Шарени рибкина плувка и дъно

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Шарени рибкина плувка и дъно

Мнение от Златев »

Привет, колеги!
Изминаха 5 дни от светлия празник на писмеността, но приятните спомени все още са ярки.
Този риболов бе знаков за мен, не само защото хванах първите си за годината риби :oops: , а и защото за първи път аз управлявах "Синята Ладия"! :lol:
Та, под моето невещо ръководство и вещите наставления на баща ми и Каталойски, третият колега и наш вярен риболовен другар, акустирахме малко след изгрев на опашката на яз. Одринци.
Изплъзвайки се от прегръдките на дъбовата горичка и избуялата рапица, която изкреше от роса и от първите слънчеви лъчи, се гмурнахме в леката мараня над язовира. Вече бяхме закъснели. Имаше не малко колеги, повечето от които бяха пренощували.
Без да губим време или ентусиазъм си избрахме позиция и разпънахме.
Водното огледало поглъщаше пейзажа и бързите отсечени пориви на бързолети, малки и големи чайки. Местното величие - великолепен щъркел, често прелиташе над самата повърхност, съблюдавайки за реда по брега и за... някоя заблудена жаба.
Баща ми заложи на малко по-здрав такъм на плувка в очакване на митичните каракуди, а аз на малко по-фина линия с цел да покрия и бабушките, а за таранчугите се успокоявах, че има и кеп.
Още докадо забърквах захранката се появи и сефтето ми за годината. Красива златиста каркуда.
Направихме една по-рехава храна за подхранване на петното около плувките и една по-лепката за дънните такъми.
За стръв заложихме първоначално на торен, малко скълцан от който имаше и в храната.
Малко след първите топки подхранка се появи и следващата таранка, падна доста приятна борба, но... се оказа с мустачки! :lol:
Храната не можа да задържи каракудите, но за това пък пуберчета-шаранчета налитаха на талази. За целия ден хванахме по 4-5 на калпак и на всички им се случи едно и също – получиха забележка, че не им е мястото при нас и ги изпъдихме обратно във водата да растат и да се видим пак догодина.
До към 10:30 имахме едва по няколко рибки. Докато не се светнах да сложа комбинация от бял червей и кастер. Още с подаването някой осмука кастера. На следващото пропадане излезе и първата бабушка за деня. Баща ми също се пренасочи към по-фина линия, но заложи на жито. Получи се много приятен и нтезивен риболов на бабушка. Силни серии с кратки паузи, някоя малка стиска захранка и малко житце и... отново баби летяха към брега.
Приятното занимание се нарушаваше чат-пат от звъна на камбанка, след който прилични каракуди ни навестяваха.
На дъно бяхме заложили на най-обикновен монтаж – пружина с храна и една кука след нея. Покрай таранките, които излизаха на този метод взех да се замислям по-серизно за фидер...
Естествено, спинингистът в мен надделя и докато не оставих два джига нейде по дъното не мирясах. До нас извадиха две хубави сулки на дъно, а от време на време водата „кипваше”, показвайки паническия бяг на бабушките пред зиналата паст на бялата риба. Но не бях подготвен за подобни обстоятелства и се опитах да направя нещо с наличните 2-3 по-едри силикона и... нямах слука.
И така, дърпайки от дребни до съвсем прилични бабушки на плувка, изненадвани от по някое борбено шаранче, денят взе да преваля. Събрахме си такъмите, направихме си оборка на боклука и поехме обратно към дома.
Приятно впечатление ми направи фактът, че въпреки навалицата нямаше шум, крясъци, викове, музики, простотия. Което пък даде възможност на птиците от близката горичка да ни радват цял ден с веселите си пролетни напеви.
Прилагам и няколко снимки, които успях да направя преди да ми падне батерията на телефона. Извинавам се за недоброто качество...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
dobrin_dinev
сериозен играч
сериозен играч

Re: Шарени рибкина плувка и дъно

Мнение от dobrin_dinev »

Колега нещо снимките не са излязли!
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Добър риболов сте спретнали/снимките наистина не излизат/.Какви са условията сега там?
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
sonax
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sonax »

dobrin_dinev написа:Колега нещо снимките не са излязли!
Същата работа и при мен :?
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Не знам защо така става със снимките :roll: :oops: При мене излизат, а и съм пуснал репортажа като всеки друг път.
Условията са 5лв. на калпак. :)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”