Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос,мнение или съвет.
Модератор: sapuna
Въпрос,мнение или съвет.
Здравейте разполагам с една болонеза 20-40 към 3метра и се чудя на плувка как да направя линията за да стане далекобойна с каква плувка подвижна неподвижна,ваглер.Моля помогнете ловя предимно каракуди и кефали моля помогнете.Ще почерпя след успешен риболов,
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Въпрос,мнение или съвет.
За кефал има едни с олово вътре,около 3-4гр са,лети кат коршум,но само за плитки места по реката ,пък и той кафала си е отгоре.
Аз там съм пораснал...
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Това не е болонеза, а телескоп с водачи. С тази акция по-добре я направи на леко дъно, за каракуди и кефали е екстра, а за плувка търси пръчка с по-малка акция и по-голяма дължина.
нямам живарник
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Нищо лично колега,амаhristotihov написа:Това не е болонеза, а телескоп с водачи. С тази акция по-добре я направи на леко дъно, за каракуди и кефали е екстра, а за плувка търси пръчка с по-малка акция и по-голяма дължина.
Колегата казва че има болонеза,ти искаш да го убедиш,че е телескоп,при положение ,че не си я видял,все едно е твоя въдицата.
Инъче за др. си прав,идеална е за леко дъно.
Аз там съм пораснал...
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
По дължината и акцията може да различиш болонезе от телескоп с водачи. Истинското болонезе е 5-6-7-8 метра, с акция до 20 - 30 грама.
Всичко по-късо и с по-голяма акция е телескоп с водачи.
Така че няма какво да му гледам на това триметрово "болонезе".
Аз без да съм го виждал, мога да ти кажа и колко струва, искаш ли?
Нищо лично и от моя страна, но не е лошо да са ясни тия неща, за да му се изясни на колегата що не му ФЪрчат плувките. Пак без да съм ги виждал, предполагам че плувките са от порядъка на 3-5-10 грама. Не може сопа с толкова голяма акция да изхвърля добре толкова малки тежести. Сопата да си я ползва за дъно с 30 грамови олова или пружини, а за плувка да търси пръчка с голяма дължина и малка акция. Колкото по-малка - толкова по добре, защото за риболов на леко, конкретно на каракуда и кефал е добре плувките да са леки и чувствителни.
Така че няма какво да му гледам на това триметрово "болонезе".

Нищо лично и от моя страна, но не е лошо да са ясни тия неща, за да му се изясни на колегата що не му ФЪрчат плувките. Пак без да съм ги виждал, предполагам че плувките са от порядъка на 3-5-10 грама. Не може сопа с толкова голяма акция да изхвърля добре толкова малки тежести. Сопата да си я ползва за дъно с 30 грамови олова или пружини, а за плувка да търси пръчка с голяма дължина и малка акция. Колкото по-малка - толкова по добре, защото за риболов на леко, конкретно на каракуда и кефал е добре плувките да са леки и чувствителни.
нямам живарник
-
- и господ не е толокова добър
Вземи се в ръце брат.Има боло до 80гр. А относно грамажа на плувките пак не си прав, с Колмик Дайтона, си мятам даже и един грам без проблем.hristotihov написа:По дължината и акцията може да различиш болонезе от телескоп с водачи. Истинското болонезе е 5-6-7-8 метра, с акция до 20 - 30 грама.
Така че няма какво да му гледам на това триметрово "болонезе".![]()

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Разбира се, ако си купиш близалка или морков от 80 грама с кво ше ги хвърляш? 

нямам живарник
За дъно е малка реката няма смислъл обаче за плувка има каракуда ако сложа плувка 12 гр + тежеста която ще ми е неходима да я балансирам нямали да стане 20 грама и да стане далекобойна ??
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Като е малка за дъно реката, защо ти е да е "далекобайна" въдицата? Телескопчето ти е супер за начало. Вземи си няколко малки плувчици - 1; 1.5; 2; 3 грама и си лови рибки с кеф. Избирай си места с бавно течение, където дълбочината до брега е голяма.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Tова да не е скобар,конкретно на каракуда и кефал е добре плувките да са леки и чувствителни.

Каракудата и особенно кефалът влачат бетер шаран.
Аз там съм пораснал...
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Много е тежка 20 грама, не е за тоя рибилов.
Ползвай финна линия, повод 0,10 / 0,12, основно до 0,16 максимум 0,18, плувки от 2-3 грама. Кастинга зависи и от макарата. Добре е макарата да е с голяма и плитка шпула, влакното да е тънко, без възли, шпулата да е пълна почти до ръба, да може като хвърляш да развива лесно от повърхността на шпулата, а не да го вади от дълбочина и да преодолява голям ръб. Оловото по линията да не е разхвърляно, а да е групирано при плувката. Това е с което мога да ти помогна, мисли за в бъдеще за по-дълга пръчка с по-малка акция. Успех.
Докато го пиша това, чируза и бобо постнаха, така че съм преди тях там някъде ...
Ползвай финна линия, повод 0,10 / 0,12, основно до 0,16 максимум 0,18, плувки от 2-3 грама. Кастинга зависи и от макарата. Добре е макарата да е с голяма и плитка шпула, влакното да е тънко, без възли, шпулата да е пълна почти до ръба, да може като хвърляш да развива лесно от повърхността на шпулата, а не да го вади от дълбочина и да преодолява голям ръб. Оловото по линията да не е разхвърляно, а да е групирано при плувката. Това е с което мога да ти помогна, мисли за в бъдеще за по-дълга пръчка с по-малка акция. Успех.
Докато го пиша това, чируза и бобо постнаха, така че съм преди тях там някъде ...

нямам живарник
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Какво е накакъв си половин час!hristotihov написа:...Докато го пиша това, чируза и бобо постнаха, така че съм преди тях там някъде ...

И ... 4 метрова сопа с 11 водача,тежка 200гр и с акция 10-30гр защо да не е боло? /да изключим италианските стандарти/
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Е тука много помогна,направо ми разби представата за риболов на плуфка....а да е групирано при плувката
Ако може да снимаш тоя метод и да го поснеш,щото не мога да си го представя.
Колкото до дължината на сопата,за далечно хвърляне и то при малка река,по р.Росица ,мятам с 3 м. телескоп с 0,16 основно,около 60 м,без проблем.
Но оловото (тежестта)е до повода.
Аз там съм пораснал...
А добре как мога да мина тези 8 метра с плувка акцията е 20-40 

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Забрави за акцията и кажи какъв ти е проблема.t1nter написа:А добре как мога да мина тези 8 метра с плувка акцията е 20-40
Не можеш да хвърлиш с твоята въдица повече от 8 метра ли?
Аз там съм пораснал...