Плувките,кой какви използва?

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

joropv
новобранец
новобранец

Плувките,кой какви използва?

Мнение от joropv »

Здравейте колеги,много ми е интересно кой какви плувки използва за риболов с болонезе. Аз лично съм много прецизен в избора си,не всички плувки ми харесват.Предпочитам плувките тип капка с дълга антена,като марка ползвам Colmic и Rizov.Ще се радвам да споделите вашите впечатления и да предложите и други плувки !!!
rosho
новобранец
новобранец

Re: Плувките,кой какви използва?

Мнение от rosho »

ползвам тези http://www.ribi-abv.bg/%D1%81%D1%82%D0% ... o-pid=3593 от три години и съм много доволен :lol:
galin_fcb
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от galin_fcb »

Аз пък ползвам от на патката перата и също съм много доволен,даже бих казал че се държат доста добре на пропадане и на изтичане. :lol:

пп.Много скъпи тия плувки и от 2 и от 2.5лв. има хубави. :drinkers:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

За риболов с болонезе използвам плувки с най-различна форма : "капка"-нормална и обърната;"буре",даже и "морков"-с различна товароносимост,конкретния избор за линията се прави според доста "зависи" -големината на ряката;дълбочината; дължината на изтичането;наличие на вятър и пр.,като не ме интересува марката на плувките.Само за риболов с пръчки тип"болонезе"имам над 300 плувки ,цени всякакви,не мога да изброя всички марки,то не бяха "Колмик" ,"Лагуна",Ийгъл","Краси","Ризов",от магазина на този форум и от още поне 10 производители.Плувката я зачисляваш в арсенала,след като видиш работата й по време на риболов.Като не ми хареса,или хвърлям,или,ако има наоколо непретенциозен риболовец-подарявам.Като тръгна на риболов с болонезе,нося обикновено две кутии с около 70 плувки в тях -възможност за конкретна реакция според условията.
Аватар
Blagoi Rangelov
фен клуб-скобар

Мнение от Blagoi Rangelov »

Браво колега доста точен и изчерпателен отговор.
Tihomir75
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Tihomir75 »

От две години ползвам плувките на Кралузо страшно съм доволен,иначе имам и Колмик,Мочков,както и от така наречените сръбски плувки на Гица.От миналата година имам и няколко плувки тип стик на Миди но така и ненамерих време даги ползвам.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

И аз ползвам Кралусо Голф - 2, 3, 4, 5 гр. Според мен са много чувствителни. Със сменяемите антени стават универсални. Ако не остане на някой клон е вечна на цена около 4 лв.
georgiev6512
новобранец
новобранец

Мнение от georgiev6512 »

Колега,аз ползвам различни плувки,според ситуацията,но най ми допадат два модела на COLMIC-MATCH и MARZIO.
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

За боло и риболов на река, задължително с тънка антенка, тип буре... но не с толкова тумбесто тяло, предпочитам една идея по-издължени тела...а марки бол...от Юлиян-златна серия, през ДАМ, Терико и Промикс, до Кларузо и Колмик...!
п.п. Последните са ми любими, ама цената им не е много народна...за сметка на качеството... :wink:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ceci
новобранец
новобранец

Мнение от ceci »

Колеги, за да сме прецизни трябва да споменем, че при риболов с болонезе кордата няма контакт с водата. По този начин се осъществява идеален контрол на поведението на линията. Болонезето е рожба на италианците, за риболов на река при отсъствие на вятър. Поне така пишат специалистите. Това вероятно предопределя формата на плувките и начините на монтиране към кордата. Ако някой сподели за тези плувки ще ми бъде интересно. Нали така се обогатяваме с познания. А иначе, май всички ние си ползваме болонезето за нашият си риболов на плувка.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Чети внимателно-писано е много в предишните теми в "Риболов на болонезе".Иначе,за да няма контакт на кордата с водата,плувката има най-малко значение -зависи си от дължина на пръчката;позиция на риболовеца;наличие на вятър;скорост на вятъра;дължина на изтичането.
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

Аз пък следвам съвета на колегите от хоби ТВ и ползвам 2-4 гр плувка тип буре
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

Аз най-често използвам 1-2,5 гр , по -рядко 3 или 4гр

като марки тубертини , colmic , hydra
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

INCUBUS написа:Чети внимателно-писано е много в предишните теми в "Риболов на болонезе".Иначе,за да няма контакт на кордата с водата,плувката има най-малко значение -зависи си от дължина на пръчката;позиция на риболовеца;наличие на вятър;скорост на вятъра;дължина на изтичането.
Не съм изцяло съгласен с теб, поради следните съображения.
Плувката има голямо значение, в две насоки:
а/първата съобразно начина на презентация на стръвта е важна формата
- ако ще "провлачваш" подходящата форма е тип "морков",
- ако ще задържаш е подходящо бурето и неговите разновидности, вече в зависимост от степента на самото задържане
- ако много силно ще задържаш или ще стопираш стръвта, то тогава влизат в употреба Кларусо "Боло" или "Сърф" с всичките им салтанати.
б/ втората насока е носимостта на плувката - тъй като тя се явява втората опорна точка на влакното /първата е върха на болонезата/ е необходимо тя да е достатъчно "тежка", така че под въздействието на влакното да не променя своята треактория и да си следва естествения път във водата т.нар "статичност" на линията. Тази статичност е резултат от няколко величини, едната от които е "тежестта" на носената от плувката линия, другата е дължината на пръчката, третата е собствената тежест на влакното което ги съединява и четвъртата са метеорологичните особености. Тук най-тънкия момент е да се намери баланса между статичност и чувствителност на линията.
Именно в тази си втора насока плувката има голямо значение за липсата на контакт на влакното с водната повърхност и за осигуряване на правилно и естествено водене на стръвта.
danata
новобранец
новобранец

Мнение от danata »

Аз ловя само с плувки MILO и SENSAS. Те се оказаха най-качествените,които съм ползвал досега.Всички останали ги подарих на приятел.Използвам бурета, с капковидна форма ,издължени ,според зависи от силата на течението и неравностите по дъното.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”