Лепене на надуваем каяк

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
rossko
новобранец
новобранец

Лепене на надуваем каяк

Мнение от rossko »

Здравейте,
Сдобих се с надуваем каяк Barum Tigerhai, лодката е двуместна 3.80м с 3 секции и още 3 допълнителни образуващи носа, кърмата и облегалката на предния пасажер.
Още тук искам да кажа, че снимките не са мой, взети са от e-bay но моята е 1:1 с тези от снимките.
Изработена е от гума и плат от външната страна (много наподобява старите плажни дюшеци)
Изображение
Изображение
Не е първа младост но няма напуквания и държи въздух.
Имам проблем само с едната облегалка която оформя и кърмата. Предният ѝ собственик се е опитал да надуе с компресор цялата лодка през малката възглавница. В резултата на което са се отлепили двата плата на отбелязаното място:
Изображение
Опитах да я залепя с моментно лепило на бизон и на хенкел но и с двете резултата беше еднакъв. Лепилото държи добре докато възглавницата започне да се издува, тогава малко по малко лепилото поддава. Налягането раздува двата плата, силата действа в една линия и лепилото не издържа. Оригинално е подлепена ивица плат, която да ограничи силите от раздуването, но е сцепена от налягането. Ще съм благодарен за всяка идея как да бъде отремонтирана.
Тази „пробойна” не е фатална за лодката но е неудобна за продължително гребане. Гърбът лесно се уморява без упора.
Благодаря предварително
Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Лепене на надуваем каяк

Мнение от szhristov »

:arrow:

Привет,

Ако основата е гума трябва да го лепиш с лепило за гума, като спазваш инструкции и технология на лепене:!:
Подсилващата лента я сложи отвън и си готов :wink:
Ще стане :D

Ако има въпроси - пиши.

Поздрави

п.с. ...а от къде се сдоби с това нещо?
...и наслука
antonn
новобранец
новобранец

Мнение от antonn »

Колега, има едно отлично лепило за тази цел. Марката е BIZON и съм го купувал от Praktiker. Модела е LIQUID RUBBER.
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

Мерси за бързите отговори
проблема е, че силите който действат на лепилото са в една линия, пробвах с лепило за гума, ако беше просто дупка или скъсано нямаше да имам проблем.
Не знам как да го обясня или покажа, долепете длани една срещу друга и ги разтворете леко по дългата страна, така изглежда и "шева". лепилата не са "силни" на такива въздействия.

Това лепило на бизон го имам "течна подметка" пробвах на един стар дюшек и резултата не беше добър. Силата му е в херметизирането не в слепване на 2 повърхности.
Малко сложно стана дано ме разберете.
Мисля си вариант с 2 планки които да не позволяват раздуване ..... но участъка е извит
Крайната мярка е да го зашия и после да херметизирам шева с "течната подметка"
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

В този случай най удачно е да я зашиеш и след това лепенето. За конец ползвай плетено влакно но от по тънките, 0,10-0,15 и тънка игла. За лепило търси руско от комлектите на уфимките. Пише "резиновий клей" на тубичката. Мажеш го изчакваш десетина минути да изсъхне разредителя в лепилото и лепиш. Никога не го слепвай веднага след мазането че няма да задържи.
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

По тази технология лепих няколко пъти с хелметкс-подобни на бизон и хенкел и ....
най-трайно беше с бизонското. Още не смея да шия, струва ми се крайната мярка след която няма връщане.
Още нещо - в комплекта на течната подметка има мрежеста лентичка за армировка на лепенката. Проблема е че доста им се е свидела. С какво мога да я заменя. Пробвах с бинт но резултата не е добър, много се разнищва.

Чудя се как да се приспособят две гъвкави планки които да се стегнат с нитове. А и до колко ще останат гъвкави след като са стегнати с 3 4 мм разстояние
tatitosho
новобранец
новобранец

Мнение от tatitosho »

Колега, доколкото разбрах от маркираната ти снимка се е "рапльокала" възглавничката по външния широк ръб.
Според мен проблема не е само в лепилото, а и в почистването и обзмасляването преди лепенето. Нямаш добър достъп по ръбовете м/у разлепеното и здравия шев и там не можеш да почистиш. Ако материята е като на старите дюшеци, отвътре каяка е с един прахоляк от рода на талка (или си е талк).
Вземи си лепило за велосипедни гуми от някое велоателие. Малки разфасовки (не цитирам марка, обикновено са "noname" :D ) са и струват по 1,00-1,50 лв., питай как се ползва (колко време да съхне преди слепване на повърхностите). Тези лепила буквално разлагат повърхностния слой на каучука. Доколкото ти е възможно (преди намазване на лепилото) разграпи повърхността с шкурка Р320 или Р240, обезмасли и тогава мажи. Пристягаш между две летвички с менгеме или дърводелска стяга и чакаш колкото трябва (12-24 часа). При гумите не се стяга-лепиш и монтираш, налягането си върши останалата работа.
За обезмаслител ти препоръчвам да ползваш такъв от автобояджийски сервиз, ползват го преди полагането на боята.
Успех!
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

Точно там ми е проблема, по широкия ръб. Достъп макар и труден има, разлепеното е 14-15 см. С много търкане и човъркане всичко е почистено, изшкурено и обезмаслено. Когато се опитвах да разлепя участъка след последни неуспех се наложи да мажа с разредител и да отлепям малко по малко. Беше хванало много здраво но .... налягането проби.
Наистина има лепила които "вулканизират" гумата. Ще потърся нещо такова.
Някой има ли опит с шев и херметизирането му
tatitosho
новобранец
новобранец

Мнение от tatitosho »

Според мен остави шиенето като много краен вариант. Да нямаш да запушваш после N на брой дупки и да си съсипеш каяка. Лошото е, че освен възглавничка за облегалка това ти държи и двата борда на кърмата. Чисти, обезмаслявай, лепи и стягай. Краен вариант с двете планки както си го описал.
Не виждам от къде си. Да помагам ако си наблизо.
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

От Велико Търновско съм, днес се прибирам и почвам досадното отлепяне и чистене.
отлепянето е толкова трудно, че не се ли разкисне лепилото от разредител .. по-скоро ще се скъса гумата.
Обиколих повечето гумаджий в района - на никой не му се занимава
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

...колега какво стана - залепи ли го вече :)
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

Здравейте,
започна да се затопля времето и се размечтах за разходка с каяка.
Та по темата, лодката я залепих още миналото лято и направих няколко излета с нея.
Занесох я добре почистена и изшкурена в една гумажийница, там обилно почистване с "медицински" бензин, после лепило за гуми и ... стана. Поразпели се малко но в един момент спря, и за сега държи.
Интересното е че в същият ден в който я залепих ми донесоха лепило ТИП-ТОП за транспортни ленти.
Сега чакам да се разлепи и да го пробвам
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”