Змиорката

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Змиорката

Мнение от old fox »

Привет на колегите ! Бих искал да се поразровиме из тая тема, защото не е отваряна, а си има смисъл защото след месец и половина ще стане интересно.
Та бих искал да споделиме тука кой какво знае за този деликатес от рибното богатство.
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Re: Змиорката

Мнение от Stefko »

old fox написа:Привет на колегите ! Бих искал да се поразровиме из тая тема, защото не е отваряна, а си има смисъл защото след месец и половина ще стане интересно.
Та бих искал да споделиме тука кой какво знае за този деликатес от рибното богатство.
Всъщност преди време имаше една доста голяма тема тук за змиорката, но нещо не успявам да я открия. Така или иначе не са много хората, които познават отблизо и в подробности въпросната твар, и едва ли може да се каже много по темата. Факт е че змиорката си остава една от най-непознатите и рядко срещани риби из нашите водоеми, като уловът й е по-скоро случаен.
Аз също влизам в числото на непознаващите змиорката и нейните навици, но това, което може да се каже е, че целенасочен улов на змиорка в БГ може да се извършва най-вече в Дунав. От изключителна важност е да се занят точните места и да се уцели правилното време за риболов. Късмет също ще е необходим в повечеко :lol: :lol: Според някой най-удачното време на годината е пролетта (Март-Април, но определено има уловени риби и през лятото), като най-често за стръв се ползват червеи и рибки. Шансовете за улов са по-добри привечер или през нощта...
Най-общо е това. Надявам да прочета и науча повечко по въпроса, та белким се запиша и аз някой ден с подобен улов... :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
hri10049
новобранец
новобранец

Мнение от hri10049 »

Драги колеги,и аз съм от регион близо до Дунав и много често прихождам до Дунава,само на 50км.
Само веднъж преэ живота ми съм хващал эмиорка и то,савсем сучайно
на дунавско кепче 4х4 тогава бях юноша.беше около 06 ч.Направи ми впечатление,че посяга дая хапе.
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

Променено: моя грешка , аз говоря за виюн
Последно промяна от Николай Неделков на Съб Окт 25, 2008 9:22 pm, променено общо 1 път.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

nikejo написа:Колеги,значи за речната змиорка да споделя своя опит.Аз съм от Перник и познавам 2 вида речни змиорки.Едната я има и в река Струма,малка е ,не поголяма от 15-25см(поне в наща река ) и тук я наричаме щипок,макар че е малка е невероятно вкусна,няма нитоедна кост,само главата се маха,че има малки шипчета,аз съм хващал доста,ловиме ги предимно с рачило за стръв за костур,но на въдица на торен червей излизат добри 20 см щипоци :roll: А другия вид змиорка,си е класическата змиорка.Нея съм я ловил на река КОнска в Трънско и Брезнишко.Хващал съм доста добри парчета,около 30-40 см,те също нямат кости,а с 5-6 бирички вървят прекрасно.Ако на някой му се ловят речни змиорки да ходи на река Конска,Брезнишко,между селата Сопица и Слаковци,там има доста,е не чак толко големи,но поне може да хванеш 20-30 бройки по 15-20см
Човече не знам коя е въпросната река и не ми е ясно каква е змиорката която се лови в нея, но 30-40 см за "класическа" змиорка (да не говорим за 15-20) си е не бракониерство, а престъпление :idea: :evil: Предполагам (и силно се надявам) че става дума за друг вид риба :roll: Те тука може да се види какво е "истинска" змиорка :!: : http://forum.nariba.com/viewtopic4989.html
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

nikejo написа:Едната я има и в река Струма,малка е ,не поголяма от 15-25см
Щипока как и да му викате все си е ЩИПОК и няма нищо общо със змиорките :D
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Това дето се лови по Конска и по горното течение на Струма си е щипок, или както там го наричат , но не е змиорка.
За истинската зимиорка- Дунав и най-долните течения на Струма и Места, а също и някои други реки.
Кълве предимно нощем.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:lol: Не е възможно да са 30 - 40 см, защото не се люпат тука а в Саргасово море! Ако е змиорка трябва да е от 60см нагоре ! За тия по-малките - за които става дума - може да е Минога.
:D Бяхме на бивак в една люцерна на 2 -3 км от с Гиген до напоителни канали от Искъро и случайно или не на една изоставена в една бара пръчка се хвана нещо, което помислихме за водна змия и жените зеднага заеха дистанция. После трябваше дабъде откачена от куката и тогава се видя какво е било. От местните научихме, че се хващала чат - пат и змиорка, :!: :idea: а едно време и били залагали плетени кошове в тревата за капани :idea: :idea:
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

Река Камчия - Устието понякога ! Стръв земен червей . И не са щипоци , виюни , змийори и тем подобни ! Е не че аз съм ги хващал , ама барем съм го видял :shock:
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Това с уклеите май ще да се е припознал с някой друга риба :lol:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

змиорката

Мнение от Диканаров »

Колеги, да споделя скромният си опит с Вас. По време на "Голямата екскурзия" бях на бригада през септември 1990г. в района на устието на Камчия. Спяхме в къмпинг "Рай". Естествено се сприятелих с задругата на барба Кольо, която теглеше гриб в морето. Няколко пъти теглих и аз с тях, дори един път ми гласуваха доверие та бях на весло. За тези няколко нощи в гриба се хванаха 3 бр. истинска змиорка с дължина между 0.8-1.2м. Змиорките , както колега вече каза се люпят в Саргасово море и при нас идват отрасли. Тук живеят до половото си съзряване и се връщат обратно да мръстят в Саргасово море. Змиорка съм виждал хваната във винтер от един стар рибар с колиба до моста на р.Караагач до Китен. Тогава бях на почивка в станцията БНР. У нас не съм хващал на въдица змиорки, но в Северна Африка да. Лових ги на живи рибки, както на свободна плувка така и на залагане през ноща на тежко. Рибите бяха от 0.6 до 1м в лимана на сухи дерета близо до морето. Змиорката може по роса да припълзи голями растояния по сух терен. Има и друг вид змиорки, които не мигрират, а са местен вид. Това са видовете Мурена, разпространени в по-топлите води. Има я много в Средиземно море. Нея съм стрелял с харпун и съм ловил с въдица. Отстрелял съм може би над 100 бр., като най-голямата бе над 3.5кг. На въдица съм хванал единични бройки, като методът бе на единична кука 3 нули закачахме пипала на октопод . Кордата бе 1.5м дебелина 1мм. Стръвта спускахме в дупки в скалите, а другият кряй връзвяхме на 1м здрав кол по средата. Така като мурената се хванеше, колът се препречваше на дупката и ката се напънеш държейки колът от двете ръце беше възможно да я изтеглиш. Мурената, като се хване се навива на възел и не е лесно да я изтеглиш през малка дупка. Мен са ме атакували два пъти мурени, като белезите от зъбите им съм лепил по неопрена си. Чувал съм, че мурени много много рядко се появяват в Черно море през Босфора. Аз лично не съм виждал такива и не съм разговарял с колеги, които да са хващали или виждали мурени у нас.
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

Променено: моя грешка , аз говоря за виюн
Последно промяна от Николай Неделков на Съб Окт 25, 2008 9:22 pm, променено общо 1 път.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Smokey
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Smokey »

Вкусовите качества на таз пущиня са ненадминати, можеби затова е на изчезване...
Изображение
За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Змиорка съм хващал на река Дунав. Беше преди много време 81 или 82 година , вече не си спомням точно. Мястото е м/у Русе и Мартен ,но май не съществува вече. Много борбена риба + - около метър помня че беше , на грозд торни червеи заметнати на дълъг повод за сом. Удари на смрачаване точно когато излизат дунавските комари , който е ловил през лятото на голямата река знае за какво говоря :(. С баща ми бяхме прибрали другите въдици когато последната тръгна към водата , засякох и сега след толкова години съвсем ясно си спомням как се бореше змиорката някак си много повече се мяташе от която и да е друга риба.
Сега като си помисля това животно колко път е изминало от Саргасово море до Дунав чак ме е срам че го прибрахме и изядохме :oops: , но тогава на 17 - 18 години бях на друг акъл.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!
DOC
новобранец
новобранец

Мнение от DOC »

nikejo написа:за да ми каже някой какъв вид змиорка е тази ;)
Виюн.
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”