Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1006
Регистриран на: Пет Окт 28, 2011 10:58 am

Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от JettroniX »

Здравейте колеги ! Гледам ония ден в магазина сафрид 3 и 30лв килото и взех една торбичка. Реших да го метна на скарата да видя какво ще се получи. Рибките не бяха големи около 20-тина санта. Прочетох из форума , че е хубаво сафрида да е по-голям , но реших да експериментирам. За първи път хапвам и приготвям сафрид. В мрежата прочетох , че се гарнирал с пържени или варени картофи и реших , че щом ще са картофи нека са картофи соте. .... и така ето сафрида очистен и картофите сварени :
Изображение

Сафрида не съм го осолявал , а за да не стане сух приготвих ето тази чорбица :

Изображение
Състава й е :
>около 50мл вода;
>окло 60-70 мл зехтин;
>сок от 1 лиомон;
>черен пипер;
>около 1 чаена лъжица сол;
> 2 щипки чубрица;
В нея овалвам и поливам рибата преди да я метна на скарата :

Изображение

Към рибата на скарата реших да добавя и шайби лук :

Изображение

Ето я как си цвърчи и ухае само ммммм :

Изображение

Да ти се дояде от снимката само :rolleyes: :lol:
Очаквах да се натроши рибата , но уви само 3-4 ми се пречупиха :D След като я опечете :
Изображение

Гарнирате я с картофите соте. Тяхното приготвяне е следното :
>5-6 картофа - големи (може и повече);
>около 50-80гр масло. (взависимост от количеството картофи);
>около 20 мл зехтин (може и повече взависимост от количеството картофи);
>1/2 връзка копър;
>4-5 средни скилидки чесън; (може и повече-ако обичате с повечко чесън);
>сол на вкус;
Приготвяне:
Сварете картофите. Обелете и нарежете на едри парчета. В тиган загрейте мазнината. Поставете нарязаните картофи. Разбърквайте от време на време. След като получат препържена коричка свалете от огъня (до 4-5 минути) и добавете нарязания на едро чесън и копър. Разбъркайте. Посолете на вкус.
При мен не се получи точно така , но все пак и картофите соте за първи път приготвях. Много приятно ухаеха, като добавих после и копъра с чесъна докато се запържваха.

Изображение

Добър апетит !
Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3454
Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
Местоположение: Кърджали

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от antivik »

Вкусно изглеждат :drinkers: .Само де не знам, не съм голям спец ма по всички кулинарни канали де ги гледам, дават акъл, при сотирането чесъна да се хакне в маслото, че да си пусне миризмите...ма щом ти се е получило. Липсва ти най-важната подправка-бутилче хубава бира или винце :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
vinil
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 446
Регистриран на: Пон Май 28, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от vinil »

JettroniX написа:.....За първи път хапвам и приготвям сафрид...
А другия път опитай пържен ;)

....С мноого бира ! :drinkers:
Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1152
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от Ribarina »

Изображение
Картофите нарязани на кръгчета и увкусени с червен пипер,сол,пикантина и копър
Изображение
Сафрида не е като твойте хаймани ама пак става.Пържен е с царевично брашно и чесън на прах
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1006
Регистриран на: Пет Окт 28, 2011 10:58 am

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от JettroniX »

antivik написа:Липсва ти най-важната подправка-бутилче хубава бира или винце :wink: .
:lol: ...ааа няма такова нещо :

Изображение

Ще го пробвам и пържен.
Колега Ribarina мерси за съвета :smt023 ще пробвам картофите другия път по твоя начин.

btw Ще се радвам ако и другите колеги споделят как приготвят сафрида :D много хубава риба се оказа !
Изображение
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7045
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от С.Върбанов »

Ивчо , като дойда в Бс другия път така да ме посрещнеш :D :wink: :drinkers:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2610
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от Диканаров »

Давай все така и ще станеш като мен -110гк.! :lol: Имаш заложби! :wink: Развивай ги! :drinkers: Споделяй! :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1152
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от Ribarina »

Тази зима качих 15 килца от такива кулинарни изпълнения смесени с много алкохол.
А пък който иска ще го посрещам останаха ми още около 10 кила сафрид,от които 3-4 смятам да направя на чируз,а другите ще ги пържа
vizantieco
фен клуб-скобар
Мнения: 354
Регистриран на: Пон Яну 12, 2009 3:28 pm

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от vizantieco »

И аз скоро пробвах сафрид на скара,залепи за скарата и се распокъса ???
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1006
Регистриран на: Пет Окт 28, 2011 10:58 am

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от JettroniX »

Значи колега vizantieco скарата ни е с тефлоново покритие, а също така рибите ги мажех с оная чорбица по-горе дето е. При мен не залепна нито една рибка.
Изображение
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1238
Регистриран на: Сря Май 26, 2010 10:57 pm

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от martineti »

Идеално е станало като за първи път.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1152
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от Ribarina »

Сафрида залепва на скарата ако тя не се намаже обилно със сланина,не е от голямо значение дали е тефлонова или не.Също така се разпокъсва когато се опиташ да го обърнеш преди да се е опекъл хубаво.Моят съвет е да имате малко повече търпение при пекането на скара на каквато и да е риба.За една или две минути повече нищо няма да му стане
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 609
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:33 am

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от roko-koko »

Напълно съм съгласен с Иво,рибата трябва да е изпечена добре за да не залепва за скарата,също така скарата може освен със сланина да се намаже и с лук.Друга тънкост рибата се обръща откъм корема към гърба ,най добре с шпатулка.
И към колегата който е пуснал темата,следващият път ако има купи черноморски сафрид и ще бъдеш още по-прияъно изненадан от вкусовите му качества :smt023
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3454
Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
Местоположение: Кърджали

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от antivik »

roko-koko написа:..............
И към колегата който е пуснал темата,следващият път ако има купи черноморски сафрид и ще бъдеш още по-прияъно изненадан от вкусовите му качества :smt023
Бе то малко трудно в разни БИЛИ И ЛИДЪЛИ ще го разбереш кой от къде е :lol: , а и етекетите си ги лепят, така че да може да се продава, ма щом е риба все ще е вкусно. Хеле га има и хора де да дадът акъл ка по-добре става :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 527
Регистриран на: Сря Апр 12, 2006 8:46 pm
Местоположение: Бургас

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Мнение от onzinasi »

На Черноморския опашката му е жълта!. :idea:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”