Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Липов воблер Хау Ту
Модератор: emo vasilev
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Липов воблер Хау Ту
Здраейте колеги,
Преди около година се запалих доста по спининга, който се превърна в единствения вариант за практикуване на любимото ми хоби. Като ествествено продължение на тази мания, в мен се зароди желанието да се науча да правя воблери. Освен това, много ми се искаше, когато замятам близо до някой колега, той да не гледа с изцъклени очи примамката ми, а аз да умирам от срам
И като капак на всичко, трябваше тези воблери да хващат и по някоя риба.
Към днешна дата, като визия, воблерите ми все още са далеч от купешките и тези на баш майсторите, но поне не се срамувам да ги показвам.
Честно казано, когато се захванах за пръв път, не се надявах особено, че самоделките ще хващат риба регулярно. Но в това отношение, те надминаха очакванията ми и съм много доволен. Разбира се, има такива, които не ловят особено, такива, които не стават за нищо, но и при купешките има.
Много е важно да се спомене, че воблеростроенето не се изчерпва със спестените пари от японски играчки, а добавя нови тръпки и възможности към любимото хоби:
1. Удоволствието от хваната риба на собствен воблер е многократно по-голямо.
2. Когато си тестваме воблерите, се забавляваме искрено, дори във водоема да няма кьорава риба
3. Практикуваме част от хобито си вкъщи, на масата, когато няма възможност да се изстреляме на някой водоем.
4. Имаме реалната възможност, да изработим уникален воблер за дадени условия - например за конкретен водоем и риба.
Накратко и за негативите: фрустрация, загуба на време, загуба на пръсти, кочина, боядисана маса, лакирани нокти, храна за дървениците, съсипване на готови продукти с цел нябавяне на даден материал и др.
След лиричните отклонения, ще споделя с думи и снимки как правя един воблер и с радост ще приема всички критики и нови идеи.
За да бъдат нещата по юзър френдли, ще използвам 1-во лице, мн. число.
1. Започваме със следното - нож, парче липа, едра шкурка

2. Дялкане и шлайфане
След като сме решили каква да бъде формата, започваме да дялкаме с ножчето. Първите пъти е добре да се опитаме да направим подобие на някой известен модел. Аз лично се стремя да свърша по-голямата работа с ножчето, докато се стигне до нещо такова:

След това, заглаждаме тялото с едрата шкурка:

За мен лично дялкането и шлайфането са най-приятната част.
3. Изрязване на улей за арматурата
За да направим прорез в тялото на воблера, използваме фино трионче. Можем да фиксираме тялото в менгеме, ако имаме такова.

Резултатът:

4. Издълбаване на корема на воблера за топчета
Тази част не е задължителна. Аз лично я препоръчвам, защото се получава по-добър баланс, по-добър кастинг и тракане. Преди и аз не го правех, но откакто започнах, играта и кастингът се подобриха, налагат ми се по-малко поправки с допълнителни тежести, а съм и почти убеден , че започнаха да стават по-уловисти
Явно има доста тънкости свързани с топчетата, с доста от които и аз не съм наясно. Но във всички случаи, предимството на топчетата не се изчерпва с тракането.
Ако решите да не поставяте топчета, ще си спестите и някои от следващите стъпки.
За да издълбаем корема на рибката, имаме нужда от длето:

Тази част е пипкава, но на мен лично ми е приятна:

След дълбането, имаме налице една купчина стърготини за хамстери и това:

Издълбаното пространство трябва да е достатъчно голямо, за да се движат свободно топчетата.
3. Лопатка
След като сме издълбали корема на воблера, правим прорез за лопатка с триончето. За да разширим прореза, както и улея за арматурата, използваме шкурката - вкарваме я в тънката цепка и разширяваме.
Лопатката може да се изреже от различни материали, аз иползвам кутии за такъми. Не е най-доброто, но за малки лопатки става и се обработва лесно.
Изрязваме едно по-голямо парче и го вкарваме в прореза. Очертаваме бъдещата лопатка с някакво писало, аз използвам маркер за ЦД-та. Изрязваме лопатката с ножица и/или ножчето. В зависимост от материала, може да се наложи да използваме и други инструменти.
Важно: Добре е лопатката да се направи по-голяма. След тестване на воблера, можем лесно да я намалим. Да я удължим е по-трудно.

Готовата лопатка поставяме в прореза, но още не я лепим:

4. Дупки за очите
Това не е задължително. При този воблер ще използвам по-големи очи и реших, че ще е добре, ако направя места за тях. Няма да изпадам в подробности, защото не е важно.
Тук някъде реших да променя малко муцуната на рибката, затова изглежда различно.

5. Поставяне на топчетата и арматурата
В случая използвам тел за реотани(кантал) , тънка медна ламарина, резачки, тънки криви клещи:

Това е най-пипкавата част, показвам крайния резултат, след което ще се опитам да го опиша:

Описание:
- от ламарината изрязвам парче с формата на отвора на корема на воблера - малко по-голямо от отвора. С клещичките леко подгъвам краищата му.
- поставям топчетата в корема - използвам стоманени и оловни топчета
- запушвам отвора с изрязаното парче ламарина, като пробвам и дооформям, докато стане стабилно. Трябва да се заклини и да не е наклонено на една страна. Трябва също да остане малко място за арматурата.
- с помощта на клещите и резачките, от кантала оформям арматурката, за съжаление забравих да я снимам. Арматурата няма нужда да се запоява и заздравява допълнително, във всички случаи, комбинацията тел+поксипол ще бъде много по-здрава от което и да е влакно. Ушите трябва да са малко по-големи, в последствие ще намалеят от насложената боя и лак.
- В зависимост от модела на воблера, може да се наложи да направим прорез в лопатката, откъдето да минава арматурката.
Крайният резултат е това:

6. Запълване
Аз използвам поксипол, но може и с други смоли.

Получава се това:

След като лепилото стегне малко, изрязваме с ножчето "стърчащите неща", за да не търкаме после по умопомрачение.
Някъде тук залепям и лопатката.
7. Китване
Преди да сложим кита, шлайфаме поксипола - за да отнемем ненужната маса и да се подобри сцеплението с кита. По принцип, колкото повече поксипол и по-малко кит - толкова по-здраво. Но кита се шлайфа доста по-лесно.
Аз използвам обикновен автокит. След шлайфането на кита с шкурка, се получава следното:

Ако се стремите към съвършенство, можете да повторите тази процедура няколко пъти - кит, шлайфане, кит, шлайфане и т.н. Ако ви мързи като мен, действайте като гаражен майстор, подготвящ Жигула 79-та год.
Накрая минаваме целия воблер с по-фина шкурка.
8. Боядисване
Тук начините са много, моят не е най-добрият, но за сметка на това е лесен.
Облепяме лопатката с хартиено тиксо:

Продължавам в първо лице, в минало време, конкретно за този воблер:
Боядисах го черен с акрилна боя. След като боята изсъхна, от хартиеното тиско изрязах лентички, които залепих на него:

Така вече беше подготвен за пръскане, което протече по следния начин:
1. Напръсках го с бяла боя - смело пръскане
2. Напръсках горните странични части със зелено - от далеч, на тласъци - така че черният гръб да прелее в зелено, което да прелее в бяло.
3. Напръсках корема с оранжев спрей - като т.2 , така че оранжевото да прелее в бяло.
Използвах обикновени спрейове, от тези, които се продават навсякъде по 5лв.
След отлепянето на лентичките и слагането на очите се получи това:

На устата има червило, защото бях прекалил с тиксото по лопатката, остана небоядисано, което в полседствие "оправих" с четка и червена боя...
Успоредно с него правих и това малкото:

Да, то също има червило по същите причини
Още не съм ги лакирал, след като го направя, ще добавя снимки.
Надявам се да съм бил полезен на тези, които тепърва се увличат по това начинание
Преди около година се запалих доста по спининга, който се превърна в единствения вариант за практикуване на любимото ми хоби. Като ествествено продължение на тази мания, в мен се зароди желанието да се науча да правя воблери. Освен това, много ми се искаше, когато замятам близо до някой колега, той да не гледа с изцъклени очи примамката ми, а аз да умирам от срам

Към днешна дата, като визия, воблерите ми все още са далеч от купешките и тези на баш майсторите, но поне не се срамувам да ги показвам.
Честно казано, когато се захванах за пръв път, не се надявах особено, че самоделките ще хващат риба регулярно. Но в това отношение, те надминаха очакванията ми и съм много доволен. Разбира се, има такива, които не ловят особено, такива, които не стават за нищо, но и при купешките има.
Много е важно да се спомене, че воблеростроенето не се изчерпва със спестените пари от японски играчки, а добавя нови тръпки и възможности към любимото хоби:
1. Удоволствието от хваната риба на собствен воблер е многократно по-голямо.
2. Когато си тестваме воблерите, се забавляваме искрено, дори във водоема да няма кьорава риба

3. Практикуваме част от хобито си вкъщи, на масата, когато няма възможност да се изстреляме на някой водоем.
4. Имаме реалната възможност, да изработим уникален воблер за дадени условия - например за конкретен водоем и риба.
Накратко и за негативите: фрустрация, загуба на време, загуба на пръсти, кочина, боядисана маса, лакирани нокти, храна за дървениците, съсипване на готови продукти с цел нябавяне на даден материал и др.
След лиричните отклонения, ще споделя с думи и снимки как правя един воблер и с радост ще приема всички критики и нови идеи.
За да бъдат нещата по юзър френдли, ще използвам 1-во лице, мн. число.
1. Започваме със следното - нож, парче липа, едра шкурка

2. Дялкане и шлайфане
След като сме решили каква да бъде формата, започваме да дялкаме с ножчето. Първите пъти е добре да се опитаме да направим подобие на някой известен модел. Аз лично се стремя да свърша по-голямата работа с ножчето, докато се стигне до нещо такова:

След това, заглаждаме тялото с едрата шкурка:

За мен лично дялкането и шлайфането са най-приятната част.
3. Изрязване на улей за арматурата
За да направим прорез в тялото на воблера, използваме фино трионче. Можем да фиксираме тялото в менгеме, ако имаме такова.

Резултатът:

4. Издълбаване на корема на воблера за топчета
Тази част не е задължителна. Аз лично я препоръчвам, защото се получава по-добър баланс, по-добър кастинг и тракане. Преди и аз не го правех, но откакто започнах, играта и кастингът се подобриха, налагат ми се по-малко поправки с допълнителни тежести, а съм и почти убеден , че започнаха да стават по-уловисти

Явно има доста тънкости свързани с топчетата, с доста от които и аз не съм наясно. Но във всички случаи, предимството на топчетата не се изчерпва с тракането.
Ако решите да не поставяте топчета, ще си спестите и някои от следващите стъпки.
За да издълбаем корема на рибката, имаме нужда от длето:

Тази част е пипкава, но на мен лично ми е приятна:

След дълбането, имаме налице една купчина стърготини за хамстери и това:

Издълбаното пространство трябва да е достатъчно голямо, за да се движат свободно топчетата.
3. Лопатка
След като сме издълбали корема на воблера, правим прорез за лопатка с триончето. За да разширим прореза, както и улея за арматурата, използваме шкурката - вкарваме я в тънката цепка и разширяваме.
Лопатката може да се изреже от различни материали, аз иползвам кутии за такъми. Не е най-доброто, но за малки лопатки става и се обработва лесно.
Изрязваме едно по-голямо парче и го вкарваме в прореза. Очертаваме бъдещата лопатка с някакво писало, аз използвам маркер за ЦД-та. Изрязваме лопатката с ножица и/или ножчето. В зависимост от материала, може да се наложи да използваме и други инструменти.
Важно: Добре е лопатката да се направи по-голяма. След тестване на воблера, можем лесно да я намалим. Да я удължим е по-трудно.

Готовата лопатка поставяме в прореза, но още не я лепим:

4. Дупки за очите
Това не е задължително. При този воблер ще използвам по-големи очи и реших, че ще е добре, ако направя места за тях. Няма да изпадам в подробности, защото не е важно.
Тук някъде реших да променя малко муцуната на рибката, затова изглежда различно.

5. Поставяне на топчетата и арматурата
В случая използвам тел за реотани(кантал) , тънка медна ламарина, резачки, тънки криви клещи:

Това е най-пипкавата част, показвам крайния резултат, след което ще се опитам да го опиша:

Описание:
- от ламарината изрязвам парче с формата на отвора на корема на воблера - малко по-голямо от отвора. С клещичките леко подгъвам краищата му.
- поставям топчетата в корема - използвам стоманени и оловни топчета
- запушвам отвора с изрязаното парче ламарина, като пробвам и дооформям, докато стане стабилно. Трябва да се заклини и да не е наклонено на една страна. Трябва също да остане малко място за арматурата.
- с помощта на клещите и резачките, от кантала оформям арматурката, за съжаление забравих да я снимам. Арматурата няма нужда да се запоява и заздравява допълнително, във всички случаи, комбинацията тел+поксипол ще бъде много по-здрава от което и да е влакно. Ушите трябва да са малко по-големи, в последствие ще намалеят от насложената боя и лак.
- В зависимост от модела на воблера, може да се наложи да направим прорез в лопатката, откъдето да минава арматурката.
Крайният резултат е това:

6. Запълване
Аз използвам поксипол, но може и с други смоли.

Получава се това:

След като лепилото стегне малко, изрязваме с ножчето "стърчащите неща", за да не търкаме после по умопомрачение.
Някъде тук залепям и лопатката.
7. Китване
Преди да сложим кита, шлайфаме поксипола - за да отнемем ненужната маса и да се подобри сцеплението с кита. По принцип, колкото повече поксипол и по-малко кит - толкова по-здраво. Но кита се шлайфа доста по-лесно.
Аз използвам обикновен автокит. След шлайфането на кита с шкурка, се получава следното:

Ако се стремите към съвършенство, можете да повторите тази процедура няколко пъти - кит, шлайфане, кит, шлайфане и т.н. Ако ви мързи като мен, действайте като гаражен майстор, подготвящ Жигула 79-та год.
Накрая минаваме целия воблер с по-фина шкурка.
8. Боядисване
Тук начините са много, моят не е най-добрият, но за сметка на това е лесен.
Облепяме лопатката с хартиено тиксо:

Продължавам в първо лице, в минало време, конкретно за този воблер:
Боядисах го черен с акрилна боя. След като боята изсъхна, от хартиеното тиско изрязах лентички, които залепих на него:

Така вече беше подготвен за пръскане, което протече по следния начин:
1. Напръсках го с бяла боя - смело пръскане
2. Напръсках горните странични части със зелено - от далеч, на тласъци - така че черният гръб да прелее в зелено, което да прелее в бяло.
3. Напръсках корема с оранжев спрей - като т.2 , така че оранжевото да прелее в бяло.
Използвах обикновени спрейове, от тези, които се продават навсякъде по 5лв.
След отлепянето на лентичките и слагането на очите се получи това:

На устата има червило, защото бях прекалил с тиксото по лопатката, остана небоядисано, което в полседствие "оправих" с четка и червена боя...
Успоредно с него правих и това малкото:

Да, то също има червило по същите причини

Още не съм ги лакирал, след като го направя, ще добавя снимки.
Надявам се да съм бил полезен на тези, които тепърва се увличат по това начинание

Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Re: Липов воблер Хау Ту
Браво колега за направеният труд,да ни разясниш най-подробно точка по точка!!! Евала и дано ти носят слука тези воблери.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.
Помни, че Ноевият ковчег е направен от аматьори.
Професионалистите са построили Титаник.
Помни, че Ноевият ковчег е направен от аматьори.
Професионалистите са построили Титаник.
Евала колега,много добре изглеждат,дано и рибки да хващат.Успех
-
- новобранец
Уникален пост!
Браво!
Самоделките изглеждат доста добре!
Сигурен съм, че с този репортаж запали още доста хора по воблеростроенето!
Браво!
Самоделките изглеждат доста добре!
Сигурен съм, че с този репортаж запали още доста хора по воблеростроенето!
-
- разбира нещата
Евала! Изглеждат страхотно. Ако бях риба щях да ги захапя

[quote="esho"]Евала! Изглеждат страхотно. Ако бях риба щях да ги захапя
[/quo Перфектно!

Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река...
Хераклит
Хераклит
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Благодя за похвалите, радвам се, че ви харесват
Ето ги вече лакирани и готови за подвизи:

С това червило приличат на 2 ку*ви от околовръстното, дано да си толкова уловисти

С това червило приличат на 2 ку*ви от околовръстното, дано да си толкова уловисти

тва с к*рвите на място го сложи
воблерите са супер

- koda33
- разбира нещата
Ми ти вече си готов за серийно производство))) , браво колега дано ти носят рибки тея мъници.
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
- spoon23
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Дай боже и колкото по-елитните им колежкиfranky написа:Благодя за похвалите, радвам се, че ви харесват

А защо не обединим всички писания за воблери в една тема например "Воблери" ами се лутаме между десетките такива(Или аз не разбирам нещо).
браво колега много добре се получават
пускай дребосъка ако искаш да хванеш ЙЕдро
браво колега ,но само едно нещо не разбрах как ги направи тези очи
Победата е навик!!!
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Купешки са очите, забравил съм да спомена. Аз лично ги купувам e-bay, има най-ралзични видове и не са скъпи.
На външен вид са много добри. Предполагам, че и играта им е добра. Доста си се потрудил, а това трябва достойно да бъде оценено от рибоците. Преди да ги изпробваш на водоема, кажи на рибите: "Който разбира - тук се спира"
. Сигурен съм, че ще имаш слука с тях. 

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.