Риболов на кефал на жабка

Модератор: sapuna

Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Риболов на кефал на жабка

Мнение от katri »

Колеги, някой може ли да ме светне(за предпочитане нагледно със снимков материал) как се извършва монтажа на стръвта-жабче при риболова на кефал(разпер).Имам в предвид как става закачането на самата жабка на куката,кой номер кука да използвам, разни чалъми при този вид риболов.От скоро пробвам да уловя кефал по Марица на тази стръв, имам няколко удара, ама явно не поставям правилно жабката на куката, защото след удара изваждам жабата съдрана и въпреки ,че засичам веднага при удара рибата не може да се закачи на куката.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
veso
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Риболов на кефал на жабка

Мнение от veso »

katri написа: след удара изваждам жабата съдрана

това не е от кефал
не бързай толкова със засичането

успех
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

:)

Мнение от katri »

И на мен така ми се струва ама не знам със сигурност какво да си мисля.При един от тези удари изчаках малко повече, издебнах момента и засякох и настана тя една патаклама, май сом беше не можах да го вдигна изобщо от дъното, разви ми аванса ,легна на дъното и ни вопъл ни стон и с корда 0,25 естествено никаккъв шанс-чаках,чаках го да се раздвижи нанякъде и накрая скъсах.
Това беше ,обаче чак при третия удар на жабката, при другите два удара изкарвах жабката с висящи зад нея черва, а самия удар беше само рязко потапяне до половината на антетката на перото без да потъне нацяло същото(много нежно пипане) ,та затова си мисля, че това е кефал.Аз лично никога не съм хващал кефал на жабка, а знам и съм виждал много колеги да хващат кефал по този метод,мерак ми е и аз да се науча, та затова питам
Аватар
Димо Генчев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

На жабе

Мнение от Димо Генчев »

Колега, здравей!
Ето и моите скромни съвети :)
Виждал съм по-големи майстори от мен да използват сравнително по-големи куки - 5-7. Аз лично предпочитам 10-12, общо взето колкото е по-голяма куката, толкова по-голяма риба и по-малка вероятност за удар :)
За съжаление снимка не мога да приложа, но жабето го бода по следния начин: вкарвам куката един вид под "мишницата" му, после я извъртам така, че да пробие малко съответния бут(там е мускул и не пада лесно), и вече може и да се показва малко върха. По този начин жабката извършва почти естествени движения, а кленът е много хитър и това е много важно :!:
Има и друг начин - само за единия бут, но така рибата по-трудно ще налапа куката при атаката.
Що се отнася до момента на засичането аз лично изчаквам една идея. Засичам, когато плувката видимо се скрие, т.е. в този момент кленът е грабнал в уста стръвта и я отнася бързо. Често преди това има почуквания - при тях не засичай още!
Можеш да утежниш лимията, а може и да оставиш жабето да си плува естествено, то само инстинктивно гледа да се скрие нанякъде.
Всичко казано дотук се отнася и за рибе. Според някои най-добър е щипокът, но на мен най-много ми нападат блестящи рибки, например виолетки.

Ако ти умре стръвта, смени я веднага с жива!

Все пак, щом си имал толкова удари, по-скоро виж нещо куката, закрепването и т.н.
Дано да съм ти полезен :?
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Ами общо взето и аз така бях нанизал жабето на куката, като за целта използвах шаранска кука(кована орлов нокът), защото с такава разполагах само в дадения момент(т.е куката ми не беше много малка,нито пък прекалено голяма),ама въпреки всичко аз бода жабката за единия и бут ,а удара беше по другия бут,съвсем неочаквано и за кратко време и тъй-като течението отнася плувката надолу,възможността за изчакване е почти нулева,така че според мен трябваше да се засече веднага,макар че аз естествено пробвах и с изчакване,ама сериозно потъване с задържане под вода на плувката така и не последва,а когато искарах стръвта,т.е жабата беше захапана някъде по средата на тялото ,от обратната страна на тази на която бях забил куката.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Личното ми мнение е че това е сом(само той дере или съблича рибките и жабите), пробвай с по дълъг повод :roll:
drmiro
новобранец
новобранец

Мнение от drmiro »

Може жабчето да е било по-голямо и така вероятността рибата да налапа куката е по малка. Моя съвет е: използвай колкото се може по-малки жабета с по-голяма кука(#8-#9)- устата му не е никак малка и ако имаш нещастието да си с #10-#11, а парчето е по-голямо шанса въобще да не го засечеш е голям. Що се отнася до закачането- Аз я закачам през едното бутче и скривам куката, защото клена първоначално побутва стръвта и после я налапва и пердаши, а ако е по-едър направо забива. Това е моята стратегия и няма грешка. Успех! :D
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Оъкакто съм се родил ловя кефалаците по село само на жабка.Кука №6-8 орловка,плувка-паче перо,жабката-нанизана през устата и контрата да излиза от дупето.Може би така да е само по нашата рекичка,ама наистина празно няма.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Колега "sapuna1971" твоя начин на закачане на жабето ми се струва най-удачен за риболова на кефал, само дето не мога да си го представя много добре как така прекарваш куката през устата, та чак до дупето на жабето.Куката странично на устата на жабето ли я забождаш и контрата откъм гърба или откъм корема я изкарваш.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Нанизваш жабчето през устата,то си е естественно сгънато и ако големината на куката е подходяща,то върхът и се подава м/у бутчетата и.
Изображение
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Ок "sapuna1971" непременно ще пробвам така и дано този път имам вече успех
drmiro
новобранец
новобранец

Мнение от drmiro »

Хмм! През устата и куката минава през всички органи- като резултат мъртва жабка. Не че не става ама нали идеята е с движенията си стръвта да привлече хищника т.е. по-жива стръв по- добри резултати!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

drmiro написа:Хмм! През устата и куката минава през всички органи- като резултат мъртва жабка. Не че не става ама нали идеята е с движенията си стръвта да привлече хищника т.е. по-жива стръв по- добри резултати!
Кефалът е хищник в постоянно движение.За разлика от сома и щуката например той налапва това,което му поднесе течението.Така че,мъртво жабче на малък шип е доста добър вариант за търсене.По същата логика той не отказва и на парченце рибка.По малките рекички,наред с пчелата и скакалеца това е универсалната стръв за по-едрите екземпляри
Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Това за кефала е абсолютно вярно, опашката от малка рибка и страшна стръв, ловил съм на нея даже и в язовири,като замятам под надвесени дървета почти веднага следва удър.

Колега Катри пробвай следващия път ако ти легне на дъното нещо да изпънеш кордата и да звъниш на нея като на струна на китара, доста често има ефект.
Аватар
Amatiora
новобранец
новобранец

Мнение от Amatiora »

Аз ловя с кука № 6 или 7, като тя влиза през устата на жабката и излиза през едната колянна става, при това положение единият крак е обездвижен, но засичането 95 % от случаите е успешно - което според мен е най-важно. Жабката остава жива поне един час след първото замятане. Много важно е стръвта да се държи естествено във водата. При замятане стръвта трябва да падне в близост до брега или до заседнали в реката предмети. Аз лично не утежнявам линията, като за плувка използвам парче джапанка с ярък цвят фиксирано на разстояние 90 - 120 см от куката с две силиконови стоперчета. Така се замята много по-лесно и точно, като водеща е жабката, която първа докосва водната повърхност привлича вниманието на рибата и в много от случайте следва моментално кълване.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”