Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com
Форум
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
Силно усещане при вадене на рибата?
Модератор: sapuna
Силно усещане при вадене на рибата?
Здравейте, надявам се някой да ми обясни от кой/кои параметри на въдицата зависи колко добре ще усещаме съпротивата на рибата която вадим? Дали от акцията, от строя или пъргавината на въдицата?
- ivelin_1976
- разбира нещата

Re: Силно усещане при вадене на рибата?
Акция, строй, дължина и материал на въдицата, в комбинация с вид/монофил или плетено/ сечение и еластичност на основната линия. В зависимост от вида риболов до някава степен влияе и утежнеието, а при фидер риболова и тежеста на кошничката. Но най-голямо значение има размера и тежеста на рибата на куката 
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

- hristotihov
- сериозен играч

- Обратна връзка:
От дебелината на бланкатаicelame написа:Здравейте, надявам се някой да ми обясни от кой/кои параметри на въдицата зависи колко добре ще усещаме съпротивата на рибата която вадим? Дали от акцията, от строя или пъргавината на въдицата?
нямам живарник
- antivik
- кандидат преподавател

Всичко това+дистанцията на замятане, а най-паче последното, колкото по-голяма риба, толкова по-голяма тръпкаivelin_1976 написа:Акция, строй, дължина и материал на въдицата, в комбинация с вид/монофил или плетено/ сечение и еластичност на основната линия. В зависимост от вида риболов до някава степен влияе и утежнеието, а при фидер риболова и тежеста на кошничката. Но най-голямо значение има размера и тежеста на рибата на куката
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър

Бърза , лека , тънкостенна въдица с тънък брейд и понатегнат аванс , правят контакта с рибата фул такъв от всякъде 
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- pacho109
- сериозен играч

Колкото е по-голямо отношението между теглото на рибата и теглото на такъма,толкова е по -голямо удоволствието 

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Значи няма нещо универсално, освен големината на рибата
(за което и сам се сетих).
Аз имам две пръчки и едната е с върхова акция 10-30, другата ми е сякаш е параболична 80-120. Имам чуството че с по "твърдата" дори малките рибки се усещат по-силно (въпреки че е доста по тежка), тя се гъне и много по лесно в основата където я държа мисля си че от там идва усещането ама знам ли.
Аз имам две пръчки и едната е с върхова акция 10-30, другата ми е сякаш е параболична 80-120. Имам чуството че с по "твърдата" дори малките рибки се усещат по-силно (въпреки че е доста по тежка), тя се гъне и много по лесно в основата където я държа мисля си че от там идва усещането ама знам ли.
- hristotihov
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Бързия върхов строй, по директно предава вибрациите на рибата в дръжката на пръчката, съоветно в ръката ти. При бавния параболичен строй пръчката се огъва повече и обира въпросните вибрации. На мен втория вариант ми дава по-голям кеф, точно заради огъването на пръчката дори и от малки риби.
нямам живарник
- qno_zloo
- кандидат преподавател

- Обратна връзка:
...имам и от 200 и от 800лв. естествено колкото е по скъпа толкова по гот
Аз обичам лигавите с параболичен стрй независимо от вида риболов, тънка бланка.
Кефа се като удари 500г. платика на Искъра и се събират колегите, като видат върха до дръжката згънат.
Аз обичам лигавите с параболичен стрй независимо от вида риболов, тънка бланка.
Кефа се като удари 500г. платика на Искъра и се събират колегите, като видат върха до дръжката згънат.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър

Акция фаст , строй модерейтicelame написа:..., тя се гъне и много по лесно в основата където я държа мисля си че от там идва усещането ама знам ли.
Лигава , с параболичен строй в никакъв случай не дава пряк контакт и пълно усещане на съпротивата рибова особено при спининговият риболов . Това относно вида на риболов деqno_zloo написа:...Аз обичам лигавите с параболичен стрй независимо от вида риболов, тънка бланка...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- hristotihov
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Параболика, ако е достатъчно лигав, поема почти изцяло и функциите на аванса. Ако приемем развиването на аванс, за част от кефа,Павел Иванов написа:... при лигавият параболик имаме сгънат прът и свирещ аванс ...
нямам живарник
- ivelin_1976
- разбира нещата

Кефа си и от двете, да гъне въдицата и да звъни аванса 
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

[quote="ivelin_1976"]Акция, строй, дължина и материал на въдицата, в комбинация с вид/монофил или плетено/ сечение и еластичност на основната линия. В зависимост от вида риболов до някава степен влияе и утежнеието

-
INCUBUS
- кандидат преподавател

При мен винаги е изключително силно усещането при вадене на рибата,та ако ще и да съм за уклеи или при сома ми от 4 кила
Кефа ми е голям както с пръчка за 28 лева,така и с пръчка за 400 лева,а най-силно се усещат рибите при риболов с директен телескоп с връх тип "жило".
- hristotihov
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Имам едно Ексклузиве, на 8 метра с жило и скоро борих едни шарани по 1,200 ...
Не знаех че директните свирят толкова силно. На моменти върха влиза под водата ...
Ще го помня дълго време.
Не знаех че директните свирят толкова силно. На моменти върха влиза под водата ...
Ще го помня дълго време.
нямам живарник