Монтаж на директен

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

t1nter
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Монтаж на директен

Мнение от t1nter »

Здравейте,колеги,извинявам се предварително,не мога да намеря подомна тема,интересувам се монтажи за директен (5м)телескоп за улов основно на платика,бабушка,каракуда, уклей на река .Благодаря предварително.
До сега съм го правил така плувка 2,4 грама основно 0,20 повод 0,15 кука 16 номер утежнение групирано до клуп повода е дълъг около 10 см.Имах не успешен риболов 3 дена само 5 рибки(уклей) на река Джулюница.
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Re: Монтаж на директен

Мнение от pacho109 »

t1nter написа:Здравейте,колеги,извинявам се предварително,не мога да намеря подомна тема,интересувам се монтажи за директен (5м)телескоп за улов основно на платика,бабушка,каракуда, уклей на река .Благодаря предварително.
До сега съм го правил така плувка 2,4 грама основно 0,20 повод 0,15 кука 16 номер утежнение групирано до клуп повода е дълъг около 10 см.Имах не успешен риболов 3 дена само 5 рибки(уклей) на река Джулюница.
Сложи плувка 1,5гр,основно 0,16 и повод 0,12;Тежестта може и да не я групираш.На реката сигурно течението е слабо :?: :?: Ако не е и ловиш на изтичане ,вземи си болонеза :!:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jean11 »

До колкото разбирам става въпрос за монтаж на директен.Колегата не пита за болонезе.За Джулюнишката река ,а и още повече за 5 метров,е по-добре още по-лека плувка.Една 0,75гр е супер за уклей .Повод 0,10 и задължително поне 25см .Като за река,утежненията групирани,може и една съчма.Ами такова е моето мнение,често ходя на тази река освен това.
Дърпай и не му отпускай!
t1nter
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от t1nter »

jean къде по точно ходиш ?? в самото село или на големия бент.
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

5 рибки за 3-и дена не е от твоя монтаж.но както казаха колегите намали плувката основното и повода.Варви под гаровия мост под смесито.ходих оня ден там(от Кесарево сам) да повъртя малко за кефал.и имаше колеги които на жито и бял си хващаха доволно :!:
t1nter
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от t1nter »

НЕ съм от селото и не знам много от местата ходих под язъ ама само уклей.Мисле че нещо дълбочината бъркам щото пускам много плитко :(.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Ами тогава пускай по-дълбоко. И си направи повода поне 20см.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Тъй кат чета си мисля, че си доста нов в риболова, не че аз не съм, но преди да започна да задавам въпроси съм прочел една библиотека с книги свързани със сладководния риболов. Както и да е,колегата Инкубос ти е обяснил доста добре. Хайде да не са толкоз много готови монтажи ма направи си примерно 4 монтажа за каракуда за уклей за платички за бабушки.
И какви са тия дебели такъми няма смисъл от тях.За уклей аз лично бих ползвал едно камшиче от 3 метра с основно влакно 0.8 без повод най-леката плувка дето се продава в магазина и, ако е дълга бих я резнал малко от долу та да стане по късичка, тоест общата дължина на плувката да не е повече от 10 12 см не ти трябва повече кукичка номер 18 или 20 и оловото на 20 тина см от кукичката. Аз бих направил така. За Каракуда 0.12 основно и 0.10 повод 25 см кука 14 ползвам аз. Дропер на клупчетата после малко по нагоре основното утежнение, това вече си зависи от тебе дали ще ловиш на река или на язовир. Там вече монтажите са рзлични.Уфф, примерно бабушките обитават средните слоеве на водата а такъмчето мисля че 0.10 основно и 0.8 за повод е доста добре 16 кука и бой. За платика не мога да ти кажа, просто не съм имал вазможността да ида пък и не съм ловял доколкото си спомням :roll: смисал не ми е било цел. Та :roll: 5 метров за баби и таранки и платички а за уклеи, иди от пазара и си земи едно 3-метрово и им раскажи играта. Защо три метрово, защото са леки в краката си ловиш и са идеални за тоя тип риболов пък и ако ти удари нещо по голямо случайно може да го дръпнеш спокойно, няма смисал да идеш за уклеи с 5 метров, не че не може ма се едно да идеш за зайци с гаубица некво не иде :D
Изображение
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Според мен, за бабиери и якоруди по-добър(в смисъл универсален) и ценово щадящ вариант би бил директен телскоп 6-7 метра - рибите не са толкова наивни твари. Освен това, бабиерите са "поливалентни" създания - не можа да се каже със сигурност, че "обитават средните слоеве на водата" - просто са риби, които при опредлени условия се хранят във всички водни пластове, но по принцип преобладаващата част от екзистенцията им преминава в приднните такива.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
ekebo
новобранец
новобранец

Мнение от ekebo »

Аз ловя с директен 5 метра. С плувка 1 грам, основно 0,14, а повод 0,12. Различни куки (0.12-0.16) :)
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Колеги имам една питанка за монтаж на директен :D Когато монтажа ми е 1 дропер и група за основна тежест нямам проблем , но ако пропадам по бавно имам доста оплитания :(
проблемната линия е следната ... повод 25/30см 0.11мм ФК , микро вирбел Н22 , дропер Н8 до вирбела , 40см над вирбела с дропера е следващия дропер Н6 (може немерата да са други според условията) , 30/35см над втория дропер ми е основното ... Каде бъркам , че оплитам толково много :(
Винаги се старая при приводняване да изпъвам линията ... Основното влакно е 0.12мм ...
Днес си реших проблема , като м/у дропера и основната тежест имах около 65/70см , но си мисля , че не това е верния път :D
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нещо ...аз ли не схващам ,ама при основна група отежняване и с един дропер над повода, просто не е възможно бавно пропадане.Ако става оплитане,то е за това,че дропера ти е с много малко тегло и с дълъг над 20 см повод ,които при пропадането се надигат и се закачват за групата с основното утежнение.Ако искаш да запазиш дропера,просто скъсявай поводите.Бъди спокоен,от малък дропер никоя риба не се плаши.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Благодаря за жокера :D Ще скъся повода и дано да стане , а целта на монтажа е да пропада бавно последния 1м , а не цялата дълбочина :D
п.п. Ако първия дропер го сложа на 40 см от вирбела ,а не до вирбела , ще пропада екстра , ама си мисля че много ще оплита ?
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

И моя съвет :)
Проблема ти е в замятането, не в монтажа.
Може да наредиш и всички сачми пръснати и пак няма да оплиташ, ако замяташ правилно.
(Плавно и с широк мах, изнасяш линията хубаво назад и замяташ с спокоен мах напред)
Що се отнася до линията, вирбелите са напълно излишни и само правят такъма по-груб. Махни вирбела, вържи повода към основното с клупче и над възела постави първия дропер. При плувка 1.5гр и рибилов на баби и платики рядко съм ловил с под 3 дропера и няма никакви оплитания.
Съвета ми за повода е да го държиш около 25-33см, нищо, че рибите не се плашели от малки дробери :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Определено ще се опитам да си коригирам замятането :D Дано да е тук бедата , че и аз принципно не обичам по къси поводи от 25см :D Вирбела не вярвам да го махна ... Някак не ме кефи линията с клуп в клуп :) Или трябва да спра да ползвам ФК за повод , защото много отслабва при такива пречупваници и стой по не естествено . Ще пробвам вирбела да ми е първи дропер :)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”