Tubertini-Vertigo макара

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Аватар
marinco
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Tubertini-Vertigo макара

Мнение от marinco »

Уважаеми колеги, моля споделете мнение за Tubertini-Vertigo 4000-4500. Видях я в един магазин в Бургас и останах очарован, невероятен баланс като нова+червяк и доста други неща. От интернет видях че май се произвежда в китай-RYOBI, на друго място че е италиански дизайн произведена в Япония и се обърках много, а ми е на сърце.
Моля за съдействие ще я ползвам за чернокоп основно и сафрид понякога,/от лодка/.
Моля да ми препоръчате и въдица 3,00м насочил съм се към акция около 50-120/150гр.
Благодаря на всички отзовали се предварително
Мънцата

Re: Tubertini-Vertigo макара

Мнение от Мънцата »

marinco написа: Моля да ми препоръчате и въдица 3,00м насочил съм се към акция около 50-120/150гр.
За макарата не мога да кажа колега, но сопата ако ще я ползваш за чернокоп и сафрид и то от лодка, забрави! :wink:
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Tubertini-Vertigo няма червяк. Гаранция 100%. :D
Аватар
marinco
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от marinco »

Мънцата написа:
marinco написа: Моля да ми препоръчате и въдица 3,00м насочил съм се към акция около 50-120/150гр.
За макарата не мога да кажа колега, но сопата ако ще я ползваш за чернокоп и сафрид и то от лодка, забрави! :wink:
Благодаря за отговора, но моля и да се аргументираш.
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

marinco написа:
Мънцата написа:
Благодаря за отговора, но моля и да се аргументираш.
Дългичка иде за лодка, шъ настанат контузии и шъ съ видиш в приключение като трябва да откачиш риба/ риби, а и повече време ще се разплиташ, отколкото да ловиш :wink:
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Мънцата

Мнение от Мънцата »

Jechev написа:
marinco написа: Благодаря за отговора, но моля и да се аргументираш.
Дългичка иде за лодка, шъ настанат контузии и шъ съ видиш в приключение като трябва да откачиш риба/ риби, а и повече време ще се разплиташ, отколкото да ловиш :wink:
Именно :smt023 Другото - за какво ти е сопа с такава акция, няма да гониш дистанции с големи тежести :wink: За риболов на сафрид/чернокоп от лодка ти трябват две сопи - една 2.40 и една 2.70 /ще видиш коя ще ти пасне най-добре/. Също е от значение с какви чепарета работиш - аз например за сафрид ползвам предимно на Митака /Добрия/, неговите са с по 12 куки. Но съм ползвал и "купешки" с по 10 куки, които са били по дълги от тези с 12 /разстоянието между бидемите е по-голямо/. За сафрида ти трябва по-мека сопа и монофилно влакно /0.20-0.25/, защото има крехки джуки, ако си с твърда сопа се късат лесно :wink: Бих ти препоръчал сопа с акция от порядъка на 15-40. Като пример за универсална пръчка за сафрид/чернокоп ти давам Shimano Catana BX 2.70 http://www.voblershop.com/1619/%D0%90%D ... %80%D0%B8/ Другата е Mitchell Privilege, акцията е 5-70 /правилно :wink: /, но е малко твърдичка. А най-добрата пръчка за сафрид, поне за мен е Formax Striker - супер пръчка, на супер цена http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=56
Последно промяна от Мънцата на Сря Окт 05, 2011 10:16 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Мънцата написа:Другата е Mitchell Privilege, акцията е 5-70 /правилно :wink: /, но е малко твърдичка.
:smt118 Извинявам се за спама,но колега,наистина ли съществува пръчка с такава акция?И ако това не е някаква шега моля за малко повече инфо за нея.
Благодаря предварително!!!
Изображение
Изображение
Мънцата

Мнение от Мънцата »

Вуйчо-Ваньо написа:
Мънцата написа:Другата е Mitchell Privilege, акцията е 5-70 /правилно :wink: /, но е малко твърдичка.
:smt118 Извинявам се за спама,но колега,наистина ли съществува пръчка с такава акция?И ако това не е някаква шега моля за малко повече инфо за нея.
Ето колега, за мен не е реална акцията, ама знае ли човек, щом са го написали ... иначе сопата е страхотна, имах я доскоро :wink:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=970
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Мънцата написа:
Вуйчо-Ваньо написа:
Ето колега, за мен не е реална акцията, ама знае ли човек, щом са го написали ... иначе сопата е страхотна, имах я доскоро :wink:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=970
Благодаря за бързия отговор.Още веднъж се извинявам на колегата,че му използвам темата,но пръчката наистина ме заинтригува.
Колега,да кажем,че горната граница на акцията е достатъчна,дори да е малко завишена.А според теб (щом си я имал),колко е горе-долу реалната долна граница на акцията?И още нещо:надеждни ли са водачите?В смисъл дали има проблем ако се ползва с плетено влакно?Надявам се,че спокойно ще се бори със едри щуки например!
:drinkers: :drinkers: :drinkers:
Изображение
Изображение
Мънцата

Мнение от Мънцата »

Вуйчо-Ваньо написа: Колега,да кажем,че горната граница на акцията е достатъчна,дори да е малко завишена.А според теб (щом си я имал),колко е горе-долу реалната долна граница на акцията?И още нещо:надеждни ли са водачите?В смисъл дали има проблем ако се ползва с плетено влакно?Надявам се,че спокойно ще се бори със едри щуки например!
:drinkers: :drinkers: :drinkers:
Бих казал, че долната е по-скоро 15, а горната има запас, водачите са ОК /СИК/ и не мисля че ще има проблем с плетеняк, дръжката е много удобна - в смисъл, че резбата на макародържача е скрита и не убива на дланта. С две думи - щуките нямат шанс :D :wink:
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от roko-koko »

До тоя сезон бях с мичел привилег 2.70 5-75 гр. Универсалният боец и за чернокоп и за сафрид и карагиоз и попчета -просто пръчката наистина е универсален боец .Просто от немарливост на два пъти счупих единият път въха (поправих го )и след 10-тина дни с капака на багажника между 3-4 тия водач и тогава избеснях свалих макарата и я захвърлих (след което съжалявах)но с двете ръце съм за тази пръчка като универсална.Тръгнах да търся същата ама отидох при един с мноо мазна приказка и ми набута в ръцете една ЛАЗЕР КОБАЛТ СПИН 2.7 30-80 ,която също е много удобна само леко е твърдичка но не е проблем голям със сафрида се справи чудесно сега чакам чернокопа да се завърти да видя и там как ще е. :D :drinkers:
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от roko-koko »

Извинявам се тя темата съвесем друга била ,ама като почетох за мичела се отплеснах ,поне дано съм бил полезен на някой който се е колебаел за тази пръчка.
Аватар
marinco
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от marinco »

Мънцата написа:
Jechev написа:
marinco написа: Благодаря за отговора, но моля и да се аргументираш.
Именно :smt023 Другото - за какво ти е сопа с такава акция, няма да гониш дистанции с големи тежести :wink: За риболов на сафрид/чернокоп от лодка ти трябват две сопи - една 2.40 и една 2.70 /ще видиш коя ще ти пасне най-добре/. Също е от значение с какви чепарета работиш - аз например за сафрид ползвам предимно на Митака /Добрия/, неговите са с по 12 куки. Но съм ползвал и "купешки" с по 10 куки, които са били по дълги от тези с 12 /разстоянието между бидемите е по-голямо/. За сафрида ти трябва по-мека сопа и монофилно влакно /0.20-0.25/, защото има крехки джуки, ако си с твърда сопа се късат лесно :wink: Бих ти препоръчал сопа с акция от порядъка на 15-40. Като пример за универсална пръчка за сафрид/чернокоп ти давам Shimano Catana BX 2.70 http://www.voblershop.com/1619/%D0%90%D ... %80%D0%B8/ Другата е Mitchell Privilege, акцията е 5-70 /правилно :wink: /, но е малко твърдичка. А най-добрата пръчка за сафрид, поне за мен е Formax Striker - супер пръчка, на супер цена http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=56
От моя скромен опит/2г./ риболов само от лодка в Черно море, стигнах до извода:
1.Чепарето е желателно да е с 15 куки заради по-големия диапазон в който работи.
Опитно доказано е че 15 срещу 10 ловят почти пропорционално на куките, дори повече. Не от лакомия.
2.В тази връзка въдицата задължително трябва да е 300-315см
3.Не съм привърженик на монофилното поради паметта си и от там всякакви други проблеми, откачането заради късане на устите го има във всеки случай.
4.По голямата твърдост на пръчката според мен е необходима, особенно в случаите със силен вятъри силни течения. Тогава ни се налага да слагаме тежести 90-120гр. Представете си пръчка с акция цитирана по горе как ще се държи, трябва естествено да се отчете и съпротивлението на водата и т.н.
Тези аргументи естествено са от мое лично наблюдение и не ангажирам никой стях, но бих се радвал и други морски колеги да споделят.
Благодаря за участието и наздраве.
Мънцата

Мнение от Мънцата »

marinco написа: От моя скромен опит/2г./ риболов само от лодка в Черно море, стигнах до извода:
1.Чепарето е желателно да е с 15 куки заради по-големия диапазон в който работи.
Опитно доказано е че 15 срещу 10 ловят почти пропорционално на куките, дори повече. Не от лакомия.
2.В тази връзка въдицата задължително трябва да е 300-315см
3.Не съм привърженик на монофилното поради паметта си и от там всякакви други проблеми, откачането заради късане на устите го има във всеки случай.
4.По голямата твърдост на пръчката според мен е необходима, особенно в случаите със силен вятъри силни течения. Тогава ни се налага да слагаме тежести 90-120гр. Представете си пръчка с акция цитирана по горе как ще се държи, трябва естествено да се отчете и съпротивлението на водата и т.н.
Тези аргументи естествено са от мое лично наблюдение и не ангажирам никой стях, но бих се радвал и други морски колеги да споделят.
Благодаря за участието и наздраве.
1. По твоята логика е още по-добре чепарето да е с 30 куки :D
2. В тази връзка пръчката трябва да е поне 4,50м :wink:
3. Каква памет и други проблеми - цялата ти линия е максимум 30м :smt017
4. Най-малката тежест, с която лично аз работя е 60гр, но в повечето случаи работя с 80гр, а за чернокоп със 100гр, пръчката си се държи перфектно :wink: Все пак не говорим за кастинг и дистанция, а за риболов от лодка :wink:

Много ми е интересно да споделиш малко от твоя опит - с какъв тип и колко голяма лодка влизаш в морето? И колко човека ловите обикновено?
Аватар
marinco
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от marinco »

1.Не е логика, колега, а обикновен опит. Описах го по-горе и няма смисъл да го повтарям. Оптималното е 15 куки/за мен срещу 12 за теб, не че има някаква огромна разлика/. Специално обърнах внимание, че не става въпрос за лакомия, а за удоволствие. Да не ставам прекалено скромен и за количество.
2.При 15 к. чепаре само от първата кука е малко по-неудобно свалянето на рибата. Но малко напръсти и готово.
3. Тежестите, които ползвам са почти идентични с твоите.
Лодката ми е тип рибарско катерче /гръцка или някаква друга неустановен произход/ с кабинка около 5,40м. и винаги има къде да се подпре въдицата. Нормално излизам сам, в повечет случаи двама, почти никога трима, става калабалък. Обръщам внимание на факта, че сигурно ям най скъпата риба. Факт 1 нормално излизане е между 10 и 20 литра бензин/двигателят ми е 90 кс двутактов Меркюри/. 2. допълнителни разходи масло обслужване, ремонти, колесар, подводна боя и т.н. 3. Въдици, влакна, тежести, чепарета и други подобни.
Факт 4. КЕФ ЦЕНА НЯМА
Та обратно на въпроса днес се сдобих с интересна въдица Shimano Vengeance Monster Spin 3.00 XH 45-145 ще я пробвам когато се оправи времето и ще пиша отново.
Благодаря на всички отзовали се на темата.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”