Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Помогнете който ходи по реките
Модератор: bobopeli
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Помогнете който ходи по реките
Абе колеги,преди като беше топло ходих на реката(Къщата ни е на 50 метра от реката)Ходя точно доло под един мост(В града)и хващам едно голямо НИЩО!!!
Нагоре съм ходил и пак-нц.Хващам на плувка,за стръв-бял червей,червен и едни под каманите как се казват мамарец ли как забравих..ама нц пак
Кажете ми как да хвана кефал или мряна че майка ми се ма базика,че не фатям нищо
Кажете ми по-нагоре ли да ходя(към балкана на тихичко и спокойно)НА КАКВА СТРЪВ на какво(булдо,на дъно,плувка)КАЖЕТЕ МОЛЯ!!!
Ще съм много благодарен ако някой,който ходи по реките ми сподели макар и на ЛС как да хвана рибка ОТ РЕКАТААААА
Моля Моля Моляяя

Разговор в къщата на рибар:
- Откъде се връщаш? - пита го съпругата му.
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Значи кажи първо коя е реката и се увери че има кефал в нея (ако вече не си го направил
) оттам - натам начини за рибоулов баш на клена колкото щеш , ако разровиш из форума ще откриеш теми по темата колкото си щеш
Аз лично предпочитам рибоулова му на изкуственни примамки и изкуствена муха
И все пак един доста ефикасен метод ( па и доста евтиничък ако не си го пробвал ) , кат се позатопли и тръгнат скакалците хващаш си неколко и право на реката ! Монтираш - кука - влакно - прът - макара ( естествено на куката скакалеца
) без никфи утежнения , плувки и прочеее ! Куката шестица е добро решение за добри скакалци ! Тъй въоръжен пущаш скокльо да се оттича покрай коренища , подкопан бряг , упоменатият вече мост или където клена папа мухички ( лесно се забелязва по специфичните кръгове
)
НАСЛУКА !!!

НАСЛУКА !!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: каде е тая река :)
коя е реката/
- daniel_g
- разбира нещата
Ами ти като ходиш на реката други рибари няма ли??? Не можеш ли да питаш някои комшия или приятел къде ходи и ако лови , на какво???
Или една събота се хващаш и отиваш на оглед - събота защото тогава има най-много рибари , нагоре , надоло където има хора спираш се гледаш какво ловяк как , питаш и така .
Сега ние тук - от всички краища на БГ да ти дадем съвет как и какво да ловиш на някоя си река , НИ СТАААА !!!
Аре и наслука следващия път !
Или една събота се хващаш и отиваш на оглед - събота защото тогава има най-много рибари , нагоре , надоло където има хора спираш се гледаш какво ловяк как , питаш и така .
Сега ние тук - от всички краища на БГ да ти дадем съвет как и какво да ловиш на някоя си река , НИ СТАААА !!!
Аре и наслука следващия път !
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Реката е ЧАЯ или АСЕНИЦА!Виждам,че и локалчо ги фатя на тая хубава река..
Само не разбрах
Като сложа "скоклио"
директно на куката дали ще мога да замятам надалеч,щото си немам ботуши да цопкам по реката......В тая река ИМА кефал...
А забравих ЗА МРЯНАТА КАКВО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ЗА СТРЪВ..Гледам че я ловят на бял червей и жито(или кус-кус)дали да пробвам и аз и на какво на плувка или само на кука с корда...

А забравих ЗА МРЯНАТА КАКВО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ЗА СТРЪВ..Гледам че я ловят на бял червей и жито(или кус-кус)дали да пробвам и аз и на какво на плувка или само на кука с корда...

- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
Щом реката е Чая, тогава наистина Локал е твоя човекCarp Master написа:Реката е ЧАЯ или АСЕНИЦА!Виждам,че и локалчо ги фатя на тая хубава река..Само не разбрах
Като сложа "скоклио"
директно на куката дали ще мога да замятам надалеч,щото си немам ботуши да цопкам по реката......В тая река ИМА кефал...

Иначе от мен един съвет: пробвай на "леко дъно" със стръв ручейник - няма начин да не прилъжеш някоя мряна. Ако няма ручейник събирай каквито и да са гадинки под камъните - няма по-добра стръв. Това с белия червей и житцето не ми се струва много перспективно, особено в студеното време...
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Ама аз не смятам сега да ходя към реката...Нека мине зимата та да се позатопли. А товаStefko написа:Щом реката е Чая, тогава наистина Локал е твоя човекCarp Master написа:Реката е ЧАЯ или АСЕНИЦА!Виждам,че и локалчо ги фатя на тая хубава река..Само не разбрах
Като сложа "скоклио"
А забравих ЗА МРЯНАТА КАКВО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ЗА СТРЪВ..Гледам че я ловят на бял червей и жито(или кус-кус)дали да пробвам и аз и на какво на плувка или само на кука с корда...Той може да е бургазлия понастоящем, но за тая река ще ти каже как стават нещата. Особено за мренките
![]()
Иначе от мен един съвет: пробвай на "леко дъно" със стръв ручейник - няма начин да не прилъжеш някоя мряна. Ако няма ручейник събирай каквито и да са гадинки под камъните - няма по-добра стръв. Това с белия червей и житцето не ми се струва много перспективно, особено в студеното време...

- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Ама тя, мренката, почна вече да си ляга, поне тук, така че трябва да намериш КЪДЕ? Иначе на р.Искър до София сравнително успешно се будалка на леко дъно, кука 16 и надолу, два бели църва, като единият е 2/3 на ствола на куката, а другият след него е класически,само дето трябва тия пичове да са гимнастици
Ако говорим за относително дребна, ама вкусна черна мряна. Два симетрични повода под тежестта дано ти донесат чифте! 

- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Нерде Стряма нерде Асеновград бреribata92 написа:Добрем..тогава бих искал до отбележа,че на Маноле има един гъол а до нея е Стряма ..има каракуди по 200-300 грама и червонепрка по около 150-200гр!На бял червей с малка кука

- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- От язовира!
- А къде е рибата?
- В него ...
- Carp Master
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
- barutchiata ©
- Администратор
Stefko написа:Колега, въпросът ти е много хубав, но трябва да се уточни вида на реката и рибата, която ще търсиш. Ако става дума за река като Дунав там монтажите са сериозни - плоско олово с грамаж 80-150 гр., здраво основно влакно (0,30-0,45), здрави пръчки и макари и т.н. Рядко се ползва т.нар. "дзамбок", което е пак дънен монтаж, но с много по-малко олово (10-20 гр.). Но ако искаш да ловиш на дъно в по-малка река нещата не стоят по същия начин. Нямам достатъчно опит с по-малките реки, но определено с такъв "дунавски" такъм там нямаш големи шансове... Требе си по-фин и нежен подход
![]()
В подобни случаи типичния дънен монтаж може да се използва за трсене на сом, бяла мряна, шаран или щука (донякъде), но е неудачен за видове като морунаж, клен, скобар... Ако все пак се налага употребата му задължително трябва да се използва плоско олово с достатъчна тежест за да не се мести от силата на течението.
Виж по-сполучлива като че ли е употребата на разни вариации на т.нар. леко дъно. Аз лично съм виждал 2 варианта:
1. Основно вклакно, малка тежест (5-6 гр.), повод 25-40 см., кука в зависимост от търсената риба. Трябва да си винаги нащрек, защото кълването е бързо и ако не засечеш на време рибката си отива... Кълването се познава по трептенията на върха (което предполага използването на по-нежни прътове, а не типично дънни).
2. Т.нар. по тукашния край "влашка плувка" - монтажът е като на плувка, само че с повече олово от носимостта на плувката. Същата се повдига до върха на пръта (най-удачно е да се използва директен телескоп), така че да не докосва водата. Във водата попадат отново само оловото и куката със стръвта, а плувката служи като индикатор за момента на кълването. Може да звучи малко странно и смешно на пръв поглед, но съм виждал доста хубави риби (шаран, скобар, морунаж, клен...) изваждани от тукашните рибари по Огоста.
И понеже доколкото разбирам питаш специално за скобар ще кажа, че почти не съм виждал по нашия край (изключвам р. Дунав) скобара да се тръси на дъноПреимуществено се лови на плувка с добра захранка и стръв бял червей, троха или стиропор...
Не знам дали ти помогнах, но сигурно колегите с опит по р. Искър и Струма ще допълнят картинката с тамошните пинизи
Ето какво е писал Stefko по въпроса за леката плувка в една друга тема