За материала на лодката и кльонка

Модератор: sapuna

kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

За материала на лодката и кльонка

Мнение от kalinux »

Дали влияе по някакъв начин материала, от който е изработена лодката върху звука на кльонка.

Наскоро имах преживелици с една дуралминиева лодка Романтика. При първите няколко почуквания с кльонка направо се уплаших. Така силно резонираше лодката, все едно че скачах с двата крака върху нея при всеки удар. Много се притесних от това нещо, но нямах избор и трябваше да се работи. В последствие притеснянията ми отпаднаха, защото риболовът си протече при съвсем нормални условия. Имаше си взимания и хващания както обичайно.

Също ми направи впечатление, че силния резонанс на лодката се получаваше при малко по-дълбоко газене на кльонка, при което звукът във въздуха не беше чак толкова силен. И обратно - при плитко газене силен звук във въздуха и почти никакъв резонанс на лодката. Това пък ме навежда на следния въпрос - дали винаги силния звук за нашите уши е силния звук за ушите на сома. Всеки ще се съгласи, че нерядко има удари и при най-калпавото кльонкане (но според нас).
От Въча по-хубав няма.
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Ами не съм голям специалист но миналата година на Кърджали ни се наложи да ловим от един алуминиев скутер и се получаваше точно така както ти го описваш но рибата си кълвеше най-добре.
Тази година колегата ходи с неговата лодка ама беше капо.
Имам познати които ловят с алуминиева лодка и си хващат.
И аз имам Романтика но не съм кльонкал с нея, ползвам я за по-лек риболов.
Може би човек трябва да е ловил дълги години и с различни лодки че да хване някаква закономерност.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Това е нещо нормално,особено ако лодката е стъклопластова с двоино дъно,тогава се получава резонанс които се усеща по цялата лодка.
Аватар
kalins
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kalins »

Самоче резонанса е звук,а дали сомовете чуват звука... :?:
Добре е да си добър
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Вибрацията създавана от кльонка в/у водата е важна....не толко звука!

затова Страдивариуса е различен !!!
Господ може всичко чада мой !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”