Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Въпрос за лодка
Модератор: sapuna
Въпрос за лодка
Здравейте. На последък доста обмислям закопуването на лодка. Бюджета е твърдо ограничен на 1000лв.за лодка без мотор , мотора ще е по нататак. Разглеждах различни модели и разновидности и реших че ще е по добре да си взема пласмасова защото ще има по дълаг живот и няма да има неприятни инциденти като спукване по средата на язовира. Имам място кадето мога да я държа имам и ремарке на което мога да я карам. Лодката ще се ползва за торизъм, разходки и разбира се риболов. Спрял съм се на това - http://www.mobile.bg/a1239294386397882 според вас удачен избор ли е ? Има ли колеги с такива лодки да споделят впечатленията си ? Стабилна ли е във водата тази лодка ? Ако има други варянти на лодки в този ценови диапазон споделете ги. Другото нещо което искам да попитам е какво е стандартното оборуднате на една лодка аз се сещам за това :
- Гребла
- Мотор
- Спасителни жилетки
- някакъв вид сигнализация
- котва
- Гребла
- Мотор
- Спасителни жилетки
- някакъв вид сигнализация
- котва
Re: Въпрос за лодка
zdr kolega.imam lodka s motor.zatova se interesuvam ot podobni temi.no maj v bg nestata ne sa uto4neni.predi okolo mesec -dva hodih v morska administracija,objasnih im, 4e imam naduvaema lodka 3,40m s motor 9.9konja.v6pros6t mi bewe dali mi trjabva kapitansko pravo...kazaha ni 4e e "prepor64itelno",kakvoto i da zna4i tova /za kapak uto4niha,4e ako se udavja sam s6m stjal da b6da vinoven
,sjakaw ima variant drug da mi e vinoven/,ama ne bilo zakonno iziskvane,t.e. njama zakon kojto da me zad6lji s tazi lodka da izkaram takava tapija. vposledstvie razbrah, 4e na "bolata" do nos kaliakra sa iziskvali tak6v dokument
,a sega kak da znam kogato vlizam v moreto trjabva li da imam kapitansko pravo??? taka, 4e moja s6vet po4akaj da vidim kak ste se rewi tozi v6pros i togava rewavaj dali da kupiw...

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
дианчо, трябва ти капитанско щом лодката е с двигател. Само не разбрах какво общо има твоето писание с темата на колегата за избор на лодка... и ако обичаш, пиши на български!
В тази лодка 340см 50кг за двигател от 2 до 20кс и то на тая цена, според мен има нещо странно. Малкото тегло (ако наистина е 50кг) предполага малко материал... Двигател 20кс си тежи доста и при пълна газ доста ще натиска на транеца... Твърде е вероятно да се нацепи...
Но от една-две малки снимки няма как да стане ясно. Гледам, че има някаква подпора за подсилване на транеца...
Не знам какъв ти е критерия за стабилност, но принципно малките твърди лодки не са особено стабилни... Тази е почти плоска отзад - би трябвало да се люлее по-малко...
В тази лодка 340см 50кг за двигател от 2 до 20кс и то на тая цена, според мен има нещо странно. Малкото тегло (ако наистина е 50кг) предполага малко материал... Двигател 20кс си тежи доста и при пълна газ доста ще натиска на транеца... Твърде е вероятно да се нацепи...
Но от една-две малки снимки няма как да стане ясно. Гледам, че има някаква подпора за подсилване на транеца...
Не знам какъв ти е критерия за стабилност, но принципно малките твърди лодки не са особено стабилни... Тази е почти плоска отзад - би трябвало да се люлее по-малко...
Ами аз не разбирам и за това питам , ако трабва да бъда честен на подобен тип лодка не съм се качвал и за това нямам критерии за стабилност но чета из форумите че се коментира често. За мотора мисля да е между 3 - 10 коня просто толкова са финансовите възможности. Аз съм от София а лодката която съм харесал е в Шумен , разтоянието е голямо и за това разпитвам дали си заслужава , продават се доста други лодки на по близка дистанция и ако ми препоръчате марка или модел или конкреретна лодка бих се възползвал , гледал съм обявите тук но това което ми харесва поне за сега не мога да си го позволя. За капитанското право не съм проучвал въпроса но като се здобия с корито и до там ще стигна 

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
до Шумен е бая път, ходил съм по за един ден и си е неприятно... а по-лошото е, че чак като отидеш там ще видиш лодката на живо. Най-добре намери колега с такава лодка и освен отзиви, качи се на лодката поне 10 мин да добиеш представа...
на пръв поглед, това е копие на западна лодка модел от студената война /демек 1970-80г/. При риболов е неудобство, че предницата е затворена като на скутер.
на пръв поглед, това е копие на западна лодка модел от студената война /демек 1970-80г/. При риболов е неудобство, че предницата е затворена като на скутер.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Ми ако е електрически двигателТедо написа:дианчо, трябва ти капитанско щом лодката е с двигател.

Аз там съм пораснал...
Лично аз не бих я купил. Не изглежда да е стабилна и мореходна. И тая седалка за това мисля , че е в средата щото на борд ако се изнесеш и ще се капачиш. Препоръчвам ти лодките производство на ПАСАТ ЦАРЕВО- 1200-1400 лв с размер 3.5 - 4.5 м
-
- ще става разбирач
Колега dlepx, огледай се за малко по-голяма лодка около 4 м....Щом имаш къде да я държиш и пр. не се занимавай с черупки, защото като ги пуснеш на вода, ще видиш колко са малки в действителност. Казваш за разходки, туризъм, риболов и пр., което предполага, че ще искаш да повозиш и други хора
Така че търси нещо изгодно, но на малко по-голяма дължина.

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Никъде колегата не е споменал за мореходна лодка,лодките които е показал има и без седалка по средата, и твръдо е заявил ограничен бюджет 1000лв.lefera1 написа:Лично аз не бих я купил. Не изглежда да е стабилна и мореходна. И тая седалка за това мисля , че е в средата щото на борд ако се изнесеш и ще се капачиш. Препоръчвам ти лодките производство на ПАСАТ ЦАРЕВО- 1200-1400 лв с размер 3.5 - 4.5 м

Аз там съм пораснал...
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
седалката посредата въобще не я гледайте - според мен тя е с/у доплащане и върви с конзолата за управление...
Здравейте , благодаря за постовете и съветите , както гледам май лодката не е най подходящият избор за тези пари , явно не е достатъчно стабилна във водата и явно е малка за двама или трима човека. Ще търся нещо друго оглеждам се в Зефир 2. По принцип ще я ползвам в язовири но може и в морето да я пусна не знам каква е разликата между лодка за язовир и такава за морето. Ако намеря нещо друго подходящо за тези пари ще потърся отново мнението ви. Още един път благодаря.
Koлега от въпроса ти не стана ясно най-важното- къде ще се ползва лодката - в море или в язовири.Лодката ,от обявата е подходяща за второто,но за море мисля,че не е.Има по-добри варианти в този ценови клас до 1000лв .Oстанал съм с много добро впечатление от този тип "динги"-та,макар,че не съм им почитател :
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details
Тази е 4м и с малко надхвърля бюджета ти,но има същия модел,но по-малки,които са около 1000лв.
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details
Тази е 4м и с малко надхвърля бюджета ти,но има същия модел,но по-малки,които са около 1000лв.