Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Проблем с макара.
Модератор: emo vasilev
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Проблем с макара.
Здравейте,колеги.Наскоро се сдобих с нова макара KONGER AVIATOR CARPER 860.Ето това е тя:

Нарочно съм я снимал без шпула,за по - удобно.Много съм доволен от нея,но на последния риболов се появи проблем.По - точно проблема е тук:

Или още по - точно от задната страна

Ето в какво се състои проблема.Дано се разбере от снимките,че не съм сигурен коя част на макарата как се нарича.

Всъщност не знам дали макарата е счупена или някоя дребна част е паднала и изгубена.

Мисълта ми е,че каналчето,което съм отбелязал с червената стрелка точно съвпада с отвора,който съм отбелязал със синята стрелка и не знам дали там не е имало някакъв щифт или нещо друго,което го е задържало и сега затова излиза свободно.
Предполагам,че по - опитните колеги могат да помогнат със съвет.
Да взема да приключвам,че котарака дойде да се прави на фотомодел.

На тези,които пишат БЛАГОДАРЯ предварително.
ПП:Извинявам се за качеството на снимките,но ги нащраках доста набързо.
Поздрави!!!

Нарочно съм я снимал без шпула,за по - удобно.Много съм доволен от нея,но на последния риболов се появи проблем.По - точно проблема е тук:

Или още по - точно от задната страна

Ето в какво се състои проблема.Дано се разбере от снимките,че не съм сигурен коя част на макарата как се нарича.

Всъщност не знам дали макарата е счупена или някоя дребна част е паднала и изгубена.

Мисълта ми е,че каналчето,което съм отбелязал с червената стрелка точно съвпада с отвора,който съм отбелязал със синята стрелка и не знам дали там не е имало някакъв щифт или нещо друго,което го е задържало и сега затова излиза свободно.

Предполагам,че по - опитните колеги могат да помогнат със съвет.
Да взема да приключвам,че котарака дойде да се прави на фотомодел.

На тези,които пишат БЛАГОДАРЯ предварително.
ПП:Извинявам се за качеството на снимките,но ги нащраках доста набързо.
Поздрави!!!

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Проблем с макара.
От задната страна трябва да имаш болтче. Развий го и внимателно разглоби частите - внимавай, защото има малки шайбички (метелни и тефлонови) как са подредени и ще видиш как е била закрепена скобата на бигела и какъв е проблема.
пробваи да стегнеш болта след като вкараш скобата
И аз това си мисля като гледам снимките.Бигела ми се вижда разхлабен от страничния болт.gaad написа:пробваи да стегнеш болта след като вкараш скобата
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Има логика в това,което казвате,но проблема не е там.Стягам до откат и резултата е,че скобата започва да излиза малко по - трудно от преди.Другия вариант е болта да е захабен в предния край,там където би трябвало да фиксира скобата,но на външен вид изглежда нормално.aleko написа:И аз това си мисля като гледам снимките.Бигела ми се вижда разхлабен от страничния болт.gaad написа:пробваи да стегнеш болта след като вкараш скобата

Имаш ли възможност да смениш болта с по дълъг(примерно с 1мм повече)?
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
И на мен това ми се върти в главата,но ме е страх.Ако проблема излезе другаде,а не в болта,този по - дългия болт да не вземе да направи друга поразия.Май ще трябва да опитам внимателно пък дано опита да излезе успешен.aleko написа:Имаш ли възможност да смениш болта с по дълъг(примерно с 1мм повече)?

- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
М-да проблема е в болта.Няма никакъв щифт ,който да ЗАДЪРЖА СКОБАТА.Имал съм подобен проблем, когато поради износване на ролката реших да заменя една от оригиналните шайбички с друга такава неоригинална, която обаче се оказа с по-голяма дебелина от необходимото в резултат ,на което болта идва къс и не може да стегне скобата.Проблема го реших като си набавих нова шайба с необходимата дебелина.Виж при теб да не е сменяна тази шайба.Възможно е също и да се деформирала(свила) скобата = примерно при транспорт на макарата.Имах наскоро и такъв случай - натиснал съм я някъде в калъфа , в който си транспортирам сопите с макарите и когато пристигнах на водоема скобата на една от макарите се беше откачила по същия начин.Разгледах я внимателно, поогънах я малко на ръка по моя преценка, имам си винаги отверка в раницата, така че отвих въпросното болче на водоема , напъхах скобата в жлеба , стегнах обратно болта и работата заспа....
Риболовец,а не рибар съм аз!!
- трапера
- сериозен играч
Що не пробваш да натикаш нещо в отвора (със синята стрелка),щифт,или по-добре да направиш резба и да навиеш болтче! Преди години на една голяма макара и липсваше скобата,направих нова от хромникелов електрод (ползвах за модел скоба от друга такава).Точно там,където е синята стрелка беше зачуканено с център.Така го направих и аз,а макарата се ползва и до днес без проблем.Та мисълта ми е:скобата да бъде застопорена от едната страна с болта на ролката,а от другата (синята стрелка)с още един болт/щифт!
Дано се оправиш с неприятния проблем,ще чакаме развитие
Дано се оправиш с неприятния проблем,ще чакаме развитие

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
по дълго болтче или едно дроперче и стария болт
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Притеснява ме следния факт:макарата е нова - на три риболова.Ако болтчето се беше разхлабило - добре.Ако макарата беше стара и болтчето се е износило - пак добре.Ама като е нова как изникна този проблем?Не мога да си го обясня.Минава ми през ума,че е била уж нова.Ама хич не искам да вярвам,че в магазина могат умишлено да ме "изкъпят" така.

-
- ще става разбирач
С капчица го залепи,после ти не му мисли ! 

случва се и на машините да пуснат малко по късо болтче отвии го извади от пластмасата и стегни без нея ако не излиза значи по е по къс болта там няма голями натоварвания за да нужна заварка
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Мисля,че между бигела и скобата има някакво въртеливо движение и залепванетоxt33m33 написа:С капчица го залепи,после ти не му мисли !

Между другото да ви кажа до къде я докарах.Първо:гледам,че едната снимка от оървия ми пост се е трансформирала в половинката на другата снимка,за това ще я кача на ново,та да не се чуди някой,който чете темата за първи път кви са тея сини и червени стрелки,за които говоря.

Така а сега да продължа.Разглобих бигела и го разгледах подробно установих следния факт:

Отвора,в който се навива болта (1) няма нищо общо с отвора,в който влиза скобата (2).Не знам дали при различните макари това е изпълнено по различен начин,но при тази е така.В дъното на болта е затворено плътно,а не да е запушено с нещо.А от друга страна малкото отворче

"гледа" директно към отвора за скобата,но на него няма резба.Не мога да измисля как от там да застопоря скобата.А пък и на тази снимка,която е от интернет,не се вижда да има нещо във въпросния отвор.

Колега имам същата макара,проблема е че в момента няма как да я погледна,ако изчакаш до утре ще сравним, и ще поставим точна диагноза.