.Да одарят по едно рамо и да ми помогнат
в избора на сонар.Гледах доста марки,екстри и цени,но общо взето не сьм се спрял на нищо.Мисьлта ми е такава.Една част от приятели с които ходя за риба ми казват,да си взема нещо просто и ефтино.Като да ми показва дьлбочина и риба.Останалата част от банда ме агитира да си взема нещо качествено и по скьпичко.В момента сьм в шах.Незнам какво да предприема.

п.п Имам вьзможост да си позволя и по скьп сонар.Стига да е в рамките на разумното. :wink:На този етап 600-700кинта бих ги дал.
Изображение Изображение Изображение Изображение
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Избор на сонар

Мнение от xoxo »

виж и тук http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &start=120
ако няма да го ползваш в открито море не си даваи парите за тези комбо /с GPS/ при тях в рамките на тези пари е компромис и в сонара и в плотера/ насочи се само към сонар. преди време ползвах един специален сонар на Lowrance за тролинг - 2 лучев с много широк 120* луч. аз не ловя много на тролинг но тои се държеше добре
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

xoxo написа:виж и тук http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &start=120
ако няма да го ползваш в открито море не си даваи парите за тези комбо /с GPS/ при тях в рамките на тези пари е компромис и в сонара и в плотера/ насочи се само към сонар. преди време ползвах един специален сонар на Lowrance за тролинг - 2 лучев с много широк 120* луч. аз не ловя много на тролинг но тои се държеше добре
Виж и тези графики. Те илюстрират дулъчев сонар с параметри на лъча: тесен лъч - 20 градуса и широк лъч - 60 градуса, но имай предвид, че когато е изключена функцията Fish ID+ и сонарът изобразява рибите като дъги, за голяма част от двулъчевите сонари от по-нисък клас (както в случая - за Пирана макс 170 модела на Хюмънбърд), при изключването на тази функция сонарът работи само с тесния лъч. Ако разгледаш внимателно графиките, ще забележиш, че това отговаря на малкото петно под сондата. Виж размерите му за различните дълбочини.
Ето линка:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 3&start=60

Моето мнение е, че един сонар между 500-700 лв. (трилъчев) от моделите на Хюмънбърд или на Лоуранс ще ти върши перфектна работа. По-важното е да се научиш да разчиташ правилно графиката на сонара. Сонарите на Хюмънбърд от серия 300 примерно не са лоши за целта. А за GPS-a, ако ще го ползваш само за сладководен водоем, по-добре си вземи отделен GPS приемник за 200 лв. Това е по-добрия вариант: първо, че ще можеш да го използваш и в колата, второ - картите, които са заложени в скъпите сонари с вграден GPS картограф за сладките водоеми са под въпрос за България :( , така че не печелиш нищо, а и сонара не можеш да го ползваш в колата :wink: . Трето, можеш да си вземеш GPS-а допълнително, когато решиш като допълнение към сонара. Четвърто - едновремено ще можеш да следиш с отделния GPS и маршрута и сонарното изображение на два отделни и независими екрана. Обърни внимание на функцията Grayline. Добре е сонарът да я има. Иначе - ако е черно-бял, избери такъв, който освен другото има и повече нюанси на сивото. Ако е цветен, екранната резолюция също е от значение. И един от добрите избори за сонар е, сонарните лъчи да работят не конус в конус, а със застъпващи се една до друга зони.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

Направи ми впечатление,този модел с четирильчева сонда-Humminbird-718x Quadra Beam
има и филмче кьм този линк,кьдето се обеснява предимствана на четирильчевата сонда.
Какво мислите за него.Струва ли си.
http://www.gpsplovdiv.com/fishfinders/h ... _beam.html
Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

beis написа:Направи ми впечатление,този модел с четирильчева сонда-Humminbird-718x Quadra Beam
има и филмче кьм този линк,кьдето се обеснява предимствана на четирильчевата сонда.
Какво мислите за него.Струва ли си.
http://www.gpsplovdiv.com/fishfinders/h ... _beam.html
Сонарът предлага доста опции за надстройка. Мисля, че е един добър избор. Има опция за свързване с даунригер Канон посредством допълнителен модул, което ако решиш да надстройваш сонарната система след време е добре. Не ми харесва резоцията на екрана (320 х 320), но пък моделът 728, който е с резолюция 640 х 320 и същите останали параметри скача много над цената на модела 718. Всъщност, разликата може и да не се забележи осезателно в изображението. Моделчето е доста добро. Има си всичко необходимо, че даже и редица екстри - за надграждане. Трябва обаче да се види на място (реално) поне в магазин демонстрацията на симулатора. Обърни внимание и на още нещо: в режим на изобразяване на рибите като арки, т.е. при изключено Fish ID+ (не като символи с включено Fish ID+) дали не се изключват страничните лъчи. Смисълът на двата допълнителни странични лъча са именно при тролинга.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

А Хъминбърд 570 не е ли добър вариант за колегата? Хубав екран, по-ниска цена, не лоши показатели...Вярно, няма четири лъча, но все пак...
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Шморхи написа:А Хъминбърд 570 не е ли добър вариант за колегата? Хубав екран, по-ниска цена, не лоши показатели...Вярно, няма четири лъча, но все пак...
Моделът 570х също не е лош сонар, но е с два лъча 20 градуса и 60 градуса, т.е. петното, което покрива под лодката и малко странично от нея е в много по-тесни граници от петното, което покрива 718 куадра бийм сонара (което е два пъти по-широко) за една и съща дълбочина. Това може да се илюстрира с диаграмите, които са показани в другата тема за сонарите (виж тук: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 3&start=60). Ако към графиката на петната за двулъчевия сонар добавиш странично още по едно петно от двете страни на широкия 60 градусов лъч, тогава при странично разположение на въдицата спрямо лодката, примамката ще минава в зоната на едно от тези петна, като същевременно на сонара можеш да отчиташ наличието на риба в тези две допълнителни зони. При същото разположение на въдицата, но за двулъчевия сонар (570х), тези зони отсъстват като визуализация на екрана, а имаш само изображението под лодката и малко в страни. В зависимост от дълбочината на тролене, при двойния лъч (20 градуса / 60 градуса), зоната е много тясна. От таблицата за сонарните петна се вижда, че за да наблюдаваш тази зона на двулъчевия сонар, дълбочината трябва да е поне 18 метра, за да попада примамката в наблюдаваната на екрана зона (ляво - 3 метра и дясно - 3 метра за тесния лъч / ляво - 10 метра и дясно - 10 метра за широкия лъч). За същите условия и същата дълбочина от 18 метра, засичаш вече зона, по-голяма от 15 метра в ляво и 15 метра в дясно, която наблюдаваш на екрана реално при сонар 718 куадра бийм (четирилъчевия).
Другото: и двата модела (570х и 718 куадра бийм) мисля че имат еднаква мощност.
Предимството на 718 куадра бийм се явява още и по отношение на възможностите за надстройка на сонара с модули за даунригер, GPS и още два модула на по-късен етап (при желание). Иначе по отношение на това, колко ясно се изобразява дъното и рибоците, мисля, че двата модела са еднакви по характеристики. Между другото, двулъчевият модел 718 притежава същите възможности, като модела с четири лъча 718 куадра бийм, но 718 е по-евтин от модела 570. (цените са: модел 718 - 590 лв., модел 570х - 675 лв., модел 718 куадра бийм - 730 лв.)
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”