Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Празници
Модератор: dantho.mihov
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Празници
Честит празник колеги....
Честит Петльовден!
Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Празнува се на 2 февруари.
Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Празнуват и други хора! ;-D
Честит Петльовден!
Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Празнува се на 2 февруари.
Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Празнуват и други хора! ;-D

-
- научил се да хвърля
Re: Празници
Браво Риболовчо! Полезна информация си изплагиатствал от Уикипедията. Само те моля да не ме наричаш колега, защото досега си мислех, че на днешната дата празнуват гейовете и лесбийките, а не петлите. Зная от масмедиите за трима, които гледат на момчетата с разкрепостено поведение като на нещо, което ще им донесе радост и наслада и ще отбележат днешния ден подобаващо. Това са Евгени Минчев, Азис и Дим Дуков. От днес към тях причислявам и един наш съфорумец, за който сега разбирам, чрез използване на хипотетично-дедуктивния метод, че на празничната си трапеза и нощното шкафче ще има кравайчета, съответно туба с вазелин.
Р.Р. Като един истински пич няма да кажа на никого кой е той. Това си остава скрито дълбоко в мен убеждение. Може и да се окаже невинен като невинността под пъпа на 45 годишна танцьорка на пилон.
Р.Р. Като един истински пич няма да кажа на никого кой е той. Това си остава скрито дълбоко в мен убеждение. Може и да се окаже невинен като невинността под пъпа на 45 годишна танцьорка на пилон.
Dancho M написа:Браво Риболовчо! Полезна информация си изплагиатствал от Уикипедията. Само те моля да не ме наричаш колега, защото досега си мислех, че на днешната дата празнуват гейовете и лесбийките, а не петлите. Зная от масмедиите за трима, които гледат на момчетата с разкрепостено поведение като на нещо, което ще им донесе радост и наслада и ще отбележат днешния ден подобаващо. Това са Евгени Минчев, Азис и Дим Дуков. От днес към тях причислявам и един наш съфорумец, за който сега разбирам, чрез използване на хипотетично-дедуктивния метод, че на празничната си трапеза и нощното шкафче ще има кравайчета, съответно туба с вазелин.
Що се изказваш неподготвен бе? Прочети малко за българските неволи по време на робството и тогава пиши...

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- ninastefanina
- сериозен играч
По църковен календар - Сретение Господне.
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
-
- кандидат преподавател
Подкрепям -Сретение Господне.Всяко друго тълкуване е битов фолклор,създаден от зевзеци преди много време,но е изпаднал до нивото на уличния жаргон.
Когато бях малък,повечето време ме възпитаваше улицата -тогава за всички родители имаше работа от сутрин до вечер.Та от улицата,още в дълбоко соц.време,съм запомнил следните велики стихове :
Днес е втори февруари-ден на старите курвари,
тръгнали са по селата - да е..т женорята..... и т.н.
От тази класика си мисля,че първоначално,улицата е влагала съвършено хетеросексуален смисъл в т.нар.празник,но са се намерили педита с претенции за гейове,та са си присвоили празника.
Когато бях малък,повечето време ме възпитаваше улицата -тогава за всички родители имаше работа от сутрин до вечер.Та от улицата,още в дълбоко соц.време,съм запомнил следните велики стихове :
Днес е втори февруари-ден на старите курвари,
тръгнали са по селата - да е..т женорята..... и т.н.
От тази класика си мисля,че първоначално,улицата е влагала съвършено хетеросексуален смисъл в т.нар.празник,но са се намерили педита с претенции за гейове,та са си присвоили празника.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
По Софето звучеше по друг начин :
Днес е втори февруари
ден на курви и курвари
кой където и когото свари
по улици и тротоари
с кеф да му го натовари !!!

Днес е втори февруари
ден на курви и курвари
кой където и когото свари
по улици и тротоари
с кеф да му го натовари !!!

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- dzeviza
- ще става разбирач
Честит празник колеги,жалко че този хубав ден е опорочен ,иначе историята казва друго 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Младежооо - грешиш малкоribolovcho написа:Честит празник колеги....
Честит Петльовден!
Датата 2 февруари в народните традиции се свързва с Петльовден, наричан още Петлов, Петларовден.
С този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира.
Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Били оглеждани от старейщините кой за какво става: за овчар, за дюлгерин, за даскал или за писар.
Знаейки този български обичай, по време на турското робство, еничарите минавали точно на този ден и отвеждали в еничарския корпус най-хубавите и най-здравите момчета. Домовете са огласявали от плач, проливали се сълзи и кръв. От която къща вземали момче, турците поставяли кървав знак на портата.
Ето защо тази жестока традиция е наречена кръвен данък. Намерили се обаче умни жени, които откъсвали главите на петли и с кръвта рисували по вратниците зловещия знак. Еничарите, като го видели, си отивали с убеждението, че други преди тях са минали и са взели живия данък.
Колко време са били заблуждавани с тази хитрост не се знае, но празникът продължил под друго име - Петльовден. Съдържанието обаче не се променило: пак мъжката челяд се изкъпвала, обличала нови дрехи и се събирала за песни и разкази за мъжки подвизи. Но вече не на мегдана, а в мази и соби.
Основна традиция на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, където са само момиченца - за курбан отива някоя ярка. Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта и да изпръска наоколо.
С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.
Закланият петел се сготвя , от него се раздава на съседи за здравето на момчетата - продължители на рода. Къща без петел не бива - ще запустее. Той я прави недосегаема за зли духове със събуждането си рано сутрин, когато ги прогонва и съобщава на стопаните, че могат да излизат.
Традиционната храна за празника са т.н. тиганици, кравайчета, пресни питки, зелник или пък сготвен петел със зеле, ориз и каша
инфо http://www.moreto.net/novini.php?n=161619&p=21
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
КИРО написа:Младежооо - грешиш малкоribolovcho написа:Честит празник колеги....
Честит Петльовден!
Датата 2 февруари в народните традиции се свързва с Петльовден, наричан още Петлов, Петларовден.
инфо http://www.moreto.net/novini.php?n=161619&p=21
щом казваш