Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за воблери - карабинка и халкичка
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Въпрос за воблери - карабинка и халкичка
Здравейте колеги,
Понеже вчера стигнахме до спор с колега на реката, та питането ми е следното - задължително ли е да има халкичка на лопатката на воблера или вирбела с карабинката може да се закачи директно за телчето? Спорихме много, като моето мнение е, че трябва да има халка за да се подобри играта на воблера.
Второто ми питане е възможно ли е на воблер 2.7см 2гр. да се наруши играта му заради закачен вирбел с карабинка 5ти номер т.е. възможно ли е вирбела да наруши играта на воблера?
Третият ми глупав въпрос е на същият този воблер т.нар "бабалюга" (тези тумбестите за клен, които са) 2.7-3.0см и 2-3гр. ако се закачи метален повод, какво ще се получи. Може ли да се закачи за по-голяма сигурност с/у заблудени щуки или с повода ще се наруши играта.
П.С. Воблерите са плаващи с малки лопатки. Марката не я помня, но са сръбски и не са много скъпи, да не кажа евтини.
Благодаря за отговорите Ви.
Понеже вчера стигнахме до спор с колега на реката, та питането ми е следното - задължително ли е да има халкичка на лопатката на воблера или вирбела с карабинката може да се закачи директно за телчето? Спорихме много, като моето мнение е, че трябва да има халка за да се подобри играта на воблера.
Второто ми питане е възможно ли е на воблер 2.7см 2гр. да се наруши играта му заради закачен вирбел с карабинка 5ти номер т.е. възможно ли е вирбела да наруши играта на воблера?
Третият ми глупав въпрос е на същият този воблер т.нар "бабалюга" (тези тумбестите за клен, които са) 2.7-3.0см и 2-3гр. ако се закачи метален повод, какво ще се получи. Може ли да се закачи за по-голяма сигурност с/у заблудени щуки или с повода ще се наруши играта.
П.С. Воблерите са плаващи с малки лопатки. Марката не я помня, но са сръбски и не са много скъпи, да не кажа евтини.
Благодаря за отговорите Ви.
Re: Въпрос за воблери - карабинка и халкичка
И според мен трябва да има халкичка задължително, определено ако липсва се нарушава играта на воблера 

при по-малките воблери всяка допълнителна тежест отпред разваля играта- няма значение дали е по-голям вирбел, халкичка или телен повод, за да играят добре е най-добре да се използва само карабинка
- stancom
- ще става разбирач
Или да се връзват направо с влакното, но е много пипкава работата по смяна на примамка. Това се отнася за всички дребни воблери. За тези за които пита колегата конкретно, ако случайно си уцелил такъв който има прилична игра, с вирбел и карабинка 5 номер ще му я убиеш. Иначе ако си с подходящ размер карабинка със закръглен ( а не заострен ) край, спокойно можеш да махнеш халкичката без да нарушиш играта._DK_ написа:при по-малките воблери всяка допълнителна тежест отпред разваля играта- няма значение дали е по-голям вирбел, халкичка или телен повод, за да играят добре е най-добре да се използва само карабинка
А ако се върже директно, няма ли да се усуква влакното, тъй к си прави определените кръгообразни движения, без вирбел това ще доведе до засукване и по-нататъшното оплитане и къдрене на влакното.
Такова ли е :sunnen написа:

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Същото
и няколко такива с различна разцветка

В случая е вързан директно за монофила ,носи и малка карабинка но само толкова
без вирбели
влакното с тях за разлика от блесните.

без вирбели

Воблерите не извършеат кръгообразни движения и за това е доста трудно да накъдришsunnen написа:А ако се върже директно, няма ли да се усуква влакното, тъй к си прави определените кръгообразни движения, без вирбел това ще доведе до засукване и по-нататъшното оплитане и къдрене на влакното.
влакното с тях за разлика от блесните.
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
Някои от по-старите модели воблери бяха с халкичка - фабрично сложена. По-новите ако нямат - значи е по-добре без нея. За вирбела - играта е по-добра без него. Rapala даже имат схема на възела на кутийките. Обаче ако воблерът е по-голям от 5см. - вирбелът не пречи особено, а е много по-удобно за смяна на примамката.
Що се отнася до усукването - то може да се случи само, ако при влачене си задрал треволяк, щото иначе воблерите не се въртят. Тогава вирбелът помага, но не винаги. При влачене трябва да внимаваш много и ако си задрал трева /тогава вибрациите на воблера спират да се усещат, а съпротивлението се увеличава/ - вадиш веднага и чистиш, щото иначе влакното е за изхвърляне. От усукването направо се напуква и помътнява.
Металният повод пречи повече на играта. Не го слагам дори и за щука. Може и да е късмет, но досега нямам прегризване от щука хваната на изкуствена примамка, а бая щуки могат да го потвърдят.
Що се отнася до усукването - то може да се случи само, ако при влачене си задрал треволяк, щото иначе воблерите не се въртят. Тогава вирбелът помага, но не винаги. При влачене трябва да внимаваш много и ако си задрал трева /тогава вибрациите на воблера спират да се усещат, а съпротивлението се увеличава/ - вадиш веднага и чистиш, щото иначе влакното е за изхвърляне. От усукването направо се напуква и помътнява.
Металният повод пречи повече на играта. Не го слагам дори и за щука. Може и да е късмет, но досега нямам прегризване от щука хваната на изкуствена примамка, а бая щуки могат да го потвърдят.
Благодаря! 

-
- кандидат преподавател
Има съвсем малки вирбелчета с карабинки на "Дам","Кралусо"и др.,които по никакъв начин не нарушават играта на "малчовците"с халкички за кефали.Ако нарушаваха,вероятно нямаше да хвана на такъв жълтичък "бумбалчо вчера кефал,уставно захапал,при положение,че на никакви други воблери и блесни не искаше и да чукне. 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Всичко е много относително . Примерно на един от любимите ми воблери с размер 1.1см. и тегло грам и малко си има фабрична халка която в никакъв случай не му пречи по никакъв начин .

Също така ловя с вирбел с карабинка без значение от примамката . Верно че иде реч основно за вирбели с номера 22 , 24 а не пети номер ама ...
Поводи не ползвам никакви .
Друг е въпросът че за воблерите за които иде реч в темата при размер 2.7-3.0см не са 2-3гр. а по-скоро 4 - 7гр. ама това друга бира .
Та тъй , да обобща какво искам да кажа :
- лови си с воблерите във вида в който си ги закупил по отношение на това дали имат или нямат халка .
- ползвай съразмерен качествен вирбел и няма да ти влиае на играта на воблера .
- на този размер воблери не слагай метален повод ! Такъв слагай на такива на които няма да им влиае .
Та тъй .
Също така ловя с вирбел с карабинка без значение от примамката . Верно че иде реч основно за вирбели с номера 22 , 24 а не пети номер ама ...
Поводи не ползвам никакви .
Друг е въпросът че за воблерите за които иде реч в темата при размер 2.7-3.0см не са 2-3гр. а по-скоро 4 - 7гр. ама това друга бира .
Та тъй , да обобща какво искам да кажа :
- лови си с воблерите във вида в който си ги закупил по отношение на това дали имат или нямат халка .
- ползвай съразмерен качествен вирбел и няма да ти влиае на играта на воблера .
- на този размер воблери не слагай метален повод ! Такъв слагай на такива на които няма да им влиае .
Та тъй .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
г-н Павката е абсолютно прав - ако воблерите са от доказан производител, следва да се ползват във вида, в който се продават.
Понеже си дялкам воблери, имам много добри наблюдения върхи недоказаните производители
Може да се окаже, че даден такъв воблер играе по-добре с халка от ключодържател , отколкото без.
И още нещо - много зависи от модела на самия воблер. Има такива, при които ако се добави повече тежест, просто стават по-потъващи, но играта не се влошава. Но има и такива, при които малко тежест може да повлияе.
Да попитам нещо и аз. Дали ще е добре, ако слагам вирбела на 30-40см от воблера, а накрая само карабинка? Т.е. повод с карабинка, вързан за основното влакно посредством вирбел. Струва ми се, че така ще има по-малко оплитания на воблера с вирбела и края на влакното, но може и да греша. А може да има и по-малко усукване...
Понеже си дялкам воблери, имам много добри наблюдения върхи недоказаните производители

Може да се окаже, че даден такъв воблер играе по-добре с халка от ключодържател , отколкото без.
И още нещо - много зависи от модела на самия воблер. Има такива, при които ако се добави повече тежест, просто стават по-потъващи, но играта не се влошава. Но има и такива, при които малко тежест може да повлияе.
Да попитам нещо и аз. Дали ще е добре, ако слагам вирбела на 30-40см от воблера, а накрая само карабинка? Т.е. повод с карабинка, вързан за основното влакно посредством вирбел. Струва ми се, че така ще има по-малко оплитания на воблера с вирбела и края на влакното, но може и да греша. А може да има и по-малко усукване...
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Ето това исках да чуя. Благодаря на всички колеги. Колкото до карабинките, може и да бъркам с номера им, както и с грамажа на воблера, но за размера съм сигурен.
Павел Иванов написа:Всичко е много относително . Примерно на един от любимите ми воблери с размер 1.1см. и тегло грам и малко...
Колега Иванов. Воблера който показвате го дават по каталог 2.2 см. Просто правя уточнение, защото забелязвам че за втори или трети път го смалявате до 1.1 см...