Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Търся си сомче
Модератор: dantho.mihov
Търся си сомче
Шантаво звучи, но пускам тази тема с питане:
Живея в Несебър и търся да си купя европейски сом до 20см голям - за аквариум,тук няма от къде да си уловя (или поне аз не знам) имам 400л аквариум който е пригоден с подходящи условия за него, много им се радвам на гадовете но... до сега на камък удрям.
Първото нещо за което се сетих е зарибител, но никой не се навива да продаде 1 рибка и да я достави.На всякъде има минимум /кг или бройки/ - е то е разбираемо де
)))
нямам възможност за пътуване на големи растояния за да си го взема сам защото имам само един почивен ден и предпочитам да го прекарам в компанията на такъмите.
ако някой знае къде мога да уловя в района бургас и несебър нека каже. или пък някой рибарник в региона където мога да попитам за 1 или 2 бройки
благодарско предварително и на слука
Живея в Несебър и търся да си купя европейски сом до 20см голям - за аквариум,тук няма от къде да си уловя (или поне аз не знам) имам 400л аквариум който е пригоден с подходящи условия за него, много им се радвам на гадовете но... до сега на камък удрям.
Първото нещо за което се сетих е зарибител, но никой не се навива да продаде 1 рибка и да я достави.На всякъде има минимум /кг или бройки/ - е то е разбираемо де

нямам възможност за пътуване на големи растояния за да си го взема сам защото имам само един почивен ден и предпочитам да го прекарам в компанията на такъмите.
ако някой знае къде мога да уловя в района бургас и несебър нека каже. или пък някой рибарник в региона където мога да попитам за 1 или 2 бройки

благодарско предварително и на слука

- danev69
- сериозен играч
Re: Търся си сомче
Колега има декоративни сомчета ,които се гледат идеално в аквариум. В офиса имаме едно такова.
Не съм го купувал аз,ама ако поразпиташ по магазините за декоративни рибки,би трябвало да знаят. Успех.

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
danev69 написа:Колега има декоративни сомчета ,които се гледат идеално в аквариум. В офиса имаме едно такова.Не съм го купувал аз,ама ако поразпиташ по магазините за декоративни рибки,би трябвало да знаят. Успех.
Благодарско, и аз имам декоративни но в другия аквариум.Просто държа да имам и европеец.Хабитата е направен от месеци и чака само заселване. В краен случай ще обиколя все що има локва и дано имам късмет

- Patera
- вече хвърля и на тежко
Хм, уловено сомче ме съмнява да оцелее в аквариум, а и си има минимално допустими размери. Вземи си декоративно по-добре!
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
декоративни имам 4 вида :Калихт, Пангас, Птеригоплихт и анцитрус.Patera написа:Хм, уловено сомче ме съмнява да оцелее в аквариум, а и си има минимално допустими размери. Вземи си декоративно по-добре!
оцеляват и даже доста добре си живеят. за размера знам и за това решението е зарибител те са по 15-20см най малките и ми вършат чудесна работа, израснат ли ще заминат на село в шадравана.
-
- ще става разбирач
За живеене - ще живее. Сома е желязна гад, издръжлив.
В един магазин до нас в София само веднъж преди доста време бе попаднал жив толкова малък сом в аквариума наред с по-едрите и с шараните. Ама по едно време и него го бяха пуснали върху леда за...12лв килото все едно си плащаш нещо дето става за ядене. Учудих се на продавачите, ама и те са просто изпълнители. Ясно е, че все пак е заминал в някой тиган това маломерче.
Против съм да се ловят и да не се връщат толкова малки сомчета, но тъй като и аз съм бивш запален акварист мога да се съглася, още повече, че си личи че имаш мерак и си се постарал.
Около Бургас едва ли, но в реките където има сом съм сигурен, че може да се хване и някой по-дребен екземпляр. Предвиди как ще го транспортираш обаче и ако хванеш не 20см, а 40см - моля те - пусни си го обратно.
В един магазин до нас в София само веднъж преди доста време бе попаднал жив толкова малък сом в аквариума наред с по-едрите и с шараните. Ама по едно време и него го бяха пуснали върху леда за...12лв килото все едно си плащаш нещо дето става за ядене. Учудих се на продавачите, ама и те са просто изпълнители. Ясно е, че все пак е заминал в някой тиган това маломерче.
Против съм да се ловят и да не се връщат толкова малки сомчета, но тъй като и аз съм бивш запален акварист мога да се съглася, още повече, че си личи че имаш мерак и си се постарал.
Около Бургас едва ли, но в реките където има сом съм сигурен, че може да се хване и някой по-дребен екземпляр. Предвиди как ще го транспортираш обаче и ако хванеш не 20см, а 40см - моля те - пусни си го обратно.
s4etovod написа:За живеене - ще живее. Сома е желязна гад, издръжлив.
повече от запален съм, ловя риба и винаги я пускам - не мога да я готвя, за мене спорт това и изключително удоволствие - само с въдица ловя точно поради тази причина.
Ако някой знае развъдник - не бих и помислил да ловя маломерки, обаче тук... няма.
бай дЪ уей обмислям вариант за закопуване на 500бр от развъдник и да ги пусна в близкия язовир цената на рибка с размер 15-20 санта е повече от атрактивна но е в харманли......
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Данев не го е купувал, а го е уловил!danev69 написа:...Не съм го купувал аз,ама ...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Имай предвид и температурата в аквариума. 24 - 26 градуса, както е в повечето аквариуми са доста за европейски сом. Декоративните са тропически риби. По-ниската температура пък те ограничава за водните растения.
Винаги има риба, но от коя стана на въдицата...
eventer написа:Имай предвид и температурата в аквариума. 24 - 26 градуса, както е в повечето аквариуми са доста за европейски сом. Декоративните са тропически риби. По-ниската температура пък те ограничава за водните растения.
изчетох 100кила статий за европейския сом и съм нагодил нещата оптимално, пе ха, температура, дори осветлението на аквариума е слабо за да не му много слънчево

сложих корен заради танина има много укрития има водорасли 1700 ватов филтър с активен въглен за който бях малко 50/50 дали да ползвам въглена или само гъбите... и разбира се целия аквариум е само негов и за някоя друга горчивка или малка каракудка ако реши да похапне рибешко
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
За Никулден по пазарите и в магазините за риба съм виждал живи малки сомчета дори и по 700-800 грама.
Не знам до колко е редно това, но е факт.
Купи си от там.
Не знам до колко е редно това, но е факт.
Купи си от там.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
изчакай до дните преди Никулден и наобиколи рибарниците - при ваденето на шарана излизат понякога и малки (еднолетни) сомчета...
Сомът не е капризна риба и се гледа много лесно в аквариум, но има един проблем - расте бързо и за 2-3 години ще стане големичък... но ако не го прехранваш, едва ли ще е проблем... В Тайван съм виждал да гледат риби по 1.5м в аквариум като твоя... всичко е въпрос на филтриране и аериране...
Сомът не е капризна риба и се гледа много лесно в аквариум, но има един проблем - расте бързо и за 2-3 години ще стане големичък... но ако не го прехранваш, едва ли ще е проблем... В Тайван съм виждал да гледат риби по 1.5м в аквариум като твоя... всичко е въпрос на филтриране и аериране...
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Няма да има проблем за европейското сомче в аквариум, един приятел гледаше заедно с другите риби.
Аз съм се запалил да си гледам малка щукичка, но откакто го реших все големи ги хващам
Аз съм се запалил да си гледам малка щукичка, но откакто го реших все големи ги хващам

Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
franky написа:Няма да има проблем за европейското сомче в аквариум, един приятел гледаше заедно с другите риби.
имах щука във същия тоя аквариум и много време живя изяде всичко дето мърдаше покрай нея даже и слънчака после я пуснах до нас в реката щото много бързо порастна.
удоволствието обаче е 100% най вече когато я храниш осъзнаваш що за риба е

- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Точно затова я искам, макар и да звучи малко садистичноудоволствието обаче е 100% най вече когато я храниш осъзнаваш що за риба е

Искам да и наблюдавам поведението, от какви неща се впечатлява, как напада, по кое време се храни и т.н. Пък като се угои, ще я пусна и така

Да те питам, щом си гледал щука, има ли навик да скача? Да знам дали да покрия аквариума, че в момента не е покрит.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.