Каква е тази риба

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Желязков
новобранец
новобранец

Каква е тази риба

Мнение от Желязков »

Здравейте колеги - преди време а и на скоро пак бях на излет на язовир Камчия до моето любимо село - Подвис, там с компания ловим една риба която така за 3 години така и не разбрахме точно каква е
за това се обрьщам кьм вас с "зов за помощ"
тьй като нямам нейна снимка ще се опитам да опише навиците и, и наблюденията които имам вьрху нея
в моя край тази риба я наричат по 3 начина - гьрбавица, белевица и бяла риба
пьррвите 2 - са предполагам имена измислени от хора от този край а бялата риба няма нищо общо с тази за която става вьпрос, макар че името и отива много тьй като рибата е по бяла и от сняг
най мнго я опреличавам на скобар - по форма на тялото НО перките на тази риба са чисто до прозрачно бели. но ми се струва че и самат аи гьрбица е по голяма от тази на скобара
друг признак по който тя се отдалечава от скобара е този че скобара предпочита теченията докато тази риба я тьрсим в спокойна вода с чисто дьно и на дьлбочина над 5 метра
риабта се движи на големи пасажи, има малка уста (ловим я с куки 12 -14 взима най силно на варено жито и по рядк на бял червей)
тьй като бях ученик и нямах вьзможност да ходя през устаналото време ловувах я предимно през лятото - през юни почти не кьлвеше през юли нормлано а края в началото и до средата на авгут е най активна
това което ми е направило най силно впечетление у тази риба е че е адски силна екземпляри от 300 - 350 грама ги вадя по половин минута (ловувам с прьт 6 метра без водачи) изключително мощно дьрпа и се сьпротивлява не един пьт е кьсала влакно
малките екземпляри се движат много често по повьрхността на водата - особено рано сутрин забелязвам че е предпочитана храна за костура
перките и са сьщите като на скобара но прозрачно бели люспите са малки и много льскави
най едрият екземпляр който сьм улавял е около 400 грама но е изключително дьльг - забравих да я премеря :oops:
много трудно се лови с прьт и макара и аз немога да си обясня защо застава ли сме аз и мойе приател той сьс мач прьчка и мспециална макара аз с моя си 6 метров прьт вьпреки че кьлве еднакво той има значително по малко неуспешни засечки и изтьрвани риби от мен.
е колеги каква е според вас
благодаря предварително
Toby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Toby »

Колега според мен е морунаш, но нека да видим и други мнения :?
Това е онзи!
Daro
новобранец
новобранец

Мнение от Daro »

Колега без да съм сигурен мисля, че рибата е БЕЛИЦА (БАБКА).
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Рибата е морунаш има я доста на яз. Камчия и наистина в раьона на Подвис са я научили да се храни на жито.Там до лагера съм правил много добри риболови на морунаш и костур.
Желязков
новобранец
новобранец

Мнение от Желязков »

Благодаря много, наистина на лагера преди 2 години имаше един супер голям пасаж и сме правили по 5 -6 кила на човек само едри екземпляри, но в момента се е преместил в рькава но нямам врем да отида да наловя малко
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
ventyri
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ventyri »

Колега сигурен съм, 100% че е морунаш (гьрбавица),зимата е голям кеф,да я ловиф,това правим
Аватар
smadoka
новобранец
новобранец

Мнение от smadoka »

Това морунаша е една от най-вкусните риби :lol: според мен :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”