Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Блесна - Влакно ???
Модератор: sapuna
Блесна - Влакно ???
Досега блесната не е била сред арсенала ми, 'ма 'се повече ми става симпатична.
Попрочетох туй-онуй тъдява, но понеже мат'риала е доста, а очите ми веке станаха на кафени чинийки, та питам за по-накратко;
О що, аджеба се определя дебелината на нужното влакно -
- от размера на куката под ламаринкита,
- от размера и теглото на самата блесна,
- от въображаемият размер на хипотетичната жертва, дето ще склони да лапне туй джелезо ??
Интересува ме проста формула, по която да избера. А, и какъв тип да е туй влакно.
Благодаря!

Попрочетох туй-онуй тъдява, но понеже мат'риала е доста, а очите ми веке станаха на кафени чинийки, та питам за по-накратко;
- от въображаемият размер на хипотетичната жертва, дето ще склони да лапне туй джелезо ??
Интересува ме проста формула, по която да избера. А, и какъв тип да е туй влакно.
Благодаря!

Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
- kocitoto
- ще става разбирач
Re: Блесна - Влакно ???
Ами, колега, не съм аз най-разбиращия в тоя форум, но ще кажа някои неща, пък, ако греша да ме поправат по-знаещите. Аз се запалих от 1 година по тоя вид риболов и ловя с влакна от 0.18 до 0.22, а използвам примамки от 2 до 22 грама. Та по-скоро дебелината на влакното, аз лично я определям, по размера на предполагаемите риби, които ще се ловят и от водоема(има някои места на които ходя и е пълно с растителност), но най-често ловя с 0.18. 

Ловят си двама риба. Единият разправя: -Знаеш ли какво сънувах...Седя си на брега с Анджелина Джоли, а наоколо никой! -И? -И хващам един 5 килограмов шаран....-А тя? -А на нея не й кълвеше, копеле!
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
-
- новобранец
Колега, взимаш си едно плетено влакно, дебелината на което ще избереш според предполагаемите риби, които ще ловиш, за блесни бих ти препоръчал да се ориентираш към Meps. ( С плетеното влакно се спестяват много парички за блеснички
)

- kocitoto
- ще става разбирач
Ловя с 0.18 монофил, извинявам се за неточния ми изказ, никога до се га не съм пробвал с плетениribolovcho написа:0.18 какво...?
Ловят си двама риба. Единият разправя: -Знаеш ли какво сънувах...Седя си на брега с Анджелина Джоли, а наоколо никой! -И? -И хващам един 5 килограмов шаран....-А тя? -А на нея не й кълвеше, копеле!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
аз доколкото разбрах за по малките размери 00,0,1 по добре с по тънко - 0.16
ето малко по подробно
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=119&t=53841
ето малко по подробно
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=119&t=53841
Дебелината и видът на влакното най-често се определя от рибата, която ловим. За пъстърва, клен и костур най-често се ползва 0.16 - 0.18, някои колеги ловят и с 0.14, но е рисковано, ако ти изджаска едра пъстърва или кефал. съобразява се и с теглото на самата примамка. При по-малка блесна примерно №1 се ползва по-тънко влакно, за №2 и 3 малко по-дебело.Вехтия написа:Досега блесната не е била сред арсенала ми, 'ма 'се повече ми става симпатична.![]()
Благодаря!
За щука и бяла риба е добре да ловиш с плетено влакно, защото няма разтегливост, а това са риби, които изискват добро засичане в костеливите им челюсти.
За сом на спининг нямам опит и не мога да кажа нищо, но ако си начинаещ спинингист, едва ли ще тръгнеш за сомове. Сега идва сезонът на щуката и бялата.
Благодаря за съветите.
Говориш за номер на блесната. Аз имам тука едни, но не мога да видя никъде номерация !
Някакъв ориентир?
Или да я снимам и покажа...
Говориш за номер на блесната. Аз имам тука едни, но не мога да видя никъде номерация !
Някакъв ориентир?
Или да я снимам и покажа...

Да допълня малко:
Обикновено, дебелината на влакното (за монофил) и номерът на блесната (теглото й) имат пряка връзка. Колкото е по-дебело едно влакно (монофил), толкова по-тежка блесна понася и обратното - колкото е по-тънко влакното (монофил), толкова по-лека блесна понася, т.е. дистанция на изхвърляне, както и чувствителност при воденето на блесната. Ако сложиш дебело влакно и малка блесна (00, 0), първо дистанцията ти на изхвърляне е по-малка и второ, при воденето почти няма да чувстваш примамката, а трябва да усещаш нейното съпротивление. В този случай е редно или да смениш с по-тънко влакно (друга шпула), или да използваш по-тежка примамка. Трябва да има баланс между двете: влакно-примамка. Съпротивлението на примамката трябва да го чувстваш чрез опъването на линията (влакното - говоря за монофил през цялото време) така, че нито линията да е опъната прекомерно много, нито да е отпусната и поденето да е като че ли на края няма нищо. Добрият баланс на влакно-примамка ти спестява и още нещо: Пресукването. И не забравяй да слагаш вирбел. Успех.
п.п.: А иначе, всички се надяваме на трофейните екземпляри, ама най-често точно те ни подминават
. Та знае ли човек какво ще му удари на другия край? Всяка риба е изненада - малка или голяма, разбираме го едва след удара. Миналата година, една щука ми отнесе булдото с две мухи за уклей (на куки Но 18). Отнесе си ги хайванчето и даже не ми се извини 
Обикновено, дебелината на влакното (за монофил) и номерът на блесната (теглото й) имат пряка връзка. Колкото е по-дебело едно влакно (монофил), толкова по-тежка блесна понася и обратното - колкото е по-тънко влакното (монофил), толкова по-лека блесна понася, т.е. дистанция на изхвърляне, както и чувствителност при воденето на блесната. Ако сложиш дебело влакно и малка блесна (00, 0), първо дистанцията ти на изхвърляне е по-малка и второ, при воденето почти няма да чувстваш примамката, а трябва да усещаш нейното съпротивление. В този случай е редно или да смениш с по-тънко влакно (друга шпула), или да използваш по-тежка примамка. Трябва да има баланс между двете: влакно-примамка. Съпротивлението на примамката трябва да го чувстваш чрез опъването на линията (влакното - говоря за монофил през цялото време) така, че нито линията да е опъната прекомерно много, нито да е отпусната и поденето да е като че ли на края няма нищо. Добрият баланс на влакно-примамка ти спестява и още нещо: Пресукването. И не забравяй да слагаш вирбел. Успех.
п.п.: А иначе, всички се надяваме на трофейните екземпляри, ама най-често точно те ни подминават

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Невъзпитана работа, бре-е-ей-и-и....
Таквоз, като го срещнеш - и с греблото по куфалницата!
Таквоз, като го срещнеш - и с греблото по куфалницата!

Абсолютно невъзпитана
. Беше ми късо греблото
.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- кандидат преподавател
Вехтия,значи,с тези без номер на листото,няма как да добиеш представа,освен да вземеш от някой за сравнение няколко "Мепс" или "Моска".Имат си номер,сравнявай големините на листата /лопатките/ с твоите и ще добиеш представа.Иначе за дебелината на влакното ,Бат Стан ти е написал всичко каквото трябва на новобранеца със спининг /не се засягай,аз също се смятам за пълен новобранец,въпреки че повече от 20 месеца се занимавам/,като по собствен избор действам само с монофил-ми така,решил съм,да не ползвам плетени и това е.
Благодарско на всички!
Веке 'зех да се ориентирам, а се оказа и че имам приятел, който практикува точно спинингов риболов /предимно/. Та полека влизам в час. Засега се обзавеждам повече с малки блесни, номер 1. Преглеждам рафта и бодвам пръста някъде - пък каквото сабя покаже. И чакам сигнал от аверите, да ходим да ги понамокрим!
Та тъй.
Веке 'зех да се ориентирам, а се оказа и че имам приятел, който практикува точно спинингов риболов /предимно/. Та полека влизам в час. Засега се обзавеждам повече с малки блесни, номер 1. Преглеждам рафта и бодвам пръста някъде - пък каквото сабя покаже. И чакам сигнал от аверите, да ходим да ги понамокрим!

Та тъй.