Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Някои размисли относно връзката дъжина/тегло при щуките
Модератор: sapuna
Някои размисли относно връзката дъжина/тегло при щуките
В последно време във форума се появиха много подобни теми и мнения.
Много колеги се опитват да приравнят таблицата за сомовете на Милко Георгиев и за щуките.
Непрестанно се изтъкват сантиметри и се спори за теглото на уловените щуки на база дължината им. Тук разбира се не става дума за съзнателно увеличените от колегите размери на рибите, било за да се похвалят или искайки им се първата им щука да е по-голяма. Тези разлики между посоченото и действителното тегло са видими и всеки риболовец с малко опит в риболова на щука веднага ги забелязва.
Смятам че е трудно, да не кажа невъзможно да се определи теглото на щуката по размера. Изключение може да се прави само за риби от един водоем или (с много условности) за близки по условия на живот водоеми.
Речните щуки са по-издължени, тези от малките блата са по-къси, ако има добра хранителна база са дебели и заоблени, а ако такава липсва остават като чирузи.
Рибите на следващите снимки са почти еднакви на дължина, ако и да не ви се вярва.
Първите са от язовирче с масирано присъствие на щуки. Почти не е останал дребосък и петнистите гонят жабите по брега:

а тези тук са от малко блато с доста каракуда и слънчаци:

При почти еднакви размери едните тежат от 300 до 600 гр, а другите са по кило и половина, две
Много колеги се опитват да приравнят таблицата за сомовете на Милко Георгиев и за щуките.
Непрестанно се изтъкват сантиметри и се спори за теглото на уловените щуки на база дължината им. Тук разбира се не става дума за съзнателно увеличените от колегите размери на рибите, било за да се похвалят или искайки им се първата им щука да е по-голяма. Тези разлики между посоченото и действителното тегло са видими и всеки риболовец с малко опит в риболова на щука веднага ги забелязва.
Смятам че е трудно, да не кажа невъзможно да се определи теглото на щуката по размера. Изключение може да се прави само за риби от един водоем или (с много условности) за близки по условия на живот водоеми.
Речните щуки са по-издължени, тези от малките блата са по-къси, ако има добра хранителна база са дебели и заоблени, а ако такава липсва остават като чирузи.
Рибите на следващите снимки са почти еднакви на дължина, ако и да не ви се вярва.
Първите са от язовирче с масирано присъствие на щуки. Почти не е останал дребосък и петнистите гонят жабите по брега:

а тези тук са от малко блато с доста каракуда и слънчаци:

При почти еднакви размери едните тежат от 300 до 600 гр, а другите са по кило и половина, две
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Някои размисли относно връзката дъжина/тегло при щуките
Това е така,но не е закономерност.На Дунав и то в течение имам извадена не особено дълга(приблизително колкото 2-те на долната снимка),но за сметка на това широка и тумбеста щука с тегло малко под 3 кг.Кърцата написа:...Речните щуки са по-издължени, тези от малките блата са по-къси.
Снимки нямам.

Темата е интересна.Освен местообитанието,според мен е от значение и сезона през който е хваната Щуката през зимата жабите ги няма а и малките рибета са по рядко,нормално е това да повлияе на теглото но не и на дължината и.
Да наистина, размерите в теглото при почти една и съща дължина на щуката, зависят от храната във водоема и местообитанието. Аз съм имал подобен случай с кефала от Марица и кефала от затворени водоеми или други реки, но там разликата е 100/200гр.

-
- новобранец
Забелязах,че в р.Дунав има два типа щуки специално такива които предпочитат да се застоят в някой ръкав на реката или някое по закътано и необезпокоено място като студения канал на Видин.Напускат го когато ням рибки или храна в това място.И такива които атакуват блесната в бързите течения кадето очакваш расперите.Забелязъл съм,че в едни моменти щуките са неактивни и само ги гледаш как плуват по примамката и се връщат а в други излети буквално на ята под дебелата сянака на някои надвесено над водната повърхност дърво седят неподвижни като хипнотизирани сред лято и нямат интерес дори не се подрзват или да атакуват "Дражковича" с мъртва рибка колкото по бавно да го придърпваш пред устата или каквато и да било изкуствена примамка.А има дни в които нямаш време да погледнеш как се движи примамката във водата защото бива атакувана моментално.Един единствен път се стреснах когато бях влязъл във вода малко над коленете и щуката атакува примамката в краката ми явно е била около мен някаде не знам толкова бързо разхвърля водата пред мен че не успях да я засека беше толкова неочаквано.За сега съм крехък спинингист които желае да развие опитът си в тази сфера това са изклучителни животни които аз харесвам за мен спинингът е фаворитен риблов и бих казъл че си е една голяма наука.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
stich написа:Това е така,но не е закономерност.На Дунав и то в течение имам извадена не особено дълга(приблизително колкото 2-те на долната снимка),но за сметка на това широка и тумбеста щука с тегло малко под 3 кг.Кърцата написа:...Речните щуки са по-издължени, тези от малките блата са по-къси.
Снимки нямам.
и друга особенност речните са с по дълги човки а блатните с по къси и широки

-
- новобранец
Не можем да се нарадваме защото не търси специално голеите лежащи в дълбоките ями в р. Дунав при Силистра има случай в който голяма щука е скачала на клионк с рибка за сом !!!
Винаги хвърлям колкото се може по навътре използвам големи воблери газещи 1,5:1,7 м кадето слънцето го осветява чудесно и се вижда избирам най-крещясти цветове сменям куките с големи но еки които да се отворят ако воблера срещне камък или дънер или аратура или каквото и да било трудно препядствие така спасявам примамката.
Абе за голямата щика според мен подготовката е като за сом.Здрав прът с дебел връх 3,40 до 4 м. плетено влакно "Power-Pro" 0.36 мм. - 30 кг. избирам здрави вирбели и карабини работя с този тип:
http://www.nariba.org/index.php?route=p ... uct_id=811
слагам вече не метален а кевларен повод за сом. Кевлра е влакното от което се плетат борнираните желетки не изгаря не се протрива не може да бъде прогризано от нищо дори и от гризачи в къщи (мишки и плъхове).Обърнете внимание на руската школа които разбиват митовете за грубите монтажи и влакната че стряскали хищниците доказа ли са че ако една риба забележи фигурата ви се отказва от атака моментало.
Винаги хвърлям колкото се може по навътре използвам големи воблери газещи 1,5:1,7 м кадето слънцето го осветява чудесно и се вижда избирам най-крещясти цветове сменям куките с големи но еки които да се отворят ако воблера срещне камък или дънер или аратура или каквото и да било трудно препядствие така спасявам примамката.
Абе за голямата щика според мен подготовката е като за сом.Здрав прът с дебел връх 3,40 до 4 м. плетено влакно "Power-Pro" 0.36 мм. - 30 кг. избирам здрави вирбели и карабини работя с този тип:
http://www.nariba.org/index.php?route=p ... uct_id=811
слагам вече не метален а кевларен повод за сом. Кевлра е влакното от което се плетат борнираните желетки не изгаря не се протрива не може да бъде прогризано от нищо дори и от гризачи в къщи (мишки и плъхове).Обърнете внимание на руската школа които разбиват митовете за грубите монтажи и влакната че стряскали хищниците доказа ли са че ако една риба забележи фигурата ви се отказва от атака моментало.
-
- ще става разбирач
Ох... чак мие жал да го гледам това анорексичното...
А по темата е трудно да се изведе формула,но според мен масовите щуки са едни и същи... Рядко са тези "анорексици" или "дебелани"...
Нямам твърде голям опит в риболова на щука ,но смятам ,че при нормалните рибки е следното:
45 см -около 700 гр
55 см -около 1300гр
60 см-около 1600гр
65 см -около 1900-2000 гр
С по-големи рибоци рядко съм се срещал,а и това го вадя на база щуки от стари речни корита и язовири... На река щука не съм ловил...

А по темата е трудно да се изведе формула,но според мен масовите щуки са едни и същи... Рядко са тези "анорексици" или "дебелани"...
Нямам твърде голям опит в риболова на щука ,но смятам ,че при нормалните рибки е следното:
45 см -около 700 гр
55 см -около 1300гр
60 см-около 1600гр
65 см -около 1900-2000 гр
С по-големи рибоци рядко съм се срещал,а и това го вадя на база щуки от стари речни корита и язовири... На река щука не съм ловил...
-
- научил се да хвърля
Ето една таблица която според мен е доста точна и достоверна
http://www.dam.de/html/e_dam_fangstatistik.htm
45см щука/pike/= 900 x 0,7 = 630грама
http://www.dam.de/html/e_dam_fangstatistik.htm
45см щука/pike/= 900 x 0,7 = 630грама
-
- ще става разбирач
Абе нормалните са като в тая таблица +- 100 грама.. 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Тежестта зависи дали щуката е с празен корем или дали в него има половинкилограмова таранка, дали е била по голяма нужда или не, кантарът също не е без значение, защото нали знаете, че колко прави 2 Х 2 зависи дали купуваме или продаваме. 
Ако плащаме щуката, всячески ще гледаме да тежи по-малко.
Вие сега ме подпалихте и утре отивам да хвана няколко, които най-прилежно ще замеря.

Ако плащаме щуката, всячески ще гледаме да тежи по-малко.

Вие сега ме подпалихте и утре отивам да хвана няколко, които най-прилежно ще замеря.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Моята я мерих на кантара в супера под нас,та може и затова да е излязла толкова тежка. 

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз много се радва че се пише за щуката , една красива зловеща риба.
Никога не съм хващал коносовидна щука, всички са мили като стрели и винаги съм се чудел защо на разни места са такива, заради затворените водоеми и рикете ли....????
Никога не съм хващал коносовидна щука, всички са мили като стрели и винаги съм се чудел защо на разни места са такива, заради затворените водоеми и рикете ли....????
-
- новобранец
Точно това е причината кат се застоят трупат а не изразходват..
Според мен има огромно значение и през кое време на годината е хваната.
И ако ще й мерите теглото - веднага след като сте я хванали. Иначе олекват с поне 10%, а може и повече.
OOPS - ся скивах, че повтарям колега, за което се извинявам.
И ако ще й мерите теглото - веднага след като сте я хванали. Иначе олекват с поне 10%, а може и повече.
OOPS - ся скивах, че повтарям колега, за което се извинявам.