Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

С какво да си храня рибетата ???
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- новобранец
С какво да си храня рибетата ???
Здравейте колеги ........ нов съм в риболова и съм достатъчно неук ...... та да попитам с какво да храня едни рибета по това време на годината ........ Предисторията е следната.
Имаме едно местенце където тече каптажна вода .... изкопахме едно микро язовирче което е 50 на 70 метра с дълбочина започваща от 2,5м и в най-далбокото е около 5 метра .
Та в това язовирче пуснах няколко рибета ... я от реката я от язовира които е близо до нас и ненадейно се натъкнах на проблема а имено с какво да ги нахраня за зимата че мие жал да не умрат ....... притеснява ме факта че днес като се загледах видях мноооого малки рибета които са се завъдили и както бяха 20-30 рибенца сега са много целият бряг е пълен с мъничетата. С какво да ги храня че да не умрат зимата ???? мислех да хвърля царевица и жито по няколко човалчета че да изкарат зимата да не седят гладни ..... но не знам дали малките ще могат да се хранят а не искам да ги уморя от глад.
Мерси за отделеното време и дано ми дадете някои съвет ,че днес се стигна до там ориз да метна подварен само и само да има нещо вътре
)) не знам дали си хапват оризец но метнах каквото имах под ръка
) аааа и не знам дали темата ми е за тук ....ако не е да ме извиняват модераторите.
Имаме едно местенце където тече каптажна вода .... изкопахме едно микро язовирче което е 50 на 70 метра с дълбочина започваща от 2,5м и в най-далбокото е около 5 метра .
Та в това язовирче пуснах няколко рибета ... я от реката я от язовира които е близо до нас и ненадейно се натъкнах на проблема а имено с какво да ги нахраня за зимата че мие жал да не умрат ....... притеснява ме факта че днес като се загледах видях мноооого малки рибета които са се завъдили и както бяха 20-30 рибенца сега са много целият бряг е пълен с мъничетата. С какво да ги храня че да не умрат зимата ???? мислех да хвърля царевица и жито по няколко човалчета че да изкарат зимата да не седят гладни ..... но не знам дали малките ще могат да се хранят а не искам да ги уморя от глад.
Мерси за отделеното време и дано ми дадете някои съвет ,че днес се стигна до там ориз да метна подварен само и само да има нещо вътре

-
- новобранец
Re: С какво да си храня рибетата ???
Колега, аз също пусках подобна тема, но не получих отговор, затова направих като теб, каквото имах под ръка с това ги храних. Царевицата и житото мисля, че са добър вариант за по-големите рибоци, а за по-малките може да опиташ с храна за зайци (не зелено
). Един съсед гледа зайци, та взех някакви смески в един плик (не съм много сигурен какво точно са, понеже си нямам и понятие от гледане на зайци. Мисля, че беше ярма, но не съм сигурен...) и ги хвърлих в плитчините, та да видя, какво ще стане и малките рибета веднага се появиха. Според мен, важното е храната да е ситна. Царевицата смляна може също да пробваш. Дано съм помогнал...
П.с. Аз така мисля да изкарат зимата в моето водоемче

П.с. Аз така мисля да изкарат зимата в моето водоемче

Само най-големият студ може да ми попречи да риболовствам!
- antivik
- кандидат преподавател
То без проба изглежда няма да се мине
. Ако имаш достатъчно средства, купувай от готовите захранки в магазините и мятай/според вида рибета/. Ако не, намирай магазин за фуражи и смески, купувай кюспе, гранули и разни фураж, царевично брашно и маай във водата, все ще уцелиш на края какво папат гадинките
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- ще става разбирач
То на фона на цената на ориза по на сметка би ти било да ги храниш с бисквита- тая натуралната-"шампионската"
А пък и с тази структура би била идеална за всичките тези малки рибета ...Това за средствата не знам доколко е вярно,защото ти искаш да ги поддържаш живи ,а не да ги угояваш,така че сигурно няма да трябва кой знае какво количество
(щом по арендаторските водоеми хранят по 10 тона шаран с 300-400 кила на ден и така го угояват- сети се за твоите мъници(които ще държиш живи-демек същото пропорционално количество спрямо теглото им ,но 1-2 пъти в седмицата ) колко ще е нужно... )
Успех с начинанието! - И нещо последно: Убедил съм се ,че рибата стига да е гладна яде всичко,което може да и влезе в устата- кръв,черва,царевици,жита,кашкавали,суроватки,брашно- абе квото се сетиш (говорим за шарановите риби)
Между другото ако имаш от къде да вземеш бракувано брашно от някой хлебозавод е на сметка 40-50 ст/кг .

Успех с начинанието! - И нещо последно: Убедил съм се ,че рибата стига да е гладна яде всичко,което може да и влезе в устата- кръв,черва,царевици,жита,кашкавали,суроватки,брашно- абе квото се сетиш (говорим за шарановите риби)
Между другото ако имаш от къде да вземеш бракувано брашно от някой хлебозавод е на сметка 40-50 ст/кг .
Ако водоема е наистина с тези размери които описваш, няма нужда да ги храниш(освен ако не са специални екземпляри или са извън от естествената си среда). Ако водата не е супер прозрачна т.е. липса на планктон няма нужда да ги храниш, а и малките рибки независимо какъв "модел" са в първите си стадии се хранят предимно с планктон.
Ако нямаш намерение да развъждаш рибата изкуственно, няма нужда да я храниш. Популацията и ще се регулира по естествен път. Със царевица, и разни брашна и захранки можеш единственно да замърсиш водоема (гниене, бактерии и прочие). А хляба така или иначе е табу за водоемите (от майата се развъждат бактерии които се нуждаят от много кислород), лично съм наблюдавал как умират няколко водоемчета с подобен размер само защото хората хвърлят халб на живеещите там птици (патки и подобни). Така че хляба в колеми количества ( изключваме стръвта) няма нищо за търсене във водата, а повечето захранки съдържат хляб (отпадъци и т.н.).
Пусни естествени за средата видиве риба и ги остави да си се хранят и да регулират популацията си по естествен начин. Това е моя съвет.
Ако нямаш намерение да развъждаш рибата изкуственно, няма нужда да я храниш. Популацията и ще се регулира по естествен път. Със царевица, и разни брашна и захранки можеш единственно да замърсиш водоема (гниене, бактерии и прочие). А хляба така или иначе е табу за водоемите (от майата се развъждат бактерии които се нуждаят от много кислород), лично съм наблюдавал как умират няколко водоемчета с подобен размер само защото хората хвърлят халб на живеещите там птици (патки и подобни). Така че хляба в колеми количества ( изключваме стръвта) няма нищо за търсене във водата, а повечето захранки съдържат хляб (отпадъци и т.н.).
Пусни естествени за средата видиве риба и ги остави да си се хранят и да регулират популацията си по естествен начин. Това е моя съвет.
Имайки предвид че мястото е ново според мен наистина трябва сериозно да се погледне на нещата и маниците да получават редовно храна... Използвай времето докато още е така да се каже меко и копай червеи; торни и земни; бял също няма да им навреди... от магазините за фуражи им зимай смески; също така има гранули за риби които се продават; хляб; ситно смляна царевица... нека си се хранят редовно и не разчитай на това да си търсят храна сами защото може да осъмнеш без тях...
ако не е тайна какви и колко големи риби си пуснал че ми е интересно

За мен колегата е най-прав, нека нещата стават по правилата на естествения подбор.VGS написа:Ако водоема е наистина с тези размери които описваш, няма нужда да ги храниш(освен ако не са специални екземпляри или са извън от естествената си среда). Ако водата не е супер прозрачна т.е. липса на планктон няма нужда да ги храниш, а и малките рибки независимо какъв "модел" са в първите си стадии се хранят предимно с планктон.
Все пак в природата оцеляват съвсем малко от тези мъници, а ако не искаш да става "като в природата" скоро водоема ти ще се напълни с толкова риба, че ще трябва да копаеш още

Ако ще ги храниш храни по малко, така ще отсееш силните и качествени риби и ще имаш здрава популация от каквато и да е риба в твоя водоем.
-
- новобранец
Както посочих по горе съм новак в риболова и не моа да ги разпознавамcolorado написа:Имайки предвид че мястото е ново според мен наистина трябва сериозно да се погледне на нещата и маниците да получават редовно храна... Използвай времето докато още е така да се каже меко и копай червеи; торни и земни; бял също няма да им навреди... от магазините за фуражи им зимай смески; също така има гранули за риби които се продават; хляб; ситно смляна царевица... нека си се хранят редовно и не разчитай на това да си търсят храна сами защото може да осъмнеш без тях...

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
За през зимния период просто гледай да не стои дълго време скован от лед водоема!Трошене на леда или пробиване на дупки ще ти реши проблема!Щом е каптажна,значи е и проточна водата и не е фатално,но е препоръчително да спазваш горното!
За храната не се притеснявай!В предвид забавения метаболизъм през зимата и естествените хранителни запаси на водата рибите ще оцелеят и без допълнително подхранване!Напролет ще си ги доугоиш допълнително!
За храната не се притеснявай!В предвид забавения метаболизъм през зимата и естествените хранителни запаси на водата рибите ще оцелеят и без допълнително подхранване!Напролет ще си ги доугоиш допълнително!