Урок за риболов на река с болонеза

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

preskot
новобранец
новобранец

Урок за риболов на река с болонеза

Мнение от preskot »

Зрдавеите,аз от скоро съм начинаещ рибар на река.Изкам да ви попитам : как да напраавя така че куката леко да докосва дъното.Как да измеря дълбочината?Ако има някой да ми сподели ще съм мо много благодарен.
Аватар
petko_dimitrov_81
фен клуб-скобар

Re: Урок за риболов на река с болонеза

Мнение от petko_dimitrov_81 »

preskot написа:Зрдавеите,аз от скоро съм начинаещ рибар на река.Изкам да ви попитам : как да напраавя така че куката леко да докосва дъното.Как да измеря дълбочината?Ако има някой да ми сподели ще съм мо много благодарен.
Колега слагаш си един дропер на повода 10 см над куката и си готов !!! :drinkers:
ИзображениеНяма големи и малки...Има хванати и изтървани !!!
Динков
новобранец
новобранец

Мнение от Динков »

Дропера е олово тип съчма:)
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Като застанеш на брега, преценяваш горе долу колко е дълбоко и нагласяш плувката на тази дълбочина. Правиш контролно изтичане, ако пувката минава свободно, без куката да закача дъното, вдигаш дълбочината. И така докато започнеш да задираш по дъното при свободно изтичане. Тогава започваш да сваляш плувката с по няколко сантиметра надолу докато куката спре да закача по дъното. Щом се получи свободно изтичане си готов.
Т.Е. Ако закачаш и свалиш плувката надолу с 5 сантиметра и при последвалото замятане вече не закачаш, значи куката ти се намира на 2-3 сантиметра над дъното.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

На река е бая трудно, що дъното е неравно, има камънаци, закачки и течение, но слушай Кърцата, много добре го е казал.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

preskot написа:Зрдавеите,аз от скоро съм начинаещ рибар на река.Изкам да ви попитам : как да напраавя така че куката леко да докосва дъното.Как да измеря дълбочината?Ако има някой да ми сподели ще съм мо много благодарен.

колега много е важно и дължината на повода, разпределението на съчмите, типа плувка, както и нейното управление с пръчката
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

Кърцата написа:Като застанеш на брега, преценяваш горе долу колко е дълбоко и нагласяш плувката на тази дълбочина. Правиш контролно изтичане, ако пувката минава свободно, без куката да закача дъното, вдигаш дълбочината. И така докато започнеш да задираш по дъното при свободно изтичане. Тогава започваш да сваляш плувката с по няколко сантиметра надолу докато куката спре да закача по дъното. Щом се получи свободно изтичане си готов.
Т.Е. Ако закачаш и свалиш плувката надолу с 5 сантиметра и при последвалото замятане вече не закачаш, значи куката ти се намира на 2-3 сантиметра над дъното.
Напълно точно, но да добавя ако не знаеш как е дъното, сложи един малък дропер на куката, точно на нея, за да не закачиш някъде и да скъсаш. След това леко с нож се маха, но ще гледаш да не затъпиш куката.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Дропер на куката ... а утежняването на плувката...?!?...не знам.
Така правя,но с мач и ваглер или слайдер на затворен водоем при липса на джажата за целта.
Ако те притеснява да не захабиш куката мери без нея като оставиш поне един дропер до самия вирбел (ако ползваш такъв).
След това си монтирай повода с куката и намали дълбочината на според това как искаш да движиш - по дъното или над него.
С времето няма да имаш нужда от тези гимнастики,свиква се.
Изображение
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Кърцата написа:Като застанеш на брега, преценяваш горе долу колко е дълбоко и нагласяш плувката на тази дълбочина. Правиш контролно изтичане, ако пувката минава свободно, без куката да закача дъното, вдигаш дълбочината. И така докато започнеш да задираш по дъното при свободно изтичане. Тогава започваш да сваляш плувката с по няколко сантиметра надолу докато куката спре да закача по дъното. Щом се получи свободно изтичане си готов.
Абсолютно точен отговор за риболов с боло-елементарно ,точно и бързо!сачмите аз лично слагам събрани в група над повода- най ефикасно за риболов на скобар и най малко оплитания!успех
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
haymaker
новобранец
новобранец

Мнение от haymaker »

Здравейте, аз също съм начинаещ и бих искал да попитам какво е 'изтичане' ? А ако увеличиш дълбочината повече, от колкото е дълбоко, плувката ти пада на една страна а не седи изправена, нали?
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

:arrow:
Последно промяна от DJONI RINGO на Вто Юли 10, 2012 10:26 pm, променено общо 1 път.

Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

изтичане е когато линията ти преминава свободно по дадения периметър,тоест си малко над дъното и плувката върви нормален ход без да закача
Тва голяма глупост... :lol:

Може да се изтича и когато стръвта ти се влачи по дъното,с по дълъг повод,а плувката няма как да закача-закача тежестта или куката...
Аз там съм пораснал...
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Имах в прдвид да закача куката , но ок мерси приемам че съм допуснал грешка-отвори ми са очите кое е изтичане ако може?

Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

К`во задълбахте в дреболии бре?!? Т`ва някой да не да се прави на малоумен, щом линията ти тече с водата значи "изтича", без значение дали е свободно или дере по дъното. Стой ли на едно място и ако се изпъва малко или много линията значи е "Задържане".
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

DJONI RINGO написа:Имах в прдвид да закача куката , но ок мерси приемам че съм допуснал грешка-отвори ми са очите кое е изтичане ако може?
Не му обръщай внимание, няма никаква идея за какво говори.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”