Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Здравейте колеги какво мислите за тези мухи (джапанки)
Модератор: sapuna
Здравейте колеги какво мислите за тези мухи (джапанки)
Здравейте колеги наскоро си купих тези мухи нямам търпение да ги пробвам дайте съвет попринцип такъма какъв е предполагам, че мухата се връзва директно към кордата... и се мята така по бързеите. Ето и 1 снимка на новата придобивка
!
Начинаещ съм досега не съм употребявал такъв вид риболов ,но пък съм мераклия дайте някой съвет.

Начинаещ съм досега не съм употребявал такъв вид риболов ,но пък съм мераклия дайте някой съвет.

- Mr.Barry
- ще става разбирач
Re: Здравейте колеги какво мислите за тези мухи (джапанки)
Нали знаеш че с тях се лови с мухарка
Ако нямаш не може да ги ползваш. Ходи се с мухарката по реките с ботуши и си фърляш
Щом не си ловил с муха трябва някой от твоят град да те хване и на една поляна да те научи как се хвърля с такава пръчка
Успех!
ПС: И един съвет- слагай конкретни и по-къси имена на заглавията на темите, за по лесно ориянтиране

ПС: И един съвет- слагай конкретни и по-къси имена на заглавията на темите, за по лесно ориянтиране

Ок. Да знам ,че на тези мухи се хвърля с мухарка, но наскоро бях свидетел 1 рибар как на корда хвърляше и хващаше дори , е да мухарката си е предназначена специално за този вид риболов не отричам ,но има и изключения 
Иначе няма да е лошо да си купя скоро време 1 мухарка

Иначе няма да е лошо да си купя скоро време 1 мухарка

Последно промяна от w1ld на Съб Юни 11, 2011 9:24 pm, променено общо 1 път.
-
- научил се да хвърля
Колега не съм съгласен с теб, че джапанките стават само за мухарка. Един обикновен 4 метров телескоп също ще свърши работа, само че се слага междинно влакно с по-голямо сечение, от рода на над 0,50-0,60 за по далечно замятане. Вместо влакно може да се сложи и канап или капронов конец. Като няма пари за специализирани такъми неволята ни учи на какво ли не 

Напълно съгласенtegov86 написа:Колега не съм съгласен с теб, че джапанките стават само за мухарка. Един обикновен 4 метров телескоп също ще свърши работа, само че се слага междинно влакно с по-голямо сечение, от рода на над 0,50-0,60 за по далечно замятане. Вместо влакно може да се сложи и канап или капронов конец. Като няма пари за специализирани такъми неволята ни учи на какво ли не

Колега, предполагам, че имаш поне спинингова пръчка. Не е вярно, че мухата се изхвърля само с мухарски прът. Мухата е изкуствена примамка, както и стримера, както и воблера, както и всяка изкуствена примамка. Преди да се разпространи мухарският прът в България, изкуствените мухички се "изхвърляха" към рибките с булдо, което си е класика и до сега.
Колегата по-горе, ти каза и още един метод, който се използва за река - един по-дълъг прът, основно влакно - около 0.50, след което се прави преход през около 60 см до 80 см, като започваш да редуваш по-тънки влакна (с посочената дължина) примерно: следва влакно 0.40 (около 60 см дълго), след него влакно 0.30 (пак 60 см. дълго) и накрая влакно 0.20 - около 40 см. дължина. На последното влакно (това от 0.20 диаметър) вързваш вече повод в зависимост от търсената рибка и големината на мухичката - между 0,12 и 0,14 диаметър на влакното и дължина на повода около 30-40 см.
Иначе, мухарката си е класиката, но не забравяй и булдото. Двете винаги вървят ръка за ръка.
Колегата по-горе, ти каза и още един метод, който се използва за река - един по-дълъг прът, основно влакно - около 0.50, след което се прави преход през около 60 см до 80 см, като започваш да редуваш по-тънки влакна (с посочената дължина) примерно: следва влакно 0.40 (около 60 см дълго), след него влакно 0.30 (пак 60 см. дълго) и накрая влакно 0.20 - около 40 см. дължина. На последното влакно (това от 0.20 диаметър) вързваш вече повод в зависимост от търсената рибка и големината на мухичката - между 0,12 и 0,14 диаметър на влакното и дължина на повода около 30-40 см.
Иначе, мухарката си е класиката, но не забравяй и булдото. Двете винаги вървят ръка за ръка.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- научил се да хвърля
Булдото е друго решение както спомена колегата, но аз пак си държа за по-елементарните чалъми
. Препоръчвам ти, ако нямаш булдо или не си сложил по-дебело влакно да сложиш една клонка не по-голяма от 7-8 см, това е убийствен метод не само за клен, но и за пъстърва, а и той е естествен за рибата и тя не се плаши от него
от двата края до цепваш и мушкаш влакното през цепнатините, като може и допълнително да го привържиш с тънко влакно
. Това малко наподобява риболова на плувка, но е много добро и уловисто решение. Именно по този начин бих един приятел на Струма по брой уловени риби докато той се мъчеше с мухарката 

- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
става и с малко перо без олово на 50 60 см. над мухата 

Браво колега. Явно си "стара камина" - с малко дърва, много топлинаtegov86 написа:Булдото е друго решение както спомена колегата, но аз пак си държа за по-елементарните чалъми. Препоръчвам ти, ако нямаш булдо или не си сложил по-дебело влакно да сложиш една клонка не по-голяма от 7-8 см, това е убийствен метод не само за клен, но и за пъстърва, а и той е естествен за рибата и тя не се плаши от него
от двата края до цепваш и мушкаш влакното през цепнатините, като може и допълнително да го привържиш с тънко влакно
. Това малко наподобява риболова на плувка, но е много добро и уловисто решение. Именно по този начин бих един приятел на Струма по брой уловени риби докато той се мъчеше с мухарката

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- Mr.Barry
- ще става разбирач
Да, сбърках. Не се използват само за мухарка, но понеже най-често се използват за такава пръчка и в писането съм добавил, че ако нямаш неможе да ги ползваш. МОЯ ГРЕШКА
Може да с булдо като се сетя и аз съм ловил
ама ......
Айде и някой пъстърва 3 кила да удариш най-малко

Айде и някой пъстърва 3 кила да удариш най-малко

- Ivo_Ivanov
- сериозен играч
а може и с булдо което съм използвал повод 1м.batlar написа:става и с малко перо без олово на 50 60 см. над мухата
Колеги а отностно мухите какво ще кажете бива ли ги ?