За пъстърви през забраната

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

За пъстърви през забраната

Мнение от Кърцата »

Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва.
Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, изхвърлящи при бързия си бяг безброй капчици нагоре, където ги очаква слънцето за да ги оцвети в безумни и ярки цветове, преди да се приводнят отново. Липсват ми вековните планински гори, криещи в сенките си знайни и незнайни тайни, липсват ми и извисените в небето канари, обрулени от вятъра и дъждовете, бдящи като стражи над целия балкан. Липсват ми разбира се и бездумно красивите , петнисти риби, всяка среща с които кара сърцето ми да прескача и дъхът ми да спира...
Липсват им предполагам и на останалите членове на клуб "Балканка". Може би и затова решихме да проведем един пъстървов излет именно след падането на забраната. Един особен излет. Днес няма да ловим рибите, а ще ги пускаме.
Именно, ще ги пускаме. Време е за есенното зарибаване на клуба. Едно дълго и старателно подготвяно събитие.
По тъмно още, докато нормалните хора щастливо подхъркват под юрганите, сгушени до топлите тела на приятелки и съпруги, групата нетърпеливи зарибители вече се събира. Толкова нетърпеливи, че никой се не сеща и една снимка да щракне даже.
Всички бързаме, като че ли рибите ще избягат.
Колите препускат по изровения път през планината, толкова изровен, че се налага да спрем и да освободим напрежението:
Изображение
Тука естествено някой се е сетил да снима. :axe:
Скоро вече сме високо в планината.
Пищната зеленина на високите борове ярко контрастира със снежнобялата, дебела слана застлала земята. Призрачната мъгла над водоемчетата прави гледката още по-прекрасна и завладяваща:
Изображение

Скоро пред очите ни се разкрива и крайната цел.
Митичният язовир "Тошков чарк:
Изображение

Жадни за приключения щурмуваме развъдника. Първо се втурваме към ваните с мънниците:
Изображение

Изображение

После се втурваме към клетките с каките и батковците:
Изображение

Техни снимки няма да Ви показвам, щото някой може да си загуби съня.
Както и аз, между впрочем. Те тука как се чеша по главата, чудейки се кога ще видя такава риба и в реката:
Изображение

А в това време нашите риби вече започват да се преселват в чувалите;
Изображение

Изображение

Изображение

Чувалите се трупат и нетърпеливите зарибители бързаме да се снимаме край тях:
Изображение

Бързо товарим рибите по колите:
Изображение
и се разделяме.
Всяка група има определена река за зарибяване и бърза да достави мъниците в добро здраве до новия им дом.
На мен се падна честа да бъда в групата, която трябваше да занесе и предаде чувалите на хората, които повярваха в нас и се включиха в зарибяването, събирайки пари за да зарибят свой реки.
Тук е мястото да спомена, че имахме уверението на г-н Урумов, че ще ни направи 10% отстъпка от цената. Отивайки на място обаче се оказа, че освен 10-те %, той е сложил в чувалите и още 10%, от него, "-За да има риби в реките"
Тъй че в чувалите вместо по 500 имаше по 600 рибки.
Благодарим за което.

Непрекъснато държим връзка между групите и знаем, че колегите вече са започнали да зарибяват:
Изображение

Изображение

Изображение

А Бат Димо вече е приключил:
Изображение

Време е и нашата група да започва:
Изображение

Изображение

Отправяме се по реката с кофи в ръка в чували на гърба, чака ни 4 километров преход:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Разбира се и колегите не изостават:
Изображение

Изображение

Малките красавици с интерес се запознават с новите си домове. Едва що пуснати от кепа, като врели и кипели в речния живот, бързат да заемат места зад камъните и другите укрития , уверено обърнали глави срещу течението:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Успяхме да разселим 7800 малки балканки във седем български реки, една от друга по прекрасни:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Искам да благодаря на всички участвали в това начинание на клуба. И на членовете и на съмишлениците и спонсорите, без които това би било невъзможно.
Надявам и занапред да продължим в същия дух за да има живот в природата ни.
От създаването на клуба през пролетта успяхме да разселим над 16 хиляди балканки в около 15 реки из цяла България.

П.С. Далеч съм от мисълта че съм успял да пресъздам цялата красота на случилото се през този ден. Думите ми са малко и езикът ми е беден да изрази всичките емоции, които изпитах.
Надявам се че и останалите участници в начинанието ще се включат и ще изразят свойте емоции и снимки за да се получи една пълна и осмислена тема.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Re: За пъстърви през забраната

Мнение от Ачо ♣ »

Кърцата написа:............... Думите ми са малко и езикът ми е беден да изрази всичките емоции, които изпитах.............
А на мен думите ми са малко и езикът ми е беден,за да изразя възхищението си от това,което сте сторили!!! :prayer: :prayer: :prayer:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
Божидар Стойков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Божидар Стойков »

Няма думи с които да опиша постъпката ви....!!! Поклон!!!
Имам един въпрос.... може за някой да е смешен.... но все пак не разбирам от такъв тип риболов (падам си морски :D ).... Не са ли плитки тези реки? или рибата си намира дълбоки места и се настанява там ?
Изображение
Изображение
Красимир Кюрпеков

Мнение от Красимир Кюрпеков »

Кърца, големи сте. Браво на всички повярвали и осъществили идеята.
Аватар
stefanotis
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от stefanotis »

Браво :prayer: :prayer: :prayer:
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

Божидар Стойков написа:Няма думи с които да опиша постъпката ви....!!! Поклон!!!
Имам един въпрос.... може за някой да е смешен.... но все пак не разбирам от такъв тип риболов (падам си морски :D ).... Не са ли плитки тези реки? или рибата си намира дълбоки места и се настанява там ?
Не се "учудвай" ако в такава река ти удари някоя пъстърва над 40 см!
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
martineti
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от martineti »

:prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Голяма анафора ,голямо нещо...човек да си помисли ,че ще ти стане нещо от толкова мъка по тея рибоци :)
Подхванали сте много значимо начинание и се представяте страхотно !
Аватар
stoilkatastz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stoilkatastz »

Поклон :prayer: :prayer: :prayer:
Аватар
suhia_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от suhia_ribar »

Нека и аз благодаря на всички съмишленици,под една или друга форма.И аз бях там,и аз видях,и аз пипнах,и аз още треперя.....! :D :wink:
ORadev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ORadev »

Голями ,сте :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: .........
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Конгретюлейшън Кърца и сие :!: :prayer: :prayer:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

Ето и официалния отчет

ОТЧЕТ ЗА ЗАРИБЯВАНЕТО

Общо пуснати риби – 7800 бр.

От собствени средства на клуб Балканка – 4 245 бр. риби
От дарители за акцията на клуба - 555 бр. риби
Допълнително изразходвани средства на клуба за транспорт - около 300 лева

Дарителите са:
Димитър Димитров ник mita4eto
Асен Рачев

От самостоятелни групи, участвали в акцията - 3 000 бр. риби
Самостоятелните участници са:
Милен - тюлена
Христо Златев – HZL
Васко
Пламен - pronenkoff
Денислав - prımusgtr

Петър Кюркчиев – larss
Даниел Тошев

Специални благодарности на Ясен Балев и неговата УАЗ’ка!

Благодарим на всички, които се включиха!

СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ и на ръководството и служителите на Тошков Чарк - за значителната отстъпка, която ни направиха. С тях се знаем отдавна и винаги са помагали и давали повече за парите, които носим – защото знаят каква е целта и къде отиват рибите.
Всъщност 20% от пуснатите риби са безвъзмездно дарение от тях - за реките в България.
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Божидар Стойков написа:Няма думи с които да опиша постъпката ви....!!! Поклон!!!
Всъщност тия реки са от най-големите. Във всяка от тях са хващани пъстърви над две кила. А имаше и все още може да има и доста по-големи. Дано не сгащят новите. Па и да ги сгащят - природата си знае най-добре.
Реките на снимките са относително малки /щот и така са си бая големи/ - заради маловодие, което за пръв път виждам в живота си.
И никой да не се тревожи заради дъжда, от който ще се вдигнат сега. Гарантирано рибите са оцелявали и след доста по-силни порои.

Обръщам се към всички пъстърваджии - ПАЗЕТЕ ГИ ТИЯ РИБИ. ТЕ СА ВАШИ ВЕЧЕ.

И Алан или Кърцата да земат да пуснат оная снимка на Павката с червените точки по рибата !!!
Последно промяна от pitcha на Пон Окт 10, 2011 9:01 am, променено общо 1 път.
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

:smt023 :smt023 :smt023 Думите са излишни. :prayer: :prayer: :prayer:
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”