Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Къде да търся едрия кефал?
Модератор: sapuna
Къде да търся едрия кефал?
Колеги,ще съм ви много благодарен ако ми изясните танкостите на този риболов.На какво,каде?Аз го търсих на далбоки ме ста по Марица(в самия Пловдив)на пиявица с 0.12 повод,6 номер кука,и на изтичане и на чакане-без резултат.Едни дядки до нас вадят по 1,2 кела на пиявица и на жабче.Аз преди месец пробвах с жабчета но пак неуспешно!!!Каде греша?!!Ще съм ви задалзен ако ми да дете нужната информация! 

- kita20008969
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Къде да търся едрия кефал?
Що не пита дядкитe......a....????lazar написа:Колеги,ще съм ви много благодарен ако ми изясните танкостите на този риболов.На какво,каде?Аз го търсих на далбоки ме ста по Марица(в самия Пловдив)на пиявица с 0.12 повод,6 номер кука,и на изтичане и на чакане-без резултат.Едни дядки до нас вадят по 1,2 кела на пиявица и на жабче.Аз преди месец пробвах с жабчета но пак неуспешно!!!Каде греша?!!Ще съм ви задалзен ако ми да дете нужната информация!

Kolega, едрия кефал се търси край брега(там дебне за малки рибки, жанчета, пиявици, падащи плодове, насекоми паднали от тревите, и храстите), като особено подходящи са места с подмоли, надвиснали клони, храсти. Освен това се обикаля и във въртопите и дебелите бързеи на границата между спокойната вода и течението.
Много по-слаби са резултатите, ако се хвърли просто в средата на реката, просто основната храна на кефала не е там... И не е необходимо мястото да е много дълбоко, за да стои голям кефал там.
Много по-слаби са резултатите, ако се хвърли просто в средата на реката, просто основната храна на кефала не е там... И не е необходимо мястото да е много дълбоко, за да стои голям кефал там.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- сериозен играч
На пиявица ловя с първи номер или една нула.Какви са тия 6-тици?Това е малка кука за тази стръв и като се има предвид голямата уста на кефала.С цигара горя пипалото на пиявицата(да не се лепи за нещо) на подвижна тежест и я нижа от към ануса и.Намира се от горната страна над смукалото и като я стиснеш там ще видиш.Нанизвам куката 2/3 от пияницата и я изваждам от вътрешната страна да се покаже контрата.Пиявицата е корава стръв и няма опасност да падне а и трудно се пробива при засичането на удара.Кефала огъва пръта и тогава засичаш рязко и силно.даже се и самозасича особенно ако за стръв е използвано жабче.lazar написа:Колеги,ще съм ви много благодарен ако ми изясните танкостите на този риболов.На какво,каде?Аз го търсих на далбоки ме ста по Марица(в самия Пловдив)на пиявица с 0.12 повод,6 номер кука,и на изтичане и на чакане-без резултат.Едни дядки до нас вадят по 1,2 кела на пиявица и на жабче.Аз преди месец пробвах с жабчета но пак неуспешно!!!Каде греша?!!Ще съм ви задалзен ако ми да дете нужната информация!
Големите риби в мътна вода се ловят!!!
- indalo
- фен клуб-скобар
Аз пък ловя на жабче с утежнена плувка(от руските пласмасовите с оловца в тях), без утежнение по линията. Хвърлям близо до отсрешния бряг, където има подмоли, надвеснали дървета и чакам. Обикновено удара е много скоро, изчаквам няколко секунди да изчезне плувката и засичам резко. Определено съм доволен от този метод и почти винаги улавям по някоя рибка. Може и други плувки да се използват, и паче перо, но с руските ми е наи удобно, особено като трябва по далечно замятане. 

-
- кандидат преподавател
Майтап,обаче най-големите ми кефали са хванати на принципа "без да искам".Стандартна стръв -бели червеи или какавида /ручейник/,тогава,когато поради некадърност или обективни причини съм замятал на някое крайно неподходящо място- непосредствено до брега,под краката ми буквално или до отсрещния бряг на реката на рисковано за закачване място -плътно до потопени храсти,дънери,скали.Ударите тогава са внезапни и без назлъндисване-плувката изчезва със скоростта / сега ще засегна както светата църква,така и пеперудчовците/на дявол,който бяга не от тамяна,ами от миризмата на мастика от устата на попа или със скоростта на току-що бит педераст.Никакво шлевотене-незабавно яко засичане и стой,та гледай-като зашари онова ми ти торпедо под водата,като засвисти изпънатата корда,а аванса измърка отчаяно,ех....Кога ще дойде пролетта,че да ги подхвана пак ?
Темата е много изчерпателна.БРАВО!!!

И аз да изкажа малко от скромния си опит.Най-големите кефали , които съм скубал , са улавяни все на плитки места
Стръвта е пиявица или малка рибка.Все си мисля , а и от други майстор кефали съм го чувал , че кефала трябва да се търси на по плиткото.Това е от мене 

TICA FAN
- AL KAPONE
- кандидат преподавател

Аз се върнах нагоре по реката да похвърлям но ови

Та като заключение.... гледай къде са циганите

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- кандидат преподавател
Това е старо правило и ориентир,обаче задължителното условие е да има мангали,трайно уседнали и размножаващи се край реката.Както е в Симеоновград.Има места по една река в планината без мангали,с едри кефали,ама още им е рано-ех,мъка,мъка...!
Re:
жаба на река в някой ъгъл кадето течението е по-голямоindalo написа:Аз пък ловя на жабче с утежнена плувка(от руските пласмасовите с оловца в тях), без утежнение по линията. Хвърлям близо до отсрешния бряг, където има подмоли, надвеснали дървета и чакам. Обикновено удара е много скоро, изчаквам няколко секунди да изчезне плувката и засичам резко. Определено съм доволен от този метод и почти винаги улавям по някоя рибка. Може и други плувки да се използват, и паче перо, но с руските ми е наи удобно, особено като трябва по далечно замятане.

- CERRUTI
- сериозен играч
Re:
Колега незнам как ги ловиш.....ама как пишеш...евала,като го прочетох и ми настръхна "козината"INCUBUS написа:Майтап,обаче най-големите ми кефали са хванати на принципа "без да искам".Стандартна стръв -бели червеи или какавида /ручейник/,тогава,когато поради некадърност или обективни причини съм замятал на някое крайно неподходящо място- непосредствено до брега,под краката ми буквално или до отсрещния бряг на реката на рисковано за закачване място -плътно до потопени храсти,дънери,скали.Ударите тогава са внезапни и без назлъндисване-плувката изчезва със скоростта / сега ще засегна както светата църква,така и пеперудчовците/на дявол,който бяга не от тамяна,ами от миризмата на мастика от устата на попа или със скоростта на току-що бит педераст.Никакво шлевотене-незабавно яко засичане и стой,та гледай-като зашари онова ми ти торпедо под водата,като засвисти изпънатата корда,а аванса измърка отчаяно,ех....Кога ще дойде пролетта,че да ги подхвана пак ?

Иначе за кефала,на река незнам как да се лъже...но има още един начин-на скакалец с булдо.......аз не съм го пробвал но ми го казаха стари рибари

-
- ще става разбирач
Някой от вас пробвал ли е на стриди,скариди, разни морски продукти, както и на хаивер на леко.Тук го ловя на дъно на стрида и скарида, стравта е деликатна, лесно се разпада , но резултатите са умопомрачителни, щом се лови при вода 2/3 градуса.Проблема ми е че не харесвам риболова на дъно, но за сега нямам избор.