Разстояние между върха на щеката и плувката на линията.
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- вече хвърля и на тежко
Разстояние между върха на щеката и плувката на линията.
Здравейте Колеги имащи по-голям опит в риболова с щека.Искам да попитам: Има ли някакво правило или съотношение за разстоянието от върха на щеката до плувката на линията? Имам предвид дължина на влакното над плувката до върха на въдицата. 

Re: Разстояние между върха на щеката и плувката на линията.

пазете чисто ,не е толкова трудно
-
- вече хвърля и на тежко
Колко сантиметра минумум и колко сантиметра максимум?
Колега точно определено разтояние няма ,всичко зависи от това къде и какво ловиш.При положение че ще ловиш на затворен водоем разтоянието варира 50 ,60 ,70 см.Друго важно нещо е и какво ще ловиш ,прието е при риболов на по дребни риби(бабушки,платики,каракуди и др.)разтоянието да е 50 ,60 см. ,докато при риболов на по едри риби (шарани ,амури и др.) разтоянието може и да е малко по дълго.Разтоянието зависи и от това как ти е удобно да засичаш рибите , като разбирасе не трябва и да е голямо защото тогава контрола върху линията се обезсмисля.При риболова на река нещата с разтоянието между върха и плувката стоят малко по различно.При този тип риболов разтоянието е малко по голямо ,като то зависи от силата на течението , на задържане или на изтичане ще ловиш .
Според мене при норнални обстоятелства(без вятър и течение)най-удачно е да е около 50 см.
Разбира се при силен насрещен вятър тази дължина може да се скъси малко,за да не ни избутва линията към брега,но пък при разтояние от 20-30 см. има вероятност при вкарване да се получат уплитаня и трябва да се внимава.Варянт при по-тихо време е да се пусне и по-дълга линия,около метър и да се подмята навътре,при положение,че рибите кълват активно след петното или пък има нянанво прагче или други особености на релефа на дъното.Това е за затворен водоем,виж за река пускам към 1.50 м.........и все пак сичко е въпрос на моментни условия и лична преценка.
Разбира се при силен насрещен вятър тази дължина може да се скъси малко,за да не ни избутва линията към брега,но пък при разтояние от 20-30 см. има вероятност при вкарване да се получат уплитаня и трябва да се внимава.Варянт при по-тихо време е да се пусне и по-дълга линия,около метър и да се подмята навътре,при положение,че рибите кълват активно след петното или пък има нянанво прагче или други особености на релефа на дъното.Това е за затворен водоем,виж за река пускам към 1.50 м.........и все пак сичко е въпрос на моментни условия и лична преценка.
- Skorpi
- сериозен играч
Мда аз ползвам от 40 до 50 см на затворен и по дълъг на река ако е по плитко и има опаснот рибата да се плаши от върха е наложително разтоянието да е по голямо до 1,5м 

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- PREDATORst
- ще става разбирач
Аз като начинаещ оставям по около 1 метър при затворен водоем,но постепенно свиквам да боравя с пръта и намалям.
Първия ми излет като направих всичко по книга след 2-то зверско оплитане удължих до 1.5 метра(добре че немаше ветър).
Та всичко си зависи от тебе и твойте възможности.
Първия ми излет като направих всичко по книга след 2-то зверско оплитане удължих до 1.5 метра(добре че немаше ветър).
Та всичко си зависи от тебе и твойте възможности.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Значение има и щеката, при по-меките щеки не се притеснявайте да пускате повече влакно. Ако къпирате захранката 30-40см е ОК.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Точно така, при меки щеки, река ,плитки места и бистра вода е по-дълго разстояние. При язовири с нормална дълбочина, по твърда щека се оставя по-малко разстояние. А това какъв вятър ще духа, ще къпираш или не, ти сам ще ги усетиш нещата, как да процедираш. 

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Колеги, едно питане ми се връти у главата, а именно:
нали при някои щеки топсетите са телескопични, да речем последните 3 колена (примерно), което прави горе-долу 3 метра или повече. Та мисълта ми е: какво правим , ако дълбочината , на която ловим е 1 метър? Т.е. линията е дълга да речем 1.6 метра, а топсета е дълъг 3 и повече метра? Не създава ли това неудобство при вадене на линията и откачане на рибата? И тогава не се ли пуска доста по-голямо разстояние от върха до плувката?
нали при някои щеки топсетите са телескопични, да речем последните 3 колена (примерно), което прави горе-долу 3 метра или повече. Та мисълта ми е: какво правим , ако дълбочината , на която ловим е 1 метър? Т.е. линията е дълга да речем 1.6 метра, а топсета е дълъг 3 и повече метра? Не създава ли това неудобство при вадене на линията и откачане на рибата? И тогава не се ли пуска доста по-голямо разстояние от върха до плувката?
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Да колега, например шаранската ми щека е така , в същност аз там не и слагам върхове и става така, че топ 3 ми е дълго 2,6м.
Давам пример :–Ловя на 80 см дълбочина и ми остават 1,8м бош. Но щом аз ловя с тази щека значи съм за шарани следователно разстоянието от върха до щеката може да е по-късо (защото тази риба така или инъче вади ластик и иска кепчосване)
. При по-бистра вода може да се пусне и повече разстояние за да не се плашат рибите. ООООбаче когато си презареждам стръвта трябва да изнеса топ сета назад и затова винаги слагам сак или няква кърпа зад мен между мен и ролера, там подпирам топ сета при подмяна на стръв или си подпирам къпинга.
п.п. Разбира се това е моето виждане за нещата. Винаги съм гледал да си пазя нещата и да не се чува гадния звук на стържещ се карбон по камъни.
Давам пример :–Ловя на 80 см дълбочина и ми остават 1,8м бош. Но щом аз ловя с тази щека значи съм за шарани следователно разстоянието от върха до щеката може да е по-късо (защото тази риба така или инъче вади ластик и иска кепчосване)

п.п. Разбира се това е моето виждане за нещата. Винаги съм гледал да си пазя нещата и да не се чува гадния звук на стържещ се карбон по камъни.

-
- вече хвърля и на тежко
А какво става когато мачовия ти топ сет е телескопичен и ловиш дребни риби на плитко.И колеги може ли да попитам: Какво правите с готов монтаж, който сте скъсили отгоре и след това отидете на дълбок водоем? 

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Слагаш си 1 сак зад ролера и въобще не разглабяш щеката
.
Аз 1 използван монтаж го прибирам и в къщи му свалям съчмите със скалпел и го прехвърлям на ново влакно!

Аз 1 използван монтаж го прибирам и в къщи му свалям съчмите със скалпел и го прехвърлям на ново влакно!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
А аз съм мързелив и му добавям парче влакно в горния край.
ПП. Рядко ползвам един монтаж два и повече пъти. При интензивен риболов линията се скапва и често не издържа дори един риболов.
ПП2.Със серията капота тази година нямам никакъв проблем с монтажа, нищо не го застрашава

ПП. Рядко ползвам един монтаж два и повече пъти. При интензивен риболов линията се скапва и често не издържа дори един риболов.
ПП2.Със серията капота тази година нямам никакъв проблем с монтажа, нищо не го застрашава

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Разбира се че в случай когато с един такъм съм си къпал червеите или съм извадил 2-3 рибки не го сменям. Удължаване и аз съм правил, но това е изключително рядко.