Здравейте колеги какво мислите за тези мухи (джапанки)

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
w1ld
новобранец
новобранец

Здравейте колеги какво мислите за тези мухи (джапанки)

Мнение от w1ld »

Здравейте колеги наскоро си купих тези мухи нямам търпение да ги пробвам дайте съвет попринцип такъма какъв е предполагам, че мухата се връзва директно към кордата... и се мята така по бързеите. Ето и 1 снимка на новата придобивка :D !

Начинаещ съм досега не съм употребявал такъв вид риболов ,но пък съм мераклия дайте някой съвет. :P

Изображение
:drinkers:
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Здравейте колеги какво мислите за тези мухи (джапанки)

Мнение от Mr.Barry »

Нали знаеш че с тях се лови с мухарка :lol: Ако нямаш не може да ги ползваш. Ходи се с мухарката по реките с ботуши и си фърляш ;) Щом не си ловил с муха трябва някой от твоят град да те хване и на една поляна да те научи как се хвърля с такава пръчка ;) Успех!
ПС: И един съвет- слагай конкретни и по-къси имена на заглавията на темите, за по лесно ориянтиране :wink:
Аватар
w1ld
новобранец
новобранец

Мнение от w1ld »

Ок. Да знам ,че на тези мухи се хвърля с мухарка, но наскоро бях свидетел 1 рибар как на корда хвърляше и хващаше дори , е да мухарката си е предназначена специално за този вид риболов не отричам ,но има и изключения :wink:
Иначе няма да е лошо да си купя скоро време 1 мухарка :D :wink:
Последно промяна от w1ld на Съб Юни 11, 2011 9:24 pm, променено общо 1 път.
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

Колега не съм съгласен с теб, че джапанките стават само за мухарка. Един обикновен 4 метров телескоп също ще свърши работа, само че се слага междинно влакно с по-голямо сечение, от рода на над 0,50-0,60 за по далечно замятане. Вместо влакно може да се сложи и канап или капронов конец. Като няма пари за специализирани такъми неволята ни учи на какво ли не :D
Аватар
w1ld
новобранец
новобранец

Мнение от w1ld »

tegov86 написа:Колега не съм съгласен с теб, че джапанките стават само за мухарка. Един обикновен 4 метров телескоп също ще свърши работа, само че се слага междинно влакно с по-голямо сечение, от рода на над 0,50-0,60 за по далечно замятане. Вместо влакно може да се сложи и канап или капронов конец. Като няма пари за специализирани такъми неволята ни учи на какво ли не :D
Напълно съгласен :)
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Колега, предполагам, че имаш поне спинингова пръчка. Не е вярно, че мухата се изхвърля само с мухарски прът. Мухата е изкуствена примамка, както и стримера, както и воблера, както и всяка изкуствена примамка. Преди да се разпространи мухарският прът в България, изкуствените мухички се "изхвърляха" към рибките с булдо, което си е класика и до сега.

Колегата по-горе, ти каза и още един метод, който се използва за река - един по-дълъг прът, основно влакно - около 0.50, след което се прави преход през около 60 см до 80 см, като започваш да редуваш по-тънки влакна (с посочената дължина) примерно: следва влакно 0.40 (около 60 см дълго), след него влакно 0.30 (пак 60 см. дълго) и накрая влакно 0.20 - около 40 см. дължина. На последното влакно (това от 0.20 диаметър) вързваш вече повод в зависимост от търсената рибка и големината на мухичката - между 0,12 и 0,14 диаметър на влакното и дължина на повода около 30-40 см.

Иначе, мухарката си е класиката, но не забравяй и булдото. Двете винаги вървят ръка за ръка.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

Булдото е друго решение както спомена колегата, но аз пак си държа за по-елементарните чалъми :D. Препоръчвам ти, ако нямаш булдо или не си сложил по-дебело влакно да сложиш една клонка не по-голяма от 7-8 см, това е убийствен метод не само за клен, но и за пъстърва, а и той е естествен за рибата и тя не се плаши от него :) от двата края до цепваш и мушкаш влакното през цепнатините, като може и допълнително да го привържиш с тънко влакно :) . Това малко наподобява риболова на плувка, но е много добро и уловисто решение. Именно по този начин бих един приятел на Струма по брой уловени риби докато той се мъчеше с мухарката :D
Аватар
batlar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от batlar »

става и с малко перо без олово на 50 60 см. над мухата :)
Рибата е като жената,дава когато си поиска и на който си иска !!!

http://www.eeautoservice.com/
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

tegov86 написа:Булдото е друго решение както спомена колегата, но аз пак си държа за по-елементарните чалъми :D. Препоръчвам ти, ако нямаш булдо или не си сложил по-дебело влакно да сложиш една клонка не по-голяма от 7-8 см, това е убийствен метод не само за клен, но и за пъстърва, а и той е естествен за рибата и тя не се плаши от него :) от двата края до цепваш и мушкаш влакното през цепнатините, като може и допълнително да го привържиш с тънко влакно :) . Това малко наподобява риболова на плувка, но е много добро и уловисто решение. Именно по този начин бих един приятел на Струма по брой уловени риби докато той се мъчеше с мухарката :D
Браво колега. Явно си "стара камина" - с малко дърва, много топлина :D . Едно нещо, което бях забравил и ти ми го припомни. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

Да, сбърках. Не се използват само за мухарка, но понеже най-често се използват за такава пръчка и в писането съм добавил, че ако нямаш неможе да ги ползваш. МОЯ ГРЕШКА :oops: Може да с булдо като се сетя и аз съм ловил :lol: ама ......
Айде и някой пъстърва 3 кила да удариш най-малко ;) :P
Аватар
w1ld
новобранец
новобранец

Мнение от w1ld »

А дано! :D
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Ivo_Ivanov »

batlar написа:става и с малко перо без олово на 50 60 см. над мухата :)
а може и с булдо което съм използвал повод 1м.
Изображение
Аватар
w1ld
новобранец
новобранец

Мнение от w1ld »

Колеги а отностно мухите какво ще кажете бива ли ги ? :D :wink: :?:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”