Къде се намирам:
Къмпингуване
Палатка и Каравана
naRiba.com

Форум

въпрос за каравана
Модератор: Ачо ♣
въпрос за каравана
Понеже ми писна на 2 сезона да сменям палатките, се загледах по караваните има в диапазона 2000-3000лв.
може ли да ми кажете какво да гледам при огледа и за такива до 4 м задлжително ли е Е категория?
може ли да ми кажете какво да гледам при огледа и за такива до 4 м задлжително ли е Е категория?
- st_piskov
- ще става разбирач
Re: въпрос за каравана
Здравей,мисля,че тук може да си намериш сам отговора!
http://wzemi.com/kemper-club/forum/viewforum.php?f=1
А относно Е-категорията,тя се отнася за каравани,на които максималното допустимо тегло по талон са над 750кг!
http://wzemi.com/kemper-club/forum/viewforum.php?f=1
А относно Е-категорията,тя се отнася за каравани,на които максималното допустимо тегло по талон са над 750кг!
-
- новобранец
Здравей колега,ако купуваш регистрирана каравана виж в малкия талон от дясно под датата на издаване има един индекс Q 1,Q2 ако е с Q2 трябва категория.Аз имах този проблем,а и катаджиите вече са светнати.Акта без категория е 300лв по добре да се изкара курса той е 400лв
-
- вече хвърля и на тежко
ЗДРАВЕЙ !
Колега,да не те боли глава с БГ "милиционерите"-категория Е.Курса е елементарен-само практика на полигон, малко градско и изпит.Сьвет от мен-купи си регистрирана каравана!!
ПОЗДРАВИ !
Колега,да не те боли глава с БГ "милиционерите"-категория Е.Курса е елементарен-само практика на полигон, малко градско и изпит.Сьвет от мен-купи си регистрирана каравана!!
ПОЗДРАВИ !
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=57422.За нея категория не ти трябва.
оки благодаря , първо ще изкарам Е и после ще оглеждам каравани .
Но при всички случай ще е до 4м за да мога да я завирам на по недостъпните места
Но при всички случай ще е до 4м за да мога да я завирам на по недостъпните места
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
За каравана над 800 кг. ти трябва Е категория.Ти си знаеш,но с каравана си доста ограничен от към достъп до язовирите.Не трябва да излизаш на черен път ако си без джип.Успех все пак при избора.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
вземи си кемпер по удобно е защото можеш да теглиш и лотка от зад,това си е лично мое мнение де ти си решаваш. 

Рибата е като жената,не я ли примамиш няма да клъвне... НАСЛУКА
Колеги не ми трябва кемпер, искам малка каравана , за да мога да я вкарвам навсякъде.
Има с какво да я влача , това не ми е проблем. Лодката може и от горе на джипа да се кара
Има с какво да я влача , това не ми е проблем. Лодката може и от горе на джипа да се кара

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details това е твоята каравана запазена е и е 3.50
Рибата е като жената,не я ли примамиш няма да клъвне... НАСЛУКА
http://www.kopirol.com/ Купих моята от там и съм доволен.В момента предлагат регистриране и др. екстри,влез и разгледай.Задължително си изкарай В+Е за да ти е спокойно.Успех!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Здрасти Дими,правилно си се ориентирал,с каравана е по-добре.Ние ходим и с двете по язовирите-кемпер и каравана,караваната има доста предимства.Първо ,имаш свободно МПС да отидеш на пазар,за вода примерно,дори да се прибереш и върнеш на язовира,доста хора го практикуват на яз.ИскърDimy написа:Колеги не ми трябва кемпер, искам малка каравана , за да мога да я вкарвам навсякъде.

За размера ,правилно си се ориентирал 3,50-4м.това е максимума за по язовири,черни пътища.Ти си знаеш какво точно ще те устройва,дали да има 2 седящи групи ,или 1 седяща група,но пък WC.Печка отоплителна ,хладилник/много важен/да работи на газ,котлони имат всички,но задължително проба на газ дали работят.Оправят се ,не е проблем,но защо да се занимаваш после

Фирмата посочена от един колега по горе Копирол,не е с най-добрите цени на каравани,завишени са ,но е нормално ,те са едни от първите играчи в този бранш

Това да не се влиза с лека кола и каравана по черни пътища е мит,до миналата година от 1999г. съм ги теглил с леки коли.Вярно сега с джипа има доста предимства,при теглене-по-стабилна е караваната,а бавните предавки са безценни.На излизане от Сопот ,до асфалта,просто не я усеща,изкарвах още 2 каравани миналата година

И нещо много важно,гледай фортселта да е добър,повечето са запазени ,защото там се прекарва повече време лятото,отколкото в караваната,там влизам само за спане и до хладилника

Всичко може,но не всеки го можe.

Благодаря колега точно за това питах, какво да гледам. Сега пачвам да дебна оферти 

-
- и господ не е толокова добър
Щом си решил да е каравана, гледай за течове, уредите дали работят, отдолу по-ходовата част и гледай дали самите материали не са твърде стари и да се трошат лесно. Не знам в какви условия ще я ползваш, но ако ще е за екстремно места е хубаво отдолу да направиш защита в задния край и колело до теглича.
п.п. Относно проходимостта между кемпер и каравана. Так, където съм минавал с кемпера, джип с каравана е закъсвал, въпреки блокажи и други екстри. Там, където съм ходил за риба, с повече дървета, налагало се е да правя по- 20 маневри напред, назад за да мога да завивам между дърветата, това с каравана няма как да стане, ако и с верижен трактор да си. Много често, когато обикаляме България тръгваме, по-път, по- край река, от едната страна е пропаст, от другата отвесни скали, с километри няма къде да обърнеш, налагало се е да карам по-5км. на заден, не става дори и да разкачиш караваната и да се размине с джипа. Въпроса с паркирането, в което и населено място да отида все намирам, къде да спра, това с каравана е възможно на малко места, да не говорим, че лятно време на Влас е невъзможно, а в града трябва да паркирам караваната на едно място а джипа на стотици метри от него. На черен път с чести дупки, караваната постоянно забива отзад и отпред на теглича. Предимството на караваната както каза Митака е в това, че можеш да я оставиш и да ходиш, където си поискаш и евтината поддръжка, но щом съм тръгнал за риба, то аз съм взел всичко необходимо или ако се наложи нещо, то има приятели за тази цел. А за поддръжката, то на палатката и е най- евтина. Затова брат си прецени за какво и къде ще я ползваш и скачай смело

п.п. Относно проходимостта между кемпер и каравана. Так, където съм минавал с кемпера, джип с каравана е закъсвал, въпреки блокажи и други екстри. Там, където съм ходил за риба, с повече дървета, налагало се е да правя по- 20 маневри напред, назад за да мога да завивам между дърветата, това с каравана няма как да стане, ако и с верижен трактор да си. Много често, когато обикаляме България тръгваме, по-път, по- край река, от едната страна е пропаст, от другата отвесни скали, с километри няма къде да обърнеш, налагало се е да карам по-5км. на заден, не става дори и да разкачиш караваната и да се размине с джипа. Въпроса с паркирането, в което и населено място да отида все намирам, къде да спра, това с каравана е възможно на малко места, да не говорим, че лятно време на Влас е невъзможно, а в града трябва да паркирам караваната на едно място а джипа на стотици метри от него. На черен път с чести дупки, караваната постоянно забива отзад и отпред на теглича. Предимството на караваната както каза Митака е в това, че можеш да я оставиш и да ходиш, където си поискаш и евтината поддръжка, но щом съм тръгнал за риба, то аз съм взел всичко необходимо или ако се наложи нещо, то има приятели за тази цел. А за поддръжката, то на палатката и е най- евтина. Затова брат си прецени за какво и къде ще я ползваш и скачай смело

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Здрасти Илия!Ще я ползва като нас за риболов ,по язовирите.Прав си за маневреността ,но пък то не се влиза по такива екстремни пътища постоянно,а и винаги знаеш къде отиваш и дали става за каравана.А и едно уточнение,твоя кемпер е на базата на самия бус Форд Транзит,проходим е,нали имахме подобен
,няма общо с тези с алковен,големи кемпери,за тях имах предвид.Закачането отзад е основния проблем,при теглича не е страшно,но затова се гледа и мисли ,може ли да мине или не,как да мине,петите са защита до някъде.За риболов в по трудни терени само с джипа 

Всичко може,но не всеки го можe.