Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за надуваема лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- nicky_and1
- новобранец
Въпрос за надуваема лодка
Здравейте, пичове
Купих си надуваема лодка и мисля да и слагам някакъв двигател.
Въпроса ми е - ще ми трябва ли някакво свидетелство за каране по Дунава и язовирите в България?
И какъв двигател да си взема?
Лодката е 3.5 м трикамерна с твърдо дъно.
От сутринта се ровя в нета и не мога да намеря отговор!
А и още нещо - лодката няма никакви документи. Това проблем ли ще е да се използва по Дунава основно
Поздрави
Купих си надуваема лодка и мисля да и слагам някакъв двигател.
Въпроса ми е - ще ми трябва ли някакво свидетелство за каране по Дунава и язовирите в България?
И какъв двигател да си взема?
Лодката е 3.5 м трикамерна с твърдо дъно.
От сутринта се ровя в нета и не мога да намеря отговор!
А и още нещо - лодката няма никакви документи. Това проблем ли ще е да се използва по Дунава основно
Поздрави
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Въпрос за надуваема лодка
Мисля ,че от 4,60 нагоре искат талимат,документи някакви.
Голема лодка-голем двигател от 10 коня нагоре.
Голема лодка-голем двигател от 10 коня нагоре.
Аз там съм пораснал...
За Дунава,задължително капитанско за малък кораб,няма значение с какъв двигател си и колко голяма лодка.Задължително е да носиш и някакъв документ за собственност и лична карта.Морска администрация проверява за документи за правоспособност.
Може и да знаеш да караш кола,но като нямаш книжка следва глоба,логично е и с Дунава,а и румънците са мръсни гадове.
Затова и аз в момента го карам тоя курс.
Може и да знаеш да караш кола,но като нямаш книжка следва глоба,логично е и с Дунава,а и румънците са мръсни гадове.
Затова и аз в момента го карам тоя курс.
- nicky_and1
- новобранец
Благодаря за отговорите
А тоя курс къде се кара? И за колко време е и каква му е цената?
А пък за документ за собственост ще се оправяме някак си
А тоя курс къде се кара? И за колко време е и каква му е цената?
А пък за документ за собственост ще се оправяме някак си
Ами за Варна мисля,че правят,но когато се сформира група.Има курс за водач на малък кораб по река,и отделно за море.Цената при мен е 280лв.Около 20 дена.Слет това изпит на листовки.Изпитващите са задължително от друг град.
Колега карай си надуваемата лодка со здраве и късмет. Капитанско за нея не ти трябва. Ако имаш вътрешна потребност от това да сложиш един китап в джоба си - изкарай курса. Наистина ще научиш основни правила за корабоплаване в крайбрежни води.
-
- научил се да хвърля
Надуваемата лодка не иска капитанско до 20 Бруто регистър тона! Мотора трябва да ти е при тези размери не по малък от 10 К.с. Ако искаха капитанско в дунава нямаше да има и 1 надуваема лодка! А има много. Морска администрация не проверява такива лодки, а само регистрираните дървени лодки. Още повече че при която и да е проверка не могат да осигурят безопасност на проверявания в надуваем съд, затова и закона не им позволява да правят такива проверки. Можеш да я караш в Дунава и в Морето и където си поискаш
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
lefera1 написа:Капитанско за нея не ти трябва.
Мдааа... И двамата не сте прави!gogotod написа:Надуваемата лодка не иска капитанско до 20 Бруто регистър тона!

За надуваема не ти трябва капитанско, но ако я караш на гребла!

В момента в който й сложиш ДВГ, та ако ще и половин к.с. да е - капитанското ти е необходимо, поне по закон.
Ако искаш - и със 100 коня двигател влизай - всичко си е твое решение, аз говоря за законовите нормативи.
За лодка над 15 фута се изисква регистрация на самата лодка, без значение от двигателя.
За каране по Дунав се изисква "речно" капитанско, "морското" не върши работа.
То и доста хора си карат колите без винетки и книжки, ама.. Всеки сам си решава!

- nicky_and1
- новобранец
Благодаря та всички за отговорите.
Абе и аз си мисля, че няма да се размине без да имаш необходимите документи.
Ако не веднага, то след някоя и друга годинка т`ва нещо ще го изискват по-стриктно, си мисля.
А такова право за Дунава ли само се изисква или и за вътрешните водоеми?
Поздрави
Абе и аз си мисля, че няма да се размине без да имаш необходимите документи.
Ако не веднага, то след някоя и друга годинка т`ва нещо ще го изискват по-стриктно, си мисля.
А такова право за Дунава ли само се изисква или и за вътрешните водоеми?
Поздрави
За Дунава и отделно за морето.
За вътрешните не съм чувал.
А и наистина след годинка две,може вече и да не струва 280лв.
Абе както и с шофьорските.
Може да си караш лодката по Дунава.без никакви документи.valu написа:За Дунава и отделно за морето.
Теоритично - за навсякъде. Но по вътрешни водоеми от последните 20-25 години не съм чул да се е появявал елемент от ИАМА /ДИК/.nicky_and1 написа:А такова право за Дунава ли само се изисква или и за вътрешните водоеми?
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
с тия челни удари, пиянски изпълнения и т.н. скоро може да очакваме проверки и по селските язовирчета!
Капитанското е един от малкото БГ документи, които се признават в цял свят - който може, да изкара един курс -учат се интересни неща...
Капитанското е един от малкото БГ документи, които се признават в цял свят - който може, да изкара един курс -учат се интересни неща...
- io6kata
- вече хвърля и на тежко
Преди малко се обаждах в Морска Администрация - Лом и от там ми казаха , че щом влизам в Дунава с лодка трябва задалжително да имам капитанско право . Курса в момента бил кам 400 лв ...
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Във Варна издават удостоверения за правоуправление на кораб до 40 бруто тона (каквото е и моето), и никъде не се споменава, че с него може да се управлява само в морето но не и в реки. 
Някой може ли да посочи текст от закон, който да изисква някакъв специален документ за речно "корабоплаване" пък било то и с надуваема лодка.

Някой може ли да посочи текст от закон, който да изисква някакъв специален документ за речно "корабоплаване" пък било то и с надуваема лодка.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!