Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Питане за лодка и двигател
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Питане за лодка и двигател
Здравейте колеги. Нов съм, в същност до момента не съм имал лодка, но имам голям мерак за една с бензинов двигател. Моля за съвет, тъй като нямам място за съхранение в надуто състояние - трябва всеки път да я надувам и спадам. Освен това си мисля за малка 2,50-3,00 м лодка която да мога сам да обслужвам, да не е много тежка, и двигател 5-6 коня 4т. Моля дайте ми препоръки какво да избера. Аз си мислех за Honda 2,5m, но за двигател се чудя. Предварително Благодаря.
ПС: Доста прочетох по форума, но не можах да си отговоря на въпросите.
ПС: Доста прочетох по форума, но не можах да си отговоря на въпросите.
Новак съм, ама така ме сърбят такъмите че....
Re: Питане за лодка и двигател
И рибар съм и ловец съм:):):) От тая риба не мое да си платим парното:):):):)
След като ще я спадаш и надуваш,лодката трябва да бъде с реечно дъно.Селва имат такъв модел 2,60 с тегло само 24кг.и мотор до 6к.с. Дървените и алуминиевите дъна не са за постоянно разглобяване.Колкото до мотор,за тази лодка мисля,че 5 коня са достатъчни,най-добре japan
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Наистина с реечно (решетъчно)дъно е най-добре,2,70м
,двигатела 4 к.с е малко тежък 25 кг и зор се носи и слага в колата
.Земах си МЕРКЮРИ 3,5 К.С 17,кг И е перфектна комбинация
,двигатела 4 к.с е малко тежък 25 кг и зор се носи и слага в колата
.Земах си МЕРКЮРИ 3,5 К.С 17,кг И е перфектна комбинация
Аз там съм пораснал...
- tihomir123
- новобранец
Къде ще я използваш колега по Дунав ли по язовири ли?Ако е за по дунав мои съвет вземи си пластмасова и един по мощен мотор на по лодката разбира се,гумена за дунав ти не трябва има много миди клечки е се пука много по лесно за язовир си вземи гумена за да ти е удобна за транспорт може да не я спадаш вози си я на колата отгоре и малък мотор по възможновт 4 тактов ,че е по безшумен става и за спининг риболов тролинг и.т.н.
-
- ще става разбирач
Колегата гледaм е споменал, че няма къде да съхранява твърда лодка ...
В този случай може да погледне за ндуваема лодка, но не с решетъчно дъно, а с надуваемо дъно (под). То е много лекичко сгъва се като одеалце и т.н. Самата лодка с него е доста по-лека и удобна за боравене. Такива с надуваемо дъно (под) има на ZANDER ...
Относно размера по-добре колега си вземи малко по-голяма 3 - 3,3 м поне, като я пуснеш на вода ще разбереш защо
Като я сгънеш няма да намериш голяма разлика с 270 та например.
Успех с избора и покупката!
В този случай може да погледне за ндуваема лодка, но не с решетъчно дъно, а с надуваемо дъно (под). То е много лекичко сгъва се като одеалце и т.н. Самата лодка с него е доста по-лека и удобна за боравене. Такива с надуваемо дъно (под) има на ZANDER ...
Относно размера по-добре колега си вземи малко по-голяма 3 - 3,3 м поне, като я пуснеш на вода ще разбереш защо

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Аз там съм пораснал...
Благодаря на колегата. Да, видях темата, ама малко закъснях, иначе - да, подобен модел лодка търся.
Благодаря за съвета. Аз малко се притеснявам от факта че всеки път ще я сгъвам - да не се повреди материята на лодката. Гледам за по-малка с идеята че ще тежи по-малко и ще е пп-лесно за сам човек да я носи, разгъва, сгъва...абе цялата хамалогия.esox_hunter написа:Колегата гледaм е споменал, че няма къде да съхранява твърда лодка ...
Относно размера по-добре колега си вземи малко по-голяма 3 - 3,3 м поне, като я пуснеш на вода ще разбереш защоКато я сгънеш няма да намериш голяма разлика с 270 та например.
Лодката ще се ползва основно по язовири.tihomir123 написа:Къде ще я използваш колега по Дунав ли по язовири ли?Ако е за по дунав мои съвет вземи си пластмасова и един по мощен мотор на по лодката разбира се,гумена за дунав ти не трябва има много миди клечки е се пука много по лесно за язовир си вземи гумена за да ти е удобна за транспорт може да не я спадаш вози си я на колата отгоре и малък мотор по възможновт 4 тактов ,че е по безшумен става и за спининг риболов тролинг и.т.н.
-
- ще става разбирач
Понеже казваш, че нямаш място къде да съхраняваш цяла лодка то тогава избора не е голям надуваема или лодка тип порта-боте. Подолу си писал че в язовир, ще я ползваш то тогава по добре надуваематаda378ve написа: ...Благодаря за съвета. Аз малко се притеснявам от факта че всеки път ще я сгъвам - да не се повреди материята на лодката. Гледам за по-малка с идеята че ще тежи по-малко и ще е пп-лесно за сам човек да я носи, разгъва, сгъва...абе цялата хамалогия.

Значи с лодка 300-330 см мисля няма да имаш проблем сам да си я носиш и обслужваш. Има много хора с такива и си се оправят перфектно. За материята не се притеснявай

Пак ти казвам не се наметвай на най-малките размери вземи си възможно най-големия, който може да обслужваш сам без проблем

/Стоичков/
/Стоичков/
Благодаря на колегата за мнението. Ще го послушам и мисля за 3 - 3.20 м.esox_hunter написа:Понеже казваш, че нямаш място къде да съхраняваш цяла лодка то тогава избора не е голям надуваема или лодка тип порта-боте. Подолу си писал че в язовир, ще я ползваш то тогава по добре надуваематаda378ve написа: ...Благодаря за съвета. Аз малко се притеснявам от факта че всеки път ще я сгъвам - да не се повреди материята на лодката. Гледам за по-малка с идеята че ще тежи по-малко и ще е пп-лесно за сам човек да я носи, разгъва, сгъва...абе цялата хамалогия.![]()
Значи с лодка 300-330 см мисля няма да имаш проблем сам да си я носиш и обслужваш. Има много хора с такива и си се оправят перфектно. За материята не се притеснявайняма да я повредиш, ако се грижиш за нея ...е разбира се трябва да не я татързиш по стъкла и пр.
Материала на качествените лодки си има поне по 3 години гаранция и т.н.
Пак ти казвам не се наметвай на най-малките размери вземи си възможно най-големия, който може да обслужваш сам без проблемКогато я пуснеш на вода особено в язовир ще рзбереш защо
![]()
Имам още един въпрос относно лодката - има ли значение големината на бордовете - дали да търся с по-голям диаметър на тубата или няма толкова значение?
- bobo_33333
- кандидат преподавател
-
- ще става разбирач
На този размер лодка 42 см си е ОКda378ve написа: Благодаря на колегата за мнението. Ще го послушам и мисля за 3 - 3.20 м.
Имам още един въпрос относно лодката - има ли значение големината на бордовете - дали да търся с по-голям диаметър на тубата или няма толкова значение?

Ина някои фенове на големите бордове и не искам да влизам в излишни спорове, но пак казвам според мен на тези размери лодки 300 - 330 няма нужда от 45 см борд като на 4 метрова лодка

/Стоичков/
/Стоичков/
Здравей колега няколко съвета от мен не съм разбирач
говоря от личен опит.Относно лодката добре си решил надуваема но на 10 надуване и изпускане ще ти дойде до гуша и ще намериш място къде да я държиш повярваи ми
голяма хамалогия 20 мин ама гърч дъна,гребла,помпи,седалки и т.н
забравих да спомена и тъкъмите голямо мъкнене товарене в колата разтоварване надуване и после същата процедура че и на връщане тежи двойно
но щеме разбереш като направиш една ,две прочедури.Дане говорим че от постояното разгъване и сгъване на лодката и се ебава мамата
.С две думи давам ти гаранция че ще я държиш надута по-добре за лодката по-добре и за теб сваляш я от колата закачаш двигателя и си ти.Сега за големината ако си убеден че ще влизаш сам 2,50м ти е достатъчна още повече че няма да влизаш на море пък и на морето няма да имаш проблеми просто за сам е добре но за двама е тясно макар че съм виждал какво ли не който ти казва че ще можеш да обслужваш 3,20м лодка сам те заблуждава щесе изгърбиш и пак няма да можеш да я домъкнеш до водата освен ако не искаш да я суркаш по камъните.Единствение вариянт е с колела на транеца а неса никак евтини.Моята е 3,30м и тежи 62кг сам изобщо немога да си помисля да я обслужа.Така че за сам 2,50 си перфектен за компания1-2човека 3,3м. Малката лодка е по икономичен вариянта с 5к.с двигател ще летиш по евтин,лек и икономичен неща който неса изобщо за подценяване.А относно марките ако имаш парички вземиси нещо марково Зодиак,Куиксилвър,Ямаха,Хонда и т.н но ако бюджета ти е ограничен грабваи нещо Китайско като търси цена но все пак да не е някое гаражно изпълнение.На най-добра цена на пазара са лодките на фирма Плодекс заводски и с гаранция.А двигателя лично аз така и неможах да се реша на Китаец но гледам колегите ги карат иначе от марките Меркюри са най -достъпна цена Хонда и Ямаха също неса за пренебрегване но са по скъпички.Надявам се да съм ти помогнал и да несъм засегнал или обидил някой това са мойте виждания който съм изпитал на гърба си.Успех с покупката