Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Рьоби Заубер - как се разглобява?
Модератор: emo vasilev
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Рьоби Заубер - как се разглобява?
Здравейте колеги,
Притежавам въпросната макаричка от няма и година.Опитвам се да я разглобя за да я почистя и смажа, но нещо не ми се удава
.Свалих задното пластмасово капаче,което съединява в едно цяло двете половини на корпуса.Развил съм всички видими болчета по корпуса, които би трябвало да съединяват двете му половини.Да ама не - задната част на едната половинка се отцепва от другата , но отпред (от към барабана) не иска да освободи.Как ли не я мъчих не ще и не ще.Страх ме е ,че ако напъна повече ще счупя корпуса.Корпусната половинка според мен би трябвало да излезе заедно с лагера или не?Възможно ли е да са направили толкова стегната сглобка между оста и вътрешния диаметър на лагера и това да е причината същия да не може да излезе.В този случай май ще трябва да се избива оста, ама за това си трябват специални приспособления.Да не би да има някое скрито болче някъде,щифт ли не знам;или пък да трябва да се извади оста на ротора преди да се пристъпи към разглобяване на макарата.Изобщо,ако някой е разглобявал въпросната макара нека сподели своя опит за това.
Благодаря предварително на отзовалите се по темата!
Притежавам въпросната макаричка от няма и година.Опитвам се да я разглобя за да я почистя и смажа, но нещо не ми се удава

Благодаря предварително на отзовалите се по темата!
Риболовец,а не рибар съм аз!!
- pacho109
- сериозен играч
Re: Рьоби Заубер - как се разглобява?
Като е по-малко от година ,защо ти трябва да я разглобяваш и смазващ
Ако трябва капваш с масльонка по 10-на капки масло на лагерите след като свалиш дръжката и готово 

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
колегата е прав - не ти требва да е разклобяваш. но ако искаш да упорстваш - тази макара се разглобява като свалиш ротора това с скобата. като го извадиш ротора капаците се разделят.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Махни шпулата и отвий гайката която е в средата на оста,може да има видийка за фиксиране на гайката,развий първо нея.След като освободиш корпуса,капака ще излезе ,ако няма скрита видийка там някъде.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- научил се да хвърля
а ротора свали ли го,под него има още две болтчета,и гумено уплътнение.............
- orion30
- разбира нещата
Ако напънеш наистина ще счупиш корпуса. Чудя се как не си го счупил даже. Има още едно болтче под ротора трябва да свалиш него. Ще си спестиш всичкото разглобяване като "инжектираш" смесено грес и маслом през дупето на макарата там където си свалил капачето отзад. Ако опиташ само с масло ще стане, но е рядко и ще изтече след време. Само грес тя пък е доста гъста и няма да се "намаже" по предавките. Като развъртиш енергично то ще си поеме. Другия вариант е сваляш ротора, развиваш и последното болтче. Предавките мажеш тънко с грес. На лагерчетата по неколко капки масло. Масло можеш да капнеш и на главната ос от двете страни. 

- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Благодаря на всички колеги отзовали се в темата за изчерпателния отговор.Не очаквах,че трябва да се свали ротора за да се почисти и смаже предавателния механизъм, но определено се усъмних като видях ,че не излиза половинката от корпуса.Затова и не напъвах повече, а сега виждам ,че добре съм направил, защото в противен случай щях да спраскам корпуса.Сега да докладвам каква е свърших - роторът е свален и макарето е разглобено на всички съставни части.Грижливо почистено с бяла тефлонова грес и тънко машинно масълце.Стана по-добре от нова, а процедурата се налагаше ,защото вече наколко пъти изпускам спининга във водата и макарата се беше напълнила с вода и всякакви помии.Мръсотия се бяха събрали в ролковото лагерче на оста на ротора и добре,че го свалих за да почистя и смажа основно лагера.Между другото имах желание и да видя как изглежда отвътре прословутата макара и останах наистина доста очарован от това ,което видях - личи си отвсякъде ,че е пипнато...
Риболовец,а не рибар съм аз!!