Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Модератор: sapuna
Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Здравейте колеги ! Гледам ония ден в магазина сафрид 3 и 30лв килото и взех една торбичка. Реших да го метна на скарата да видя какво ще се получи. Рибките не бяха големи около 20-тина санта. Прочетох из форума , че е хубаво сафрида да е по-голям , но реших да експериментирам. За първи път хапвам и приготвям сафрид. В мрежата прочетох , че се гарнирал с пържени или варени картофи и реших , че щом ще са картофи нека са картофи соте. .... и така ето сафрида очистен и картофите сварени :

Сафрида не съм го осолявал , а за да не стане сух приготвих ето тази чорбица :

Състава й е :
>около 50мл вода;
>окло 60-70 мл зехтин;
>сок от 1 лиомон;
>черен пипер;
>около 1 чаена лъжица сол;
> 2 щипки чубрица;
В нея овалвам и поливам рибата преди да я метна на скарата :

Към рибата на скарата реших да добавя и шайби лук :

Ето я как си цвърчи и ухае само ммммм :

Да ти се дояде от снимката само
Очаквах да се натроши рибата , но уви само 3-4 ми се пречупиха
След като я опечете :

Гарнирате я с картофите соте. Тяхното приготвяне е следното :
>5-6 картофа - големи (може и повече);
>около 50-80гр масло. (взависимост от количеството картофи);
>около 20 мл зехтин (може и повече взависимост от количеството картофи);
>1/2 връзка копър;
>4-5 средни скилидки чесън; (може и повече-ако обичате с повечко чесън);
>сол на вкус;
Приготвяне:
Сварете картофите. Обелете и нарежете на едри парчета. В тиган загрейте мазнината. Поставете нарязаните картофи. Разбърквайте от време на време. След като получат препържена коричка свалете от огъня (до 4-5 минути) и добавете нарязания на едро чесън и копър. Разбъркайте. Посолете на вкус.
При мен не се получи точно така , но все пак и картофите соте за първи път приготвях. Много приятно ухаеха, като добавих после и копъра с чесъна докато се запържваха.

Добър апетит !
Сафрида не съм го осолявал , а за да не стане сух приготвих ето тази чорбица :
Състава й е :
>около 50мл вода;
>окло 60-70 мл зехтин;
>сок от 1 лиомон;
>черен пипер;
>около 1 чаена лъжица сол;
> 2 щипки чубрица;
В нея овалвам и поливам рибата преди да я метна на скарата :
Към рибата на скарата реших да добавя и шайби лук :
Ето я как си цвърчи и ухае само ммммм :
Да ти се дояде от снимката само


Очаквах да се натроши рибата , но уви само 3-4 ми се пречупиха

Гарнирате я с картофите соте. Тяхното приготвяне е следното :
>5-6 картофа - големи (може и повече);
>около 50-80гр масло. (взависимост от количеството картофи);
>около 20 мл зехтин (може и повече взависимост от количеството картофи);
>1/2 връзка копър;
>4-5 средни скилидки чесън; (може и повече-ако обичате с повечко чесън);
>сол на вкус;
Приготвяне:
Сварете картофите. Обелете и нарежете на едри парчета. В тиган загрейте мазнината. Поставете нарязаните картофи. Разбърквайте от време на време. След като получат препържена коричка свалете от огъня (до 4-5 минути) и добавете нарязания на едро чесън и копър. Разбъркайте. Посолете на вкус.
При мен не се получи точно така , но все пак и картофите соте за първи път приготвях. Много приятно ухаеха, като добавих после и копъра с чесъна докато се запържваха.
Добър апетит !

- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Вкусно изглеждат
.Само де не знам, не съм голям спец ма по всички кулинарни канали де ги гледам, дават акъл, при сотирането чесъна да се хакне в маслото, че да си пусне миризмите...ма щом ти се е получило. Липсва ти най-важната подправка-бутилче хубава бира или винце
.


Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
А другия път опитай пърженJettroniX написа:.....За първи път хапвам и приготвям сафрид...

....С мноого бира !

Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде
-
- разбира нещата
- Мнения: 1152
- Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.

Картофите нарязани на кръгчета и увкусени с червен пипер,сол,пикантина и копър

Сафрида не е като твойте хаймани ама пак става.Пържен е с царевично брашно и чесън на прах

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
antivik написа:Липсва ти най-важната подправка-бутилче хубава бира или винце.

Ще го пробвам и пържен.
Колега Ribarina мерси за съвета

btw Ще се радвам ако и другите колеги споделят как приготвят сафрида


- С.Върбанов
- учете се от него
- Мнения: 7045
- Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
- Местоположение: Стара Загора
- Обратна връзка:
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Ивчо , като дойда в Бс другия път така да ме посрещнеш




Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Давай все така и ще станеш като мен -110гк.!
Имаш заложби!
Развивай ги!
Споделяй! 




Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- разбира нещата
- Мнения: 1152
- Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Тази зима качих 15 килца от такива кулинарни изпълнения смесени с много алкохол.
А пък който иска ще го посрещам останаха ми още около 10 кила сафрид,от които 3-4 смятам да направя на чируз,а другите ще ги пържа
А пък който иска ще го посрещам останаха ми още около 10 кила сафрид,от които 3-4 смятам да направя на чируз,а другите ще ги пържа
-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 354
- Регистриран на: Пон Яну 12, 2009 3:28 pm
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
И аз скоро пробвах сафрид на скара,залепи за скарата и се распокъса ???
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Значи колега vizantieco скарата ни е с тефлоново покритие, а също така рибите ги мажех с оная чорбица по-горе дето е. При мен не залепна нито една рибка.

Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Идеално е станало като за първи път.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1152
- Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Сафрида залепва на скарата ако тя не се намаже обилно със сланина,не е от голямо значение дали е тефлонова или не.Също така се разпокъсва когато се опиташ да го обърнеш преди да се е опекъл хубаво.Моят съвет е да имате малко повече търпение при пекането на скара на каквато и да е риба.За една или две минути повече нищо няма да му стане
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Напълно съм съгласен с Иво,рибата трябва да е изпечена добре за да не залепва за скарата,също така скарата може освен със сланина да се намаже и с лук.Друга тънкост рибата се обръща откъм корема към гърба ,най добре с шпатулка.
И към колегата който е пуснал темата,следващият път ако има купи черноморски сафрид и ще бъдеш още по-прияъно изненадан от вкусовите му качества
И към колегата който е пуснал темата,следващият път ако има купи черноморски сафрид и ще бъдеш още по-прияъно изненадан от вкусовите му качества

- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Сафрид на скара с гарнитура картофи соте.
Бе то малко трудно в разни БИЛИ И ЛИДЪЛИ ще го разбереш кой от къде еroko-koko написа:..............
И към колегата който е пуснал темата,следващият път ако има купи черноморски сафрид и ще бъдеш още по-прияъно изненадан от вкусовите му качества


Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!