Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

СПАСЯВАНЕ (ОТКАЧАНЕ) НА ВОБЛЕРИ
Модератори: Павел Иванов, sestrata
СПАСЯВАНЕ (ОТКАЧАНЕ) НА ВОБЛЕРИ
Това лято използвах една малко странна техника за спасяване на примамки, която бих искал да споделя с Вас. Става въпрос за махане на металните халки от воблерите и замяната им с възел от монофил, като идеята е при закачка да се губи само тройката а не целия воблер.
Доста време търсих на пазара халки които да се отварят при определено усилие но за съжалени такива няма. Още повече щом става въпрос са лайт спининг. Сега предполагам, че доста хора ще кажат че е по добре да се вземе плетено влакно. По принцип е така НО:
1.Качествено плетено влакно струва доста пари.
2.Тънките плетени влакна са силно чувствителни към макарите на които са навити.
3.Аз риболовствам, както с воблери така и с блесни, в повечето случаи въртящи, а всички знаем как се отразява това на плетеното влакно.
4.Субективно или не, когато ловя с монофил хващам повече. (това може и да се дължи на факта, че не съм ловил с качествен плетеняк).
5.Подмяната на тройките с по меки такива не винаги помага за спасяването на примамката, дори и когато сме с плетено влакно, а ако сме монофил на практка няма никакъв смисъл. От друга страна при закачка в дърво, парцал, гума или каквото ида е там друго в което успее да се забие цялото жило на тройката дори и блейда не помага (за съжаление).
Ето какво правя аз и да ви кажа има успех. За влакно с което ще връзваме тройките използвам монофил с носимост по малка от тази на основното влакно. Възела оказва силно влияние на товароносимосттана влакното, така че когато вържем тройките е добре да закачим воблера за основното влакно а тройката за някаква тежест (например туба с вода) и да проверим колко ще издържи. Ако основното ми влакно е с тест 3 кг. Връзвам тройката с влакно което при теста да се къса на около 2.5 кг. Общо взето две – три проби и сте готови, пък и всеки има разни остатъци от влакна, така че предполагам няма да е проблем.
1.Прекарвам монофила през воблера и куката. 2.Правя най обикновен възел клуп (май така се казва) с три намотки, ако някой се сети за по добър възел ще се радвам да го сподели. 3.Използвам нещо остро за да придвижа самия възел близо до воблера за да може ухото което се получава да не е много голямо.
Доста време търсих на пазара халки които да се отварят при определено усилие но за съжалени такива няма. Още повече щом става въпрос са лайт спининг. Сега предполагам, че доста хора ще кажат че е по добре да се вземе плетено влакно. По принцип е така НО:
1.Качествено плетено влакно струва доста пари.
2.Тънките плетени влакна са силно чувствителни към макарите на които са навити.
3.Аз риболовствам, както с воблери така и с блесни, в повечето случаи въртящи, а всички знаем как се отразява това на плетеното влакно.
4.Субективно или не, когато ловя с монофил хващам повече. (това може и да се дължи на факта, че не съм ловил с качествен плетеняк).
5.Подмяната на тройките с по меки такива не винаги помага за спасяването на примамката, дори и когато сме с плетено влакно, а ако сме монофил на практка няма никакъв смисъл. От друга страна при закачка в дърво, парцал, гума или каквото ида е там друго в което успее да се забие цялото жило на тройката дори и блейда не помага (за съжаление).
Ето какво правя аз и да ви кажа има успех. За влакно с което ще връзваме тройките използвам монофил с носимост по малка от тази на основното влакно. Възела оказва силно влияние на товароносимосттана влакното, така че когато вържем тройките е добре да закачим воблера за основното влакно а тройката за някаква тежест (например туба с вода) и да проверим колко ще издържи. Ако основното ми влакно е с тест 3 кг. Връзвам тройката с влакно което при теста да се къса на около 2.5 кг. Общо взето две – три проби и сте готови, пък и всеки има разни остатъци от влакна, така че предполагам няма да е проблем.
1.Прекарвам монофила през воблера и куката. 2.Правя най обикновен възел клуп (май така се казва) с три намотки, ако някой се сети за по добър възел ще се радвам да го сподели. 3.Използвам нещо остро за да придвижа самия възел близо до воблера за да може ухото което се получава да не е много голямо.
Последно промяна от sharko54 на Съб Сеп 17, 2011 4:01 pm, променено общо 1 път.
Re: СПАСЯВАНЕ (ОТКАЧАНЕ) НА ВОБЛЕРИ
4.После правя два обикновени възела на свободните краища, като се стремя да са възможни най близо до големия възел. Тъй като възела (дори и с три намотки) не е особено устойчив на разпъване, двата възела на свободните краища имат за цел да предотвратят развързването(изхлузването) му.
1.Не е подходяща ако се налага твърдо вадене на рибата. Доста трябва да се внимава и аванса да се пипа прецизно. Това до някъде е и плюс (при положение, че ще пуснем улова ).
2.Възможна загубата на случайни удари на големи риби – въпреки, че ако сме си направили правилно възела и той се къса малко преди основното влакно не би имало голямо значение.
3.Възлите се износват и периодично трябва да се подменят.
Общо взето това е, ще се радвам ако съм бил полезен на някой, а още повече ако някой е измислил друг похват за спасяване на примамки и го сподели. За съжаление oтцепите не работят от брега, още повече с монофил. Гмуркането върши отлична работа но вече застудя.
5.Така изглежда готов.
Системата работи и примамки се спасяват. Обаче има следните недостатъци.1.Не е подходяща ако се налага твърдо вадене на рибата. Доста трябва да се внимава и аванса да се пипа прецизно. Това до някъде е и плюс (при положение, че ще пуснем улова ).
2.Възможна загубата на случайни удари на големи риби – въпреки, че ако сме си направили правилно възела и той се къса малко преди основното влакно не би имало голямо значение.
3.Възлите се износват и периодично трябва да се подменят.
Общо взето това е, ще се радвам ако съм бил полезен на някой, а още повече ако някой е измислил друг похват за спасяване на примамки и го сподели. За съжаление oтцепите не работят от брега, още повече с монофил. Гмуркането върши отлична работа но вече застудя.

-
- кандидат преподавател
Да,колега,в системата има много смисъл.На теория,тъй като и аз ползвам само монофил,я разглеждам с кеф.Обаче до тук оставам.На практика,тъй като съм по принцип лекинко мързелив,"вързан доста в ръцете"и никак не обичащ допълнителната работа по риб.такъми и принадлежности,ще си остана с възможността да губя окончателно воблери.Независимо от цената им,с малко фатализъм приемам,че ако загубата на воблер влиза в цената на кефа от риболовния излет,то тази цена следва да се плати-нещо като жертвоприношение на божеството на реката или демона на язовира. 

- eroucma
- разбира нещата
На колегата sharko54 мога само да му сваля шапка и да му кажа- БРАВО, идеята е много оригинална и ще се възползвам от нея тъй като ловя само с момофил.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
-
- научил се да хвърля
значи не щеш трофейни риби...
ще им правиш пиърсинг

ще им правиш пиърсинг

Охооооо .......... искам ама няма
.
В интерес на истината не мисля, че трофея ще е 100% загубен. При положение, е линията ми издържа да кажем около 3 кг., а възела на воблера 2.8 кг. – двеста грама трофей колко да е
.
Истинския проблем е – както писах по – горе когато се налага да се действа силово, примерно рибата да се спре да не влезе в закачки и трябва да се използва 100 % от капацитета на линията.
От друга страна не е задължително всички воблери или блесни да са вързани по този начин. Примерно ако имаме 3 цвята от един и същи воблер може да се направи само единия и да се ползва като тестов
. Същото може да се прави и с някой китаец за който хич няма да ни заболи сърцето като го посадим но лично аз предпочитам да облавям първо с някоя доказала се примамка. Примерно пробвам вира от горе с вързания екогиар, после минавам по дъното с някой дълбоко газещ също вързан и ако няма закачки си ловя с каквото ми е на сърце. Въпроса е че даже в закачки си ловя с добри воблери и съм сравнително спокоен, че няма да олекна с 20 лв.
А колкото до пиърсинга -- нека и рибоците да са модерни.

В интерес на истината не мисля, че трофея ще е 100% загубен. При положение, е линията ми издържа да кажем около 3 кг., а възела на воблера 2.8 кг. – двеста грама трофей колко да е

Истинския проблем е – както писах по – горе когато се налага да се действа силово, примерно рибата да се спре да не влезе в закачки и трябва да се използва 100 % от капацитета на линията.
От друга страна не е задължително всички воблери или блесни да са вързани по този начин. Примерно ако имаме 3 цвята от един и същи воблер може да се направи само единия и да се ползва като тестов

Браво , шапка ти свалям

- Vid
- кандидат преподавател
Идеята е наистина ценна. Убеден съм, че ще работи много добре, но аз не бих се възползвал от нея по простата причина, че нямам време да правя възли и да ги сменям. За сега предпочитам да ползвам по здрав брейд, който изправя куките, а при загуба, да си закупя нови воблери..
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- ще става разбирач

Христо - наслука на всички
-
- ще става разбирач

Христо - наслука на всички
- krokibg
- учете се от него
Не е ли по-просто колегата да си смени тройките с по-меки,които се отварят при напън
Второ,ако стегне възела на троЙката към воблера,не се ли спира свободното играене на тройките
Има тройки който са като кашкавал,и се отварят без проблем,така че,експериментирането е хубаво нещо,ама постоянно да се бориш с тия възли си е проблем.Иначе адмираций за труда и желанието но ако това се ползва,става само за дребни фофлерки и за малки риби,не става за трофейни борбени риби и ще се губят доста често едрите щуки на пример

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- научил се да хвърля
щом 3 кила за тебе е трофей, окей
късмет в риболова

късмет в риболова
- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Аз ползвам един инструмент... Нещо като котвичка но малка и като я метна по клони, корени, шавар и други закача и не пуска.... после само тегля. Проблема е че рибата малко се плаши от това.
Имам доста извадени тапи, блесни и воблери, зарязани от други колеги
Имам доста извадени тапи, блесни и воблери, зарязани от други колеги

kameti написа:щом 3 кила за тебе е трофей, окей![]()
![]()
![]()
късмет в риболова
Мисля че 3 кг. За лайт спининг и за кефал си е трофеи

Колега Л.ВИЧЕВ- krokibg и аз мисля, че когато се търси щука или сом връзването на тройките не е оправдано, но когато става въпрос за кефал или костур където рибите са сравнително чести и да изпусна някоя и друга за мен не е проблем, важното е уловистата примамка да си е при мен.
Това лято имам само една изпусната риба поради късане на вързана тройка.
Това лято имам само една изпусната риба поради късане на вързана тройка.