американка vs балканка

Модератори: Павел Иванов, sestrata

niki76
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

американка vs балканка

Мнение от niki76 »

Колеги,кажете си мнението за това-американката или балканката е по палава закачена на спининг.Моя опит клони повече към американеца....говорим не за рибарници.Споделете конкретни случки.Наслука на всички.
Още едно хвърляне и тръгвам.....
Аватар
assv
фен клуб-скобар

Re: американка vs балканка

Мнение от assv »

От моя скромен опит...казвам,че обедително за мен печели балканката :rolleyes:
Най-голямата риба е изпуснатата
Изображение
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

И аз мисля, че май май балканския нрав е по-серт :) Дори на един воблер ми е чупила лопатката отпред.... Парчето беше по предценка на око около 4кг и от борбата как стана, дали в подводен камък се е ударила, лопатката замина :wink:
stradik
новобранец
новобранец

Мнение от stradik »

Определено балканката е по дива скача много по високо като я закачиш и ти доставя по голямо удоволствие. По принцип има и друг фактор които влияе колко е по бърза реката толкова е по борбена рибата :mrgreen:
Защо винаги когато съм на кеф ще се намери някой тапанар да ми развали настроението
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fishingmania »

Балканката 100% е много по-борбена,но както каза колега всичко зависи от средата и условията в реката :)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ако говорим за "диви" риби то американката след като се озове на свобода за нула време става и по-хитра и по-борбена от балканката . Проверено многократно :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
stradik
новобранец
новобранец

Мнение от stradik »

Най добре на този въпрос ще отговори колего дето е ловил и двата вида в една и съща река щото пре мен са различни реките там дето ловя балканки има силно течение а при американките почти няма течение реката е много спокоина
Защо винаги когато съм на кеф ще се намери някой тапанар да ми развали настроението
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Точно на тази база си дадох мнението :wink: Има даже реки като Вит при Тетевен , където балканката е най-пасивната риба . Поради честите набези на местни и приходящи бракота , тя се е приучила да прекарва живота си почти изцяло на едно място . При хващане на балканка там тя в повечето случаи е обилно напъплена от пиявици благодарение на обездвижването си . Там съм хващал балканка на която от самото око виси пиявка :evil: Инак примерно на Панега , където балканките са по-подвижни , пак аклиматизиралата се американка е много по-борбена . На други места като Чая и Струма около Земен пак така и пр.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

stradik написа:Най добре на този въпрос ще отговори колего дето е ловил и двата вида в една и съща река щото пре мен са различни реките там дето ловя балканки има силно течение а при американките почти няма течение реката е много спокоина
Значи намерих си наскоро една река, в която има и балканки, и американки. Американките са напълно диви, с червено месо отвътре, зарибявани са като малки още. При еднакъв линеен размер и средно по сила течение американката се бори много повече от балканката. Освен това устата й е по-малка от тази на балканката, и се закача малко по-несигурно. Това го казвам на базата на около десет излета, проведени на това място. За мен поне е по-лесна за ловене от балканките в същата река, които са с подобни размери. Става дума за ето такива риби:

Изображение

В какво се състои разликата? На първо място в това, че американките там се ловят и в по-плитките и разлети места, докато балканките са съсредоточени главно в такива вирове, които им предоставят сигурно убежище.
stradik
новобранец
новобранец

Мнение от stradik »

И при мен е така балканките са по трудни калвът само на опредилени воблери като цвят и големина и искат много ама много криене и търпение докато американката каквато и блесна да и метна стига да нее много голяма веднага я ATAKYBA
ПП а случайно някой да знае кои растът по бързо?
niki76
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от niki76 »

И моя опит идва от една река.доста от рибите си ги зарибяваме няколко човека.Има и от трите вида балканка ,американка и сивени.Поставям ги така с редки изключения на отделни риби.Американката е най непокорна прилага всички познати трикове от скокове до въртене ,като бургия....втори е сивена особено тези по 6-700грама имат старт като на карера :lol: Балканката е трета повечето риби се предават след 30тина секунди-дори тези около килото.Пак казвам с редки изключения.И понеже си зарибяваме мога да кажа и как растат-миналата година края на октомври пуснахме и от трите вида( сега да не ми се карате),рибките бяха 4-6грамови ,само американките бяха по 3гр някъде..Края на април следващата година -балканките около 100-120гр,сивени поне 150гр,американки имаше и по 200гр.Проверката този месец показа -балканка 300-320гр,сивени 350-400 гр,американките 450-550гр.Тази година за първи път сивен около половинката ми направи такъв як удар с последвал скок след това,че се озова на брега :shock:
stradik
новобранец
новобранец

Мнение от stradik »

Колеги от извесно време се питак какво ще стане ако зарибя водоема дето ловя балканки с американки щото напоследък балканките са уредели,та въпроса ми е как ще се отрази това на балканката и след време кой вид ще е доминиращ
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

stradik написа:Колеги от извесно време се питак какво ще стане ако зарибя водоема дето ловя балканки с американки щото напоследък балканките са уредели,та въпроса ми е как ще се отрази това на балканката и след време кой вид ще е доминиращ
Не го прави, гадно е и не е редно. Ще разбичкаш популацията на балканката с вид, който не се размножава в Бг. Ако искаш да зарибяваш, виж това: http://www.balkanka.bg/
Клубът организира зарибяване в началото на октомври, ще минаваме през Пазарджик, така че ако имаш желание може да се включиш.
stradik
новобранец
новобранец

Мнение от stradik »

С удоволствие щях да се включа в зарибяването но несъм в България живея в гърция и исках да зарибя една месна рекичка ..
ПП забравих да спомена ,че тук американката се размножава успешно за разлика от България
niki76
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от niki76 »

Може ли знаещите колеги да споделят ,къде в Европа се размножава американката,и защо у нас не може.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”