Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Разглобен стоп-лагер
Модератор: emo vasilev
Разглобен стоп-лагер
Колеги, при поредното смазване на макарата не бях чел, че не трябва да се разглобява и смазва стоп лагера и го изкарах, изчистих и смазах. Видях малко зор докато го наместя, но стана. В макарата явно беше влязъл боклук защото затягаше и на моменти хрускаше, а след смазването върти супер, но се появи проблем със стоп лагера. Не винаги хваща на момента понякога трябват 1 оборот назад, понякога 4-5, а понякога сякаш изобщо отказва и трябва да се завърти оборот напред и след това да се пробва назад. Каня се да я разглобя отново, за да се опитам да го оправя, но не знам къде е причината. Дали е в смазката, (четох, че не трябвало да се смазва обилно) защото мисля, вкарах доста смазка... или причината е в конструкцията на лагера? Самите топчета (т.е. те са цилиндрични) на лагера имат ли точни места или посока, от които не е трябвало да се разместват?
Re: Разглобен стоп-лагер
какъв ти е лагера? те са различни - ефтините са с цилиндърчета в пластмасова обвивка с пластмасово краче което действа като пружинка, по качествените са метални и имат пружинки.нема сначение за посоката на цилиндърчета. ще требва да го извадиш и изчистиш. стоп лагерите се смазват съвсем малко с леко масло /не грес/ а така също и металната шпила която е в контакт с чилиндърчета.
Макарата е Ryobi Ecusima. Цилиндърчетата са вкарани в пластмасов пръстен, който целия влиза в едно метално тяло. Крачета никакви не съм виждал... Това като част от конструкцията на пластмасовия пръстен ли е?
да част от пласмасовото легло- не се притесняваи -ако не ги наредиш правилно няма да влезат в външния метален прустен. само го почисти може и да не вдиш пласмасовия пръстен с цилиндърчетат от металния пръстен леко с памучно парче или салфетка и е готов
ОК. Благодаря 

те по начало тези стоп лагери при по голямо натоварване "изпускат"а и ако смаската им е в повече не задържат съвсем. успех и нямаш проблем само при следващото разглобяване на макарата не разглобяваи стоп лагера а само го промий с тези спрейове от типа на CRC и 1-2 капки леко масло
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Точно греста в лагера е причината да не зацепва. Изчисти я и както е казал колегата само с машинно масло леко капваш.
Оправих го вече. Изчистих греста и вече кове на място 

- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И аз имах същия проблем с едно Риоби.По принцип смазвам макарите с бяла тефлонова грес на флакон под налягане.Трудно се преценява колко точно да пръснеш от тази грес и съм превишил количеството и явно.Един ден след смазването и аз се чудех защо ми връща макарето, като при сглобяването му всичко си беше ок.Оказа се ,че след един целодневен риболов(яко връткане) макарата сама се оправи и взе да си работи нормално.Явно от многото връткане греста се е разтекла и е напуснала стоп лагера.Сега вече ще знам, че този лагер не трябва да се смазва, защото този факт не ми беше известен досега.Браво на колегите за полезното инфо!
Риболовец,а не рибар съм аз!!