ПОМОЩ ЗА БОЛОНЕЗЕ

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

nikolai68
новобранец
новобранец

ПОМОЩ ЗА БОЛОНЕЗЕ

Мнение от nikolai68 »

Помоооооощ, колеги!
Преди две седмици водих детето за риба на р. Камчия и … много се ЗАПАЛИХ по този риболов. Гледах с влажни очи (от студа, де) как народът е разпънал едни дъъъъълги болонези и се кефи на дребосъка, който вървеше на принципа „гол след гол“. Нашия резултат беше 3 куки и две плувки на път за Черно море. В моето семейство риба почти не се яде, НООООО удоволствието от ловенето го нема нийде. Та …
Мерак имам за скоростно сдобиване с болонезе. Предпочитанията ми са за 6 м., до към 300 гр. И най-важното – около 100 лв. Ще я ползвам предимно за дребна риба, но ако удари нещо по-едро не мисля да го отказвам.
Две седмици вече нон-стоп търся, чета, гледам, сравнявам …, абе направо съм се вдетенил.
Спрял съм се на тези две позиции :
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3996
http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... ubgroup=57
Моля ви за скоростни съвети, че да не взема да се набутам с нещо, а и бързам заради парите, защото - а съм се замислил, а съм ги наместил на друго място.
ЕЙ, ТОВА РИБОЛОВА Е ПО-ЗЛЕ ОТ НАРКОМАНИЯТА!!!
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Re: ПОМОЩ ЗА БОЛОНЕЗЕ

Мнение от shefa »

Здравей, ще се опитам да ти дам някои насоки.
При болонезите е важно да имат по-голяма транспортна дължина - 1,38(39) - 1,46м. Има и по-голяма. Това е предпоставка за добър строй на болонезата. Като второ може да се изтъкне по-малкия диаметър в основата за да не уморява китката на риболовеца от многочасов риболов. И като трето последно, но не и по важност - да има добър сервиз за резервни части, защото всичко се случва. Това са мои съображения, според които аз бих се ръководил при избор на една болонеза и не ангажирам никой с моето мнение. Като четвърто съображение, че се сетих, може да се посочи цената а болонезата, но там вече всеки си преценява.
Първата болонеза я държах в ръка в неделя, но на 5 метра. Лично мен не можа да ме впечатли с кой знае какво, но за тази цена не може да се очаква нещо невероятно. По-скоро бих класифицирал тази въдичка към телемачовете, отколкото към болонезите, но не знам защо се води болонеза. На 5 метра е малко мекичка и за да не кажа лигавичка, ще кажа гъвкава. :oops: Считам, че на 6 метра ще е още по-лигава. Това го отдавам на малката транспортна дължина. И пак казвам - това е по-скоро телемач, а не болонеза. Като дизайн е много добра, отлично направена с някои леки изключения, които ми направиха леко впечатление, но да не издребняваме - все пак е 65лв. на 5 метра.

Втората болонеза не съм я държал в ръка, но тук ще изтъкна малката транспортна дължина, която може би ще окаже влияние на строя. НО във форума има един колега, който спуква рибите(скобари и мрени) точно с такъв модел болонеза - понякога и задвъдичното устройство е от огромно значение :oops: Дано да се включи в темата с лично мнение за болонезата. Ако искаш виж този линк как се е справил колегата в един негов риболов с въпросната болонеза:

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=55689

Може да го попиташ на ЛС за неговото мнение - ще ти е от голяма полза.

Друга болонеза, която доста се използва от риболовците е тази:
http://www.riboco.com/index.php?mod=product&show=106

Евтина, мека, не много тежка болонеза - все пак за тази цена не може да се очаква много, а и транспортната дължина е малка. В понеделник съм я държал в ръка - ако съм притиснат финансово, но искам да риболовствам с болонезе(да презентирам по-добре стръвта) бих я взел.

Друга болонеза, която в този ценови клас е много добра, а и колегите от форумите ми казаха, че има отличен сервиз при злополука(дано не се налага на никой) е тази:

http://shop.fishbg.org/index.php?main_p ... ts_id=2838

В понеделник я държах в ръка. Много добрата транспортна дължина показа и много добър строй, да не кажа отличен. Лека и добре балансирана болонеза - за тези пари е отличен избор!!! Една лека забележка от мен - да беше с малкоооо по-мъничък диаметър в основата, щеше да е страхотно, НО и така е много добра.
Аз лично бих ти препоръчал от гореизброените, включително и от теб направените предложения, последната - Фокус Гелато или Джелато - както и да се чете. Само да вметна, че този модел болонезе на 5 метра е нещо невероятно - заспива в ръката!

Дано не съм те объркал повече :oops: Успех в избора и дано имаш възможност лично да подържиш всяка болонеза преди да направиш покупката. :oops:

Успех!
nikolai68
новобранец
новобранец

Мнение от nikolai68 »

Благодаря много!
Напротив, никой не може да ме обърка повече от мен самия! :D :rolleyes: :D
Ценя мнението на хора, които имат практически опит в нещо, където съм подкован само теоретично. Още повече - не става въпрос за кило сирене...
Ако тенденцията клони към Focus Gelato да отивам и да я купувам още сега. Тези поне ги има в Шумен. Където са 100, там са и 130 лв. Пък може и отстъпка да ми направят ...
Ама някак си съм предубеден към българските марки ... Не знам защо, АМА ...
Относно съветите - ценни и практични са. Много благодаря!
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Много точно го е казал ''шефа'' и добре те е насочил към Джелатото, клатил съм я и ми хареса, скоро и аз ще я заприходя за тестове ! :D
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Ето и едно предложение и от мен колега което също има добри параметри за цената си http://fishing-market.com/shop/product/ ... -00-m.html
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

И аз съм за Фокус Гелато. Ако не държиш да е нова може да разгледаш и втора употреба. Мисля, че за 130 лв. ще си купиш доста по-добра болонеза. Успех.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

http://www.store-mania.com/%D0%A2%D0%95 ... -POLE-6-0M
Грешка, това е директния, а болото е същия модел:
http://www.bulit2000.com/?type=1&cat=4

Убеден съм, че това е най-доброто, като съотношение цена/качество към момента. Заслужава си всяка стотинка
Последно промяна от naskobo на Сря Ное 30, 2011 1:22 pm, променено общо 1 път.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
murphymet74
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от murphymet74 »

naskobo написа:http://www.store-mania.com/%D0%A2%D0%95 ... -POLE-6-0M

Убеден съм, че това е най-доброто, като съотношение цена/качество към момента. Заслужава си всяка стотинка
Колега объркал си се нещо :D Човека пита за болонеза не за директен. Аз също препоръчвам Джалето на Фокус. :drinkers:
nikolai68
новобранец
новобранец

Мнение от nikolai68 »

Благодаря, колеги!
Ценя мненията и съветите ви.
Ако обобщя мненията до тук, става ясно, че идеята ми за Тубертини не е много подходяща. Давате хубави отзиви за Focus Gelato. Зарязвам си работата и отивам до магазина, за да проверя дали има такава налична, пробвам я и ако ми хареса ...
Както се казва "желязото се кове докато е топло..." А аз направо изгарям в момента.
Дано да я има ..
formax-power core bolo 6 много ми хареса, но 2х100 с горница за момента не ми е възможно.
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shefa »

PikeM написа:Ето и едно предложение и от мен колега което също има добри параметри за цената си http://fishing-market.com/shop/product/ ... -00-m.html

Преди половин час държах същото болонезе, но на 5 метра - много добро впечатление ми направи. Стегнато, леко и с малък диаметър в основата. Останах доволен от видяното.
НО все пак да не забравяме, че говорим за болонезета до 100-130 лева. Ако някой иска нещо невероятно, да се качи с няколко стъпала в ценовия клас :wink:
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

:D Значи колега и аз от година две ползвам тази болонеза http://www.riboco.com/index.php?mod=product&show=106 която е на 4 метра тъйкато ловя на две малки реки Факийска и Грудовска и съм мнооо доволен. С нея вадя както белювички така и каракуди .Лека е и мноо чуствителна по едрите риби търябва да ги вадиш с кеп.Значи има и много по добри от нея но всичко зависи от финансите ти за тези пари пръчката си е мнооо добра.Успех с избора и наслука на всички :D :D :drinkers: :drinkers:
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Аватар
Garbolino
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Garbolino »

Ето още едно добро бюджетно предложение:
ForMax Legacy Bolo 6.00
Аватар
murphymet74
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от murphymet74 »

Garbolino написа:Ето още едно добро бюджетно предложение:
ForMax Legacy Bolo 6.00
Тази НЕДЕЙ си взема!!! Имах я на 6 метра и още на втория риболов при съвсем нормално замятане на линията 3 то коляно се отдели и тръгна да я гони. Останах с отворена уста и укокорен поглед. То бива китаец ама..
От тогава тази марка ми е просто "любимата" за риболовни пръчки.
Аватар
Garbolino
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Garbolino »

murphymet74 написа:на втория риболов при съвсем нормално замятане на линията 3 то коляно се отдели и тръгна да я гони. Останах с отворена уста и укокорен поглед.
Яко :)
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

От тук усещам,че с нашите /ебаси неукротени емоциални мнения/колегата ще кокори очаги кат ударен от ток.Тъй като съм изсърбал цялата префтасала говняна супа,пиша най-добронамерено : Драги колега,ние не знаем местата, на които ще ловиш с боло.Нито знаем как се отнасяш към пръчката-аз например,съм си мърляч,замахвам кат на времето в каратето,пука ми на кесията дали има клони,скали,дънери или тела с глави на колеги наоколо.Все ми е тая коя и колко голяма риба ще ми клъвне-имам психологическата готовност да се боря с 12 см уклей или 0,8 кг морунаж или 1,3 кг скобар,кефал ,че и сом се случвало.Преценявай си терена,уменията,и още десетина социално-икономически и топографски фактора и вземи си купи едно боло на 5 и още едно на 6 метра -за чисти брегове и по-широчки участъци от реките с по-дълги зони за т.нар."изтичане".Ако трябва,вземи заем от приятел,пръчките се изплащат в друго измерение,но ако не го усещаш,просто недей ходи за риба.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”