Търся си сомче

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
Peycho
новобранец
новобранец

Търся си сомче

Мнение от Peycho »

Шантаво звучи, но пускам тази тема с питане:
Живея в Несебър и търся да си купя европейски сом до 20см голям - за аквариум,тук няма от къде да си уловя (или поне аз не знам) имам 400л аквариум който е пригоден с подходящи условия за него, много им се радвам на гадовете но... до сега на камък удрям.
Първото нещо за което се сетих е зарибител, но никой не се навива да продаде 1 рибка и да я достави.На всякъде има минимум /кг или бройки/ - е то е разбираемо де :))))
нямам възможност за пътуване на големи растояния за да си го взема сам защото имам само един почивен ден и предпочитам да го прекарам в компанията на такъмите.
ако някой знае къде мога да уловя в района бургас и несебър нека каже. или пък някой рибарник в региона където мога да попитам за 1 или 2 бройки :)
благодарско предварително и на слука :)
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Re: Търся си сомче

Мнение от danev69 »

Колега има декоративни сомчета ,които се гледат идеално в аквариум. В офиса имаме едно такова. Изображение Не съм го купувал аз,ама ако поразпиташ по магазините за декоративни рибки,би трябвало да знаят. Успех.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
Peycho
новобранец
новобранец

Мнение от Peycho »

danev69 написа:Колега има декоративни сомчета ,които се гледат идеално в аквариум. В офиса имаме едно такова. Изображение Не съм го купувал аз,ама ако поразпиташ по магазините за декоративни рибки,би трябвало да знаят. Успех.

Благодарско, и аз имам декоративни но в другия аквариум.Просто държа да имам и европеец.Хабитата е направен от месеци и чака само заселване. В краен случай ще обиколя все що има локва и дано имам късмет :)
Аватар
Patera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Patera »

Хм, уловено сомче ме съмнява да оцелее в аквариум, а и си има минимално допустими размери. Вземи си декоративно по-добре!
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Аватар
Peycho
новобранец
новобранец

Мнение от Peycho »

Patera написа:Хм, уловено сомче ме съмнява да оцелее в аквариум, а и си има минимално допустими размери. Вземи си декоративно по-добре!
декоративни имам 4 вида :Калихт, Пангас, Птеригоплихт и анцитрус.
оцеляват и даже доста добре си живеят. за размера знам и за това решението е зарибител те са по 15-20см най малките и ми вършат чудесна работа, израснат ли ще заминат на село в шадравана.
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

За живеене - ще живее. Сома е желязна гад, издръжлив.

В един магазин до нас в София само веднъж преди доста време бе попаднал жив толкова малък сом в аквариума наред с по-едрите и с шараните. Ама по едно време и него го бяха пуснали върху леда за...12лв килото все едно си плащаш нещо дето става за ядене. Учудих се на продавачите, ама и те са просто изпълнители. Ясно е, че все пак е заминал в някой тиган това маломерче.

Против съм да се ловят и да не се връщат толкова малки сомчета, но тъй като и аз съм бивш запален акварист мога да се съглася, още повече, че си личи че имаш мерак и си се постарал.

Около Бургас едва ли, но в реките където има сом съм сигурен, че може да се хване и някой по-дребен екземпляр. Предвиди как ще го транспортираш обаче и ако хванеш не 20см, а 40см - моля те - пусни си го обратно.
Аватар
Peycho
новобранец
новобранец

Мнение от Peycho »

s4etovod написа:За живеене - ще живее. Сома е желязна гад, издръжлив.

В един магазин до нас в София само веднъж преди доста време бе попаднал жив толкова малък сом в аквариума наред с по-едрите и с шараните. Ама по едно време и него го бяха пуснали върху леда за...12лв килото все едно си плащаш нещо дето става за ядене. Учудих се на продавачите, ама и те са просто изпълнители. Ясно е, че все пак е заминал в някой тиган това маломерче.

Против съм да се ловят и да не се връщат толкова малки сомчета, но тъй като и аз съм бивш запален акварист мога да се съглася, още повече, че си личи че имаш мерак и си се постарал.

Около Бургас едва ли, но в реките където има сом съм сигурен, че може да се хване и някой по-дребен екземпляр. Предвиди как ще го транспортираш обаче и ако хванеш не 20см, а 40см - моля те - пусни си го обратно.

повече от запален съм, ловя риба и винаги я пускам - не мога да я готвя, за мене спорт това и изключително удоволствие - само с въдица ловя точно поради тази причина.
Ако някой знае развъдник - не бих и помислил да ловя маломерки, обаче тук... няма.
бай дЪ уей обмислям вариант за закопуване на 500бр от развъдник и да ги пусна в близкия язовир цената на рибка с размер 15-20 санта е повече от атрактивна но е в харманли......
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

danev69 написа:...Не съм го купувал аз,ама ...
Данев не го е купувал, а го е уловил! :wink: :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
eventer
новобранец
новобранец

Мнение от eventer »

Имай предвид и температурата в аквариума. 24 - 26 градуса, както е в повечето аквариуми са доста за европейски сом. Декоративните са тропически риби. По-ниската температура пък те ограничава за водните растения.
Винаги има риба, но от коя стана на въдицата...
Аватар
Peycho
новобранец
новобранец

Мнение от Peycho »

eventer написа:Имай предвид и температурата в аквариума. 24 - 26 градуса, както е в повечето аквариуми са доста за европейски сом. Декоративните са тропически риби. По-ниската температура пък те ограничава за водните растения.

изчетох 100кила статий за европейския сом и съм нагодил нещата оптимално, пе ха, температура, дори осветлението на аквариума е слабо за да не му много слънчево :)))
сложих корен заради танина има много укрития има водорасли 1700 ватов филтър с активен въглен за който бях малко 50/50 дали да ползвам въглена или само гъбите... и разбира се целия аквариум е само негов и за някоя друга горчивка или малка каракудка ако реши да похапне рибешко
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

За Никулден по пазарите и в магазините за риба съм виждал живи малки сомчета дори и по 700-800 грама.
Не знам до колко е редно това, но е факт.
Купи си от там.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

изчакай до дните преди Никулден и наобиколи рибарниците - при ваденето на шарана излизат понякога и малки (еднолетни) сомчета...
Сомът не е капризна риба и се гледа много лесно в аквариум, но има един проблем - расте бързо и за 2-3 години ще стане големичък... но ако не го прехранваш, едва ли ще е проблем... В Тайван съм виждал да гледат риби по 1.5м в аквариум като твоя... всичко е въпрос на филтриране и аериране...
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Няма да има проблем за европейското сомче в аквариум, един приятел гледаше заедно с другите риби.
Аз съм се запалил да си гледам малка щукичка, но откакто го реших все големи ги хващам :lol:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Peycho
новобранец
новобранец

Мнение от Peycho »

franky написа:Няма да има проблем за европейското сомче в аквариум, един приятел гледаше заедно с другите риби.
Аз съм се запалил да си гледам малка щукичка, но откакто го реших все големи ги хващам :lol:

имах щука във същия тоя аквариум и много време живя изяде всичко дето мърдаше покрай нея даже и слънчака после я пуснах до нас в реката щото много бързо порастна.
удоволствието обаче е 100% най вече когато я храниш осъзнаваш що за риба е :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

удоволствието обаче е 100% най вече когато я храниш осъзнаваш що за риба е
Точно затова я искам, макар и да звучи малко садистично :oops:
Искам да и наблюдавам поведението, от какви неща се впечатлява, как напада, по кое време се храни и т.н. Пък като се угои, ще я пусна и така :lol:
Да те питам, щом си гледал щука, има ли навик да скача? Да знам дали да покрия аквариума, че в момента не е покрит.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”