Четири годишна?

Модератор: sapuna

Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Четири годишна?

Мнение от refab »

Вчера улових в див водоем, снимах и след това пуснах ето тази, мисля - половин(?) метрова щука:

Изображение

Предполагам, че е на четири години!?... Ако е женска, това означава, че е навлязла в най-добрата възраст за размножаване. След като имам фотоапарат за да снимам подобна риба, и след като вече съм опитвал (ял) щука, и уловена от мен, и купена от магазин, не виждам защо трябва да "ликвидирам" такъв хубав екземпляр, при наличното в България обезрибяване!?

Ето още снимки:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А това е една малка щука - 35 см, също върната, естествено, обратно във водата:

Изображение

Забележка - снимките (не съвсем ясните са правени сутрин - скоро след разсъмване!) и щуките са от различни места.
Последно промяна от refab на Съб Ное 05, 2011 5:25 pm, променено общо 1 път.
etiketa
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Четири годишна?

Мнение от etiketa »

Аз залагам на три годишна :D .Поздравления ,в крайна сметка ти си изпитал
цялото удоволствие от риболова.Аз една такава я снимах ,хвалих и накрая
когато я изядох ми стана тъпо.Много гладен ли съм бил,не ама............ само като
си помислиш ,че може да стане и десет годишна.За тези които ще ядосам ще кажа
,че говоря спициално за конкретната риба,иначе какво лошо има човек да си наскубе
кустури да ги изпържи и бира и приятели и т.н.
Ако рибите бяха жени щях да ги ухажвам всеки
ден,ако жените бяха риби нямаше да се
занимавам с глупости а щях постояно да съм за риба.
dimi6o
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dimi6o »

Евала,аз са права една акция по "облагородяване на кръвта" в едни водоемчета където щуката ми се вижда изродена с малки глави и многоооооо дебели .Та........хващам на други водоеми щуки и оп в БИДОНЯ помпата за гуми и тетака до местообитанието на тлъстаците,само незнам кога ще станат плодовити(пускал съм все 25-30 сантиметрови,май май след 3-4 години,а.....дребна риба има в изобилие.
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

etiketa написа:Аз залагам на три годишна........................
Е, тогава - на 3 години и поне още 7 - 8 месеца!?.. Ако растат толкова бързо е много добре!... Боя се, обаче, че бъркаш!?...... Нали разбра, че долната щука е друга - значително по-малка! :)
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

dimi6o написа:................... незнам кога ще станат плодовити(пускал съм все 25-30 сантиметрови,май май след 3-4 години,а.....дребна риба има в изобилие.
20 - 25 см са едногодишни!... Това означава, че след още две години може би ще почнат да се размножават - зависи и от условията!?... Впрочем, доколкото знам, женските стигат до полова зрялост по-късно от мъжките...
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

Ако щуката е около 50-те см. би трябвало да е съответно около 5 годишна, а ако е мъжка може и на 6 години да е. (при тези дължини вече мъжките и женските се различават)
Това съм го гледал по разни таблици по книгите, където дават съотношение години спрямо сантиметри и години спрямо тегло. Разбира се има много условности зависи къде живее рибата дали е затворен водоем или река, дали има добар хранителна база и т.н.

Но със сигурност въпросната е над 4 годишна.
Поздравления, че си я пуснал нека се "щучи" през марат да има какво да ни радва после :wink:
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Респект пич, за постъпката :prayer: Иначе водоемчетата са страхотни.Жалко,че в нашият край не останаха такива :(
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Виждал съм 2 годишна щука 50 тина см и 1 килограм... Това за 2 календарни години-от личинка до 1 кило риба за 2 години... Всичко зависи от храната в съответния водоем... Както може да е на 2 години така може ида е на 5-6 ... Средно е да е 3 годишна а тая дължина(Имам в предвид 2 пълни години + месеците от март до сега(ноември) )
:)
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Много добър екземпляр, супер излет си направил. Относно това дали хваната риба отговаряща на размерите упоменати в закона трябва да се пусне или задържи е избор на всеки риболовец.
Моето мнение е, че щуката без значение от размера и, трябва да се лови само за спорта, първо- защото мерната популация е почти унищожена и второ- има жълтеникаво, сухо и блудкаво на вкус месо без особени кулинални качества.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”