Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Съотношение лодка-двигател
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Съотношение лодка-двигател
Здравейте колеги.Имам следния въпрос-притежавам надуваема лодка-3,30м-с твърдо дъно.До тук добре.След едно пиянство обаче,се сдобих и със стъклопластова такава- 4,00м на 1,50м,за което разбрах на другия ден.И до тук добре-на всеки се случва.Сега вече идва сложното-двигател...Стъклопластовата се оказа много хубава,кой кого е пре... не знам,единствения недостатък е,че оригиналната задна част,само вертикалната/транеца и това до долу/ е заменена с водоустойчив шпертплат,много грамотно изпълнение.Лодката е за дълъг ботуш,но мисля този водоустойчив шпертплат да го зарежа на необходимата височина за къс.
Въпрос:Какъв двигател (колко КС) ми трябва,за да си карам и двете лодки с него? Не ми трябва нещо състезателно,а за по-скоро за тролинг и за разходки.Все пак,ако излезе буря,да знам,че като дам газ,ще излезна...
Предварително Ви благодаря,и чакам отговори....
Въпрос:Какъв двигател (колко КС) ми трябва,за да си карам и двете лодки с него? Не ми трябва нещо състезателно,а за по-скоро за тролинг и за разходки.Все пак,ако излезе буря,да знам,че като дам газ,ще излезна...
Предварително Ви благодаря,и чакам отговори....
- MITKO70
- кандидат преподавател
Re: Съотношение лодка-двигател
За това което казваш ,че ще се ползва-тролинг,разходки става и 5-6к.с.Аз карам 3,20 лодка с твърдо дъно точно с 6 к.с. 4Т Сузуки и съм доволен.С един човек +багаж излиза на глисаж без проблем,с 2 човека не става,но поддържа много добър среден ход.Ако искаш да е малко по бегачка слагай 8-10 к.с.,но имай предвид ,че и килограмите на мотора скачат,особено ако се сваля -качва постоянно е важно.Сузуки 6 е 25кг. за сравнение .
Всичко може,но не всеки го можe.

- pachosz
- сериозен играч
Аз пък мисля, че щом сега ще й купуваш двигател, по-добре да не режеш транеца, а да си вземеш с дълъг ботуш.
Ако е заводска лодката, и знаеш какъв модел и марка е, ще е добре да потърсиш инфо в нета колко к.с. мотор препоръчва производителя. Митака ти писа по-горе, че е важно и килограмите на двигателя, наистина не е за подценяване тежестта му в никакъв случай.
Ако пуснеш снимка тук, сигурно ще е по-лесно да се дават съвети. Обикновено на твърдите лодки 4 метра, оптималните двигатели са 10-15 к.с. Има обаче и доста по-сериозни и скъпи модели, които носят и по над 40-50 к.с. мотор.
А, щях да забравя - ЧЕСТИТА нова лодка!!!
Само хубави емоции да ти носи и мнооого, много слука когато си на риба с нея!
п.п. хич не ти е лошо пиянството, да знаеш
Ако е заводска лодката, и знаеш какъв модел и марка е, ще е добре да потърсиш инфо в нета колко к.с. мотор препоръчва производителя. Митака ти писа по-горе, че е важно и килограмите на двигателя, наистина не е за подценяване тежестта му в никакъв случай.
Ако пуснеш снимка тук, сигурно ще е по-лесно да се дават съвети. Обикновено на твърдите лодки 4 метра, оптималните двигатели са 10-15 к.с. Има обаче и доста по-сериозни и скъпи модели, които носят и по над 40-50 к.с. мотор.
А, щях да забравя - ЧЕСТИТА нова лодка!!!

п.п. хич не ти е лошо пиянството, да знаеш

-
- кандидат преподавател
Ето тази лодка която е към 180кг. и със 3ма души екипаж на един рязък завой се обърна по корем,добре че нямаше пострадали,двигателят беше руски 30коня ,,Вихър'.
Та мисълта ми е че мощният двигател е голяма опастност когато не е съобразен с лодката.

Та мисълта ми е че мощният двигател е голяма опастност когато не е съобразен с лодката.

- fossa
- научил се да хвърля
Да..Не е лошо да качиш някоя и друга снимка на транеца на новата лодка.
За тролинг и разходка, според мен те устройва мотор 6-8 кс.Големите мотори на ниски обороти цапат свещите,започват да прекъсват в най-неподходящият момент и трябва да даваш газ за известно време за да се изчистят.
Вариант при който да не режеш високия транец,е да си направиш изнесен транец.Нещо такова.В този случай е за повдигане.

За тролинг и разходка, според мен те устройва мотор 6-8 кс.Големите мотори на ниски обороти цапат свещите,започват да прекъсват в най-неподходящият момент и трябва да даваш газ за известно време за да се изчистят.
Вариант при който да не режеш високия транец,е да си направиш изнесен транец.Нещо такова.В този случай е за повдигане.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Минимум 15 коня, ако надуваемата носи 20 значи 20 еднакви кг са.
В противен случай ако вземеш малко багаж максималната скорост с надуваемата ще е 12-13 км в час с твърдата около 17-19 км.
В противен случай ако вземеш малко багаж максималната скорост с надуваемата ще е 12-13 км в час с твърдата около 17-19 км.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Иво здрасти ,не сме се виждали отдавна.На 3,20 максимума е 15 к.с.За това което казва ,че ще я ползва човека мисля ще му е доста ,а и в излишни разходи ще се вкара-разход гориво,цена на мотор,килограми.Но ,ако иска да е бегачка,той си знае
,познавам и такива хора 

Всичко може,но не всеки го можe.

След много ровене по форумите се колебая между 6к.с.двутактова машина втора употреба-реномирана марка от сериозен човек,читава /или така поне казва/ или чисто нова HIDEA-8,9.9,или 15-ка...Като водеща все пак е цената....
- pachosz
- сериозен играч
Aко имаш възможност да я пробваш с двигател на приятел примерно, преди да купиш какъвто и да е, ще е най-добре.
Иво, стига си писал кво да е, ман
18-19 км/ч с 15-20 к.с. мотор, 4 метрова лодка?
мисля, че ще е доста над 20, освен ако не пишеш за някакъв 5-6 к.с. двигател.
Иво, стига си писал кво да е, ман

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ама хич не пиша какво да е,
при 4 метра твърда лодка, и мотор под 15 коня, лодката вдигне повече от 19-20 км давам агне или теле
Препоръчах 15-20 коня заради двете лодки. Иначе за надуваемата и 6 коня бива.
Та колега щипвай Хидеята и в двата ти варианта ще попипваш нещо по мотора.
Колеги вземете по един Джи пи ес в лодките и пак ще си говорим за скорости.
Аз се найграх с малки мотори.
при 4 метра твърда лодка, и мотор под 15 коня, лодката вдигне повече от 19-20 км давам агне или теле

Препоръчах 15-20 коня заради двете лодки. Иначе за надуваемата и 6 коня бива.
Та колега щипвай Хидеята и в двата ти варианта ще попипваш нещо по мотора.
Колеги вземете по един Джи пи ес в лодките и пак ще си говорим за скорости.
Аз се найграх с малки мотори.

Ивак, не слагай такива залози, че ще загубиш.
Тази лодка

3.95 - 100-120 кг.
с този двигател

Развива 23-25 км/ч в морето с двама души.
Сам съм я пробвал в язовир, но не помня колко развих...май 28-29 км/ч.
П.П. Далеч от Хидея!!! Имам такъв. Много проблеми прави.
Съвет за покупка на двигател не мога да дам.
Не искам китайски вече, не искам втора ръка японски, нямам пари за нов....такива работи.

Тази лодка

3.95 - 100-120 кг.
с този двигател

Развива 23-25 км/ч в морето с двама души.
Сам съм я пробвал в язовир, но не помня колко развих...май 28-29 км/ч.
П.П. Далеч от Хидея!!! Имам такъв. Много проблеми прави.
Съвет за покупка на двигател не мога да дам.
Не искам китайски вече, не искам втора ръка японски, нямам пари за нов....такива работи.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Тези скорости по Джи Пи Ес ли са?
Същата Лагуна 4 с 10 коня ново Меркури с един човек къмто 20 км ги докарваше.
Мерили сме многократно скоростта. Тогава имах 2,90 надуваема с 8 коня 2Т и сам развивах 29-31 км, Лагуната не се и доближаваше до тази скорост с един човек.
Или са му счупени джи пи еси-те или не вдявам как се развиват тези скорости с неглисиращи тежки лодки
Същата Лагуна 4 с 10 коня ново Меркури с един човек къмто 20 км ги докарваше.
Мерили сме многократно скоростта. Тогава имах 2,90 надуваема с 8 коня 2Т и сам развивах 29-31 км, Лагуната не се и доближаваше до тази скорост с един човек.
Или са му счупени джи пи еси-те или не вдявам как се развиват тези скорости с неглисиращи тежки лодки

Да, с GPS са мерени скоростите. Само, че лодката е от синьо-белите, царевските, ако това има значение де.
Трябва да призная, че и аз бях като теб - много скептичен, но нямаше как да не видя какво показват цифрите.
Потърсих обяснение....освен факта, че има по-добра хидродинамика и по-ниско съпротивление от надуваемата...друго не открих.
Вярно, че е с 30 кг. по-тежка от моята надуваема примерно, но пък не е чак толкова тежка, че това да попречи на максималната и скорост. Не съм много добър по физика, но все ми се върти нещо за инерционни сили...знам ли.
Трябва да призная, че и аз бях като теб - много скептичен, но нямаше как да не видя какво показват цифрите.
Потърсих обяснение....освен факта, че има по-добра хидродинамика и по-ниско съпротивление от надуваемата...друго не открих.
Вярно, че е с 30 кг. по-тежка от моята надуваема примерно, но пък не е чак толкова тежка, че това да попречи на максималната и скорост. Не съм много добър по физика, но все ми се върти нещо за инерционни сили...знам ли.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
инерционните сили в случая не ги закачай...Шморхи написа:... Не съм много добър по физика, но все ми се върти нещо за инерционни сили...знам ли.
Това шпертплатче отзад с 50кг. мотор и 30км скорост на глисаж....Много ми е интересно какво ще се получи