Риболовът през 2011 - проблеми и разсъждения

Тук можете да споделяте къде и каква риба кълве в момента.

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Риболовът през 2011 - проблеми и разсъждения

Мнение от jagger1 »

Здравейте колеги от всички региони на БГ.
Позволявам си да пусна тазитема, защото нещо става през 2011 г. с риболовът в БГ. Има и изключения, но те са повечето като картина на стената сред голи стени. Следих доста теми през периода м. юни до този момент (м.ноември) през тази година и ми прави впечатление, че за доста водоеми в Софийско, а и за доста водоеми в останалите региони (без платените), рибата проявява изключително слаба активност. Много от нас завършиха през този сезон (особено през м. октомври и м. ноември) своите излети с пълно КАПО. Това личи от много постове в отделните теми. Лично за мен, от около 30 излета през сезона (твърде малко през тази година :( ), мога да се похваля само с два или три излета, които не ме направиха пълно КАПО. Вярно, че повечето от излетите ми са на един и същи водоем (около 80%), но за водоема съм сигурен, че в него има рибите, които търсих. Просто, рибите не бяха активни през този сезон и трудно се лъжеха. Изпробвах всякакви методи на риболов: тролинг, на плувка, на дъно, спининг от лодка, спининг от брега, мухарка, булдо, съчетано "плуване" на различни видове примамки - естествени и изкуствени ..... Не иска пустата му риба (с малки изключения и само в определени дни) и не иска. Като чета постовете на колегите през същите периоди - същите мъки.
Какво става тази година? Хайде малко да обменим инфо и да анализираме и КАПО-то, и успехите - по периоди и ако може и по конкретни условия на риболовните излети. Вярвам, че темата ще бъде полезна за всички: и за начинаещи, и за напреднали, и за майсторите. Нека да сведем спамовете до минимум (то без майтап и закачки не може да мине :lol: ), ама нека да анализираме с общи усилия какво става. Мисля, че наистина тази година (поне за мен) нещо не е наред с активността на рибата. Аз практикувам риболов от 50 години. Такова чудо не ми се е случвало за цял един сезон! Благодаря на всички, които биха споделили искрено мнението си. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Риболовът през 2011 - проблеми и разсъждения

Мнение от vladimir1974 »

Колега хубава тема,но няма ли много да се размие прекалено обща е.Като цяло в БГ тази година има маловодие и липса на дъждове и според мен това е причина за слаба активност,макар че лично аз след забраната имах дни с голям успех на река и съответно август-октомври мн.по-слабо.На затворените водоеми е по-статично и постоянно...
kasmet
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Аз пък тая година ,особено лятото останах доволен... От над 10 излета на Жребчево , нямам такъв без поне 1-2 шаранета от порядъка на 800 гр.-1.500кг. + още поне 3-4 килца други рибоци- като платики,перки,каракуди,морунажи и каквото изобщо му е на кеф да яде :lol: Това с директния седмак и фидерчето.Но от друга страна риболова на хищници ми е много слаб-За тея 10 излета винаги съм отделял време да въртя на силикони,воблери,блесни-абе квото се сетите от брега и имах само 2 щуки по 1.300кг и то в началото на сезона (Юни месец).От към хищници е крайно разочароващо тая година...А като прибавя и факта ,че вече имам 4-5 ходения с бащата по корекции и тем подобни "щукарски" гьолове през последните 2 месеца, като в 3 от тях сме пълно капо,а другите 2 една щука 1.600 и съответно една 2 кила като все на тапа.А всеки излет оставям бащата да си чака щуките , а аз с спининга обикалям минимум 2-3 часа...И тук таме се хваща някое щукле по 30-35 санта,което не броя за риба... Но уви май само те останаха...
П.П. Е вчера обиколих 3 км по корекциите на Сашево като половин ден мятах блесни и хванах само едно рибе няма и 2 пъти по-дълго от белсната :lol: едно щукле сиг 15 см :lol:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Аз забелязах, че през този сезон (от юни до ноември), за един определен водоем, който наблюдавам от 40 години, рибата тази година не мръдна от дълбочините (с много малки изключения). Или, ако трябва да съм по-точен, държеше се (и продължава да се държи - до преди две седмици, последни наблюдения) през цялото време в дълбочините между 5 и 12 метра (при макс. дълбочина във водоема 12 метра за тази година). Дистанцията (масовата за повечето риби) от брега е над 70-100 метра (пак в дълбочините). В крайбрежната ивица се засичаха само в определени участъци определени видове риби (предимно миролюбиви), и пак на места, в които преобладаваха дълбочините близо до брега. Наблюденията ми са от редовни излети, включително и с използването на сонар, с обхождане на цялата крайбрежна зона, както и на дълбоките зони през целия сезон - за конкретния водоем. Риба има - активност - не. Особено на хищниците.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
indzaghi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от indzaghi »

А и браконерските набези с мрежи и други уреди си оказват влияние върху активността на рибата.
jamess883
новобранец
новобранец

Мнение от jamess883 »

здравейте и от мен.Като за новобранец мога да изкажа моето мнение относно невървежа тази година.От началото на годината ходя за риба и ми направи впечатление ,че по реки ,по езера,водоеми и т.н.е пълно със риба,НО!!! бракониерите са повече,и за това си мисля че рибата е толкова наплашена,че и на устата да и дадеш стръвта тя се обръща и"ЧАО".Относно това да се обаждаме на ИАРА,файда няма,за това според мен решението е само едно(както за всичко в нашето мило отечество),а именно, да поемем нещата в нашите ръце и да изкореним бракониерството в БГ със всички средства,благодаря предварително на всички които мислят като мен.
Gad975
фен клуб-скобар

Мнение от Gad975 »

Здравейте пичове, това ми е първи пост във форума и се надявам да ви бъда полезен с каквото мога, както и вие на мен :mrgreen: Сега по темата, напълно съм съгласен с колегата от предния коментар, че бракониерите избиха доста риба, тройкаджиите, парашутистите, токаджиите трябва да бъдат наказвани със солидна глоба и трето провинение директно затвор. Обаче проблема е в абсолютното нехайство на държавата, за това е хубаво понякога да вземеме нещата в свои ръце, преди месец някъде плясках един боклук с парашут на яменския мост малко под Невестино. За тая година съм решил, че видя ли тройкаджия ще се учиме да плуваме :axe: Тея хора от друго не разбират......
Рибата винаги е на другия бряг
Аватар
boogaard
новобранец
новобранец

Мнение от boogaard »

Основният проблем за некълването на рибата,според мен, са електронните въдици.Куцо,кьораво и сакато лови риба с ток.Този факт унищожи водоемите в милата ни Родина.Това извращение унищожава нервната система на рибата,тя търси места,където се чувства безопасно и за това не се храни нормално,не може и да се размножава нормално.ИАРА не иска да реши този проблем.Топката е в нас,трябва да се направи нещо спешно,иначе ще ходим само на излети сред природата.
Gad975
фен клуб-скобар

Мнение от Gad975 »

boogaard написа: Топката е в нас,трябва да се направи нещо спешно,иначе ще ходим само на излети сред природата.
Аз все по-често се замислям за Господари на ефира, за съжаление българските институции реагират само след медиен натиск и мишките, които не разрешават абсолютно умишлено проблемите с обезрибяването, са силни когато са на тъмно. Ако се изкарат на светло нещата, белким свършат някаква работа най-после. Все пак си плащаме данъците в тая шибана страна (заплатите им), плащаме си рибарскя билет и т.н....., защо мама му стара да не си потърсим правата, като хора от европейска държава........
Рибата винаги е на другия бряг
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

писал съм на господарите 20 пъти но никакъв отговор от тяхна старна..такъв материал мога да им доставя че ще гледат като гръмнати...много токаджий има при нас....само да доидат и ще стане мазало от репортажи..ама не идват...сигурно не и пука за рибата...
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Всичко, което казвате колеги е вярно. Но на мен ми се искаше в тази тема да поговорим малко повече за неактивността на рибата, изключвайки бракониерството. За неактивността, като други фактори - горещини, атмосфера, маловодие, и всичко друго, което някой е установил. Не им се яде на тези риби. Изпокрили са се. Групират ли се, разгрупират ли се, що ли - цяла година. Изключително слаба активност ( с малки изключения).
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

И аз приемам тезата да се дистанцираме от бракониерите, особено за язовири с остатъци от потопени дървета и храсти и обрасли с много водна растителност, там само ел.ток би имал някаква ефективност за тях.
По-скоро тази година се случи това, което е констатирал колегата jagger1 - риба има, но е или далече от брега или не се храни.
jagger1 написа:...Дистанцията (масовата за повечето риби) от брега е над 70-100 метра ... Риба има - активност - не. Особено на хищниците.
Още през ранна пролет на яз.Огняново един колега слезе от лодката си и дойде при мен да разменим някоя дума. От него разбрах, че на сонара вижда много риба, а нито той, нито аз имахме дори и по една рибка.
Лошото бе, че масовите риби като каракуда, бабушка, уклей и костур бяха рядък гост на въдиците ми, само една баластриера до София даде 4-5 сполучливи излета тази година и то само в един малък участък.
И аз бях учуден, че на водоеми, където през годините съм ловил прилични количества риба, сега едва успявах да хвана 1 -1.5 дребна риба и то не винаги.
От многото излети за хищни риби имам десетина бели риби, малко костур и нито една щука, което не ми се е случвало от 2001 година !!!
Като информация - предпочитам риболова на плувка /т.е. близо до брега/, на дъно ловя само хищници.
ivan1983
новобранец
новобранец

Мнение от ivan1983 »

Здравейте, Колеги
Изчетох доста мнение по тази тема, но не видях никъде (извинявам се ако съм пропуснал) да се споменава за влиянието на атмосферните условия.Както знаем рибите са много чувствителни към промените на времето.Да се върнем към лятото. Не беше обичайното за климата на нашата страна.Жегите (силно казано жеги) бяха през месец Август.Септ. и октомври не бяха типични есенни месеци.Искам да кажа, че това цялостно изменение на сезоните според мен силно оказва влияние на активността на рибите.Лятото не бе изобщо дъждовно, водата бедна на кислород, рибата не е активна.Окт. ноем. високи за сезона температури, рясък спад на температурата и отново стрес за активността на рибата. Така че моето мнение е че тези атмосферни промени, си оказват доста влияние върху риболова.Да се надяваме, че идната година нещата ще бъдат малко по-нормални.Това е от мен НА СЛУКА, Колеги.
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

Аз от тоя сезон не мога да се оплача с изключение на последните ми път преди дни .. през юли и август сам бил по 3-4 пъти седмично на струма и никога капо даже сам доволен от представянето на мряната и скобара .... но сега когато дойде истинското време за скобари няма вода в реката и рибата се скри .. е някои може и да си ги ловят и сега но аз лично не мога да се похваля с това но като цяло беше ок
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Все нещо не беше както трябва-или прекалена мътилка,или промени в нивото,или силен вятър,или някакво мръснишко мандахерцане на атмосферното налягане,канска жега или настъпването на внезапно застудяване,то не бяха и земетресения,и напаст от корморани.Имах,разбира се и не лоши риболови,но повечето бяха съпътствани с някакви такива отрицателни гъдели.Добре,че си обичам планината,та като не кълве,си намирам много бързо други занимания сред красотите наоколо,та даже и обикновен кардио-туризъм.
Публикувай отговор

Обратно към “Къде и какво кълве в момента.”