Съотношение лодка-двигател

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

harihito
новобранец
новобранец

Съотношение лодка-двигател

Мнение от harihito »

Здравейте колеги.Имам следния въпрос-притежавам надуваема лодка-3,30м-с твърдо дъно.До тук добре.След едно пиянство обаче,се сдобих и със стъклопластова такава- 4,00м на 1,50м,за което разбрах на другия ден.И до тук добре-на всеки се случва.Сега вече идва сложното-двигател...Стъклопластовата се оказа много хубава,кой кого е пре... не знам,единствения недостатък е,че оригиналната задна част,само вертикалната/транеца и това до долу/ е заменена с водоустойчив шпертплат,много грамотно изпълнение.Лодката е за дълъг ботуш,но мисля този водоустойчив шпертплат да го зарежа на необходимата височина за къс.
Въпрос:Какъв двигател (колко КС) ми трябва,за да си карам и двете лодки с него? Не ми трябва нещо състезателно,а за по-скоро за тролинг и за разходки.Все пак,ако излезе буря,да знам,че като дам газ,ще излезна...
Предварително Ви благодаря,и чакам отговори....
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Съотношение лодка-двигател

Мнение от MITKO70 »

За това което казваш ,че ще се ползва-тролинг,разходки става и 5-6к.с.Аз карам 3,20 лодка с твърдо дъно точно с 6 к.с. 4Т Сузуки и съм доволен.С един човек +багаж излиза на глисаж без проблем,с 2 човека не става,но поддържа много добър среден ход.Ако искаш да е малко по бегачка слагай 8-10 к.с.,но имай предвид ,че и килограмите на мотора скачат,особено ако се сваля -качва постоянно е важно.Сузуки 6 е 25кг. за сравнение .
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Аз пък мисля, че щом сега ще й купуваш двигател, по-добре да не режеш транеца, а да си вземеш с дълъг ботуш.
Ако е заводска лодката, и знаеш какъв модел и марка е, ще е добре да потърсиш инфо в нета колко к.с. мотор препоръчва производителя. Митака ти писа по-горе, че е важно и килограмите на двигателя, наистина не е за подценяване тежестта му в никакъв случай.
Ако пуснеш снимка тук, сигурно ще е по-лесно да се дават съвети. Обикновено на твърдите лодки 4 метра, оптималните двигатели са 10-15 к.с. Има обаче и доста по-сериозни и скъпи модели, които носят и по над 40-50 к.с. мотор.
А, щях да забравя - ЧЕСТИТА нова лодка!!! :D Само хубави емоции да ти носи и мнооого, много слука когато си на риба с нея! :smt023

п.п. хич не ти е лошо пиянството, да знаеш :wink:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Ето тази лодка която е към 180кг. и със 3ма души екипаж на един рязък завой се обърна по корем,добре че нямаше пострадали,двигателят беше руски 30коня ,,Вихър'.
Та мисълта ми е че мощният двигател е голяма опастност когато не е съобразен с лодката.
Изображение
Аватар
fossa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от fossa »

Да..Не е лошо да качиш някоя и друга снимка на транеца на новата лодка.

За тролинг и разходка, според мен те устройва мотор 6-8 кс.Големите мотори на ниски обороти цапат свещите,започват да прекъсват в най-неподходящият момент и трябва да даваш газ за известно време за да се изчистят.

Вариант при който да не режеш високия транец,е да си направиш изнесен транец.Нещо такова.В този случай е за повдигане.

Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Минимум 15 коня, ако надуваемата носи 20 значи 20 еднакви кг са.
В противен случай ако вземеш малко багаж максималната скорост с надуваемата ще е 12-13 км в час с твърдата около 17-19 км.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Иво здрасти ,не сме се виждали отдавна.На 3,20 максимума е 15 к.с.За това което казва ,че ще я ползва човека мисля ще му е доста ,а и в излишни разходи ще се вкара-разход гориво,цена на мотор,килограми.Но ,ако иска да е бегачка,той си знае :wink: ,познавам и такива хора :)
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
harihito
новобранец
новобранец

Мнение от harihito »

След много ровене по форумите се колебая между 6к.с.двутактова машина втора употреба-реномирана марка от сериозен човек,читава /или така поне казва/ или чисто нова HIDEA-8,9.9,или 15-ка...Като водеща все пак е цената....
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Aко имаш възможност да я пробваш с двигател на приятел примерно, преди да купиш какъвто и да е, ще е най-добре.

Иво, стига си писал кво да е, ман :P :D 18-19 км/ч с 15-20 к.с. мотор, 4 метрова лодка? :?: :shock: :roll: мисля, че ще е доста над 20, освен ако не пишеш за някакъв 5-6 к.с. двигател.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Ама хич не пиша какво да е,

при 4 метра твърда лодка, и мотор под 15 коня, лодката вдигне повече от 19-20 км давам агне или теле :!: :!:

Препоръчах 15-20 коня заради двете лодки. Иначе за надуваемата и 6 коня бива.
Та колега щипвай Хидеята и в двата ти варианта ще попипваш нещо по мотора.

Колеги вземете по един Джи пи ес в лодките и пак ще си говорим за скорости.
Аз се найграх с малки мотори. :wink:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Ивак, не слагай такива залози, че ще загубиш. :)
Тази лодка
Изображение
3.95 - 100-120 кг.
с този двигател
Изображение
Развива 23-25 км/ч в морето с двама души.
Сам съм я пробвал в язовир, но не помня колко развих...май 28-29 км/ч.

П.П. Далеч от Хидея!!! Имам такъв. Много проблеми прави.
Съвет за покупка на двигател не мога да дам.
Не искам китайски вече, не искам втора ръка японски, нямам пари за нов....такива работи.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Тези скорости по Джи Пи Ес ли са?

Същата Лагуна 4 с 10 коня ново Меркури с един човек къмто 20 км ги докарваше.
Мерили сме многократно скоростта. Тогава имах 2,90 надуваема с 8 коня 2Т и сам развивах 29-31 км, Лагуната не се и доближаваше до тази скорост с един човек.
Или са му счупени джи пи еси-те или не вдявам как се развиват тези скорости с неглисиращи тежки лодки :roll:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Да, с GPS са мерени скоростите. Само, че лодката е от синьо-белите, царевските, ако това има значение де.
Трябва да призная, че и аз бях като теб - много скептичен, но нямаше как да не видя какво показват цифрите.
Потърсих обяснение....освен факта, че има по-добра хидродинамика и по-ниско съпротивление от надуваемата...друго не открих.
Вярно, че е с 30 кг. по-тежка от моята надуваема примерно, но пък не е чак толкова тежка, че това да попречи на максималната и скорост. Не съм много добър по физика, но все ми се върти нещо за инерционни сили...знам ли.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Шморхи написа:... Не съм много добър по физика, но все ми се върти нещо за инерционни сили...знам ли.
инерционните сили в случая не ги закачай...
stisho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stisho »

Това шпертплатче отзад с 50кг. мотор и 30км скорост на глисаж....Много ми е интересно какво ще се получи :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”