Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Дали да купя power или heavy фидър и как се ползват ?
Модератор: Paublo_Eskobar
- dragonaz
- научил се да хвърля
Дали да купя power или heavy фидър и как се ползват ?
Здравйте колеги,
Ползвам фидер с дължима 3.90 с акция до 80 грама.
Хванах доста едри шарани с основно влакно 0.22 повод 0.20 и с кошница собствена тежест 20 грама + 2 OZ връх.
Чудя се за риболов на река (Струма за пример) и язовир, където ще трябват по-големи дистанции дали трябва да си закупя фидер с акция до 120 или до 150 грама и по-делебилите фърхове, като 4 и 5 OZ не стават ли твърде нечувствителни при кълване ?
Аз на 2 OZ хвърлям с кошнички до 21 грама, като когато сложа 30 гр. ми се струва, че твърде много се огъва върхът и сменям с 3 OZ за 30 гр. хранилка.
Моля за вашето ценно за мен и авторитетно мнение.
Благодаря.
Ползвам фидер с дължима 3.90 с акция до 80 грама.
Хванах доста едри шарани с основно влакно 0.22 повод 0.20 и с кошница собствена тежест 20 грама + 2 OZ връх.
Чудя се за риболов на река (Струма за пример) и язовир, където ще трябват по-големи дистанции дали трябва да си закупя фидер с акция до 120 или до 150 грама и по-делебилите фърхове, като 4 и 5 OZ не стават ли твърде нечувствителни при кълване ?
Аз на 2 OZ хвърлям с кошнички до 21 грама, като когато сложа 30 гр. ми се струва, че твърде много се огъва върхът и сменям с 3 OZ за 30 гр. хранилка.
Моля за вашето ценно за мен и авторитетно мнение.
Благодаря.

Re: Дали да купя power или heavy фидър и как се ползват ?
За реката има смисъл. Там се ползват кошници 50-100 гр. Поради силното течение ще ти трябват и по-дебели връхчета - 3-5 oz. За кълването няма проблем - регистрира се. С по-дебел връх се игнорира вибрацията от самото течение и кълването на уклея примерно. На р. Искър - Роман аз лових с фидер 80 гр акция и връх 1,5 oz и ми беше прекалено мек и чувствителен, непрекъснато беше сгънат, което влошава работата на въдицата.
Относно кошниците и меките връхчета - не се притеснявай. Аз мятам 50 гр кошница с 0,75 oz връх! Чувствителността на връхчето не намалява акцията на пръчката.
Относно кошниците и меките връхчета - не се притеснявай. Аз мятам 50 гр кошница с 0,75 oz връх! Чувствителността на връхчето не намалява акцията на пръчката.
- dragonaz
- научил се да хвърля
Благодаря ти за съвета, Коце.
Мен ме притеснява, че като натоваря 30 грама + храната на 2 OZ и върхът все се огъва доста много С образно и все едно ще се счупи.
Имам и чувството, че така не мятам точно на едно и също място за това се придържам към
20 грама хранилка + връх 2 OZ и 30 грама хранилка + връх 3 oZ.
Може би греша ?
Мен ме притеснява, че като натоваря 30 грама + храната на 2 OZ и върхът все се огъва доста много С образно и все едно ще се счупи.
Имам и чувството, че така не мятам точно на едно и също място за това се придържам към
20 грама хранилка + връх 2 OZ и 30 грама хранилка + връх 3 oZ.
Може би греша ?

Бъркаш се. Набележи си в далечината нещо и мятай срещу него. За дистация - сложи влакното на клиса като маркираш дистанция. Така няма как да не метнеш на набелязаното място!
За връхчетата - махни ги тия дебелите. Това, че се гънат меките не е никакъв проблем. Те са по-меки, не по-слаби!
За връхчетата - махни ги тия дебелите. Това, че се гънат меките не е никакъв проблем. Те са по-меки, не по-слаби!
Пръчката не изхвърля тежест с върха си, той само отчита кълването.
- ivelin_1976
- разбира нещата
Готов ли си да се обзаложиш? Пробвай да хвърлиш кошничка с връх и без връх и пак ще си говорим. Елементарна математикаnovakov80 написа:Пръчката не изхвърля тежест с върха си, той само отчита кълването.

По въпроса на колегата, за средно и силно течение ти трябва фидер с акция от 120гр. нагоре и връх не по-малко от 2,75oz.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

Явно си експериментирал повече от мен, не ми е миналаво през ума да хрърлям без връх - има ли разлика.
Аз съм готов да се обзаложа,при условие че на коляното ще монтирам с тиксо върхов водач.ivelin_1976 написа:Готов ли си да се обзаложиш? Пробвай да хвърлиш кошничка с връх и без връх и пак ще си говорим. Елементарна математикаnovakov80 написа:Пръчката не изхвърля тежест с върха си, той само отчита кълването.![]()
По въпроса на колегата, за средно и силно течение ти трябва фидер с акция от 120гр. нагоре и връх не по-малко от 2,75oz.

КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- dragonaz
- научил се да хвърля
Благодаря за съветите и все пак при какви условия и горе долу монтажи ползвате тежки фидерови пръчки до 150 грама акция ?

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
При нинакви условия не бих използвал такъв фидер (то това вече не фидер, а нещо друго).dragonaz написа:Благодаря за съветите и все пак при какви условия и горе долу монтажи ползвате тежки фидерови пръчки до 150 грама акция ?
За река използвам 100гр фидер със средния връх и 60гр хранилка и си ловя без проблем.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- dragonaz
- научил се да хвърля
Да кажем че искам да ловя на Роман при Искъра (мрени, скобари, кефали) или на Струма на фидер, кой от трите модела ще ми препоръчаш ? Може да ми дадеш идея и с друга марка/модел.dunavski написа:При нинакви условия не бих използвал такъв фидер (то това вече не фидер, а нещо друго).dragonaz написа:Благодаря за съветите и все пак при какви условия и горе долу монтажи ползвате тежки фидерови пръчки до 150 грама акция ?
За река използвам 100гр фидер със средния връх и 60гр хранилка и си ловя без проблем.
1. http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7147 Focus - Twin Feeder
2. http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=8258 Focus - Blade Feeder
3. http://outdooractivebg.com/product.php?prid=1500 Lazer Cobalt Feeder - до 150 гр.
Върхове 4/5/6 OZ
100 грама хранилка при твоята схема, приложимо ли на река Дунав ?
Предварително, Мерси, за отговора.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
[quote="dunavski"][quote="dragonaz"]Благодаря за съветите и все пак при какви условия и горе долу монтажи ползвате тежки фидерови пръчки до 150 грама акция ?[/quote]При нинакви условия не бих използвал такъв фидер (то това вече не фидер, а нещо друго).
За река използвам 100гр фидер със средния връх и 60гр хранилка и си ловя без проблем.[/quote]И с този ник ... ??? Подвеждащо!
За река използвам 100гр фидер със средния връх и 60гр хранилка и си ловя без проблем.[/quote]И с този ник ... ??? Подвеждащо!

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Със марки и модели неща да се ангажирам защотото ще избухне трета световна война, купувай каквото на тебе ти харесва. Тази схема по-горе която съм описал на два пъти лових на Марица морунажи по 300-400гр. Пръта ми беше Maver thor 100gr акция с хранилка Drennan 60-80gr и ловях в средата на реката. Разбира се хранилката не се застопоряваше на права линия пред мене, а малко по-надолу в течението, но на река фидера се позионора в съвсем друга "поза", върха ти трябва да сочи към небето. Дори и на Дунав не бих почнал направо със 100гр, а с по-лека вече в последвие ........
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- dragonaz
- научил се да хвърля
Твоето мнение е важно за мен.
Препоръчай ми, моля марка, модел (на лична), от тези, които съм предложил или по твоя преценка.
Бюджета ми е до към 150 лв.
Препоръчай ми, моля марка, модел (на лична), от тези, които съм предложил или по твоя преценка.
Бюджета ми е до към 150 лв.

- dragonaz
- научил се да хвърля
Колеги, помагайте и вие с избора на power фидър
)))