Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Воблер vs Джиг
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Воблер vs Джиг
Здравейте, Честита нова година.
С какво воблерите превъзхождат джиговете и абратно, силикона - воблерите. И кога е по-добър единият вид примамки, и кога другия.
С какво воблерите превъзхождат джиговете и абратно, силикона - воблерите. И кога е по-добър единият вид примамки, и кога другия.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Воблер vs Джиг
Общо взето всеки сам си изгражда мнение кога да ползва едното и кога другото на база опит , риба която се търси , къде се търси , време и пр. и пр.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Добре го е казал гусин модератора и тук мога да обобщя на база собсвения си опит - джигът е успешен през зимните месеци на годината, когато рибата е пасивна и се държи близо до дъното (през лятото е глупаво да се лови на джиг, тогава рибата "гони" и се държи в по-горните водни пластове при което е удачно ползването на воблери и попери). Смятам, че в сезона сега т.е. декември -- февруари е безпредметно да се опитва с блесни и воблери, шансът е минимален.Павел Иванов написа:Общо взето всеки сам си изгражда мнение кога да ползва едното и кога другото на база опит , риба която се търси , къде се търси , време и пр. и пр.
Рибите които "кълват" на джиг са основно сулка и костур, щука и сом също но по-рядко. Рибите търсим в дълбокото, дънни ями, прагове и др. през студените месеци, а в по-топлите на джиг може да се лови и в плитките участъци. При мен най-добри резултати дава стъпаловидната проводка - руската школа, където се работи основно с макарата. Когато е по студено, проводката трябва да е по-бавна и с по-големи паузи за да провокираме пасивната риба. При чисто дъно най-удачно е да се ползва класически монтаж с неподвижна глава, при дъно със закачки - тип чебурашка със скрита офсетна кука... Възможни са всякакви монтажи, такива с двойни и тройни куки...
п.с. Личното ми мнение е, че риболова с джиг е върха при спининговия риболов при което е нужен добър и чувствителен такъм, усет за кълването от голяма дистанция и здрава и бърза засечка за да имаме успех, за разлика от блесни и воблери при които в повечето от случаите рибата се самозасича.....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- кандидат преподавател
Неправилно задаване на темата -все едно да питаме : "На дистанция 15 метра дали да хвърляме нож към противника или да го стреляме с пистолета си ?"Всичко е "според зависи"-даже според много " зависита",от които колегата Vid е зачекнал доста 

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Ако пистолета е МАКАРОВ,фъррляме него към противникаINCUBUS написа:Неправилно задаване на темата -все едно да питаме : "На дистанция 15 метра дали да хвърляме нож към противника или да го стреляме с пистолета си ?"Всичко е "според зависи"-даже според много " зависита",от които колегата Vid е зачекнал доста

С воблер,особено от брега по трудно се постига дистанцията,която може да бъде достигната с джиг,а сега вече има и джиг-воблер

Аз там съм пораснал...
A и аз неук в спорта да попитам- може ли да използваме джиг въдица за риболов с воблери до 5-6 грама?
- Vid
- кандидат преподавател
Всичко може, въпроса е доколко е удачно. Принципно джиговите въдици имат мек и плътен връх понякога оцветен в различен цвят или дори направен от друг материал, чиято основна цел е да индикира ударите на рибата при пропадането на примамката.mojiganga написа:A и аз неук в спорта да попитам- може ли да използваме джиг въдица за риболов с воблери до 5-6 грама?
При влачене на примамки като воблери, които оказват голямо съпротивление и ако евентуално прибавим и течението на реката, пръчката губи всякаква чувствителност, дори става неизползваема ако е с ниска акция.
Като ги гледам тези скъпарски измислици, при дънна проводка с тези голи тройки... и като загубя 10-15 бр. за 2 часа.... По добре да си ползвам простичките и евтини силиконки и глави, едва ли ще имам по лош успех.bobo_33333 написа:
С воблер,особено от брега по трудно се постига дистанцията,която може да бъде достигната с джиг,а сега вече има и джиг-воблер
Сенека
Сенека
А с какво чернокосите жени превъзхождат русите?
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Ми не ги гледай тогава,щот никъде в колегата в темата си не споменава за дънна проводка,а за воблер и джигКато ги гледам тези скъпарски измислици, при дънна проводка с тези голи тройки... и като загубя 10-15 бр. за 2 часа.... По добре да си ползвам простичките и евтини силиконки и глави, едва ли ще имам по лош успех.

Аз там съм пораснал...
-
- кандидат преподавател
Е,като се върна на заглавието "Воблер vs Джиг",ми се ще да интерпретирам оня виц и да извикам : Най-добре и двете,и двете!"В интерес на истината,такава дилема за мен не съществува,защото на спинингов риболов нося поне две различни пръчки,та освен воблер и джиг се пробват и блесни,и клатушки,понякога и спинъри ,и разни цикади и пр. 

-
- научил се да хвърля
От скромния ми опит в спининговият риболов, предимно на язовири от брега и от лодка, считам че не е коретно да се съпоставят така джиг и воблер.Всеки грамотен спинингист в арсенала с примамки има воблери ,блесни и джигове със силикони.От сезона и ситуацията зависи какво ще се използва.Аз лично ползвам и трите вида и експериментирам.Относно джиг-воблера мисля че на него "кълват" повече риболовците отколкото рибите.
За завистта,глупостта и подлостта почивен ден няма.
-
- научил се да хвърля
а има и рижави....Мунчо написа:А с какво чернокосите жени превъзхождат русите?

- Vid
- кандидат преподавател
Абе що не вземете да си таковате онаковата.... Единствената причина да напиша нещо тук е тази, че навремето научих доста неща за спининговия риболов от нашите форуми и чуждоезичните такива и се опитвам да помогна на начинаещите в този риболов да не си хвърлят парите, усилията и времето на вятъра...bobo_33333 написа:Ми не ги гледай тогава,щот никъде в колегата в темата си не споменава за дънна проводка,а за воблер и джигКато ги гледам тези скъпарски измислици, при дънна проводка с тези голи тройки... и като загубя 10-15 бр. за 2 часа.... По добре да си ползвам простичките и евтини силиконки и глави, едва ли ще имам по лош успех.
Ловете си на воблери през януари и Ви желая много успехи..... и чупете леда, не ги влачете върху него.
Сенека
Сенека
Aз не разбрах какво точно имате предвид, колега Вид? По вашата логика, аз пък бих ви препоръчал пък да влачите топузите по плитчините през топлите сезони, когато хищника прави периодични заходи в преследване на плячка, или е над термоклина в по-дълбоките участъци. Или да продължите да се учите, защото спининга е необятна материя и е смешно да се дават подобни мнения. Истината е, че за конкретни условия, моменти и риби определен кръг примамки са най-удачни, обаче да се изтъкват някои от тях като плацебо и абсолют е същото, като човек да каже, че например Ф1 е най-добрия автомобил въобще.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Колегата не пише за каква риба и къде ще се ползват и пита кога,кое е по добре.
Нещо се омешват нещата...
Всичко си е индивидуално...
Нещо се омешват нещата...
Всичко си е индивидуално...

Последно промяна от bobo_33333 на Чет Яну 05, 2012 9:43 am, променено общо 1 път.
Аз там съм пораснал...