Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Улов на бяла риба- Смадок
Модератор: sapuna
- eroucma
- разбира нещата
Улов на бяла риба- Смадок
Здравейте може ли по знаещите и можещи колеги да споделят методи и начини за улов на бяла риба.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
- maranzika
- сериозен играч
Re: Улов на бяла риба- Смадок
На спининг,на плувка и на дъно.
Ама къде из нашият край има бяла риба се пита в задачата?

Ама къде из нашият край има бяла риба се пита в задачата?

- eroucma
- разбира нещата
Предполагах че начините са тези, но очаквах че някой ще ги развие малко. А иначе бяла риба си има. Някой ще каже че много свободно споделям информацията, но нали затова са форумите да питаме и да ни отговарят - аз ще я търся на беляковският язовир.
Може и да има някоя позабравена бройка там и се надявам аз да съм и "първият" пиша първият защото така или иначе ще я пусна защото ми трябва само за снимка.
Може и да има някоя позабравена бройка там и се надявам аз да съм и "първият" пиша първият защото така или иначе ще я пусна защото ми трябва само за снимка.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
те половината тук не знаят кво е смадок
На дъно - ловя на подвижно олово(при кълване влакното да се изнизва свободно през оловото)след оловото вирбел и повод с единична кука и стръв продълговата рибка като уклей или бабушка.
След замятане,оставям бигела на макарата отворен,а след последният водач на пръчката парченце стиропор-малко ,колкото да се вижда и да не представлява особено съпротивление във водата при кълването.Сулката като клъвне,го прави също като щуката,бяга на известно разстояние ичак тогава поглъща улова си,затова е отворения бигел(даже не е лошо и да се размотае малко корда във водата),стиропора ти служи за индикатор на кълването.
След замятане,оставям бигела на макарата отворен,а след последният водач на пръчката парченце стиропор-малко ,колкото да се вижда и да не представлява особено съпротивление във водата при кълването.Сулката като клъвне,го прави също като щуката,бяга на известно разстояние ичак тогава поглъща улова си,затова е отворения бигел(даже не е лошо и да се размотае малко корда във водата),стиропора ти служи за индикатор на кълването.
-
- научил се да хвърля
За мене туистерите нямат равни.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила
Сега при нашия град сулките ги ловят на попче...
- Whassup
- ще става разбирач
Ами ако си от някои Дунавски град е нормално. В момента навсякъде по Дунава е така. Проблема е, че са много малки и много малко хора ги пускат.
Колегата fedoracore написа по-нагоре, че половината не знаят какво е смадок. В различни части на БГ наричат Бялата риба по различни начини - смадок, сулка, якбалък.
Колегата fedoracore написа по-нагоре, че половината не знаят какво е смадок. В различни части на БГ наричат Бялата риба по различни начини - смадок, сулка, якбалък.
аз на дъно , с по голям уклей 

- Whassup
- ще става разбирач
Уклея си е универсалната жива стръв за хищните риби, особено за смадока 

-
- разбира нещата
използвам тапа за вино от старите (бяла и червена,наилонова),отпускам до земята да има аванс поне 2м-това с отворения бигел ще ми е интересно да го видя .пробвах го няколко пъти ,но все ми се отпускаше много влакно и при някои порив на вятар прави корем,а и дребна сулка няма да индикира.някои беше споменал че слагал ластичка на шпулата.рибките е хубаво да са от самия язовир,уклея не трае мн. при пренасяне ,за закачане на куката има няколко начина-за устата ,през гърба или за опашкатаjporlando написа:На дъно - ловя на подвижно олово(при кълване влакното да се изнизва свободно през оловото)след оловото вирбел и повод с единична кука и стръв продълговата рибка като уклей или бабушка.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Whassup
- ще става разбирач
Когато закачам някоя рибка през устата (таранка, уклей, бабушка...) все се изнизва. Най-добрия начин си е през гърба. А иначе уклея не става да се пренася - както казваш, ловиш го от водоема и директно на куката 

А за номера на куката би ли споделил колега. Аз лично ползвам описания метод от теб със 2 номер кука , но имам доста откачания който неразбирам защо се получават.jporlando написа:На дъно - ловя на подвижно олово(при кълване влакното да се изнизва свободно през оловото)след оловото вирбел и повод с единична кука и стръв продълговата рибка като уклей или бабушка.
Куката поне 2/0 или3/0dzambazov написа:А за номера на куката би ли споделил колега. Аз лично ползвам описания метод от теб със 2 номер кука , но имам доста откачания който неразбирам защо се получават.jporlando написа:На дъно - ловя на подвижно олово(при кълване влакното да се изнизва свободно през оловото)след оловото вирбел и повод с единична кука и стръв продълговата рибка като уклей или бабушка.
Остави само стъпки
-
- вече хвърля и на тежко
Дааа - удачен е този метод с отворения бигел... бялата, особено ако е по-едра е доста мнителна и при най-малкото съпротивление пуска стръвта. Преди 2 седмици ловихме на този метод и имахме едно такова празно потегляне - май много я избързахме
Трябва да се изчака да потегли поне 15-на метра. Такава си е бялата - взема рибката и си я отнася на място, където да я погълне на спокойствие. За куките съм на мнение, че трябва да са по-малки (4-5 номер), за да може да не ги усети хищника.. а веднъж глътне ли куката, откачане няма. Наслука 

И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!