Питане за въдица

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Спиро
новобранец
новобранец

Питане за въдица

Мнение от Спиро »

Здравейте уважаеми колеги, от известно време следя форума и научавам по нещо ново всеки път. Имам обаче едно терзание, което се надявам да успеете да успокоите. От известно време ходя по река Места за черна мряна или кефал (каквото удари) и използвам една техника за монтаж, която тук там се нарича "полутежко" Изображение
Въпроса ми е каква гега да си взема боло или спининг, защото в момента съм с някаква стара японска пръчка на 3,60, която освен че ми е късичка ми е и тежичка. Спрял съм се на New Hunter 500, като лекичко се триумя дали да не е 600, но не съм сигурен дали този вид пръчки (болонезето) ще ми върши работа.
Благодаря Ви предварително!
От студ умри на риба отиди!!!
NITro`bE
фен клуб-скобар

Re: Питане за въдица

Мнение от NITro`bE »

Здравей колега , според мен едно болонезе 5 метра ще ти върши чудна работа

6 метра вече е доста по тежичко и според мен ще ти е дълго
  • Изображение
TT България 2011
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Според мен пък изобщо не е за боло!По бих се съгласил за някой телекарпов прът с акция 30-50 примерно!
За дължината - чак се учудвам,че ти е малко 3,60?!?!
Аз лично бих си взел фидер! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Petar Nedev
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Petar Nedev »

и аз съм за фидера. по същия начин и аз ловя мряната по реките, изпъваш линията и се кефиш на ударите :wink:
NITro`bE
фен клуб-скобар

Мнение от NITro`bE »

аз пък цяло лято си ловя по река Вит със болонезе и ми е перфектно :) монтажа ми е същия като на колегата само че използвам 4-5 грамова оливетка и имам доста добри резултати !
  • Изображение
TT България 2011
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Един лайт фидер...с дължина 3,90 е перфектно решение...избор колкото щеш
болото е за съвсем друг вид риболов...не става за ''леко дъно''...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
NITro`bE
фен клуб-скобар

Мнение от NITro`bE »

tamihal написа:Един лайт фидер...с дължина 3,90 е перфектно решение...избор колкото щеш
болото е за съвсем друг вид риболов...не става за ''леко дъно''...
Е аз го използвам и според мен става и е много по голямо удоволствието да вадиш риба със 200 грамова пръчка отколкото със един фидер тежащ 300..
  • Изображение
TT България 2011
Аватар
Спиро
новобранец
новобранец

Мнение от Спиро »

С тея фидери ме разбихте. :shock: Дайте някакви предложения за лайт или ултралайт фидер, нещо с максимална акция до към 60g, на сносни (ниски) цени. Аз все пак ще метна едно боло на 500, но ако успеете да ме убедите ще вкарам и един фидер да видя, какво толкова му харесвате :o
А и да попитам какъв фидер да гледам коленен или телефидер? Какви са плюсовете и минусите на двете геги?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

До скоро /само за по 40лв/ продавах тези двата:
- следващите 8 снимки - http://sapuna.snimka.bg/fishing/fl.447121.23914384
- следващите 4 снимки - http://sapuna.snimka.bg/fishing/fl.447121.24830786

Аз съм с втория и ... това е моята пръчка за "леко дънце" на река!Връхчета 8-120гр!
Не налагам мнение,а говоря от опит!Имам си и болонезки и мачове и пикери ... тцъ!!! ;)
Поздрави и успех в избора!

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Първо трябва да уточним какво означава леко дъно...колегата Нитро, говори за оливетки 4-5 грама, което според мен не е леко дъно...а стандартни тежести за по-големите ни реки, за метод на изтичане и такива тежести естествено не са проблем за болонезата, а удоволствието е факт... но аз разбирам леко дъно с тежести от порядъка на 30-40 гр....като тогава наистина на помощ ще дойде фидера...например един АDVENTURE или BIG BUL...ако все още може да се вземе от някъде.
Дву или три коленен пръчка определено...винаги коленните пръчки са за предпочитане...лично мнение. :drinkers:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Спиро
новобранец
новобранец

Мнение от Спиро »

Да уточня че и аз не мисля да слагам по-големи тежести от 10 грама. Колега sapuna дали не ти е останала една такава пръчица, като твоята, или дали се очаква скоро да имаш пак, като нея за да си поръчам?
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Драги Спиро,метода,който си посочил е от най-разпространените за риболов на мряна и кефал на реки с някакво течение.Докато ми беше интересен този риболов,го практикувах с една телескопична пръчка "Телесик спин" с работна дължина 3 метра,за 28 лева,като само ми смениха върховата секция с едно жило с тест 5-15 грама.Каква макара ще ползваш,няма никакво значение-дистанциите не са големи,възможните риби-също.Действай и не се притеснявай,а когато решиш да практикуваш друг вид риболов,тогава би било уместно да обсъждаме фидери и болонези.
Аватар
Спиро
новобранец
новобранец

Мнение от Спиро »

Еее сега жената трябва да ми купува пак пуловер за рожденият ден, а таман я бях навил за нова въдичка :(
Все пак аз ще гръмна с едно боло на 5 метра, а ако случайно нещо ме осени друго ще си взема и фидер. Все пак още съм начинаещ рибар и от сега на татък ще се оборудвам според риболова.
Благодаря Ви за отделеното време и споделените мнения, бяхте ми от голяма полза!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”