костур на зимна блесна през лятото:))

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

костур на зимна блесна през лятото:))

Мнение от Бат Мирче-5кила »

1.начин-врьзва се вирбел(извинявам се за глупавите подробности,но може и да го четат млади колеги това,та затова :wink: )на вирбела се поставя вьпросната дьнна блесна или кастмастер,или различни имитации на рибки,които са доста тежки и вьршат сьщата работа-има ги по магазините,но рядко-аз имам неколко от америка..сьсредоточавам се в/у блесната обаче-пуска се свободно да падне на дьното,обира се корема на влакното и започва рязко да се "помпа"-т.е. рязко се дрьпва 50-60см нагоре,след което рязко се пуска надолу,така,че блесната свободно да падне на дьното..после пак така и така,и така..дотук -нищо сложно,ама сложното е да го откриеш костура-понякога не е на самото дьно,ами малко по нагоре или ДОСТА по нагоре...всичкото това е вьпрос на практика на който му се занимава-аз доста сьм се позанимавал с тая работа и още не мога да твьрдя,че сьм спец-понякога далаверата е в порядька на неколко см!!!!обикновенно рибата атакува при свободното падане на блесната и на следващото дьрпане нагоре я усещаш-често,ако са по дребни се вадят и по две-как и защо-ще обясня след малко..та така-хубаво е влакното да не е много дебело,защото преебава играта-аз лично действам с 20-22най много,ако очаквам ЗЛИ удари-ако ли не-16-18,а най добре за който може да си го позволи-плетено-12-14..тук е място да споделя сьс колегата стефко,че не е нужно да се прави това от лодка задьлжително-чудесна работа вьршат и понтони,мостове,както и по дьлга прьчка при дьлбоки отвесни брегове,особенно пролетно време,когато гадините си метат хайвера.друго,което ще кажа е ,че при пьлно мьртило сьм правил мнооо килограми по тоя начин :wink: и хората са ме гледали доста изненадано..друго-правил сьм си опити и излиза следното заключение-за разлика от всички други риби,костура не му пука от тва,че брат му се дьржи странно на блесната-напротив!!!даже е хубаво,като ти удари пьрвия да не го вадиш веднага,ами да го пооставиш малко да поиграе отдолу-гледал сьм ги при бистра вода,как от голема дьлбочина идват чак догоре на стада и се мьчат да изтрьгнат блесната от закачените вече един или двама братя!!!!другото странно е ,че в един даден момент загубват секьв интерес?пак сьм ги гледал,как идват догоре след блесната и само я ...гледат,а преди 10 мин са дьрпали като обезумели-рибешка му работа-след малко ще продьлжа..
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

2.такаа-за начина-стига,ако някой иска нещо да пита-ще отговоря..място-всички ги знаеме местата-огромни подводни камьни,промяна в релефа,подводни острови,големи резки дьлбочини,на границата с плитчина и пр "нередности" в ландшафта :lol: по принцип там са и големите риби..нема да се спирам тук с подробности..
3.некои подробности за блесната..ще се опитам да ви направя нещо като схема..сдна подробност,немалка-блесните ми ги прави един пич,а някои си ги правя и сам :wink: тия дето са по магазините не струват-убедил сьм се-не,не искам да продавам,затова ще ви направя една схема,а ако можете сами да си ги праите после-екстар!!ако не..кастмастера вьрши горе долу половината работа-после ще ви нарисувам и схема,как да ги откачате,когато се закачат за дьното-я да се прбам сьс схемичката..
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

оловото се пуска по влакното,посредством импровизираната пружина в долния край,докато удари закачената блесна,после,почва да се вдига и пуска,докато не я откачи-в 90%от случаите това става-стига да не се е омотала около клон или...труп :lol: ..успех!!!еее,бая се постарах-ЦВЕТЯ И БОМБОНИ НЕ ПИЕМ!!!! :wink:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Те цветята са за жените,бонбоните за децата,така че,удари една бяла слива от мен! :wink: НАЗДРАВЕ!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

това го знам-дай нещо да видиме за...мене,сапунчеее :wink:
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Има и по-прост начин...взимаш едно чепаре за сафрид...правиш го на половина с 5 куки...малка тежест и "помпаш" /клатиш с директен телескоп/...най-често ползвам 5 метров...на Мандра тоя метод го ползват повечето колеги...жалко че кустура и сулката са пълни с черви... :lol: А зада не те обвинят че браконерстваш...ползвай 2 куки с перушинка от сафриденото чепаре...резултата е гарантиран... :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Такаа, ето че колегата 5кила се е постарал доста и е стъкмил чудесна темичка. Че и полезна :idea: Поне на мен доста ми допада и ми се струва, че ще е от полза на доста колеги ;) Заслужава по случая едно големо благодаря за интересната информацийка и за положеното старание :!: :wink:
Ама за да продължиме темата ще взема да питам разни нещица, дето не мистанаха съвсем ясни :oops: :oops: Първо - какво е това "латун"; Второ - какви са размерите на блесната на дължина и дебелина и широчина (това с калая 4-5 см. не разбрах за къде се отнася :? ); Трето - реброто как се майстори и каква роля играе?; И накрая - що недолюбваш кастмастерите :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

Stefko написа:Първо - какво е това "латун"; Второ - какви са размерите на блесната на дължина и дебелина и широчина (това с калая 4-5 см. не разбрах за къде се отнася :? ); Трето - реброто как се майстори и каква роля играе?
И аз бих искал само тези неща да се уточнят :) Иначе до колкото разбрах от схемата 4-5 см е дължината на блесната, но другите размери и понятия които изброи стефко и на мен не са ми ясни.

Имам и още едно въпросче от мен... Каква е разликата между зимната и лятната блесна :shock: Аз сега чух за такова чудо :oops:

Колкото до самата тема и обясненията ти те поздравявам 5кила ;) Много ги уважавам такива като теб :) Още малко и ще изкараш за едно "Наздравиииииии" :D
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

латуна е вид медна сплав,ама с кво..не ме питайте-наи вероятно има малко цинк,за твьрдост и сигурно и още нещо-значи-много трудно се намира-преди го правеха в коцемето в кв Дружба-до автобусното депо и зеленчуковата борса(за софия става вьпрос)ама откак го купиха некви гьрци нещо нема производство на валците :cry: жьлтее като злато и е много по твьрд от медта,използва се за гарнитури напр на колектор на кола и на други места,кьдето се развива висока температура,тук искам да отбележа,че блесни може да си направите и от медна ламарина-сьщо са удачни,но не толкова-бе то като кьлве....за размера:дьлжината е около 4-6см,като на по големите често удря и бяла риба;ширината в горния край е около 5мм,а в долния-1см-казвам ОКОЛО,защото 2 еднакви трудно моеш сам да си направиш с подрьчни инструменти :lol: реброто отзад придава ТОЧНО тая игра дето я различава от кастмастера :twisted: трудно се прави-аз сьм си направил нещо като преса-улей в парче твьрдо дьрво-слагам заготовката над улея,през средата слагам един тьп нож и го отмаам с чука ведньж :lol: реброто се получава,но и цялата заготовка се изкривява,та затова после я слагам на леко отворено(колкото фито на реброто)менгеменце и пак отмаам с чука,и после с груба пила като я пилна малко и се изправя и се получава-знам,че нищо не разбрахте,ама не мога по добре да обясня :oops: после и правя 2 дупки за халките и заливам предната част с нагорещен калай,които подавам леко с поялник,после разпробивам и калая,заглаждам бабунките с пила,слагам халките(баати зора) и така...тука е другата далавера,че от 10 блесни,5-6 са ЛОВЯЩИ,а другите-не :lol: това го пробвам на место..друго,че отдолу може и да не слагате халка,а в улея образуван от реброто се поставя единична кука с подходящ размер-по лесно е а и по малко закача на дьното-бе праим ги и двата вида..ЗИМНА се казва,защото произлиза от северни дьржави-финландия,русия,дания ипр и се използва главно за риболов от дупка в леда(отвесен)по скоро треба да я наричаме ОТВЕСНА-играта и не се сьстои вьв вьртеливи движения,а вьв асоциацията с падащо през есента листо,разбирате ме надявам се-има нещо общо с мормишките,но в доста по груб вариант..за капак,ще ви кача и некоя снимка да се види нагледно-може да ви се стори смешно,но с тия самоделки направо я разбивам!!! :wink:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

ами..това от мене,ако има нещо-питайте-и пак да спомена-не,че нещо,ама цветя и бомбони не пием!!! :lol: :lol: :lol: :twisted:
Morski
новобранец
новобранец

Мнение от Morski »

Моля те за малко по добри и едри снимки на произведенията ти. Ако може де. Иначе от описанието ти разбрах всичко. И те поздравявам за упоритоста. И аз си падам "самоделчик" :lol:
Чума да тръшне бракониерите!
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”