Какво да направя, за да не ми се усуква влакното?

Модератор: Paublo_Eskobar

mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Какво да направя, за да не ми се усуква влакното?

Мнение от mitaka_dimitrov »

Здравейте колеги, сменям вече второ влакно на фидера и все ми се насуква и това е. След 3-4 риболова и вече става трудно и почти невъзможно за хвърляне. Направих си и прорязано олово т.нар. "spin doctor" не знам дали го пиша правилно, но колкото и пъти да пробвах да го разсуча с него, просто нищо не се получава. По принцип навивам влакното в леген с вода. Макарата ми е Cormoran corcast super feeder 5 pif и не вярвам да е от нея, ролката и се върти добре и винаги слагам вирбел на тръбичката, където после хващам и повода. Дайте идея какво да правя, как да го разсуча и какво да правя по принцип, за да не се слува това в бъдеще, че хвърлянето в един момент става невъзможно.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Какво да направя, за да не ми се усуква влакното?

Мнение от MITKO70 »

Интересен проблем адаш.Макарата си е ок като марка,модел,но какво влакно ползваш.И аз нямам точен отговор.Но ,тук виж могат да ти отговорят колегите
http://feederteam.bulgarianforum.net/forum
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Аз имах същият проблем и се оказа че влакното на Микадо е кофти смених го с тубертини и съм ок :D
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Мисля, че не е от влакното. При мен се е получавало така, когато линията ми е много лека в края и няма достатъчно опън при навиване. Тогава влакното се усуква по-бързо. Още повече това се чувства, когато влакното е по-дебело, а линията е лека и отпусната при навиване, т.е. няма го съпротивлението в края, за да я държи опъната. След 7-8 изхвърляния и навивания, влакното се усуква и започва лесно да "изпуска" при замятане. Много гадно, но се случва. Мисля, че това може да е един от проблемите. Дано да съм помогнал.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Първо и аз ползвах влакното на "Микадо", но го смених точно по тази причина, че се усуква много. Сега сложих ето това влакно 0.18 : http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5957 вярно, че не е много за фидер, ама такова ползвам и на мача и нямам проблем с усукването, а вече е на около 10 риболова, а на фидера е на 3-4 риболова и е усукано до неузнаваемост. Едва ли е и от леката линия, защото ползвам хранилки от порядъка на 30-40 гр. Вече не знам от какво може да е, единствения вариант да минавам и аз на тубертини, че отдавна му бях хвърлил око.
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Сложи си един smart dual band, и не слагай повече кофти влакна.
Аз съм с такова на фийдера и мача.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

mitaka_dimitrov написа:Здравейте колеги, сменям вече второ влакно на фидера и все ми се насуква и това е. След 3-4 риболова и вече става трудно и почти невъзможно за хвърляне. Направих си и прорязано олово т.нар. "spin doctor" не знам дали го пиша правилно, но колкото и пъти да пробвах да го разсуча с него, просто нищо не се получава. По принцип навивам влакното в леген с вода. Макарата ми е Cormoran corcast super feeder 5 pif и не вярвам да е от нея, ролката и се върти добре и винаги слагам вирбел на тръбичката, където после хващам и повода. Дайте идея какво да правя, как да го разсуча и какво да правя по принцип, за да не се слува това в бъдеще, че хвърлянето в един момент става невъзможно.
Колега,погледни и ако трябва смени ролката на бигела.Всичко друго са абсолютни глупости.
Човек и добре да живее,рано или късно се жени.
Привет и НАСЛУКА!!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

А за мен,проблемите са два :idea: Макарата и конеца :!: :!: :!: Купувай си само квалитетни макари и конци и проблема ти е решен :idea: :idea: :idea: В 50% от случайти е проблема в макарата,и останалите 50 % е в конците.Вече трябва ептен да не разбира човек от конци,за да си вземе плосък конец.Или са стари модели,/има такъв вариант със свръх производство и сега се продават бавно и мъчително/ или някои е купил на безценица плетачната машина за без пари,която е извън употреба и е морално остаряла :lol: :lol: :lol: Бълват евтини конци като откачени.Рядко има хубаво и евтино,при всички положения,качеството има цена.На шибана макара обаче,какъвто и конец да качиш,винаги ще се замотава,макар заради облото си сечение да не се забелязва с просто око.Добре е да се внимава с покупките,конци или макари :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Здравей колега ,за мен проблема иде от начина на навиване на влакното.Някои влакна се навиват "шпула срещу шпула огледално- примерно дам" при други ролката на влакното на химикал...Повечето продавачи не са наясно влакното което продават как се препоръчва да бъде навито, а навиеш ли го усукано на шпулата се поравя частично или по скоро никак...
mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

JIRO написа:Здравей колега ,за мен проблема иде от начина на навиване на влакното.Някои влакна се навиват "шпула срещу шпула огледално- примерно дам" при други ролката на влакното на химикал...Повечето продавачи не са наясно влакното което продават как се препоръчва да бъде навито, а навиеш ли го усукано на шпулата се поравя частично или по скоро никак...
Не колега със сигурност не го навивам усукано, просто след няколко риболова се усуква и то до неузнаваемост, просто такова нещо не съм виждал. Виж за навиването не знам точно, но аз навивам всичките си влакна само в лген с вода.
cucko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от cucko »

Не че съм спец по фидера,но дай да видя целия ви монтаж и ако мога ще ви помогна с принципи! :wink:
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Пръчката ми е "Микадо" 3.90 ето тази: http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6625 макарата ми е:Cormoran corcast super feeder 5 pif , влакното 0.18 това: http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5957, монтажа е противоусукваща тръбичка 7.5см, след нея вирбел №10, кошничка телена 30гр. с прикрепен към нея вирбел, повод 70см, 0.12 и кука 14. Това ползвам като цяло.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

И аз мисля че проблема е от макарата.
Микадо фидер (ако за него става дума по-горе) ползвам трета година и усуквания нямам!
Изображение
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Колега а спазваш ли инструкцийте когато навиваш влакното от ролката на макарата?
Изображение
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

Не мисля че е от макарата,много хора ползваме този модел макари.Колега сложи едно вирбелче и над монтажа бре и проблема ще ти се реши. :idea:
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”