Къде да търся едрия кефал?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

lazar
новобранец
новобранец

Къде да търся едрия кефал?

Мнение от lazar »

Колеги,ще съм ви много благодарен ако ми изясните танкостите на този риболов.На какво,каде?Аз го търсих на далбоки ме ста по Марица(в самия Пловдив)на пиявица с 0.12 повод,6 номер кука,и на изтичане и на чакане-без резултат.Едни дядки до нас вадят по 1,2 кела на пиявица и на жабче.Аз преди месец пробвах с жабчета но пак неуспешно!!!Каде греша?!!Ще съм ви задалзен ако ми да дете нужната информация! :D
Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Къде да търся едрия кефал?

Мнение от kita20008969 »

lazar написа:Колеги,ще съм ви много благодарен ако ми изясните танкостите на този риболов.На какво,каде?Аз го търсих на далбоки ме ста по Марица(в самия Пловдив)на пиявица с 0.12 повод,6 номер кука,и на изтичане и на чакане-без резултат.Едни дядки до нас вадят по 1,2 кела на пиявица и на жабче.Аз преди месец пробвах с жабчета но пак неуспешно!!!Каде греша?!!Ще съм ви задалзен ако ми да дете нужната информация! :D
Що не пита дядкитe......a....???? :wink:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Kolega, едрия кефал се търси край брега(там дебне за малки рибки, жанчета, пиявици, падащи плодове, насекоми паднали от тревите, и храстите), като особено подходящи са места с подмоли, надвиснали клони, храсти. Освен това се обикаля и във въртопите и дебелите бързеи на границата между спокойната вода и течението.
Много по-слаби са резултатите, ако се хвърли просто в средата на реката, просто основната храна на кефала не е там... И не е необходимо мястото да е много дълбоко, за да стои голям кефал там.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
lazar
новобранец
новобранец

Мнение от lazar »

Много ми помогна!!!Утре сха се позаварта по реката да видим кжо схе стане...
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Николай-Русе »

Колега имай впредвид че кефала е много плашлива риба, трябва да си по-тих от водата и по-нисък от тревата :lol:
Аватар
RibaRiA
новобранец
новобранец

Мнение от RibaRiA »

lazar написа:Колеги,ще съм ви много благодарен ако ми изясните танкостите на този риболов.На какво,каде?Аз го търсих на далбоки ме ста по Марица(в самия Пловдив)на пиявица с 0.12 повод,6 номер кука,и на изтичане и на чакане-без резултат.Едни дядки до нас вадят по 1,2 кела на пиявица и на жабче.Аз преди месец пробвах с жабчета но пак неуспешно!!!Каде греша?!!Ще съм ви задалзен ако ми да дете нужната информация! :D
На пиявица ловя с първи номер или една нула.Какви са тия 6-тици?Това е малка кука за тази стръв и като се има предвид голямата уста на кефала.С цигара горя пипалото на пиявицата(да не се лепи за нещо) на подвижна тежест и я нижа от към ануса и.Намира се от горната страна над смукалото и като я стиснеш там ще видиш.Нанизвам куката 2/3 от пияницата и я изваждам от вътрешната страна да се покаже контрата.Пиявицата е корава стръв и няма опасност да падне а и трудно се пробива при засичането на удара.Кефала огъва пръта и тогава засичаш рязко и силно.даже се и самозасича особенно ако за стръв е използвано жабче.
Големите риби в мътна вода се ловят!!!
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

Аз пък ловя на жабче с утежнена плувка(от руските пласмасовите с оловца в тях), без утежнение по линията. Хвърлям близо до отсрешния бряг, където има подмоли, надвеснали дървета и чакам. Обикновено удара е много скоро, изчаквам няколко секунди да изчезне плувката и засичам резко. Определено съм доволен от този метод и почти винаги улавям по някоя рибка. Може и други плувки да се използват, и паче перо, но с руските ми е наи удобно, особено като трябва по далечно замятане. :wink:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Майтап,обаче най-големите ми кефали са хванати на принципа "без да искам".Стандартна стръв -бели червеи или какавида /ручейник/,тогава,когато поради некадърност или обективни причини съм замятал на някое крайно неподходящо място- непосредствено до брега,под краката ми буквално или до отсрещния бряг на реката на рисковано за закачване място -плътно до потопени храсти,дънери,скали.Ударите тогава са внезапни и без назлъндисване-плувката изчезва със скоростта / сега ще засегна както светата църква,така и пеперудчовците/на дявол,който бяга не от тамяна,ами от миризмата на мастика от устата на попа или със скоростта на току-що бит педераст.Никакво шлевотене-незабавно яко засичане и стой,та гледай-като зашари онова ми ти торпедо под водата,като засвисти изпънатата корда,а аванса измърка отчаяно,ех....Кога ще дойде пролетта,че да ги подхвана пак ?
Аватар
koko_90
новобранец
новобранец

Мнение от koko_90 »

Темата е много изчерпателна.БРАВО!!! :prayer: :prayer:
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

И аз да изкажа малко от скромния си опит.Най-големите кефали , които съм скубал , са улавяни все на плитки места :!: Стръвта е пиявица или малка рибка.Все си мисля , а и от други майстор кефали съм го чувал , че кефала трябва да се търси на по плиткото.Това е от мене :wink:
TICA FAN
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:roll: Едрия кефал.... това е забавно :lol: Та в момента Кефала на Марица не е активно плуващ и се лови на ручайник или лежляк който не е от най пуполярната стръв! Сутринта ходих да пообиколя до Симеоновград и негрите го лоят в едно ръкавче до моста /железния и еднопосочия\ като 5-6 риби отчитат за слабо :roll:
Аз се върнах нагоре по реката да похвърлям но ови :oops: риби нъц..... изключение на едно щукище малко по голямо от воблера с около 30 грама :lol:
Та като заключение.... гледай къде са циганите :idea: там е и рибата :roll:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Това е старо правило и ориентир,обаче задължителното условие е да има мангали,трайно уседнали и размножаващи се край реката.Както е в Симеоновград.Има места по една река в планината без мангали,с едри кефали,ама още им е рано-ех,мъка,мъка...!
georgi_gopata

Re:

Мнение от georgi_gopata »

indalo написа:Аз пък ловя на жабче с утежнена плувка(от руските пласмасовите с оловца в тях), без утежнение по линията. Хвърлям близо до отсрешния бряг, където има подмоли, надвеснали дървета и чакам. Обикновено удара е много скоро, изчаквам няколко секунди да изчезне плувката и засичам резко. Определено съм доволен от този метод и почти винаги улавям по някоя рибка. Може и други плувки да се използват, и паче перо, но с руските ми е наи удобно, особено като трябва по далечно замятане. :wink:
жаба на река в някой ъгъл кадето течението е по-голямо :D
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Re:

Мнение от CERRUTI »

INCUBUS написа:Майтап,обаче най-големите ми кефали са хванати на принципа "без да искам".Стандартна стръв -бели червеи или какавида /ручейник/,тогава,когато поради некадърност или обективни причини съм замятал на някое крайно неподходящо място- непосредствено до брега,под краката ми буквално или до отсрещния бряг на реката на рисковано за закачване място -плътно до потопени храсти,дънери,скали.Ударите тогава са внезапни и без назлъндисване-плувката изчезва със скоростта / сега ще засегна както светата църква,така и пеперудчовците/на дявол,който бяга не от тамяна,ами от миризмата на мастика от устата на попа или със скоростта на току-що бит педераст.Никакво шлевотене-незабавно яко засичане и стой,та гледай-като зашари онова ми ти торпедо под водата,като засвисти изпънатата корда,а аванса измърка отчаяно,ех....Кога ще дойде пролетта,че да ги подхвана пак ?
Колега незнам как ги ловиш.....ама как пишеш...евала,като го прочетох и ми настръхна "козината" :prayer:
Иначе за кефала,на река незнам как да се лъже...но има още един начин-на скакалец с булдо.......аз не съм го пробвал но ми го казаха стари рибари
Изображение
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

Някой от вас пробвал ли е на стриди,скариди, разни морски продукти, както и на хаивер на леко.Тук го ловя на дъно на стрида и скарида, стравта е деликатна, лесно се разпада , но резултатите са умопомрачителни, щом се лови при вода 2/3 градуса.Проблема ми е че не харесвам риболова на дъно, но за сега нямам избор.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”