помощ при избор на макара за ФИДЕР

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
toreto1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

помощ при избор на макара за ФИДЕР

Мнение от toreto1 »

Здравейте колеги бихте ли ме посъветвали за някоя макаричка модел за фидер че марки много макари също Благодаря предварително
Аватар
ivcho.vd
новобранец
новобранец

Re: помощ при избор на макара за ФИДЕР

Мнение от ivcho.vd »

Клега,ще ти препоръчам shimano exage 4000rb.Аз ползвам такава по р. Дунав и съм много доволен.Ако се спреш на такава,гледай по възможност да е с еденична дръжка(с двойна дръжка някак си се губи усещането за мощ)-Иначе е доста мощна макара(какво ли не съм теглил с нея в силното течение-купчини водорасли,клонаци,пликове и др.боклуци Е И РИБИ ДЕ :lol: .Макарата е много добре балансирана и с много прецизен аванс(има и допълнителен бърз аванс,който е много удобен при риболов на фидер).
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Уточни с какъв фидер разполагаш - дължина , строй , акция ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ivcho.vd
новобранец
новобранец

Мнение от ivcho.vd »

Уточни с какъв фидер разполагаш - дължина , строй , акция ?
Разполагам с focus-Thunder fideer 3.90, 50-120gr.
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Точно модел и марка няма да ти предлагам но се оглеждай за размер 3000 пасва идеално на тази дължина .
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
masterman
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от masterman »

здрасти колега моя фидер е с дължина 3,60 акция медиум и ползвам макара shimano baitruner dl 2500 fa макарата е перфектна. :drinkers:
Изображение
ГУСТО МИ Е!
vladislav_swu
новобранец
новобранец

Мнение от vladislav_swu »

Здравейте колега!
Относно избора на макара за фидер въдици има стотици мнения в сладководния раздел „ риболов на фидер”. Ако се захванете с изчитането на всички мнения това със сигурност ще ви отнеме адски много време. Най общо при закупуване на макара трябва да се съобразиш с няколко фактора, а именно за какви риби ще я ползваш; колко пари си склонен да отделиш за нея; на какви места ще практикуваш любимото си хоби; на каква въдица ще я монтираш; с какво влакно (конец) ще ловиш; и не на последно място макарата трябва добре да допълва,балансира въдицата.
Предполагам, че повечето колеги ще се съгласят с моето мнение, че ако си се насочил към ваденето на големи и борбени риби или при риболов при силни течения или най-вече към риболов който изисква максимума от възможностите на макарата то бих ти предложил да се насочиш към марката RIOBY. Това са здрави и надеждни макари в ценовия диапазон от 60-150 лв., които ще ти свършат прекрасна работа. Ако можеш да отделиш повече средства за закупуване на макара над 200 лв., то горещо ти препоръчвам марката SHIMANO. Важното е, когато избираш макара да я пробваш как ще стои на твоя модел фидер. Относно какъв да бъде авансът - всеки има своите пристрастия и навици, а относно големината на шпулата, наложеното мнение на фидеристите във форума е тя да бъде над 3000. Ако искаш конкретно предложение за макара, моля посочи модела на твоята въдица, до каква сума можеш да отделиш, за какви риби и на какви места ще ловиш. Мнението което ще получиш разбира се е препоръчително,а не задължително. Успех !!!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Едно нискобюджетно предложение и от мен:
FL DF40
8+1 лагера , резервна графитна шпула , 5,2:1 , бейтрънър , 0,20мм/330м
Размера е 40 , но според мен реално отговаря на 3500
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Макарата да е с голяма - широка шпула за да изнизва добре влакното ! Може и байтрънър , ако ще ползваш хеви фидер !

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

piranqta написа:Макарата да е с голяма - широка шпула за да изнизва добре влакното ! Може и байтрънър , ако ще ползваш хеви фидер !
Широката шпула е мачова!Преднаначението на широката шпула и голямото предавателно число е ясно!За бейта съм съгласен!Все пак в темата се дават съвети нали! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”