Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Риболов на Скобар
Модератор: bobopeli
Риболов на Скобар
Колеги,почва сезона на Скобара,времето захладнява и колегите почнаха да се обаждат с добра слука.Пускам тази тема за да може всеки един да каже какъв майсторлък и такъм ползва за улова на тази фина риба,и да обменим опит по-младите с по-старите майстори.
- krokibg
- учете се от него
Темата е много добра,но майсторите на скобара са малко,говоря за р.Марица.По Дунав се лови повече скобар и дано колегите от онзи край се включат по-активно.Входа на блока във който живея гледа към Марица,но от години не съм ловил скобар и вече се съмнявям че мога да го ловя в количествата който съм хващал като младеж,и нямам нищо против,да си упресня познанията за този прекрасен и майсторски риболов.Дано се намесят някой колеги който са в час и ходят редовно да го практикуват.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Ето каква линия исползвам аз:
взимам плувка тип спиртомер (такава кадето долната и част се развинтва и в нвя се слагат оловни сачми) тази плувка може да се направи много чувствителна, след това монтирам кука с повод около 40см и на около 30см от куката слагам малка съчма около 0,3гр.Така куката със стръвта може да се метка свободно във водата все едно си е част от реката а не примамка.Така поне го ловят на река Вит до село Гложене.Чувал съм от бащами че един негов приятел (бай Владо) си е правил плувки за скобар от кибритена клечка
представям си колко е чувствителна.Ама почина горкия преди да ме научи лека му пръст на човека голям рибар беше.
взимам плувка тип спиртомер (такава кадето долната и част се развинтва и в нвя се слагат оловни сачми) тази плувка може да се направи много чувствителна, след това монтирам кука с повод около 40см и на около 30см от куката слагам малка съчма около 0,3гр.Така куката със стръвта може да се метка свободно във водата все едно си е част от реката а не примамка.Така поне го ловят на река Вит до село Гложене.Чувал съм от бащами че един негов приятел (бай Владо) си е правил плувки за скобар от кибритена клечка

- krokibg
- учете се от него
Преди 7-8 години един сърбин,може би беше на гости тук в Пловдив,ми скри шапката.Никога не бях мислил че има такива скобари в Марица.Стоях и го гледах и гледах и гледах,за един час извади около 10 - 12 скобара,всичките над 1,5 кг.Като ловеше на стръф - тесто,и го слагаше със спринцовка.Аз бях тръгнал за риба,но като видях за какво става въпрос,направо си тръгнах.Той си остана да лови и съм убеден че ги е распрал.Сега,след години като връщам кадъра назад,си мисля че човека беше състезател,защото и до сега не съм виждал толкова професионално ловене на тази риба.Може би точно в този момент спрях да ходя за скобар,защото най много съм вадил 7-8 скобара,и никога не съм вадил по гореми от 200-300гр.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
За Гложене
Колега Рере, и аз бях на 10.09 точно около Гложене. От посока Ябланица преди мостчето още свих по един черен път. По принцип реката е останала с много малко вода, но намерих един вир. Брегът беше висок и от него се виждаше добре. Та там видях риби по около 30-40 см, които първо помислих за клен
. Бяха все еднакви по размер, както съм чувал за скобара. Обикаляха плиткото. Две хлапета бяха хванали един с някаква мрежа
Темата е много интересна за мен, защото нямам никакъв опит с този вид риба
А от друга страна вече знам къде има със сигурност
Так че, колеги, дайте моля някакви чалъми

Темата е много интересна за мен, защото нямам никакъв опит с този вид риба

Так че, колеги, дайте моля някакви чалъми

Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
- estoyanovvd
- новобранец
техника от Видин
Ние във Видин я ловим така:
Първо търсиш място с добро течение-нито много силно, нито много слабо. Дъното да е чакълесто, да няма големи камани. След това си купуваш мрежеста торбичка със страна на квадратчето около 1-2см.
На дъното и слагаш голями обли камъни, а над тях стар хляб на парчета с големина колкото примерно нормален картоф, който след като си сложил в мрежичката го напръскваш с вода, защото в противен случай, като вкараш мрежичката във водата тя може и да изплува. След това нагнетяваш хляба плътно към камъните без да се притесняваш, че част от хляба излиза на земята/вътре остава предостатъчно!/ и завързваш мрежичката така, че да остане край във формата на клуп. През този клуп се прекарва дебело найлоново вьже/1.5-2см./ и на края му, който е вьв водата се поставя стиропорова тапа/тя ще ти показва къде е торбата с хляба, на която ние във Видин и викаме мамка/.Това окачване се постига най-добре, като за сьединител между вьженцето и клупа използваш частта от ключодьржател, на която се закачват ключовете. Следващият момент е да вкараш така завьрзаната мамка и вьжето с тапата вьв Дунава/или реката!/. Дьлбочината е без значение, ако си сам. В противен случай се търси дълбочина от 1.5-2м., като се сьобразяваш да сте на една линия с другите колеги. Другият край на вьжето е на брега застопорен с камък или нещо друго така, че тапата да се вижда, но да не пречи на минаването на плувката.Монтажът на линията е следният: Влакно 0.14-0.18, плувка със сплесната откъм водата капковидна форма 1-2.5гр. в зависимост от течението, подвижно олово, вирбелче , повод около 25см с много малка сачма на 5-8 см. от куката, която трябва да е
№9-12 в зависимост от големината на рибите. Пръчката да е телескоп със средна твърдост на върха и дължина поне 3м., като препоръчително е да е от 4 до 6м. Замяташ и оставяш плувката да мине от външната страна на тапата на колкото е вьзможно по-малко разстояние. Кьлването , обикновено е рязко потапяне понякога сьс задьржане, понякога не. Засичате веднага, ако сте на хляб/троха!/ или с една идея по-кьсно, ако сте на бял червей.Оставяте плувката да се движи около десетина метра след мамката и след това повтаряте упражнението!Хубаво е да ловувате на постоянно място няколко дена макар и без особен успех, за да свикне рибата с мястото за хранене. Разбира се за това ви трябва много свободно време и желание! Непременно ще ви трябва и голяма доза КЪСМЕТ!!!На слука!!!
Първо търсиш място с добро течение-нито много силно, нито много слабо. Дъното да е чакълесто, да няма големи камани. След това си купуваш мрежеста торбичка със страна на квадратчето около 1-2см.
На дъното и слагаш голями обли камъни, а над тях стар хляб на парчета с големина колкото примерно нормален картоф, който след като си сложил в мрежичката го напръскваш с вода, защото в противен случай, като вкараш мрежичката във водата тя може и да изплува. След това нагнетяваш хляба плътно към камъните без да се притесняваш, че част от хляба излиза на земята/вътре остава предостатъчно!/ и завързваш мрежичката така, че да остане край във формата на клуп. През този клуп се прекарва дебело найлоново вьже/1.5-2см./ и на края му, който е вьв водата се поставя стиропорова тапа/тя ще ти показва къде е торбата с хляба, на която ние във Видин и викаме мамка/.Това окачване се постига най-добре, като за сьединител между вьженцето и клупа използваш частта от ключодьржател, на която се закачват ключовете. Следващият момент е да вкараш така завьрзаната мамка и вьжето с тапата вьв Дунава/или реката!/. Дьлбочината е без значение, ако си сам. В противен случай се търси дълбочина от 1.5-2м., като се сьобразяваш да сте на една линия с другите колеги. Другият край на вьжето е на брега застопорен с камък или нещо друго така, че тапата да се вижда, но да не пречи на минаването на плувката.Монтажът на линията е следният: Влакно 0.14-0.18, плувка със сплесната откъм водата капковидна форма 1-2.5гр. в зависимост от течението, подвижно олово, вирбелче , повод около 25см с много малка сачма на 5-8 см. от куката, която трябва да е
№9-12 в зависимост от големината на рибите. Пръчката да е телескоп със средна твърдост на върха и дължина поне 3м., като препоръчително е да е от 4 до 6м. Замяташ и оставяш плувката да мине от външната страна на тапата на колкото е вьзможно по-малко разстояние. Кьлването , обикновено е рязко потапяне понякога сьс задьржане, понякога не. Засичате веднага, ако сте на хляб/троха!/ или с една идея по-кьсно, ако сте на бял червей.Оставяте плувката да се движи около десетина метра след мамката и след това повтаряте упражнението!Хубаво е да ловувате на постоянно място няколко дена макар и без особен успех, за да свикне рибата с мястото за хранене. Разбира се за това ви трябва много свободно време и желание! Непременно ще ви трябва и голяма доза КЪСМЕТ!!!На слука!!!
КОЛЕГИ ПО ОТНОШЕНИЕ ЗА СКОБАРА ТОВА МИ Е ЛЮБИМАТА РИБА! В НАШИЯ КРАИ ХОДИМ НА СКОБАРИ НА ПРОЧУТОТО \ь\ьЧАН ДЕРЕ\ь\ьНУЛАТА НА ЯЗОВИР КЪРЖАЛИ.ЦЕЛОГОДИШНО МЪКНЕМ СКОБАРИ ПО ПОЛОВИНКА И КИЛО!БЕЗ ЗНА4ЕНИЕ ОТ СЕЗОНА \ь\ьРИБОЛОВА ТИ Е В КАРПА ВАРЗАН\ь\ьНО ВСЕ ПАК ТРУДЕН!РИБА ИМА БУКВАЛНО ВРИ ! НО ИСКА ФИН ТАКЪМ!ЛОВИМ ГО В БЪРЗЕИ (ЛЯТОТО) И В ПО ТИХОТО (ЗИМАТА) СТРЪВ ХЛЯБ И БЯЛ ЧЕРВЕИ КАТО ПО ЧЕСТО ХЛЯБ.ЗАХРАНВАМЕ С ХЛЯБ СТЕГНАТ И НАПРАВЕН НА ТОПКИ.МАМКАТА НЕ ДАВА ЕФЕКТ.ДЪЛБОЧИНА ОКОЛО 50 СМ НА МЕСТА И ПО МАЛКА!АЗ ЛОВЯ С МАЧ ПЪЧКА 4.50 ПРЕДПОЧИТАМ Я ПРЕД БОЛОНЕЗЕ КОЯТО Е ИЗПОЛЗВАНА ОТ ПРИЯТЕЛИ .ВЛАКНО 0.12 ПЛУВКА ГРАМ С КАПКОВИДНА ФОРМА КУКА-10,9!СТРАВТА ИСКА ДА ДРАСКА НА ДЪНОТО,ЗОТОВА ЛИНИЯТА Е ТИП ГЕРДАН.КЪЛВАНЕТО СЕ ОТРАЗЯВА С РЯЗКО ПОТАПЯНЕ ИЗИСКВА СЕ \ь\ьМИГНОВЕННО\ь\ь ЗАСИЧАНЕ.УДОБОЛСТВИЕТО ОТ РИБОЛОВА Е ГОЛЯМО! ЧЕСТО УЛОВА НАДХВАРЛЯ 10 КГ.ПОЖЕЛАВАМ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАС ДА ПОСЕТИ ТОВА МЯСТО!!ВИНК
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=1243&sort=1&cat=500
tова е за един ден на гореописаната мамка при ново село-видинско...искам нещо да добавя-много се пише и тук,и на други места за начини и линии за риболов,ама никьде не видях някой да спомене наистина НАЧИНА
мамките,хубаво,стрьвта-добре-и до тука..а успешния начин на замятане и ВОДЕНЕ на стрьвта е следния-сьстои се само в една дума-ЗАДЬРЖАНЕ
когато кьлве,ако на три заметания пуснати на свободно изтичане се хване една риба,то на сьщото количество заметания,при задьржане се хващат три!!!имайте го това впредвид,защото особенно много важи за скобара и именно за това е нужно болонезе не по кьсо от 5 и не по дьлго от 7м(не говоря за щеките,които са си едно предимство,но на мен тоя риболов ми е тегав и не го обичам),които дьлжини са оптимални за нашите реки-аз например ползвам болонезе 6м,а понякога на по малки реки-5м...и друго-според мене големината на плувката се избира според силата на течението и тук не важи тая максима,че колкото е по лека-толкова по добре-напротив,при по силно течение и голяма дьлбочина аз предпочитам 4,5,до 6гр плувки които много по добре се дьржат вьв водата,независимо,че може да се хвьрли и на 3гр-тук имаме условието да са качествени плувките(ползвам сенсас или колмици)успех...[/url]
tова е за един ден на гореописаната мамка при ново село-видинско...искам нещо да добавя-много се пише и тук,и на други места за начини и линии за риболов,ама никьде не видях някой да спомене наистина НАЧИНА

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Рере точно ти ми трябваш
Аз съм от Варна но след седмица някъде се очертава да идвам към твоя край и по точно село Торос. То е малко по надолу по течението на Вит от Гложене. Като малък цяло лято бях там на имахме традицията да ловим рибата под камъните а не с въдици което тогава си беше удоволствие но сега разбирам че съм пропуснал нещо много по-добро. Спомням си само как гледахме от дърветата покрай реката гърбовете на големите скобари и не знам защо не сме се опитали да ги хванем с въдица (май че никой нямаше тогава
) До колкото разбирам от теб а и от друго място чух нивото на реката доста е паднало но дали окло селото за което ти споменах ще имам слука с тия рибоци. А и не само с тия. Знам че преди имаше клен, мряна..... Дай ми малко подробна информация за риболова по река Вит през това време на годината и отнасящо се за рибите които ти изброих. Вече съм ти благодарен 

-
- научил се да хвърля
Здравей Ливо, съжалявам че инфото което ще ти дам ще те разочарова големите и многоброини скобари покрай с. Торос са вече история. Аз също съм прекарвал летните ваканции там и като направя съпоставката с днешната действителност си викам "Това не е същата река "
. Вирове легендарни със своите скобари като "Пещерския","Райковския",Теленият мост","Мечина дупка" са се превърнали в плитки бари почти без течение, които можеш да прегазиш без да си намокриш чатала. Преди две седмици бях там за сбора и само на вира "Калето"(единствения който държи дълбочина) м/у Торос и Дерманци забелязах присъствие на скобари. Катерих се по дърветата от който съм ги ловил на "помпане" и истината е, че вече трудно ще се ловят от там. Просто защото малкото скобари които са останали не минават близо до брега, а преди(10-12години) гледката бе невероятна. През целия ден скобарите играеха и се бялкаха по речното дъно, създаваще се илюзия че няма никаква друга риба освен тях и че никога няма да се свършат(сега разбирам, че е било илюзия).
Дано ти да имаш по голям късмет от моя.

Дано ти да имаш по голям късмет от моя.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
да,брато-така е-днес бях в торос на един развьдник и като видях реката направо ми прилоша-за нищо не става-плитка,тясна и...мрьсна-все пак имаше неколко човека на бента,но то хора винаги си има мавсякьде-ако ще ходиш на вит-иди по добре по долното течение при гулянци-успех 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Дълбоко съм разочарован наистина
Честно казано очаквах такъв отговор... Може би за добро но ходенето ми се отложи за напред във времето...тъкмо няма да гледам тъжно и с носталгия мястото където мина половината ми детство.
Тачо а ти какво общо имаш със с. Торос? На мен майка ми е от там и затова всяко лято ходех там при баба ми и дядо ми. Да не се окаже че се познаваме

Тачо а ти какво общо имаш със с. Торос? На мен майка ми е от там и затова всяко лято ходех там при баба ми и дядо ми. Да не се окаже че се познаваме