Опити за улов на Распер по Марица

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Опити за улов на Распер по Марица

Мнение от Vid »

Здравейте Колеги, пускам тази тема, свързана с риболова на распер по р.Марица. Имам следния проблем: вече три дни "гоня" поне два распера, които са с тегло между 3 - 5 кг. (виждал съм ги буквално, когато понякога "плющят" малките рибки в близост до мен) в един участък на реката дълъг около 150-180 м. и широчина на реката около 80 м. и винаги са си там... Та три дни правя опити да хвана някой и все неуспешни... дали е защото рибите са одъртели и оттам захитрели или аз не се представям добре??
Използвам само кастмастери и клатушки, тъй като дълбочината в разлива е "до коляно" и в същото време търся голям кастинг, а принципно "плющенето" е в средата на реката, дистанция около 30-40 м..
Миналото лято с голям успех ги ловях на светлите воблери на Салмо в по-тесен и дълбок участък на реката, но тази година при това ниско ниво на водата, условията са коренно различни.
Ако някой може да ме посъветва за успешна и достъпна примамка с добър кастинг и плитко газеща?
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Опити за улов на Распер по Марица

Мнение от jagger1 »

Пробвай на стример или булдо + клатушка, или булдо + воблер.

Стример - нещо от този тип (да има лъскави нишки)
Изображение
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Spinhead
новобранец
новобранец

Мнение от Spinhead »

Без да съм имал особенни успехи с расперите ще те посъветвам да опиташ с блесната - Аглия-Лонгкаст:
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=7607
сребриста 3 или 4, с тази блесна няма да имаш проблем с дистанцията....
Ако не мога да ти помогна, няма да ти преча.
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Vid написа:.... защото рибите са одъртели и оттам захитрели ...
това е една от причините със сигурност :wink:
В събота бях нагазил до над коляно в един дебел бързей на Марица и хвърлях пред едно паднало дърво, изведнъж чух жестоко изплющяване (все едно, че някой хвърли във водата голям плосък камък и почнах да се озъртам, тъй-като района бъкаше от мангали, но след десетина минути, се повтори историята и видях ОГРОМЕН РИБОК да скача - останах, като вцепенен, за пръв път виждам распер да "плющи" :mrgreen: ) и от там се почна едно редуване на воблери и блесни (с всяка примамка по 5 хвърляния на едно и също място), но излезна само едно кефле и имах 2 удара, но слаби. Толкова съм впечатлен от скачащите распери, че вероятно ще навъртя отново 170 км. (в едната посока) и тази събота 8)
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

И аз имах подобен случай с "плющенето":
kesh написа:Точно докато релийзвах 2-рия кефал и бях клекнал до водата на 15-20 метра над мен в едно дълбоко място се чу страшно пляскане, все едно някой хвърли тухла 4-ка във водата. Предполагам от сом или распер....
Поразпитах познати и ми казаха, че щом играел така нямало да вземе на нищо. Ама каква игра... той си яде малки рибки, защо да не избере мойта пластмаса ? Тази седчмица ще ходя пак там да си хвана някое кефалче, а дано и нещо по-голямко :)
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
mario67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от mario67 »

Желая ви успех колеги!
Иначе,поразгледайте постовете на ,,Сестрата,, и ,,Годзилата,, в темата за Дунава.
Има и много снимки на риби и примамки.
В др.форум също може да видите постовете на Лео.
Поздрави!
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

...постовете на Лео
...е добре да се знаят наизуст, специално тези за улов на распери.
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

Може това да ти свърши някаква работа :

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=120&t=37355
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
BIGVAS13
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BIGVAS13 »

Кастмастера е идеален за распера.Смени начина на водене .Водиш го бързо с леки придърпвания отвреме на време само с китката.Кастмастера трябва на моменти да ти изкача над водата.Правя го с по твърд спининг с дължина 1.80 м .Абе се едно водиш джъркбейтова примамка.Може да използуваш 14 или 21 гр. кастмастери 6 ,7 см.
Аватар
aleko
новобранец
новобранец

Мнение от aleko »

Да кажа и аз,най голям успех с разперите по Дунав имам на въртележка(учудващо дори за мен) за да постигна дистанция ползвам изплуваща бомбарда.Недостатъка при този монтаж е че често разпера атакува бомбардата.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Благодаря за съветите, ще опитам и с тежка въртележка. Досега не съм ловил със стример, но като го гледам ми се струва, че няма да мога да постигна дистанция с него.
Мисля, че Маришките Распери са много по капризни от Дунавските и през повечето време се държат в средата на реката.
Последно промяна от Vid на Сря Юли 13, 2011 10:07 pm, променено общо 1 път.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Много важно нещо пропускате, както множеството снимки по форумите показват распера взема на всичко.
Та колега скрии се перфектно, ако трябва лази или стой седнал час зад нещо и ще ги хванеш
каквото и да си сложил на въдицата :wink:
Ако те види няма да стане номера, или поне не лесно.
Внимавай да не изтървеш първия, че после кълване няма да има. Ако е едра примамката първо я атакува най-едрия от ятото :D
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

Ivak написа:Много важно нещо пропускате, както множеството снимки по форумите показват распера взема на всичко.
Та колега скрии се перфектно, ако трябва лази или стой седнал час зад нещо и ще ги хванеш
каквото и да си сложил на въдицата :wink:
Ако те види няма да стане номера, или поне не лесно.
Внимавай да не изтървеш първия, че после кълване няма да има. Ако е едра примамката първо я атакува най-едрия от ятото :D
Много съм съгласен с колегата, примамките не са най-важното.Аз лично най-големия си распер хванах на воблер Джако 5,5 см син, но има ли го распера взима на воблери и блесни, с подходящи размери естествено.Иначе от разговори с колеги съм чувал за хванати на най-различни воблери (понякога малки), на кастмастери,блесни мепс (аглия, аглия лонг каст и прочие въртележки), спинери и какво ли не.Също съм имал случаи, около мен да гонят много распери(на средна до близка дистанция ,където реката е по тясна),изреждам всичките си примамки и нямам удар, а изобщо не се замислям че съм се изтипосал прав в цял ръст пред тях.Като прочетох поста на Ивак, и се замислих , че има голяма вероятност това да е била причината за апатията на расперите към примамките ми.Другото което е , че распера обикновено взима на равномерна бърза проводка близо под повърхостта.Останалото е настояване, експерименти и не на последно място малко късмет.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Оня ден дебнах един ли няколко ли не знам,че пляскаха отвреме на време,та бях седнал,хора нямаше,скрит перфектно и във сянка и т.н. както си му е реда :D ,НО хич и не обръща внимание на нищо което му подавах,а то не беше малко.Явно искуствените не го влечат,или е много хитра риба,нещо друго трябва,а распер има и то хубави риби.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
te4osoma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от te4osoma »

Относно расперите ,мисля че имам няколко добри риби :mrgreen: уловени в Марица,обаче всичките ми удари са на места на които не се вижда никаква активност и гонене на риби.Както казаха колегите по горе за да уловиш трофеен распер трябва да си безшумен и невидим.Пробвай с въртелешката ,ама не подценявай воблерите примерно една рапала дт4 или дт6 да си драска по дъното и да прави диря.... :mrgreen:
Всеки има план,..докато не му разбият устата..

М.Тайсън
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”