Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Лепене на надуваем каяк
Модератор: emo vasilev
Лепене на надуваем каяк
Здравейте,
Сдобих се с надуваем каяк Barum Tigerhai, лодката е двуместна 3.80м с 3 секции и още 3 допълнителни образуващи носа, кърмата и облегалката на предния пасажер.
Още тук искам да кажа, че снимките не са мой, взети са от e-bay но моята е 1:1 с тези от снимките.
Изработена е от гума и плат от външната страна (много наподобява старите плажни дюшеци)

Не е първа младост но няма напуквания и държи въздух.
Имам проблем само с едната облегалка която оформя и кърмата. Предният ѝ собственик се е опитал да надуе с компресор цялата лодка през малката възглавница. В резултата на което са се отлепили двата плата на отбелязаното място:

Опитах да я залепя с моментно лепило на бизон и на хенкел но и с двете резултата беше еднакъв. Лепилото държи добре докато възглавницата започне да се издува, тогава малко по малко лепилото поддава. Налягането раздува двата плата, силата действа в една линия и лепилото не издържа. Оригинално е подлепена ивица плат, която да ограничи силите от раздуването, но е сцепена от налягането. Ще съм благодарен за всяка идея как да бъде отремонтирана.
Тази „пробойна” не е фатална за лодката но е неудобна за продължително гребане. Гърбът лесно се уморява без упора.
Благодаря предварително
Сдобих се с надуваем каяк Barum Tigerhai, лодката е двуместна 3.80м с 3 секции и още 3 допълнителни образуващи носа, кърмата и облегалката на предния пасажер.
Още тук искам да кажа, че снимките не са мой, взети са от e-bay но моята е 1:1 с тези от снимките.
Изработена е от гума и плат от външната страна (много наподобява старите плажни дюшеци)

Не е първа младост но няма напуквания и държи въздух.
Имам проблем само с едната облегалка която оформя и кърмата. Предният ѝ собственик се е опитал да надуе с компресор цялата лодка през малката възглавница. В резултата на което са се отлепили двата плата на отбелязаното място:

Опитах да я залепя с моментно лепило на бизон и на хенкел но и с двете резултата беше еднакъв. Лепилото държи добре докато възглавницата започне да се издува, тогава малко по малко лепилото поддава. Налягането раздува двата плата, силата действа в една линия и лепилото не издържа. Оригинално е подлепена ивица плат, която да ограничи силите от раздуването, но е сцепена от налягането. Ще съм благодарен за всяка идея как да бъде отремонтирана.
Тази „пробойна” не е фатална за лодката но е неудобна за продължително гребане. Гърбът лесно се уморява без упора.
Благодаря предварително
- szhristov
- ще става разбирач
Re: Лепене на надуваем каяк

Привет,
Ако основата е гума трябва да го лепиш с лепило за гума, като спазваш инструкции и технология на лепене:!:
Подсилващата лента я сложи отвън и си готов

Ще стане

Ако има въпроси - пиши.
Поздрави
п.с. ...а от къде се сдоби с това нещо?
...и наслука
Колега, има едно отлично лепило за тази цел. Марката е BIZON и съм го купувал от Praktiker. Модела е LIQUID RUBBER.
Мерси за бързите отговори
проблема е, че силите който действат на лепилото са в една линия, пробвах с лепило за гума, ако беше просто дупка или скъсано нямаше да имам проблем.
Не знам как да го обясня или покажа, долепете длани една срещу друга и ги разтворете леко по дългата страна, така изглежда и "шева". лепилата не са "силни" на такива въздействия.
Това лепило на бизон го имам "течна подметка" пробвах на един стар дюшек и резултата не беше добър. Силата му е в херметизирането не в слепване на 2 повърхности.
Малко сложно стана дано ме разберете.
Мисля си вариант с 2 планки които да не позволяват раздуване ..... но участъка е извит
Крайната мярка е да го зашия и после да херметизирам шева с "течната подметка"
проблема е, че силите който действат на лепилото са в една линия, пробвах с лепило за гума, ако беше просто дупка или скъсано нямаше да имам проблем.
Не знам как да го обясня или покажа, долепете длани една срещу друга и ги разтворете леко по дългата страна, така изглежда и "шева". лепилата не са "силни" на такива въздействия.
Това лепило на бизон го имам "течна подметка" пробвах на един стар дюшек и резултата не беше добър. Силата му е в херметизирането не в слепване на 2 повърхности.
Малко сложно стана дано ме разберете.
Мисля си вариант с 2 планки които да не позволяват раздуване ..... но участъка е извит
Крайната мярка е да го зашия и после да херметизирам шева с "течната подметка"
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
В този случай най удачно е да я зашиеш и след това лепенето. За конец ползвай плетено влакно но от по тънките, 0,10-0,15 и тънка игла. За лепило търси руско от комлектите на уфимките. Пише "резиновий клей" на тубичката. Мажеш го изчакваш десетина минути да изсъхне разредителя в лепилото и лепиш. Никога не го слепвай веднага след мазането че няма да задържи.
По тази технология лепих няколко пъти с хелметкс-подобни на бизон и хенкел и ....
най-трайно беше с бизонското. Още не смея да шия, струва ми се крайната мярка след която няма връщане.
Още нещо - в комплекта на течната подметка има мрежеста лентичка за армировка на лепенката. Проблема е че доста им се е свидела. С какво мога да я заменя. Пробвах с бинт но резултата не е добър, много се разнищва.
Чудя се как да се приспособят две гъвкави планки които да се стегнат с нитове. А и до колко ще останат гъвкави след като са стегнати с 3 4 мм разстояние
най-трайно беше с бизонското. Още не смея да шия, струва ми се крайната мярка след която няма връщане.
Още нещо - в комплекта на течната подметка има мрежеста лентичка за армировка на лепенката. Проблема е че доста им се е свидела. С какво мога да я заменя. Пробвах с бинт но резултата не е добър, много се разнищва.
Чудя се как да се приспособят две гъвкави планки които да се стегнат с нитове. А и до колко ще останат гъвкави след като са стегнати с 3 4 мм разстояние
Колега, доколкото разбрах от маркираната ти снимка се е "рапльокала" възглавничката по външния широк ръб.
Според мен проблема не е само в лепилото, а и в почистването и обзмасляването преди лепенето. Нямаш добър достъп по ръбовете м/у разлепеното и здравия шев и там не можеш да почистиш. Ако материята е като на старите дюшеци, отвътре каяка е с един прахоляк от рода на талка (или си е талк).
Вземи си лепило за велосипедни гуми от някое велоателие. Малки разфасовки (не цитирам марка, обикновено са "noname"
) са и струват по 1,00-1,50 лв., питай как се ползва (колко време да съхне преди слепване на повърхностите). Тези лепила буквално разлагат повърхностния слой на каучука. Доколкото ти е възможно (преди намазване на лепилото) разграпи повърхността с шкурка Р320 или Р240, обезмасли и тогава мажи. Пристягаш между две летвички с менгеме или дърводелска стяга и чакаш колкото трябва (12-24 часа). При гумите не се стяга-лепиш и монтираш, налягането си върши останалата работа.
За обезмаслител ти препоръчвам да ползваш такъв от автобояджийски сервиз, ползват го преди полагането на боята.
Успех!
Според мен проблема не е само в лепилото, а и в почистването и обзмасляването преди лепенето. Нямаш добър достъп по ръбовете м/у разлепеното и здравия шев и там не можеш да почистиш. Ако материята е като на старите дюшеци, отвътре каяка е с един прахоляк от рода на талка (или си е талк).
Вземи си лепило за велосипедни гуми от някое велоателие. Малки разфасовки (не цитирам марка, обикновено са "noname"

За обезмаслител ти препоръчвам да ползваш такъв от автобояджийски сервиз, ползват го преди полагането на боята.
Успех!
Точно там ми е проблема, по широкия ръб. Достъп макар и труден има, разлепеното е 14-15 см. С много търкане и човъркане всичко е почистено, изшкурено и обезмаслено. Когато се опитвах да разлепя участъка след последни неуспех се наложи да мажа с разредител и да отлепям малко по малко. Беше хванало много здраво но .... налягането проби.
Наистина има лепила които "вулканизират" гумата. Ще потърся нещо такова.
Някой има ли опит с шев и херметизирането му
Наистина има лепила които "вулканизират" гумата. Ще потърся нещо такова.
Някой има ли опит с шев и херметизирането му
Според мен остави шиенето като много краен вариант. Да нямаш да запушваш после N на брой дупки и да си съсипеш каяка. Лошото е, че освен възглавничка за облегалка това ти държи и двата борда на кърмата. Чисти, обезмаслявай, лепи и стягай. Краен вариант с двете планки както си го описал.
Не виждам от къде си. Да помагам ако си наблизо.
Не виждам от къде си. Да помагам ако си наблизо.
От Велико Търновско съм, днес се прибирам и почвам досадното отлепяне и чистене.
отлепянето е толкова трудно, че не се ли разкисне лепилото от разредител .. по-скоро ще се скъса гумата.
Обиколих повечето гумаджий в района - на никой не му се занимава
отлепянето е толкова трудно, че не се ли разкисне лепилото от разредител .. по-скоро ще се скъса гумата.
Обиколих повечето гумаджий в района - на никой не му се занимава
- P-etkan
- ще става разбирач
...колега какво стана - залепи ли го вече 

Здравейте,
започна да се затопля времето и се размечтах за разходка с каяка.
Та по темата, лодката я залепих още миналото лято и направих няколко излета с нея.
Занесох я добре почистена и изшкурена в една гумажийница, там обилно почистване с "медицински" бензин, после лепило за гуми и ... стана. Поразпели се малко но в един момент спря, и за сега държи.
Интересното е че в същият ден в който я залепих ми донесоха лепило ТИП-ТОП за транспортни ленти.
Сега чакам да се разлепи и да го пробвам
започна да се затопля времето и се размечтах за разходка с каяка.
Та по темата, лодката я залепих още миналото лято и направих няколко излета с нея.
Занесох я добре почистена и изшкурена в една гумажийница, там обилно почистване с "медицински" бензин, после лепило за гуми и ... стана. Поразпели се малко но в един момент спря, и за сега държи.
Интересното е че в същият ден в който я залепих ми донесоха лепило ТИП-ТОП за транспортни ленти.
Сега чакам да се разлепи и да го пробвам