Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

НАДУВАЕМИ ЛОДКИ ЗА МОРЕ - Предимства и недостатъци
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
НАДУВАЕМИ ЛОДКИ ЗА МОРЕ - Предимства и недостатъци
Колеги извинявам се ако вече сте дъвчили този въпрос, но не е зле да има една активна тема по този казус, не за друго, най-вече за начинаещите като мен който им писна да купуват и продават! Нека като за начало да изтъкнем без да налагаме мнение, предимствата и недостатъците на надуваемите лодки с тръдо дъно, да се спрем на Марки и Модели, кой от какво е доволен, кой от какво не е доволен, в последствие като изчерпим темата за надуваемите лодки може да преминем и към всякакви други лодки, нека не забравяме , че всеки тръгва от някъде... аз лично тръгнах от гребла и не съжелявам чак толкова много , защото едно е да знаеш какъв Х*и е , друго е да ти го каже някой. Сега след като гребах като простак 1 сезон мисля, че е време да мина на следваща стъпка и да си взема една лодка с едно семпло моторче.Сигурен съм, че има и други като мен който минават този път и се чудят какво да си вземат, правят теми от сорта на "Каква лодка да си взема" ... изчетох си четенето от 3 месеца и все още не смея да правя крачка. Най-важното е всички който са начинаещи е прочетат тази тема да знаят , че надуваеми лодки от сорта на sevylor "inflatable shit", intex и много други с тегло 12-15кг за море са си живо самоубийство!!! Няма да се впускам в подробности защото много ще ми се смеят старите моряци... Та по темата, много е важно също , по старите лодкари да се обосноват относно диаметъра на балона, по какви критерий ние аджамийте да си търсим лодка.
През март ноемврийският асфалт се топи по-бързо от февруарския сняг.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: ЛОДКИ ЗА МОРЕ - Предимства и недостатъци
Аз там съм пораснал...
Въпросът там е уж само за хора който имат Зендер , там говорим за определена марка, но виждам, че все едно за какво говорим всеки изказва мнение, поне да е на правилното място за това пуснах нова тема , всеки който притежава лодка да изкаже някакво мнение по въпроса, пък вече в спора се ражда истината

Ако се беше сетил да кажеш едно-благодаря на колегите писали ти и в другата пусната от теб тема можеше да пишат и тук,сега дълбоко се съмнявам 

КОРСАР написа:Ако се беше сетил да кажеш едно-благодаря на колегите писали ти и в другата пусната от теб тема можеше да пишат и тук,сега дълбоко се съмнявам
Много си прав

Според мен заглавието на темата не е много точно
Доколкото разбирам, тук ще се обсъждат гумени лодки с твърдо дъно /дървено или алуминиево/. Предимства и недостатъци пред какво? Вариантите за море са три:
1. РИБ лодка
2. Пластмасова /стъклопластова/ лодка
3. Надуваема лодка /PVC/ с твърдо, или надуваемо дъно
Подредил съм ги по този начин умишлено
1. РИБ лодката за мен е най-добрия вариант. Предимства - на практика непотопяема, отлично поведение при лоши метеорологични условия, бързина. Недостатъци - високата цена, малки вътрешни размери /особено при наличието на централна конзола/, необходимост от по-мощен двигател, за предпочитане четиритактов. Поставянето на помощен двигател /2-5к.с/ е препоръчително. Задължително се транспортира на колесар. За лодки над 3.5м при пускане и изваждане не е удобно за сам човек.
2. Стъклопластови лодки /изключвам катамарани и тримарани, защото за море не са подходящи/. Предимства - сравнително добра цена, добро вътрешно пространство, не е необходимо поставянето на много мощен двигател, при наличие на колесар може да се обслужва и от един човек. Недостатъци - клатене при вълна /за хора, страдащи от морска болест това е кошмар/, често при вълна пръска вода в лодката.
3. Надуваеми лодки. Предимства - атрактивна цена, огромно разнообразие от марки, модели и размери, наличието на няколко въздушни камери /минимум 3+кил/, сравнително малки /евтини/ двигатели, може да се транспортира в багажника. Недостатъци - при лошо време /вълна и вятър/ би било добре да си с неопрен, или най-малкото хубав дъждобран, защото "къпането" е неизбежно
В такива случаи мощността на двигателя не е от съществено значение, защото глисажа е мираж
За по-малки лодки, по-практично е поставянето на двутактов двигател, от гледна точка на транспортирането /в повечето случай в багажника/. Основния недостатък е времето за сглобяване/разглобяване! При лодките с твърдо дъно, дори и да се транспортира на колесар е добре да се разглобява и измива със сладка вода на 2-3 седмици - пясъка и солта, които влизат в лодката, могат да увредят доста материала /PVC/ от постоянното триене при контакта с твърдото дъно!
Гуменките само на гребла изобщо няма да ги коментирам! За мен трябва човек да е много луд, за да влиза в морето само на гребла, независимо от дистанцията от брега!!!
От мен на първо време толкова

1. РИБ лодка

1. РИБ лодката за мен е най-добрия вариант. Предимства - на практика непотопяема, отлично поведение при лоши метеорологични условия, бързина. Недостатъци - високата цена, малки вътрешни размери /особено при наличието на централна конзола/, необходимост от по-мощен двигател, за предпочитане четиритактов. Поставянето на помощен двигател /2-5к.с/ е препоръчително. Задължително се транспортира на колесар. За лодки над 3.5м при пускане и изваждане не е удобно за сам човек.
2. Стъклопластови лодки /изключвам катамарани и тримарани, защото за море не са подходящи/. Предимства - сравнително добра цена, добро вътрешно пространство, не е необходимо поставянето на много мощен двигател, при наличие на колесар може да се обслужва и от един човек. Недостатъци - клатене при вълна /за хора, страдащи от морска болест това е кошмар/, често при вълна пръска вода в лодката.
3. Надуваеми лодки. Предимства - атрактивна цена, огромно разнообразие от марки, модели и размери, наличието на няколко въздушни камери /минимум 3+кил/, сравнително малки /евтини/ двигатели, може да се транспортира в багажника. Недостатъци - при лошо време /вълна и вятър/ би било добре да си с неопрен, или най-малкото хубав дъждобран, защото "къпането" е неизбежно

Гуменките само на гребла изобщо няма да ги коментирам! За мен трябва човек да е много луд, за да влиза в морето само на гребла, независимо от дистанцията от брега!!!

Според мен заглавието на темата не е много точно
Доколкото разбирам, тук ще се обсъждат гумени лодки с твърдо дъно /дървено или алуминиево/. Предимства и недостатъци пред какво? Вариантите за море са три:
1. РИБ лодка
1. РИБ лодката за мен е най-добрия вариант. Предимства - на практика непотопяема, отлично поведение при лоши метеорологични условия, бързина, голям експлоатационен срок. Недостатъци - високата цена, малки вътрешни размери /особено при наличието на централна конзола/, необходимост от по-мощен двигател, за предпочитане четиритактов. Поставянето на помощен двигател /2-5к.с/ е препоръчително. Задължително се транспортира на колесар. За лодки над 3.5м при пускане и изваждане не е удобно за сам човек.
В такива случаи мощността на двигателя не е от съществено значение, защото глисажа е мираж
За по-малки лодки, по-практично е поставянето на двутактов двигател, от гледна точка на транспортирането /в повечето случай в багажника/. Основния недостатък е времето за сглобяване/разглобяване! При лодките с твърдо дъно, дори и да се транспортира на колесар е добре да се разглобява и измива със сладка вода на 2-3 седмици - пясъка и солта, които влизат в лодката, могат да увредят доста материала /PVC/ от постоянното триене при контакта с твърдото дъно!
Колкото до въпроса

1. РИБ лодка

1. РИБ лодката за мен е най-добрия вариант. Предимства - на практика непотопяема, отлично поведение при лоши метеорологични условия, бързина, голям експлоатационен срок. Недостатъци - високата цена, малки вътрешни размери /особено при наличието на централна конзола/, необходимост от по-мощен двигател, за предпочитане четиритактов. Поставянето на помощен двигател /2-5к.с/ е препоръчително. Задължително се транспортира на колесар. За лодки над 3.5м при пускане и изваждане не е удобно за сам човек.

Колкото до въпроса
Диаметъра на балона няма никакво значение и въобще не е критерий, даже бих предпочел по-малкия, за сметка на вътрешното пространствоyaniv написа: Та по темата, много е важно също , по старите лодкари да се обосноват относно диаметъра на балона, по какви критерий ние аджамийте да си търсим лодка.

Мънцата написа:Според мен заглавието на темата не е много точноДоколкото разбирам, тук ще се обсъждат гумени лодки с твърдо дъно /дървено или алуминиево/. Предимства и недостатъци пред какво? Вариантите за море са три:
1. РИБ лодка
Подредил съм ги по този начин умишлено![]()
3. Надуваеми лодки. Предимства - атрактивна цена, огромно разнообразие от марки, модели и размери, наличието на няколко въздушни камери /минимум 3+кил/, сравнително малки /евтини/ двигатели, може да се транспортира в багажника. Недостатъци - при лошо време /вълна и вятър/ би било добре да си с неопрен, или най-малкото хубав дъждобран, защото "къпането" е неизбежноВ такива случаи мощността на двигателя не е от съществено значение, защото глисажа е мираж
Колкото до въпросаДиаметъра на балона няма никакво значение и въобще не е критерий, даже бих предпочел по-малкия, за сметка на вътрешното пространствоyaniv написа: Та по темата, много е важно също , по старите лодкари да се обосноват относно диаметъра на балона, по какви критерий ние аджамийте да си търсим лодка.
ТЕНКЮ! Жив и здрав да си

Диаметъра на борда (говорим за надуваеми лодки) е от значение при качване, особено при инцидент. При диаметър 50 cm на бордовете ще ви трябват специални тренировки и умения да се качите на борда, ако няма поне 1-2 останали на лодката за да ви издърпат. Добър вариант е широко дъно с ниски бордове. Относно глисирането с подобна лодка - начешете си крастата при много гладка повърхност, ако двигателят го позволява, и не го правете в нормални условия. Избягвайте претоварването. Разпределяйте правилно разположението на хората и без бързи резки движения и изправяния. Спазвайте правилата за безопасност - морето наказва безпощадно. Носете въже, вързано здраво за борда - идеално е като спасителна сламка.
При екстремни условия надуваемата лодка е единствения ви спасител - за разлика и от най-добрия плувец тя няма да потъне, дръжте се за нея.
Всичко написано по-горе е по преживявания и случки, които надявам се на вас да не се случат никога.
При екстремни условия надуваемата лодка е единствения ви спасител - за разлика и от най-добрия плувец тя няма да потъне, дръжте се за нея.
Всичко написано по-горе е по преживявания и случки, които надявам се на вас да не се случат никога.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Оппааа - един сериозен патил в морето май.kytex написа:....Всичко написано по-горе е по преживявания и случки, които надявам се на вас да не се случат никога.

Споделяй случки,че тези тука още не са патили сериозно на море.
Някои де.
Има и такива,дет още се чудят дали да почнат наново да влизат.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- ivalpetkov
- разбира нещата
Понеже ползвам надуваема лодка с надуваемо дъно от нисък ценови клас Intex Sea Hawk II ще си позволя коментар за нея...въпреки,че усещам ,че повечето от вас не харесват такива...
Предимства-лека лодка,лесно се обслужва,сравнително нисък балон...което донякъде е предимство,а донякъде недостатък...удължено тяло,което я прави маневрена,добър ход на гребла,в спаднало състояние си я държа в багажника или под леглото в чантата,позволява работа с двигателче
Недостатъци-изисква време и усилия преди и след излет за да се подготви и напомпи...доста се изпотявам преди да седна в нея.Ако разбира се имате къде да я държите напомпена добре-после на тавана на колата и в гиола.
Трябва да се пази от нарязване върху миди и пробиване от куки при подскачане на хванати риби,ниския борд позволява впръскване на вълни вътре при неправилна маневра,при вадене на котва особено ако е по тежичка-внимание-въжето или веригата може да трият борда,връзване на котвено въже за носова или кърмова ръкохватка е трудно.Те се намират малко по отдолу.Изключително внимание при резки движения -лесно залита настрани.Удълженото тяло пък стеснява пространството вътре.Ползвам лодката на море на дистанция до 200 метра от бряг,защото съм на лопати-луд както казвате.Но най-голям зор ми е ходенето по малка нужда-мисия почти невъзможна-трябва ти катетър.За голямата не си и помислям-а тя често идва след нестабилноста в лодката след малката нужда.
Ако решите да я миете на място от пясъка-вода влязла вътре трудно излиза и сгъната така не съхне...
От всичко ,което написах следва да обобщя така-въпреки недостатъците аз си я обичам лодката,върши ми добра работа,не иска кой знае какво обслужване и е евтина.За парите си е идеална.
Дават я за трима души-ама май китайци...ами аз тежа 100 кг.,висок съм 1,80,две разпънати пръчки,две чанти,жилетка,кофа от сирене пълна с въже и котва-диск за дъмбел 5 кг. живарник,надуваема седалка...питам аз -за другите двама или един човек къде ще има място?
И като се сгъне да я прибираш не може да се събере в оргиналната чанта-те китайците как фабрично са я нагънали че лодката с оборудването да се събере в кашончето незнам.Аз в две димитровградски чанти от най големия размер немога да я събера поради остатъчния въздух след изпускане-иначе материял и качество на изработка е доста добро.
И изисква осторожност при влошаване на времето докат си на вода,за да може немедленна евакуация към завет и бряг...
Предимства-лека лодка,лесно се обслужва,сравнително нисък балон...което донякъде е предимство,а донякъде недостатък...удължено тяло,което я прави маневрена,добър ход на гребла,в спаднало състояние си я държа в багажника или под леглото в чантата,позволява работа с двигателче
Недостатъци-изисква време и усилия преди и след излет за да се подготви и напомпи...доста се изпотявам преди да седна в нея.Ако разбира се имате къде да я държите напомпена добре-после на тавана на колата и в гиола.
Трябва да се пази от нарязване върху миди и пробиване от куки при подскачане на хванати риби,ниския борд позволява впръскване на вълни вътре при неправилна маневра,при вадене на котва особено ако е по тежичка-внимание-въжето или веригата може да трият борда,връзване на котвено въже за носова или кърмова ръкохватка е трудно.Те се намират малко по отдолу.Изключително внимание при резки движения -лесно залита настрани.Удълженото тяло пък стеснява пространството вътре.Ползвам лодката на море на дистанция до 200 метра от бряг,защото съм на лопати-луд както казвате.Но най-голям зор ми е ходенето по малка нужда-мисия почти невъзможна-трябва ти катетър.За голямата не си и помислям-а тя често идва след нестабилноста в лодката след малката нужда.

От всичко ,което написах следва да обобщя така-въпреки недостатъците аз си я обичам лодката,върши ми добра работа,не иска кой знае какво обслужване и е евтина.За парите си е идеална.

Последно промяна от ivalpetkov на Пон Окт 03, 2011 7:55 am, променено общо 1 път.
Колега за основно помпане на Тохамаран 330 ал дъно. и след това изпускане изпозвам електрическа турбинка с вграден акомулатор. Помпи или ти вакумира лодката за около 5 мин. Продават се за около 40 лв в магазин Аква (краставицата) .
- ivalpetkov
- разбира нещата
Благодаря за полезното инфо...е... то вече за догодина ще си взема такова чудо та да не правя гимнастики... 
Ей го къде моето цървулче http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=11914
въпроса в предимства и недостатъци на различни лодки за море е по скоро финансов...отколкото друг-повече парички ...по добра лодка за море!
А иначе предпочитам тази
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14449
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14448
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14446
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14447

Ей го къде моето цървулче http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=11914
въпроса в предимства и недостатъци на различни лодки за море е по скоро финансов...отколкото друг-повече парички ...по добра лодка за море!

А иначе предпочитам тази
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14449
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14448
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14446
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=14447
Абе мани ги тия каравани. Не стават за риболов виж за к....валък са супер.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: НАДУВАЕМИ ЛОДКИ ЗА МОРЕ - Предимства и недостатъци
Аз имам надуваема лодка 3.20 Сузумар и Ямаха 8 коня 4 таката,продавам я между другото.Искам малко по голяма същия модел и 10 коня мотор.Перфектни са ни гумените лодки,икономични двигатели удобни за пренасяне.Нека с това да се похвалят колегите с големите лодки.Повечето не ги мърдат от стоянките,защото им трябват поне 20 литра бензин.Аз бях в морето всеки ден няколко сезона и не ме бъркаха 3 литра бензин на ден.Без съмнение Риб и по добрия вариянт.