Помогнете който ходи по реките

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Помогнете който ходи по реките

Мнение от Carp Master »

Абе колеги,преди като беше топло ходих на реката(Къщата ни е на 50 метра от реката)Ходя точно доло под един мост(В града)и хващам едно голямо НИЩО!!! :evil: Нагоре съм ходил и пак-нц.Хващам на плувка,за стръв-бял червей,червен и едни под каманите как се казват мамарец ли как забравих..ама нц пак :cry: Кажете ми как да хвана кефал или мряна че майка ми се ма базика,че не фатям нищо :evil: Кажете ми по-нагоре ли да ходя(към балкана на тихичко и спокойно)НА КАКВА СТРЪВ на какво(булдо,на дъно,плувка)КАЖЕТЕ МОЛЯ!!! :roll: Ще съм много благодарен ако някой,който ходи по реките ми сподели макар и на ЛС как да хвана рибка ОТ РЕКАТААААА :oops: :!: Моля Моля Моляяя
Разговор в къщата на рибар:
- Откъде се връщаш? - пита го съпругата му.
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Значи кажи първо коя е реката и се увери че има кефал в нея (ако вече не си го направил :wink: ) оттам - натам начини за рибоулов баш на клена колкото щеш , ако разровиш из форума ще откриеш теми по темата колкото си щеш :wink: Аз лично предпочитам рибоулова му на изкуственни примамки и изкуствена муха :D И все пак един доста ефикасен метод ( па и доста евтиничък ако не си го пробвал ) , кат се позатопли и тръгнат скакалците хващаш си неколко и право на реката ! Монтираш - кука - влакно - прът - макара ( естествено на куката скакалеца :wink: ) без никфи утежнения , плувки и прочеее ! Куката шестица е добро решение за добри скакалци ! Тъй въоръжен пущаш скокльо да се оттича покрай коренища , подкопан бряг , упоменатият вече мост или където клена папа мухички ( лесно се забелязва по специфичните кръгове :wink: )

НАСЛУКА !!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
gazarcheto
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gazarcheto »

коя е тази река
Последно промяна от gazarcheto на Сря Ное 15, 2006 12:25 am, променено общо 1 път.
gazarcheto
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Re: каде е тая река :)

Мнение от gazarcheto »

коя е реката/
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Ами ти като ходиш на реката други рибари няма ли??? Не можеш ли да питаш някои комшия или приятел къде ходи и ако лови , на какво???
Или една събота се хващаш и отиваш на оглед - събота защото тогава има най-много рибари , нагоре , надоло където има хора спираш се гледаш какво ловяк как , питаш и така .
Сега ние тук - от всички краища на БГ да ти дадем съвет как и какво да ловиш на някоя си река , НИ СТАААА !!!
Аре и наслука следващия път !
Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Carp Master »

Реката е ЧАЯ или АСЕНИЦА!Виждам,че и локалчо ги фатя на тая хубава река.. :roll: Само не разбрах :arrow: Като сложа "скоклио" :lol: директно на куката дали ще мога да замятам надалеч,щото си немам ботуши да цопкам по реката......В тая река ИМА кефал...
А забравих ЗА МРЯНАТА КАКВО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ЗА СТРЪВ..Гледам че я ловят на бял червей и жито(или кус-кус)дали да пробвам и аз и на какво на плувка или само на кука с корда... :oops:
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Carp Master написа:Реката е ЧАЯ или АСЕНИЦА!Виждам,че и локалчо ги фатя на тая хубава река.. :roll: Само не разбрах :arrow: Като сложа "скоклио" :lol: директно на куката дали ще мога да замятам надалеч,щото си немам ботуши да цопкам по реката......В тая река ИМА кефал...
А забравих ЗА МРЯНАТА КАКВО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ЗА СТРЪВ..Гледам че я ловят на бял червей и жито(или кус-кус)дали да пробвам и аз и на какво на плувка или само на кука с корда... :oops:
Щом реката е Чая, тогава наистина Локал е твоя човек :idea: Той може да е бургазлия понастоящем, но за тая река ще ти каже как стават нещата. Особено за мренките ;)
Иначе от мен един съвет: пробвай на "леко дъно" със стръв ручейник - няма начин да не прилъжеш някоя мряна. Ако няма ручейник събирай каквито и да са гадинки под камъните - няма по-добра стръв. Това с белия червей и житцето не ми се струва много перспективно, особено в студеното време...
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Carp Master »

Stefko написа:
Carp Master написа:Реката е ЧАЯ или АСЕНИЦА!Виждам,че и локалчо ги фатя на тая хубава река.. :roll: Само не разбрах :arrow: Като сложа "скоклио" :lol: директно на куката дали ще мога да замятам надалеч,щото си немам ботуши да цопкам по реката......В тая река ИМА кефал...
Щом реката е Чая, тогава наистина Локал е твоя човек :idea: Той може да е бургазлия понастоящем, но за тая река ще ти каже как стават нещата. Особено за мренките ;)
Иначе от мен един съвет: пробвай на "леко дъно" със стръв ручейник - няма начин да не прилъжеш някоя мряна. Ако няма ручейник събирай каквито и да са гадинки под камъните - няма по-добра стръв. Това с белия червей и житцето не ми се струва много перспективно, особено в студеното време...
Ама аз не смятам сега да ходя към реката...Нека мине зимата та да се позатопли. А това :arrow: ЛЕКО ДЪНО какво значи??? :oops:
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
ribata92
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribata92 »

за автора на темата прочети темата ,която съм написал в раздел Риболов на сом може да те заинтересова!
То риба има ама водата е повече.
Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Carp Master »

Хубаво бе пич,ама тва кво общо има с темата?!? :roll: ти разказваш как някав колега на бащати е ходил за КЕФАЛ а не КАК ГО ХВАЩА,а после как тоя сом му ги изяждал.....Не ми помагаш...... :x
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
masssimo
новобранец
новобранец

Мнение от masssimo »

Ама тя, мренката, почна вече да си ляга, поне тук, така че трябва да намериш КЪДЕ? Иначе на р.Искър до София сравнително успешно се будалка на леко дъно, кука 16 и надолу, два бели църва, като единият е 2/3 на ствола на куката, а другият след него е класически,само дето трябва тия пичове да са гимнастици :D Ако говорим за относително дребна, ама вкусна черна мряна. Два симетрични повода под тежестта дано ти донесат чифте! :)
ribata92
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribata92 »

Добрем..тогава бих искал до отбележа,че на Маноле има един гъол а до нея е Стряма ..има каракуди по 200-300 грама и червонепрка по около 150-200гр!На бял червей с малка кука ;)
То риба има ама водата е повече.
Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Carp Master »

ribata92 написа:Добрем..тогава бих искал до отбележа,че на Маноле има един гъол а до нея е Стряма ..има каракуди по 200-300 грама и червонепрка по около 150-200гр!На бял червей с малка кука ;)
Нерде Стряма нерде Асеновград бре :lol: :lol: :lol:
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
Аватар
Carp Master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Carp Master »

КАЖЕТЕ МИ КАКВО Е ТОВА ЛЕКО-ДЪНООО :oops: Поне снимка да вида ...
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Stefko написа:Колега, въпросът ти е много хубав, но трябва да се уточни вида на реката и рибата, която ще търсиш. Ако става дума за река като Дунав там монтажите са сериозни - плоско олово с грамаж 80-150 гр., здраво основно влакно (0,30-0,45), здрави пръчки и макари и т.н. Рядко се ползва т.нар. "дзамбок", което е пак дънен монтаж, но с много по-малко олово (10-20 гр.). Но ако искаш да ловиш на дъно в по-малка река нещата не стоят по същия начин. Нямам достатъчно опит с по-малките реки :oops: , но определено с такъв "дунавски" такъм там нямаш големи шансове... Требе си по-фин и нежен подход :lol:
В подобни случаи типичния дънен монтаж може да се използва за трсене на сом, бяла мряна, шаран или щука (донякъде), но е неудачен за видове като морунаж, клен, скобар... Ако все пак се налага употребата му задължително трябва да се използва плоско олово с достатъчна тежест за да не се мести от силата на течението.
Виж по-сполучлива като че ли е употребата на разни вариации на т.нар. леко дъно. Аз лично съм виждал 2 варианта:
1. Основно вклакно, малка тежест (5-6 гр.), повод 25-40 см., кука в зависимост от търсената риба. Трябва да си винаги нащрек, защото кълването е бързо и ако не засечеш на време рибката си отива... Кълването се познава по трептенията на върха (което предполага използването на по-нежни прътове, а не типично дънни).
2. Т.нар. по тукашния край "влашка плувка" - монтажът е като на плувка, само че с повече олово от носимостта на плувката. Същата се повдига до върха на пръта (най-удачно е да се използва директен телескоп), така че да не докосва водата. Във водата попадат отново само оловото и куката със стръвта, а плувката служи като индикатор за момента на кълването. Може да звучи малко странно и смешно на пръв поглед, но съм виждал доста хубави риби (шаран, скобар, морунаж, клен...) изваждани от тукашните рибари по Огоста.
И понеже доколкото разбирам питаш специално за скобар ще кажа, че почти не съм виждал по нашия край (изключвам р. Дунав) скобара да се тръси на дъно :roll: Преимуществено се лови на плувка с добра захранка и стръв бял червей, троха или стиропор...
Не знам дали ти помогнах, но сигурно колегите с опит по р. Искър и Струма ще допълнят картинката с тамошните пинизи :wink:

Ето какво е писал Stefko по въпроса за леката плувка в една друга тема :!: Ама не четете темите само питате :wink: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”